• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 07:02

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

[Проблем] Болни ли са рибките ми

Започната от pluvka86, 16.12.2015 17:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kojuharov

Колега, аз не ти налагам мнение, но както всяка наука и "акваристиката" се развива. Хубаво е и ние да се заглеждаме в хоризонта.

Sent from my SM-G388F using Tapatalk


iuli

Цитат на: kojuharov - 21.12.2015 12:31
Колега, аз не ти налагам мнение, но както всяка наука и "акваристиката" се развива. Хубаво е и ние да се заглеждаме в хоризонта.


Не си спомням да съм твърдял, че ми налагаш мнение - ти и не можеш, дори и да искаш. Акваристиката се развива разбира се, но точно по тия въпроси - за лекарствата срещу болестите, няма какво повече да се развива. Основата е дадена преди до преди тридесет години. От тука насетне имаме изобретена ултравиолетовата лампа - това да. Но и без него си може в много случаи. Даже има случаи в които увелампата не е за предпочитане.

Акваристиката се е развила например с това че има много нови растения, хибриди. Филтриращите материали на едновремешните външни филтри например, са пълна глупост. И т.н.

Публикациите са слети: 21.12.2015 12:48

А по въпроса за хоризонта, той е в две посоки - минало и бъдеще. По-голямото и базово количество информация е в миналото. Даже да ти кажа една диплома за висше по химия от едно време тежи повече от една диплома за висше по химия от днешно време.

VDO

Юли,едно образно сравнение за развитието-ехейм си прават старите изпитани класици,ама разработват и нови технологични машинки,така е и тук.И развитието на акваристиката е много повече от нови растения,пълнежи за филтри и т.н.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs22.postimg.org%2Fmac34rft9%2Fphotocat5.jpg&hash=360a4daf14830905da8b7981cd428ee276c00958

iuli

Цитат на: VDO - 21.12.2015 12:54
Юли,едно образно сравнение за развитието-ехейм си прават старите изпитани класици,ама разработват и нови технологични машинки,така е и тук.И развитието на акваристиката е много повече от нови растения,пълнежи за филтри и т.н.

А аз не съм и твърдял, че развитието на акваристиката не е много повече от нови растения и пълнежи на филтри. Но надграждането на новото, което наистина ще се потвърди от практиката е много по-малко от натрупаното до сега.
Но в конкретния случай няма какво толкова да се добавя - нещата с лекарствата са измислени отдавна.

Искаш ли да ти кажа, кое е според мене най-добрия начин за справяне с болестите. Система за профилактика, която аз даже не съм използвал, но съм сигурен че е много яка. При това включва и доста ново, пък е без използване на калиев перманганат. Карантинен аквариум само за риба. В него слагаш рибата минимум за една седмица, но по-добре две, че и месец. Щом я сложиш, третираш с евтиното лекарство FMC. В тоя аквариум филтър и пясък няма, само аерация, водата е почти прясна, с примерно една трета стара, аквариумна вода. Ако видиш че някои риби умират със симптоми на опасни вътрешни болести, които най-вероятно не се лекуват, рибата си остава в карантинния аквариум, колкото трябва.
След това ги преместваш в основния аквариум, където има уве и озон. Тези неща ги ползваш едновременно, но само периодично, защото и двете унищожават хуминовите киселини и други полезни вещества във водата, които са полезни, както за рибата, така и за растенията. През през повечето време на поддръжка на аквариума не ползваш уве и озона, а доливаш повече или по-малко торфирана вода. Тя има също лечебно действие - хем потиска развитието на болестотворните организми, хем е полезна за рибата.


dgrn

това сигурно ли е че уве-то унищожава хумановите киселини ?
"Видяла жабата,че подковават коня,та и тя вдигнала крак..."
http://cdn.fishki.net/upload/post/201508/12/1626758/gallery/Kbi2p8E.gif

iuli

Цитат на: dgrn - 21.12.2015 18:56
това сигурно ли е че уве-то унищожава хумановите киселини ?

Да. Според книгата  "Техническо оборудване на аквариума" на Мартин Сандер е сигурно. Чел съм го и някъде в книгите по почвознание, но не ми се търси в момента. По-плодородните склонове са северните, защото от една страна там се задържа повече влага и процесите на образуване на хумус са по-стабилни, а от друга, защото прониква по-малко слънце, което изгаря органичните вещества, вкл. хумуса.

