• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:49

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Puntius schwanenfeldii - Платиков барбус

Започната от Ivan_S, 16.12.2013 14:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ivan_S

16.12.2013 14:45 Last Edit: 18.12.2013 10:27 by Георги
Още едно своеволие от мен и напън за превод на статия за този барбус (оказа се едро рибе). Надявам се да е интересно и се извинявам за превода, ако има кофти пасажи  :-[.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs11.postimg.cc%2Fc1al02v03%2Fbarbus.jpg&hash=1925bbaffd251acc4cd2363edcec92f917fbb620

Puntius (Barbus) Schwane(n)feldi Bleeker - "Платиков барбус" (преводът на вида е буквален)

Отличителна особеност на барбусите са мустаците, поради което са получили и родовото си название Barbus (мустаци). Повечето представители на рода са с повече или по-малко странично сплеснати тела, а горната и долната част са почти симетрични, мастен плавник няма.

Платиков барбус (буквален превод) – произхожда от реките на Югоизточна Азия (Тайлант, Малака, Суматра, Килимантан (Борнео)). Неговото тяло е високо и странично сплеснато.  С нарастването на тялото то придобива характерната платикова форма. За това и нашия барбус е получил едно от названията си. Окраската на тялото е сребриста, по-тъмна в горната част и по-светла в долната част, горната част има лек маслинов оттенък, добре видим при слънчева светлина.

Интересен ефект се получава, ако гледате рибата отдолу: от долната челюст до коремните плавници люспите се сливат и се създава ефект на мираж. Изглежда много красиво! Най-добре се забелязва в тъмно помещение при горно осветление. Гръбният плавник е висок, първият му лъч както и горната му част са черни, долната му част – червена. Гръдните и анален плавници са червени, опашния – червен с тъмни ръбове по външните части. Хрилните капачета имат зеленикав оттенък. Ирисът на очите придобива оранжев цвят. От този вид се срещат и албиноси.

Условията за отглеждане на тези сладководни риби са същите, както на останалите представители на рода. Оптимална температура на водата –  22-25°С, до 18°dGH, около 7 рН, при обем на аквариума над 100 л. Състоянието на водата няма значение. Барбусът добре живее и в стара вода, но периодичната смяна все пак е желателна. Рибата обитава предимно средния слой на водата и достига размер от 25 до 40 см.

Платиковият барбус е стадна риба, поради което най-ефектните се проявяват в група от поне 6 екземпляра (тогава изглеждат най-естествено). При отглеждане на единични бройки, този барбус става груб индивидуалист.

Препоръчително е тези риби да се отглеждат в големи съдове, над 2 м. дължина за 6 екземпляра. Желателно е грундът да е среден размер, тъй като рибите обичат да го ровят. По тази причина растенията трябва да са със силно развита коренова система и добре закрепени при засаждането им. Като цяло, подбирайки растения за аквариум с такива риби трябва да помните, че те (растенията) могат да бъдат изядени и на практика нищо не може да ги спаси, дори храненето на рибите с растителна храна. При мен бяха изядени: лимонена трева, криптокорина, роголистник, валиснерия, хетерантера, нагризаха дори анубиас. Най-добре е аквариумът да се декорира с корени и камъни, може и с изкуствени растения. Тези риби са много активни и трябва да им се подберат подобни съседи, на слабо подвижните риби могат да им бъдат нахапани плавниците. Но, ако не гледаме внушителните размери и активността, този барбус е миролюбив. При мен временно живеят в един аквариум с лимонена тетра – и никаква агресия от тяхна страна (може би, защото бяха купени на същия размер като тетрите).

С вида храна обичайно няма проблем, те ядат всичко с удоволствие, проблем може да има само с количеството. В диетата задължително трябва да присъства растителна храна. Може да им се дава попарена коприва, глухарче (също попарено), ябълка, банани, различни хидрофити (роголистник с диаметър 20 см.), обичат и водна леща. С охота приемат жива и сушена храна – дафния и друга сушена животинска храна. Добре приемат и изкуствена храна.

Полова зрялост достигат на 8-11 месечна възраст. Полът на рибите не се различава до първото размножаване. И като обичайно, мъжкият е по-дребен от женската, по-строен и по-ярко оцветен.
Развъдният аквариум трябва да бъде не по-къс от 60 см. за една двойка риби. Вода: 22_25°С, 4_15° dH, 6,5_7 рН. Женската хвърля до 200 зрънца хайвер.

Трбява да кажа, че развъждането в домашни аквариуми не е постигнато, може би заради големия размер.

Автор: Евгений Фокеев, сп. Terraqua № 4-5, 2009
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

sVGNsali

 *THUMBS UP*
Браво за положеният труд!
Само онзи, който си е играл с преводи, знае колко е тягава работата ;)
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Ivan_S

Е, чак тегава не е, ама езикът си е език, а аз не го владея перфектно. За това се извинявам, пък ако някой има желание да поправи превода, нямам против, даже напротив  ;-)
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Георги

Благодаря, Иване!
В статията за трихопсиса нямаше почти нищо за редактиране :) В профила му добавих малко от инфото за размножаване и линк към статията. После ще вида профила на барбуса има ли и какво може да се добави.
Ако те притеснява превода, дай линк към оригинала в края на статията, но и аз не съм много добър.

Ivan_S

Цитат на: Георги - 16.12.2013 19:17
Благодаря, Иване!
В статията за трихопсиса нямаше почти нищо за редактиране :) В профила му добавих малко от инфото за размножаване и линк към статията. После ще вида профила на барбуса има ли и какво може да се добави.
Ако те притеснява превода, дай линк към оригинала в края на статията, но и аз не съм много добър.

Радвам се, че статията е била полезна с нещо :). Засега преводите биват според мен. Ако попадна на нещо по-тегаво, непременно ще пусна и линка за повторна проверка. Тези 2 статии ги имам на .pdf само, а и мисля, че биват. Не видях сред прфилите точно този барбус, но ако прецените, добавете го. Едва ли някой у нас ще завъди точно такива, но все пак е барбус и просто за инфо няколко реда за него не са излишни.

Сега нещо ме е хванал преводния ентусиазъм и ще пускам по нещо, ако добарам интересни статии :-D
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)


niky


Similar topics (5)

21177

Публикации: 19
Прегледи: 13814

16971

Публикации: 8
Прегледи: 5680

53524

Публикации: 1
Прегледи: 2083

51434

Публикации: 1
Прегледи: 2176

60080

Публикации: 5
Прегледи: 1000