• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 15:35

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

[Проблем] Нова рибка бета,отново болна.

Започната от иваенева, 18.06.2015 16:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

иваенева

Аквариумът е стартиран на: 12.06.2015

Обем на аквариума, литри: 2,2

Височина на аквариума: 25 см

pH на водата: 5,5 ползвам сера акватан

Температура на водата: 22-25 градуса

Колко често сменяте водата: 3 дни

Какво количество вода доливате при смяна: цялостно

С каква температура е водата при смяна: 25 градуса

Кога последно сменихте водата: 18.06.2015

Аераторна помпа (без гъба):

Аераторна помпа (с гъба):

Вътрешен филтър л/ч:

Външен филтър л/ч:

CO2 система:

Филтрите работят непрекъснато: Не

Изключвам ги за ххх часа:

Промени в аквариума и оборудването презпоследните 20 дни: отделена е в малка сфера

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: {medicine} сера омнипур

Полово зрели риби (видове, брой): 1 бета женска

Млади риби (видове, брой): няма

Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): няма

Видове храна, с която храните рибите си: сера бетагран

Колко често храните рибите си: веднъж дневно

За колко време рибите изяждат храната: веднага

Колко % от дъното е засадено с растения: 0%

Колко % са бързорастящи:

Колко % са плуващи:

Дебелина на дъното:

Размер на камъчетата: няма

С колко и какви лампи осветявате аквариума: няма

Колко часа светят лампите: няма

Подробно описание на проблема: Закупих рибката на 12.06,сложих я сама в малка сфера 2,2 литра.Предишната която закупих умря и изчаквам да видя какво ще стане с тази.Купувам ги от един и същи аквариум в рамките на 3 -4 седмици.Първата се покри с бели мъхчета и потъна на дъното с опашката на горе.Закупувайки втората ми беше обяснено,че в техния аквариум няма никакъв проблем.Забелязах отново при нея бели точици по дъното на аквариума,някак полепнали.Помпитах за превенция и съответно закупих сера омнипур,от който положох 2 капки,като е според упътването.Днес рибката беше твърде отпусната ,на повърхността на аквариума.Реших да сменя цялостно водата и да добавя нова доза лекарство.За съжаление,продължава да се отпуска.Дори в центъра и изглежда сякаш ще се обърне по корем.изведнъж рязко скача взима си въздух от повърхността и се лута малко ,след което пак се отпуска.Дадох храна,не яде.Избледняла е.Ако може някой да ме посъветва какво да направя за да я спася ще съм много благодарна.При закупуването забелязах че перките и са доста накъсани,всичките.Аз ли съм причината или е болен аквариума в магазина,ако съм аз с какво.Благодаря Ви предварително

Снимки:








file:///I:/Dropbox/Camera%20Uploads/2015-06-18%2016.09.50.jpg

zariio

Няма как през три дни да сменяш водата изцяло и да нямаш проблеми.

Прочети това:

http://aquariumbg.com/forum/otgovori-na-chesto-zadavani-vaprosi/kakvo-e-azoten-cikal-i-zashto-toi-e-vajen/
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

иваенева

Смених водата,заради белите неща които видях вътре и защото рибката не изглежда добре.Благодаря изчетох темата и така постъпвам в другия аквариум където има мъжка бета.

Lightning_boy

Няколко неща ме тревожат, мен лично. Ph-то - 5,5 .. много ниско Ph. Колегата ти е казал за смяната на водата, от което следва сериозен стрес за рибата. Белите точки - ихтио... със сигурност. Аз също съм купувал риби и са ми заразявали целият аквариум. НО, според мен аквариума, от който ги взимаш е заразен и след като закупиш въпросната животинка, до няколко дни тя умира.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

иваенева

Благодаря,днес след разговор в магазина стигнахме единствено до решението да вземем вода от аквариума в който е била рибката там.Сега я пуснах в нея има раздвижване,макар и слабо.А утре ще занеса вода за проба от моята.Имам вече една година рибка която се чувства добре в тази вода и расте и дивее.за мен е най -вероятен варианта от техния аквариум да идва всичко.Предвид ,че ми е за втори път.Мисля ,че мога само да и стискам палци на рибката.Много ви благодаря,прекарах цял ден да я будя ...

niky

Може и да се оправи ама едва ли. Още повече в 2 литра вода, то и здрава да е..ще се разболее. Това че бетите не изисквали особени условия е по-скоро мит, отколкото реалност.
Както и да е...сама ще стигнеш до някакви изводи предполагам.
Пък и този магазин е доста съмнителен...толкова скоро да има ихтио....

