• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 01:41

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

[Проблем] Нов аквариум, дали пропускам нещо?

Започната от LaDesiTa, 20.07.2014 02:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

LaDesiTa

Аквариумът е стартиран на: 16.07.2014

Обем на аквариума, литри: 100

Височина на аквариума: 45

pH на водата: 8

Температура на водата: 24

Колко често сменяте водата: веднъж седмично (смятам)

Какво количество вода доливате при смяна: 30%

С каква температура е водата при смяна: 22

Кога последно сменихте водата: 16.07

Аераторна помпа (без гъба): не

Аераторна помпа (с гъба): някаква средна хубост, не мога да намеря точния модел, с 1 изход, има LOW / HIGH (на HIGH най-големите гъби ги изстрелва на повърхността, с каквото и да ги захвана)

Вътрешен филтър л/ч: 2х400

Външен филтър л/ч:

CO2 система: още не

Филтрите работят непрекъснато: Да

Изключвам ги за ххх часа: не

Промени в аквариума и оборудването презпоследните 20 дни: пуснат е преди няколко дни, работи 4 дни само с грунд, вода и въздушна помпа, както и самоделни филтри от бутилка и памук :) памука стана кафяв, избистри се водата и днес взех вътрешен филтър с 2 ротора, някакъв мултифункционален с аератор и активен въглен. Днес пуснах и рибки и намалих температурата от 28 на 24 градуса (бях забравила да намаля нагревателя... женска му работа)

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: {medicine}

Полово зрели риби (видове, брой): 5 бр. розово данио
3 бр. Megalechis thoracata албинос
3 бр. обикновени сомчета
1 бр. бета

Млади риби (видове, брой): май не, обикновените сомчета са 1,5 см, май са възрастни...

Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): всички 12 броя

Видове храна, с която храните рибите си: все още с никаква, тук четох, че първите дни не се хранят.. купила съм люспи и чернодробна на гранулки

Колко често храните рибите си: 1 път дневно планирам

За колко време рибите изяждат храната: ....

Колко % от дъното е засадено с растения: 30

Колко % са бързорастящи: незнам

Колко % са плуващи: няма такива

Дебелина на дъното: 2-3 см

Размер на камъчетата: 0,2-0,5 мм

С колко и какви лампи осветявате аквариума: 50 см синя подводна лампа

Колко часа светят лампите: засега не светят, след няколко дни ще ги пускам постепенно до 6-8 часа дневно

Подробно описание на проблема: Преварително предупреждавам, че всичките ми постове са километрични и имам 20000 въпроса винаги :) Благодаря на изчелите търпеливо!
1.Едното ми данио е с изкривен гръбнак, но само когато се скрие в някой ъгъл (бременна или болна, надявам се не второто) , иначе си плува с другите из водата и гръбчето е наред... само като легне долу го криви. Ако не е от стреса и високата температура на водата, с какво да помогна на рибката?
2. Взех си синя бета, пуснах я след темпериране с плика и 15 мин след това лежи на пода с изкривено тяло и се крие в тъмното. Видях, че температурата беше 27-28 градуса и намалих до 24. Другите рибки живнаха, но бетката още не :( Какво да направя, за да и помогна да се климатизира?

Нов аквариум е, аз с познания 0 преди 2 седмици... 1 седмица четене и реших: взех втора ръка с част от оборудването и грунда. 3-4 дни седя съда според прочетеното зареден с почти всичко БЕЗ рибки. Днес на пазара на Подуяне отидох за филтър, защото моите самоделки избистриха водата на 2 пъти (щото не спирах да бъркам и да намествам камъните и се мътеше пак...), нямах вата, сложих памук, който стана КАФЯВ и направо взех вътрешен филтър с 2 мотора и активен въглен... беше най-хубавия за моя бюджет. Избистри се водата, дори след като местих 5-те вида растения, които местих няколко пъти. Обаче едното данио ми седи в ъгъла с превито гръбче и ме притеснява дали ражда или е болничко.... и Бетата, която се крие.
За момента мога да си позволя 100 литра аквариум и 200 лв, като няма да пестя от препарати, ако се налага да са здрави рибките.
И друг проблем, сложих аквариума на неподходящо място, с идеята да поръчам тази седмица шкаф и после да го преместя. Обаче трябваше да се сетя, че ще тежи немалко.... Незнам как да преместя аквариума:
1. Да извадя рибките, декори, апаратура и всичката вода, да преместя и после да върна всичко на новото място.
2. Да извадя рибките, декори, апаратура и всичката вода, да преместя и после да върна 50% стара-50% престояла нова вода на новото място.
---- и при двата варианта ще има мътилка, с нещо да добавям ли да я бистря или???

Освен за рибките и преместването искам да питам с какво да си олепя ръбове на аквариума, за да не се порежа? Нещо специално ли има за целта?

Снимки тук - http://aquariumbg.com/forum/media/?sa=album;in=224

Снимки:

http://aquariumbg.com/forum/media/?sa=album;in=224








ianiovski

Не знам защо ми се струва тази данио затлъстяла  при положение ,че трябва да изглежда така

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fvitawater.ru%2Fshop%2Fimages%2Ffresh-water-fish%2Fkarpovie%2FBrachydanioreriomodificir.jpg&hash=d2548f71bdbfc15f0152c9eb9bf4f9ddb261b1ad

LaDesiTa

хм, имам и още 1-2 с дебели тумбачета... ако са дебели на каква фитнес програма да ги подложа? :)

ianiovski

Като за начало  намали количеството храна , дори ги остави да по-гладуват 1-2 пъти в седмицата .

LaDesiTa

В бланката съм написала, че са пуснати вчера , няма да ги храня първите дни, тъй като аквариума е нов. Днес са доста енергични рибките, плуват си на пазаж и ще ги набюдавам. Благодаря за съвета, ще ги сложа на диета :)

ianiovski

Това ще ти е от полза :)

ЦитатПърво е много важно да не прехранвате вашите любимци, тъй като това води до затлъстяване и смърт! Има едно основно прaвило при храненето им: порцията им трябва да бъде такава, че да могат да я изядат най-много за 1-2 мин. Хубаво е да храните младите рибки 3-4 пъти на ден, като им давате  малки порции, а когато порастнат - 1 или 2 пъти дневно. Понеже в природата рибките не винаги могат да намерят храна, организмите им са пригодени за гладуване. За това е добре възрастните риби да не се хранят един ден в седмицата - нека се прочистят и на следващия ден да са още по-жизнени и енергични. По същата прична възрастните аквариумни рибки могат да бъдат оставяни без храна по една седмица, че даже и две - когато отивате на почивка примерно - те винаги ще си намерят малко храна в аквариума, а и толкова дълго гладуване няма да им навреди (ако не е по-често от 1-2 пъти годишно разбира се - системното недохранване има излкючително разрушително въздействие върху всеки организъм!). Внимание - става дума за напълно пораснали риби - гладуването се отразява зле на младите рибки и затруднява развитието им - ако бъдат държани гладни те никога няма да станат толкова красиви и големи, колкото биха могли.

П.С. Относно другите ти въпроси според по-добре да си преместиш всичко както си е било ,ако има мътилка  не слагай рибите веднага в аквариума ,а ги остави в съд със същата вода от аквариума с   филтри и т.н. до като не се избистри водата и след това сложи рибите. А за ръбовете импровизирай с нещо ,което ще ти хареса :D

LaDesiTa

Благодаря  *THUMBS UP* Ще пробвам с местенето. За ръбовете съм виждала , но не мога да преценя мебелно фолио ли е или някакви специални ленти  :-[

ianiovski


Similar topics (5)