• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 14:16

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Отглеждане на барбусите

Започната от Петко Красимиров, 05.01.2012 21:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Петко Красимиров

05.01.2012 21:26 Last Edit: 18.12.2013 16:03 by Desmoria
Грижи за барбусите

Отглеждането на барбусите не представлява трудност. Необходим е аквариум с достатъчен обем, средно подходящ тъмен грунд, насаден с растения и свободно място за плаване. Те не са претенциозни към химическия състав на водата. Задоволява ги престояла вода с ежеседмично сменяване на една пета от обема със свежа. Оптималната температура на водата за оотглеждане на барбуси е 20-24° С, но няколко месеца могат да издържат и на по-ниски температури - до 17˚ С. Стойността наорН е 6,5-7,5 и твърдостта 8-15° dH. Чувствителни са към кислородния режим, и затова е необходима редовна аерация и филтрация.

Барбусите съзряват към 6-8 месеца, албиносовата форма на 5-6 месеца, а мутантите на 9-12 месеца. На последните растежът им е забавен два пъти от оригиналната форма и това налага сортировка.
При барбусите е желателно нощната температура да се понижи с 2-3 градуса, след това да се повиши до началната. Това спомага за прочистване на стомашночревния трактат. До настъпване на полова възраст се отглеждат в ято. Храненето става 3-4 пъти дневно, като порцията трябва да бъде изядена за 3-5 мин., при достатъчно осветление.


Примерно меню: 60% животинска, за предпочитане жива - дафния, циклопси, митили, коретра, месо от риба, телешко сърце, едноседмичен промит тубифекс, 1-2 пъти седмично енхитреи. Суха комбинирана храна 10-15% - тетрамин, суха дафния, чернодробна храна, рибено брашно и др., и 25-30% растителна: спанак, коприва, соево брашно, бананово брашно, царевично брашно и др. Полезно е прибавка и на витамини А, D, Е. С храненето трябва да бъдем внимателни, да даваме в малки количества, за да ги предпазим от затлъстяване, което води до безплодие. При добри условия барбусите живеят 3-4 години.

Размерът на аквариума в, които ще гледате тези прекрасни риби на име барбуси трябва да е по-голям, защото в него трябва и рибките да са голям брой, поради този факт, че барбусите са стадни риби.В един аквариум, да речем 150 литра могат да се гледат поне 30 барбуси почти от всички видове.Те предпочитат да имат много укрития, защото те са много и им харесва аквариума в, който живеят да е добре залесен с различни видове водорасли и други водни растения.За грунд може да се използва почти всичко-пясък,камъчета.Хубаво е когато слагате камъни те да не са прекалено големи и тежки, защото заемат повече от капацитета на аквариума и няма да остане място за барбусите.Помнете, че колкото по-голям е аквариума, толкова повече ще им харесва на вашите барбуси, а от една страна е хубаво и за вас, защото ще имате прекрасната възможност да си закупите повече от тези красиви риби.

Размножаване на барбуси

Барбусите ядат собствения си хайвер, затова когато правите размножителен аквариум, пригответе дъното му по начин, който да не позволи на двойката да достигне хайвера след снасянето и оплождането му. Използвайте например мъх или тънколистни растения, които да покриват дъното и да скрият хайвера. Поставянето на двойката рибки, от която желаете потомство, в размножителния аквариум трябва да се направи сутринта. Ако двойката не хвърли хайвер до ден два, сменете водата с такава, която е с градус - два по-топла - това обикновено стимулира размножаването.
Самката ще снесе около 200 прозрачни жълтеникави яйца, които ще бъдат моментално оплодени от самеца. След това е добре двойката да се отстрани от аквариума, за да се предотврати изяждането на потомството. Хайверът се излюпва приблизително 36 часа след снасянето. Потомството започва да плува на пасаж до 5 дена след излюпването. Хранете с новоизлюпена артемия или специализирана ситна храна за малки рибки.

