• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
17.04.2024 00:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

[Проблем] Измиране на новозакупени рибки

Започната от em89, 26.01.2015 10:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

em89

Аквариумът е стартиран на: 12.12.2014

Обем на аквариума, литри: 90л.

Височина на аквариума: 41см.

pH на водата: pH - 9

Температура на водата: 27

Колко често сменяте водата: веднъж седмично

Какво количество вода доливате при смяна: 1/3

С каква температура е водата при смяна: ~25

Кога последно сменихте водата: преди седмица

Аераторна помпа (без гъба):

Аераторна помпа (с гъба):

Вътрешен филтър л/ч: 600л/ч

Външен филтър л/ч:

CO2 система:

Филтрите работят непрекъснато: Да

Изключвам ги за ххх часа:

Промени в аквариума и оборудването презпоследните 20 дни: тока спира често, но за кратко (10-20мин)

Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни: {medicine}

Полово зрели риби (видове, брой): 2 коридорас палеатус (воален)

Млади риби (видове, брой): 15 неона, 3 анциструса (обикновен)

Нови риби през последните 20 дни(видове, брой): 7 лимонени тетри

Видове храна, с която храните рибите си: Tetra Phyll, чернодробна

Колко често храните рибите си: 1 път на ден, веднъж седмично не храня

За колко време рибите изяждат храната: 2-3мин

Колко % от дъното е засадено с растения: ~10%

Колко % са бързорастящи: няколко стръка валиснерия

Колко % са плуващи: 3 echinodorus vesuvius, 1 echinodorus red diamond

Дебелина на дъното:

Размер на камъчетата: 1мм-3см

С колко и какви лампи осветявате аквариума: 2x36W

Колко часа светят лампите: 8-10 часа

Подробно описание на проблема: Преди седмица си взех 7 лимонени тетри, 2 от тях умряха още на следващия ден. Бяха доста стресирани и предположих, че явно стресът им е дошъл в повече. Но вчера умря още една и днес една е на път. От както ги взех стоят около нагревателя на едно място (само една ходи при неоните от време на време, но бързо се връща при пасажа). Преди да умре, рибката се отделя от пасажа и след време започва да плува на криво, главата и почернява (на снимките долу). Не стоят на повърността, а в средните пластове на водата. Другите риби са добре. Възможно ли е да е само от стрес или е заразна болест?
П.П. относно pH не съм сигурна дали е 8 или 9, но със сигурност е доста. От Варна съм и проверих на 2 места водата и все е толкова.

Снимки:

https://imageshack.com/i/ip6ARbs7j

https://imageshack.com/i/eyO2Rmvmj

https://imageshack.com/i/ipkuqK65j

https://imageshack.com/i/exB0eTeQj

Сбогом и благодаря за рибата.

Ivan_S

Кога пусна рибите в аквариума? Имам предположение за незавършен азотен цикъл и/или рН-шок. Като пускаш рибите в аквариума, адаптираш ли ги преди това?
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

em89

След като ги взех от магазина ги сложих с торбичката в аквариума. После сложих малко от аквариумната вода в торбичката, поизчаках малко и след това ги пуснах заедно с водата от торбичката. Нитрити и нитрати не съм мерила, но другите риби са добре, даже коридорасите 2 пъти хвърлиха хайвер. Не мога да си обясня това почерняване на главите, търсих из форума, но не намерих друг такъв проблем.
Сбогом и благодаря за рибата.

tomatomov197

    Още не е заработил цикъла както трябва , сменяй вода по-често , например през 2 дни и увеличавай постепенно .  След месец си я карай пак както досега , но не слагай много риби и не храни много .  С чернодробна пък - хич .
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

em89

Относно смяната на водата - завъдих инфузория и човека от магазина, където взех рибите ми каза да не сменям 10тина дни водата, защото инфузорията се подхранва от прясната вода и че при честа смяна на 1/3 трудно заработвал цикъла. Иначе повече риби за момента не смятам да слагам, даже не мислех и тези последните 7 да слагам, но се изкуших като ги видях в магазина...
Сбогом и благодаря за рибата.

Ivan_S

Инфузорията дали се подхранва от прясната вода не знам, ама на това, че се подхранва с органиката в аквариума, съм по-склонен да повярвам или поне повече значение бих отдал. Задръстени и мръсни филтри, лошо течение и натрупана органика са хубава основа инфузорията да папа. Като почистиш техниката и аквариума, и спреш да храниш рибите за 1 седмица, мисля че ще имаш по-добър резултат. Инфузорията може да се внася с прясната вода, ама чак пък да се храни от нея ... Ако можеш, тествай водата, защото така сега се гадае дали е проблем с нея или със самите риби.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

em89

Днес ще отида да тествам водата в някой магазин. Иначе филтъра го изплаквам в аквариумна вода след като сменям. При смяна на водата сифонирам. Не знам какво друго да изчистя? Иначе като цяло проблема с инфузорията почна след като засадих валиснерията и нещо не върви добре, постоянно махам гниещи листа. Другите растения растат доста бързо. След като тествам водата ще напиша параметрите. Благодаря все пак :)
Сбогом и благодаря за рибата.

