• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

[Проблем] От известно време рибите боледуват за съжаление 3 от тях умряха ... Външно изглеждат като

Започната от Поли - Дари, 11.12.2016 12:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Поли - Дари

Аквариумът е стартиран на: 20. 09. 2015г

Обем на аквариума, литри: не съм сигурна около 40 литра ( височина 35см ; дулжина 40см широч. 30см) -

Височина на аквариума: 35см

pH на водата:

Температура на водата: 20 -22 градуса

Колко често сменяте водата: 1 на седмица

Какво количество вода доливате при смяна: почти цялат , защото ми се струва , че мръсотията пада долу и ако не изчистя дъното ще остане в аквариума

С каква температура е водата при смяна: 20градуса ( приблизително )

Кога последно сменихте водата: преди седмица

Аераторна помпа (без гъба): да

Аераторна помпа (с гъба):

Вътрешен филтър л/ч: нямам филтър

Външен филтър л/ч:

CO2 система:

Филтрите работят непрекъснато: Не

Изключвам ги за ххх часа:

Промени в аквариума и оборудването презпоследните 20 дни: не

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: {medicine}

Полово зрели риби (видове, брой): не

Млади риби (видове, брой): 2броя златни рибки - малки

Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): 1 златна

Видове храна, с която храните рибите си: люспи ( различни фирми ) специално за зл. рибки

Колко често храните рибите си: 1 на ден

За колко време рибите изяждат храната: 3-5 мин.

Колко % от дъното е засадено с растения: николко

Колко % са бързорастящи:

Колко % са плуващи:

Дебелина на дъното:

Размер на камъчетата: дъното беше покрито с малки камъчета , но ги махнах , сега най - малкия е с размера на монета от 2лв.

С колко и какви лампи осветявате аквариума: почти няма 

Колко часа светят лампите: рядко

Подробно описание на проблема: Аз съм начинаеща и вероятно много неща не правя както трябва ! Първо купихме за детето си 3 златни рибки за Рожд. ден ! Добавих още една . Всичко беше наред дълго време ( сега разбирам , че съм ги прехранвала ) около 10 месеца си живяха много добре ( от 09 2015г. до 07 . 2016г.дори до август 2016 всичко беше наред ( или така си мислех ) Прекарвам с детето лятото извън София , когато се върнахме през септември стана ясно , че едната рибка е умряла ( през август ) , около две седмици по -късно умряха и другите две ! Купих нови (3)  по ред причини ! Мислих , че съм успяла да спяся четвъртата но около 10 дена по - късно и тя умря ! Седмица по - късно една след друга умряха и новите рибки ! Отново купих . Междувременно махнах малките камъчета от дъното , започнах да ги храня доста по - рядко , говорих с всички възможни продавачки в зоо магазини около нас ! Истината е , че нямам филтър ( само помпа за въздух ) , но и в зоомагазина ми казаха , че това не е толкова важно и вместо филтър купих рибка . Говорих с ветеринарната докторка в квартала и тя ми каза , че това са гъбички и ме посъветва баня по 3 мин на ден за рибката ( която ми остана ) и 3 денонощия баня за аквариума с калиев перманганат . Известно време изглеждаше , че е наред и и купих другарче , но сега отново са болни ! Посъветвайте ме ! Твърдо съм решила да се науча , но искам и да си спася рибките и те са живинки и ми се иска да им помогна !

Снимки:










Деян

Колежке, в 40 литра 3-4-5 златни рибки без филтър си е бомба със закъснител. Колкото и да се мъчиш няма да преживяват особено рибите, постоянно ще имаш инфекции и болести. Златните риби са прасета, ако си решила твърдо да ги гледаш в този обем ти трябва адекватна филтрация и приличен азотен цикъл. Препоръчвам ти да занулиш и да направиш един рестарт.

Поли - Дари

Благодаря , вече бях загубила надежда , че някой ще ми отговори ! Какъв филтър бихте ми препоръчали , като попитам в зоо-магазините около нас имам чувството , че не ми дават адекватни препоръки ! Щом ми казаха ( в единия магазин ), че всъщност не ми трябва филтър , не бил чак толкова важен ... А иначе ме питат , какъв филтър искам .

Ratsata

Вътрешен Филтър RS-602
Вътрешен филтър RS-602 Модел RS-602 Литри на час 300 л/ч ..
7.60 лв.

baygry

Само да напомня, че при смяна на цялата вода,започвате всичко от началото..
Моля прочетете за "азотен цикъл".
При всички случаи ви е необходим рестарт и малко търпение за да се получат нещата както трябва.
Успех.

kuk93

Здравей, и моите първи стъпки с рибките беше със златни само че подарени в колба.  :-| Не след дълго разбрах, че трябва да ги гледам в по-голям аквариум и естествено като отидох в магазина да си взема, продавачите ми препоръчаха да си взема 30л. *dontknow*  Освен това ги гледах също с аераторна помпа и ги хранех по много. Златните си живееха добре първите месеци, затова към тях бяха добавени и други риби - молинезии, гупи и т.н. Но след 7-8 проблемите започнаха точно като при теб, една след друга си умираха и реших да потърся информация, защо става така и как да ги гледам. Тогава попаднах на този форум и на някои други страници, където бяха обяснили как да гледаш рибките, колко рибки да гледаш в аквариум, за азотния цикъл и  много други неща, от които разбрах колко грешно съм правил нещата. И след това реших да рестартирам и да стартирам както си трябва - азотен цикъл, растения, филтри, достатъчно голям аквариум.
Много добри в твоя случай ще са:
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=60
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=8
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=98
И още дрги от темите вдясно.
Накратко можеш да спазваш правилото 1см = 1 л. За филтър гледай да върти около 6 пъти количеството вода в аквариума, като при теб ще е достатъчен някакъв вътрешен филтър 200-300л/ч.

П.С. В твоя обем може да се гледат достатъчно рибки, но трябва да са малки и да не цапат много. Все още поддържам 30литровия аквариум и последните рибки, които гледам в него си живеят вече 2 години.

Поли - Дари

Много благодаря ! Истината е , че тези малки същества те пленяват с красотата си и изобщо със своя многообразен свят ! Запалих се и искам да се науча , но така че и на нас в къщи да ни доставя удоволствие аквариума , но и на водните обитатели да им е добре и комфортно ! Ще се постарая , този път нещата да са както трябва ! Весели празници на всички и стискайте палци да се справя ! *thanks

Деян

Ами, направи си една тема-дневник и пиши в нея за различните стъпки или въпроси. Така ще можеш да получиш помощ от колегите.  :-)

Similar topics (5)

59199

Публикации: 5
Прегледи: 3254

7294

Публикации: 5
Прегледи: 3395

28939

Публикации: 12
Прегледи: 7428

55553

Публикации: 66
Прегледи: 20386

1977

Публикации: 26
Прегледи: 12628