Обща информация за бурбусите

Барбусите също принадлежат към голямото и преуспяващо семейство на шарановите видове декоративни рибки. И преди да кажем каквото и да е за тях, редно е да споменем, че макар и в акваристиката да е прието да ги наричаме с името, което стои като заглавие на тази глава, всъщност става дума за видове екзотични мрени. Да, това са братовчеди на същите тези мрени, които познаваме от нашите реки и езера и които и в българските народни песни са признати за толкова красиви, че младежите сравняват с тях любимите си девойки!
Барбусите, за които се смята, че наброяват около 300 вида, произхождат от два региона – Източна и Югоизточна Азия и Африка. Видовете африкански барбуси не са добре изучени, а съвсем нищожен брой от тях се отглежда като домашни любимци.
Познати са около 60 вида барбуси, които минават за не особено претенциозни декоративни рибки. И това е вярно. Те образуват малки стада и мирно съжителстват в тях. Разбира се, трябва да знаете, че винаги може да се появят по-буйни екземпляри и да разрушат идиличната картина. Главните им прегрешения се изразяват в посегателства върху плавниците на по-малките и по-бавни рибки.
Тук е мястото да се спомене, че инак добродушните и кротки мустачковци пасат "одеянията" на събратята си не по хулигански подбуди, а поради най-сериозния си порок – лакомията. Тъкмо тя създава и най-големите неприятности, на които се натъкват акваристите при отглеждането на декоративните мренки. И ако вече сте един от тях, трябва да помните: създанията, избрани от вас за домашни любимци, са в състояние да се взривят – в най-буквалния смисъл на думата! – от преяждане! Те се натъпкват с гранулирана или сушена храна, която в стомасите се раздува от влагата, и... останалото е екшън! Разказвам това не за да плаша, а за да подчертая колко важно е да следите диетата на барбусите.
Пак от тая своя пуста лакомия вашите любими домашни животинки ще създадат и още един проблем. Нежните и фини плаващи или прикрепящи се растения няма да оживеят в аквариума ви. Причината? Барбусите – и то не само големите, но и средните, та дори и най-малките – моментално ще ги възприемат като лека допълнителна закуска и ще им видят сметката. Решенията на проблема са или растенията да бъдат изкуствени, или да са толкова груби и твърди, така здраво да се вкореняват в грунта, че да не могат да бъдат откъснати и изкоренени.
Вече стана дума, че декоративните барбуси са многобройни подвидове, затова можем да опишем само няколко от най-разпространените.