tomatomov197

   Казвам да сменяш водата за да не се тровят рибите с амоняк и нитрити , мислех , че искаш да гледаш риби , а не инфузория , но всеки си преценява кое му е по-важно :)
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

em89

Направих тестовете.
pH 7.5
Нитрити - между 0.2-0.4
Нитрати не са успяли да отчетат (не разбрах поради каква причина)
Амоняк - 0
За смяната на водата разбрах, ставаше дума за изчистването на аквариума какво повече мога да направя освен сифониране и изплакване на филтъра. Но така и не разбрах защо лимоновите тетри измират, а другите риби са добре.
Само да допълня, че това са стойностите при положение, че не съм сменяла вода от 1 седмица. Имам престояла вода и днес ще сменя.
Сбогом и благодаря за рибата.

Ivan_S

Цитат на: em89 - 26.01.2015 15:47
Направих тестовете.
pH 7.5
Нитрити - между 0.2-0.4
Нитрати не са успяли да отчетат (не разбрах поради каква причина)
Амоняк - 0
За смяната на водата разбрах, ставаше дума за изчистването на аквариума какво повече мога да направя освен сифониране и изплакване на филтъра. Но така и не разбрах защо лимоновите тетри измират, а другите риби са добре.
Само да допълня, че това са стойностите при положение, че не съм сменяла вода от 1 седмица. Имам престояла вода и днес ще сменя.

Имаш малко качване на нитрита. Макар да е в поносимите граници, той е на горната граница на поносимост от рибите. Предприеми смени 2 пъти седмично например на 40-50% от водата. След 2-3 смени  нитритът трябва да се е подобрил. След това продължи седмично по 1 път по 40% да речем, просто малко повече от обичайното. Може би филтърът не прави добро течение и имаш мъртви зони, където се образуват огнища на амоняк и нитрит след това. Провери дали водата циркулира добре в целия обем. Толкова за нитрита и качеството на водата. Освен почистване на стъклата, филтъра и сифониране, друго не е необходимо.

Ако това не е причината да умират рибите, значи самите те имат проблем. Според мен, обаче, старите ти риби са привикнали на малко по-високи нива на нитрит и при пускането на новите, те просто не са ги понесли, ако преди това са били в стабилен аквариум.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

tomatomov197

   От амоняка се минава през нитрити , и двете са отровни за рибте , после се стига до нитрати с които се хранят растенията .  Според мен новите ти риби са се натровили с нитрити , ето симптомите : - Рибите дишат тежко до повърхността на водата
- Потъмнели или кафяви хриле
- Рибите стоят пред изходната дюза на филтъра
- Рибите са апатични и отпуснати
- Наблюдава се учестено дишане
   На тях им е дошло рязка промяната , а старите са живели в тази вода и засега издържат . 
При отравянето с нитрити кръвта на рибите става кафява на цвят поради повишеното съдържание на метемоглобин. Метемоглобина е изменен хемоглобин които не може да пренася кислород. Това  пречи на кръвта да пренася кислород и рибата може буквално да се задуши, независимо че съдържанието на кислород във водата е достатъчно. Различните видове риби понасят различна концентрация на нитритите. Някои може само да станат апатични а други да умрат внезапно без видими признаци на заболяване.  Сменяй водата по-често , и честно казано - няма нужда да е отлежала :)
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

kasaba

Те и двете са отровни, но нитрита в такива малки количества не убива толкова бързо такива риби. Точно такава тетра не съм гледал, но на времето съм стартирал аквариум с 3 тетри, вече забравих какви бяха излязоха големи кучета - ни една не даде фира. Та при тези малки стойности нитрит наистина не го вярвам рибите да са умрели толкова бързо от него. Проблема трябва да е някъде другаде.
Все пак ще е хубаво, ако някой който е гледал точно такива риби изкаже мнение относно тях, да не се окажат наистина много ама много чувствителни към нитрит, което обаче много ме съмнява.
Иначе това с потъмняването е интересно. Първите риби бяха ли потъмнели, когато ги видя умрели. Доколкото разбирам дали са фира за около 24 часа.
В интерес на истината най-много съмнения имах към ПХ-то. Рязка промяна на пх, но като гледам варненската вода я дават с пх 7.5. Варианта е да са гледани в много кисела вода и твоята да им е дошла твърде рязка промяна, но и това малко ме съмнява.
Абе да не са ти ги дали тези риби болни - имаше ли някакъв нетипичен цвят водата, от която ти извадиха тези тетри.
Не го сифонирай този аквариум още твърде млад е.
Напиши с какви тестове си мерил - може и да имаш и амоняк и да не го хващаш. Другите риби търкат ли се?