Обаче хуминовите киселини, не са само полезни. Те имат и едно негативно свойство - потискат до някъде и полезните бактерии във филтъра.

raiko

Цитат на: iuli - 21.12.2015 07:45
Шарановата въшка е голяма до осем милиметра и си е звяр голям. Лично аз не бих я лекувал с лекарства, с които да тровя аквариума, а бих я ловил с нещо. Може и със сакче.
Това сериозно ли го мислиш или проявяваш чувство за хумор? ... Това че възрастните паразити могат да се отстранят механично не означава че така можеш да се пребориш с болестта. Малките на паразита не могат да се видят с просто око и те атакуват най-незащитената част на рибите - хрилете. И в тях ли ще бръкнеш с кепчето?
А това, че някой някъде е написал че въшката се лекува с перманганат не трябва да приемаш за чиста монета. В литературата има много случаи когато някой някъде написва грешна информация и след това други автори също я тиражират. Съгласен съм, че перманганата в ударни дози ще убие въшката, но тези дози ще са смъртоносни и за рибите. В този смисъл перманганата може да бъде използван за дезинфектант.
Цитат на: iuli - 21.12.2015 07:45
Може в аквариума ти да е имало примерно повече органика, която да е неутрализирала пермангната. А може и да не е било шаранова въшка.
Сериозно ли допускаш, че не мога да разпозная шарановата въшка? Досега съм използвал KMnO4 стотици пъти. Когато се работи в чист и гол карантинен аквариум няма възможност лекарството да се неутрализира от някаква органика. Според оцветяването на водата ако човек има малко повече опит може да разбере дали органиката във водата е неутрализирала частично перманганата. При неутрализация водата не е розово-червена, а е жълто-кафява. Неутрализация се получава по-често в басейните за промишлено рибовъдство. Детрита неутрализира перманганата и в тези случаи трябва да се предозира лекарството. За целта в прозрачни съдове се правят няколко проби (с различна дозировка) и според оцветяването на водата се избира подходящата концентрация. В някои случаи се налага тройно, дори четворно предозиране на дозата, която нормално се използва в чиста вода.... Всичко това е от моята практика (не само да съм го чел).
Цитат на: iuli - 21.12.2015 07:45
......
Та мисълта ми е, ти как ще разбереш, само разликата дали е дактилогироза или е гиродактилус, без микроскопа, ако смяташ че едното се лекува с калиев перманганат, а другото не се лекува? ....
Да, аз работя с микроскоп в моя развъдник и за мен не е проблем да разбера дали е гиродактилус или дактилогириус. Дори на базата на натрупания ми опит с голяма точност мога да определя визуално според симптомите кой точно е паразита... без да използвам микроскопа.

iuli

Понеже не съм използвал микроскоп, не съм правил конкретна проверка за лекуването на гиродактилоза и дактилогироза с калиев перманганат, а така също никога дори не съм и виждал в аквариумите си шаранова въшка (или съм имал късмет или съм внимавал прекалено да не я вкарам), се отказвам да твърдя, че аз съм прав в случая. Съгласен съм, че в книгите има и неща, които не са верни. И тези неща са най-гадни, защото те подвеждат много злокачествено. Между другото, по-старите книги са заразени като че ли с по-малко от тия "шаранови въшки".
И все пак, не мислиш ли че е много странно в книга, която е написана като помагало за промишлено развъждане на риба, където въшката се среща редовно и редовно трябва да се води борба с нея, да е посочено лекарство, което не действа? Мисля си че преди да го напишат хора които са професори, преподаватели, би трябвало да са били наясно също с това, каква е практиката.



Публикациите са слети: 22.12.2015г 09:09ч

Цитат на: raiko - 21.12.2015 20:10
Това сериозно ли го мислиш или проявяваш чувство за хумор? ... Това че възрастните паразити могат да се отстранят механично не означава че така можеш да се пребориш с болестта. Малките на паразита не могат да се видят с просто око и те атакуват най-незащитената част на рибите - хрилете.

Да сериозно си го мислех, но предвид личния ми опит, при който не съм виждал на живо шаранова въшка никога през живота си (докато същевременно много съм чел за нея), и си мислех че ако някога се случи човек да я внесе тая пустиня в аквариума, ще да е най-вероятно някой отделен, хубав и голям възрастен екземпляр, който евентуално би могъл да се лови и със сакче.

Цитат на: raiko - 21.12.2015 20:10Сериозно ли допускаш, че не мога да разпозная шарановата въшка?