Някои от многото видове барбуси

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F2nkjsd2.jpg&hash=2f27a2b2ebe18e1ec0dda7fc3d6f1725e75829ff
Barbus arulius (Jerdon, 1849).Барбус арулиус
Oбитава южна и юго-източна Индия. Дължина до 12 см. D 3/8, А 2/5, ll 21-23. Тялото е издължено с висок гръб, страничната линия е пълна. 1 двойка мустаци. Гърба е червено-кафяв в зелен оттенък, страните са жълто-сребристи с червен блясък , люспите на страничната линия са с зелени блестящи точки. Гърлото корема са жълтеникави. През тялото минава сива ивица. Няколко напречни ивици с неправилна форма и черно-син цвят идват от гърба, но никога не достигат до края на тялото. "А" и "С" за жълтеникави с червен кант. При самеца са удължени тъмно-червените лъчи "D". Мирни, подвижни риби, обитават средните и долни слоеве на водата. Препоръчително е да се отглеждат във видов аквариум, може заедно с големи барбуси. Аквариум с дължина 150 см с едролистни растения и корени. Лошо понасят свежата вода. Развъден аквариум с дължина от 80 см на група от 1 самец и 3-4 самки. Трябва внимателно да се наблюдават рибите, тъй като неготовата за размножаване самка може да бъде убита от самеца, затова няколко самки, за да му се разсейва вниманието. Вода dH 4-20°. Самката хвърля до 500 зърна. Инкубационен период около 2 денонощия. Малките проплуват на 6-то денонощие.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi41.tinypic.com%2Fj8gyvm.jpg&hash=3a700d38bd4c257ea31cf545e30231af09ff7f31
Barbus bimaculatus (Bleeker, 1864).Двуточков Барбус
Разпространени са в Шри Ланка. Дължина до 8 см. D 3/7, А 2/5, ll 23. Тялото е изтеглено на дължина, леко изпъкнало в надлъжно направление. Уста крайна, 1 двойка мустаци. Основната окраска на тялото е маслено-зелена, при отразена светлина златиста. Горната част на дъговата обвивка на окото е червеникава. Предната част на "D" е червеникава, в долната част на "D" и основата на "С" има по черно петно. Самеца е по-малък. По продължение на тялото минава червена ивица, особено интензивно оцветена в размножителния период. При самката ивицата може да е слабо видима или да липсва. Рибите са стадни, мирни. Развъждат се във вода: 25-28°С, dH 3-20°, рН 6-7. Рибите не си ядат хайвера или почти не го ядат. Инкубационен период 1 денонощие, малките проплуват след 2 денонощия. Полова зрялост след 6-8 месеца.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F24evzuf.jpg&hash=6b056251bae534651cd8f019356eacae1075cab7
Barbus conchonius (Hamilton, Buchanan, 1822).Огнен барбус
Разпространени са в северо-източна Индия и Бангладеш. Обитават стоящи и бавнотечащи води. Дължина до 15 см, в аквариум до 8 см. D 3/7, А 2/5-6, ll 24-28. Тялото е изтеглено, отстрани сплескано, страничната линия е непълна. Устата е крайна, мустаци няма. При самеца гърба е блестящо зелен до маслено-зелен, страните и корема са сребристи с жълтеникав до червеникав оттенък. В началото на опашката има черно петно с златиста окантовка. Той е по-малък от самката, по-строен, в размножителния период става червен. Плавниците са червеникави, "D" е с черен край. Самката е сиво-зелена до бронзова, с почти безцветни плавници. Преди размножаване силно напълнява. Рибите са мирни, стадни, подвижни, заемат всички слоеве на водата. Чувствителни са към недостатъчното количество кислород. При недостиг на растителна храна ядат меките листа на растенията. Вода: 18-22°С, dH 4-15. Развъден аквариум с дължина от 60 см за двойка риби, ниво на водата 15 см. Вода: 21-24°С. Самката хвърля до 400 зърна. Инкубационен период 1-1,5 денонощия, малките плуват след 3-4 денонощия. Полова зрялост след 6-8 месеца.Огнен барбус -Този вид се отглежда и развъжда в аквариумите от много години. Негова родина са северните водоеми на Индия. В природата достига дължина 14см, но в аквариумите е значително по-дребен. В наименованието "огнен" намира отражение прекрасната брачна премяна на самците. Допълнително великолепие им придава черното петно на опашното стебълце и черните обшивки на гръбния плавник. Самките са по-непривлекателни. Огнения барбус е изключително непретенциозен вид, понасящ понижаване на температурата до 15-16С. Размножаването не е трудно.Аквариумът се поставя така,че вурхъ него да попадат сътрешните слънчеви лъчи. Личинките се излюпват след около 24-36 часа,в течение на 2 дни лежат на дъното,а на третия започват де ъвисват по стъклата на аквариума и по растенията.


Barbus everetti Boulenger, 1984.Барбус клоун
Обитава район близо до г.Сингапур и о.Калимантан. Дължина до 14 см, в аквариум до 10 см. 4/8, А 3/5, ll 22-25. Тялото е изтеглено, профила на гърба е по-изпъкнал от на корема, страничната линия е пълна. Устата е крайна, 2 двойки мустаци. Гърба е червено-кафяв до кафяв, страните са сребристи, блестящи с жълтеникав, син или червеникав оттенък с черно-сини петна. Плавниците са червеникави до наситено червени. Самеца е по-малък , с по-наситена окраска. Рибите са подвижни, мирни, стадни, обитават средните и долни слоеве на водата. Желателен е биологичен филтър или ежеседмична смяна на 1/5 от водата. Обезателно да се хранят и с растителна храна , тъй като в противен случай късат меките листа на растенията. Развъдния аквариум трябва да е сдължина не по-малка от 80 см за двойка, желателно е да се постави така, че да се осветява от изгряващото слънце. Вода : dH 6-12°, рН 6,6-7. Самката изхвърля до 250 зърна. Инкубационен период 2 денонощия, малките проплуват след 4 денонощия. Полова зрялост след 8-10 месеца.