иваенева

Магазинът е Зоо център в Хит, Младост 2,по принцип всичко там изглежда добре.Зная че е малко водата,но все пак е сама и е от скоро.Ако оцелее ще я преместя.Благодаря ви.

rlzasheva123

И аз си бях взимала бета от там и умря след една седмица... Често съм виждала там на всички бети да слагат във водата лекарство. По добре смени магазина. Има в близост зоо магазин в Търговски център РУМ Младост 2. Няма чак толкова голямо разнообразие, но за сметка на това рибките са евтини. ;-)

niky

Аз малко съм изостанал с магазините в София, но повечето пъти съм купувал риби от Съботния пазар зад канала.

Caxapa

Цитат на: rlzasheva123 - 20.06.2015 12:34
И аз си бях взимала бета от там и умря след една седмица... Често съм виждала там на всички бети да слагат във водата лекарство. По добре смени магазина.
Проблема не е в магазина по всяка вероятност. Проблема е в макото количество вода и едва ли не чаша за бира в която искаме да гледаме живо същество. Без да повтарям казаното от колегите но в такава колба няма как да се поддържа баланс и Азотен цикъл.
Цитат на: иваенева - 18.06.2015 22:21
Мага.Зная че е малко водата,но все пак е сама и е от скоро.Ако оцелее ще я преместя.Благодаря ви.
Ако оцелее.....За да оцелее  трябва да преместиш рибката преди да е станало късно за нея.  Нищо лично но това хоби а и кое да е друго с което се задължаваме да се грижим за живо същество ни учи на грижовност и отношение към питомците които отглеждаме. В противен случай се превръщаме в агресори които принуждават отглежданите индивиди да оцеляват в условия  далеч  от тези които трябва да имат. Съжалявам за твърдия тон но това е самата действителност.

иваенева

Благодаря ви ...


Публикациите са слети: 20.06.2015 14:21

Аз съм съвсем на ясно по въпроса с обема на водата и аквариумите,преди няколко месеца изчетох до кора всичко което е писано за бетите тук.Ако имате болна риба я вадите и я лекувате на друго място,нали?Помолих за помощ..за съвет в конкретна ситуация,а не по принцип.Болната риба ще се оправи ли в 100 литров аквариум?Това ли ми препоръчвате?

niky

Не, няма да се оправи. И в 1000 няма да се оправи. Но във 2 литра със сигурност ще се разболее.

иваенева


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs23.postimg.cc%2Fd77c5gujv%2F2015_06_20_14_36_01.jpg&hash=e151e7bf87298cc7636ac2d43aaf9daa7fdb8321

Всички риби у дома са безкрайно нещастни,аз съм терорист.Въпреки мен успяват да живеят и растат.И новата риба ще се оправи,щом до сега не е умряла.Не е в мен вината ,че е болен аквариума в магазина,виновна съм си че пак купих от там въпреки опита си.

discusfen

Правилно разсъждава момичето,защо да я виним за болната риба.Нека изтече карантинния период от 20 дена и тогава да я мести където иска.Вода можеш да взимаш от разработения аквариум в който има създаден цикъл.Между другото това с многото литри не е много правилна теория.Вижте в профила ми риби бети развъдени от мен.Никоя от рибите не е виждала вода повече от 3 литра.Не е важна изкуствено създадената еко система,а човека който я управлява.

иваенева

Благодаря,вижте по принцип човек не взима животно за да го мъчи,тука случаят е друг,животното си е болно.Ако аз бях идиот нямаше да полагам усилия и да ви питам изобщо.Още е жива рибката,правя всичко възможно за нея.Дори си спомних за познат акварист с когото говорих.Ще се справя.Дори да е малък аквариума или "колбата" ми аз полагам усилия за нея ежедневно ,които в големите аквариуми не са нужни.Виждам че няма смисъл да продължаваме по темата,така или иначе или ще умре или не.Голямо благодаря на всички,които все пак обърнаха внимание.

Similar topics (5)

40844

Публикации: 1
Прегледи: 3002

7620

Започната от Andy


Публикации: 4
Прегледи: 3540

35481

Публикации: 4
Прегледи: 4308

52913

Публикации: 9
Прегледи: 4726

3763

Публикации: 10
Прегледи: 8738