А защо да не го допускам? Човек трябва всичко да допуска. В случая, как мислиш, кое е по вероятно от моя гледна точка, след като ти изложих съображенията и разсъжденията си - някой от форума да е сгрешил нещо (въпреки, че веднага ми направиха впечатление знанията ти за счупените лъчи на опашката, които до сега съм смятал за ихтиофтириус) или един професор и двама научни сътрудници да са сгрешили за нещо което би трябвало да е станало рутина железна?



Публикациите са слети: 22.12.2015г 10:10ч

Цитат на: iuli - 22.12.2015 09:28
кое е по вероятно от моя гледна точка, след като ти изложих съображенията и разсъжденията си - някой от форума да е сгрешил нещо (въпреки, че веднага ми направиха впечатление знанията ти за счупените лъчи на опашката, които до сега съм смятал за ихтиофтириус) или един професор и двама научни сътрудници да са сгрешили за нещо което би трябвало да е станало рутина железна?

За да стане ясно, какво е това рутина железна, и как се е учило особено навремето за дозировката на лекарствата, които са били много по-малко, отколкото сега ще разкажа един анекдот, който може би е действителен случай за Рудолф Вирхов. Той е проподавал в някакъв си университет и един от студентите му е трябвало да опише някаква болест. След като я описал, професорът му рекъл "Добре, какво е лекарството в случая?" Студентът назовал и лекарството - до тука всичко било верно. "А каква е дозата?", попитал професорът. "Една пълна супена лъжица", отговорил студентът. След това е излязал и останал да чака резултата от изпита отвън. По едно време се сетил, че е сбъркал дозата, втурнал се в стаята, където бил професорът и му рекъл "Господин професор, обърках се - дозата е само пет капки". "Късно е, рекъл професорът, болният е вече мъртъв"

Публикациите са слети: 22.12.2015 11:59

Е сега погледнах в едно "Рибовъдство" от 1958ма година, изд. Земиздат.
Където пише:
"Противопаразитните бани не могат да се приложат за шарановата въшка, тъй като тя е защитена от щитчето и от слузта с която е обвита."

За авторите на книгата (трима на брой) не пише да имат научни звания.

Книгата "Болести по рибите" е издадена 1980 г., изд. Земиздат. "Домашна зоология" е издадена 1983 от д-р Веселин Денков и един научен сътрудник. Абе всеки прави грешки.

kojuharov

А извода какъв е ? От 1958 - ма година до момента, може много неща да са се променили :). Освен Лили Иванова ?!

raiko

То и тя се е променила.... Изглежда ми подмладена.

iuli

Цитат на: kojuharov - 22.12.2015 15:58
А извода какъв е ? От 1958 - ма година до момента, може много неща да са се променили

От 58ма не знам. Но от 78ма до сега при мене неизменно, шаранова въшка не е идвала.

raiko

При внос на златни рибки от Азия понякога се появява. Лекарствата които са ефективни срещу нея са бавнодействащи и са на принципа че блокират образуването на хитина. По този начин ракообразното не може да излинее и умира.

iuli

Цитат на: raiko - 22.12.2015 19:55
При внос на златни рибки от Азия понякога се появява. Лекарствата които са ефективни срещу нея са бавнодействащи и са на принципа че блокират образуването на хитина. По този начин ракообразното не може да излинее и умира.

Т.е. човек може да си я купи спокойно от Подуене. Сега вече ми стана интересно. Само по златните рибки ли може да е или я има и по други и кои? А как се разбира че е шаранова въшка без микроскоп, когато въшката е по хрилете в по-ранните фази?

raiko

При много видове може да се открие шарановата въшка. Затова е карантинният период след като се купят нови риби. По време на карантината според поведението на рибата може да се направят изводи дали е болна. А също така може и да се забележи по-голям екземпляр от паразитите. По принцип за един любител е трудно да постави точната диагноза и затова карантината трябва да се проведе от вносителя на рибите. А той вече ако държи на своя авторитет трябва да може да установи проблема с микроскопски анализи и каквото е необходимо друго...

iuli

Цитат на: kojuharov - 22.12.2015 15:58
А извода какъв е ? От 1958 - ма година до момента, може много неща да са се променили :).

Да, вносът от Азия наистина много се е променил. През осемдесета година в България имаше само китайски гуменки. Които пък бяха много по-добри от сегашните китайски гуменки. Направо бяха трепач!

Similar topics (5)

50663

Започната от DPI


Публикации: 13
Прегледи: 6342

7530

Публикации: 18
Прегледи: 9884

21434

Публикации: 4
Прегледи: 3540

42669

Публикации: 3
Прегледи: 4128

58789

Публикации: 0
Прегледи: 1893