em89

Занесох вода от аквариума да я тестват в магазина, от където взех рибите. Не знам точно какви тестове са ползвали, показаха ми после цветовете на епруветките и сравнителните таблици. Човека там ми каза, че са много издръжливи и той се зачуди на потъмняването. Да и другите риби бяха почернели по този начин. Не видях от къде ги изкараха рибките, защото имат допълнително аквариуми в една стаичка, но продавача каза, че техните риби са добре.
Иначе вчера смених около 15% от водата, днес ще сменя още толкова. Обаче почнаха да излизат мехурчета от грунда. До колкото разбрах от една тема във форума, може да е детрит, т.е. трябва по-добре да сифонирам? Почнаха и да се чешат рибите.
Човека в магазина ми каза изобщо да не сменям вода, за да се стабилизира аквариума, Ivan_S ми казва хубаво да го изчиствам и сифонирам + чести смени, а kasaba да не сифонирам... :)
Сбогом и благодаря за рибата.

kasaba

Цитат на: em89 - 27.01.2015 09:30
Занесох вода от аквариума да я тестват в магазина, от където взех рибите. Не знам точно какви тестове са ползвали, показаха ми после цветовете на епруветките и сравнителните таблици. Човека там ми каза, че са много издръжливи и той се зачуди на потъмняването. Да и другите риби бяха почернели по този начин. Не видях от къде ги изкараха рибките, защото имат допълнително аквариуми в една стаичка, но продавача каза, че техните риби са добре.
Иначе вчера смених около 15% от водата, днес ще сменя още толкова. Обаче почнаха да излизат мехурчета от грунда. До колкото разбрах от една тема във форума, може да е детрит, т.е. трябва по-добре да сифонирам? Почнаха и да се чешат рибите.
Човека в магазина ми каза изобщо да не сменям вода, за да се стабилизира аквариума, Ivan_S ми казва хубаво да го изчиствам и сифонирам + чести смени, а kasaba да не сифонирам... :)
Аквариума е на 45 дена - твърде нов. Азотният ти цикъл не е стабилен като сифонираш вадиш бактериите, които са ти нужни. За това и човека в магазина ти е казал да не сифонираш. Няма как за такова малко време да имаш толкова много детрит в грунда. Гледай да не се оливаш с храненето. Както и аз ти казах, тетрите държат на амоняк и нитрит и не мрат толкова бързо. Дори и болест да е ме съмнява баш веднага за 1 ден да ти убие рибата. Странен е твоя случай. Да не би да си им направил някакво много екстремно транспортиране. Друг вариант е нещо във водопровда ти да са пуснали, ама що пък само тетрите ще мрат...  Ако искаш пробвай след смяна на вода да им сложиш акватан във водата да видим какво ще стане. След това не сменяй 2 дена, и не храни много.
Не знам какъв е тоя магазин, от който ти вадят рибите от някъде без да ги виждаш, но аз такава риба няма да купя никога. Няма ли аквариум с тетри, които са на видимо място и да ти извади от там риба, а ходят и ти вадят от някъде другаде.

Ivan_S

Продължавай да слушаш човека в магазина и скоро ще имаш друга, по-тъжна тема. Това е моето мнение. Ако при разбутване на грунда излизат мехурчета, това по-скоро е метан, отколкото задържан кислород. Почесването отделно означава 2 неща - паразити или повишен нитрит, в най-лошия случай и двете. Аз си оставам на мнението да си просифонираш дъното, малко да се пообърне грунда и да обереш мизерията. Ако искаш слушай човека от магазина, аз не настоявам, нито препоръчвам да следваш моите предложения. Ето, и друг колега ти е казал да не сифонираш ... може пък да бъркам, ще видим. Жалко, че експериментът ще протече върху твоите риби ;).

Констатацията на продавача, че са "много издръжливи", направо ме уби. Един вид може и да си имаш нитрит във водата, голяма работа, те ще издържат :buff:. Защо не му предложиш да му пуснеш една димка с отровен газ и да му кажеш: Ти си много издръжлив, ще издържиш, голяма работа. Защо не ти каза какво показват тестовете. В крайна сметка водата ОК ли е или не? Според мен не е, ама айде. Дано не си загубиш рибите. Прави каквото са ти казали и това е.

П.П. Нима очакваше да ти кажат, ако имат проблеми с техните риби?!?!?! :duvar:
П.П.2. Касаба, 45 дни наистина не говорят за 100% зрял аквариум, но азотният цикъл досега трябваше да се е завъртял, ако се стартира правилно. Не се сифонира, особено дълбоко, наистина през първите дни от старта (аз лично не сифонирам първите 10 дни). Но щом има вече живот в аквариума, има и детрит. Леко сифониране не пречи. Казвам леко именно, защото не е зациклен аквариума. Не може да го чакаш 45 дни, да няма цикъл и нито един път да не е сифонирано. Въобще няма да се изненадам, ако в грунда има метан. Отделно, щом и инфузория е имало/има, значи определено нещо куца с филтрацията и органиката. Както и да е, де, ако иска да не сифонира, нищо не е задължително :).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Similar topics (5)

58578

Публикации: 12
Прегледи: 4198

7620

Започната от Andy


Публикации: 4
Прегледи: 3540

51095

Публикации: 1
Прегледи: 1902

54430

Публикации: 22
Прегледи: 7521

4959

Публикации: 1
Прегледи: 2595