Barbus fasciatus (Jerdon, 1849).Ивичест барбус
Разпространени са в юго-източна Индия, Индонезия и Малайзия. Обитават открити води, ограничено обрасли с растения. Дължина до 7,5 см. D 3/8-9, А 2/5-7, ll 19-20. Тялото е изтеглено, профила на гърба е по-силно изпъкнал от на корема. 2 двойки мустаци. Основната окраска на тялото на самеца е червеникава с тъмни петна, от които особено изпъкват 2 напречни широки ивици -- една при очите, другата --при основата на "D". Горната устна е с чрък, бяло-син цвят. Плавниците са червеникави. Самеца в размножителния период става наситено тъмно-червен. Тялото на самката е белезникаво до жълто със същите като при самеца, но по малко наситени, тъмни петна и ивици. Рибите се отглеждат в група, в която има не по-малко от 2-3 самеца и повече самки. Може да се отглеждат в общ аквариум с подвижни риби с еднакъв или по-голям размер. Обезателно места гъсто засадени с растения. Развъден аквариум от 50 см за 1 самец и 2-3 самки. Някои самци са агресивни, затова са нужни укрития от растения и няколко самки. Самката хвърля до 300 зърна. Инкубационен период около 1 денонощие, малките плуват след 3 денонощия. Отглеждане и развъждане във вода: 22-23°С, dH 22°, КН 7°, рН 7. Полова зрялост след 6-8 месеца.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi41.tinypic.com%2F33cnmdc.jpg&hash=00f650271d4bbd0053242817938339f85f3f6c31
Barbus filamentоsus (Cuvir, Valenciennes, 1844).Барбус филаментозус
Обитават юго-източна и южна Индия и Шри Ланка. Дължина до 15 см. D 2/8, А 2/5, ll 21. Тялото е изтеглено, профила на гърба е по-силно изпъкнал от корема, страничната линия е пълна. Устата е долна, мустаци няма. Младите риби са със сребриста окраска с 4 черни напречни ивици. При възрастните риби гърба е кафяв с зеленикав оттенък, страните са сребристи с синкав, зеленикав или златист блясък, корема е червеникав, в размножителния период става наситено червен. В края на тялото има черно петно. Плавниците са жълто-зелени до червени. При самеца са изтеглени лъчите "D", в размножителния период на моцуната се появява светло петно. Рибите са подвижни, миролюбиви, стадни, придържат се към средния слой на водата. Развъден аквариум от 80 см за двойка риби. Вода: КН до 1°. Самката хвърля до 300 зърна. Инкубационен период 2 денонощия, малките плуват след 2-3 денонощия. Полова зрялост след 1,5 години.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F200r1wp.jpg&hash=0f639a2da491202ce42070c1e6828df416173eb8
Barbus hulstaerti Poll, 1945.Барбус пеперуда
Обитава област от долното течение на р.Конго. Дължина до 3,5 см. D 3/7, ll 22-23. Тялото е изтеглено на дължина. Устата е с 1 двойка къси мустаци. Гърба е кафяв, страните са жълти- до светло-кафяви, корема е жълто-бял. Отстрани има няколко блестящи черни петна. Плавниците са жълти до нежно-кафяви, "D", "А" и "У" са с черни кантове, при "С" средните лъчи са черни. Рибите са стадни, подвижни, мирни, страхливи, обитават средните слоеве на водата. Може да се отглеждат в общ аквариум с малки стадни риби. Аквариум с не по-малко от 100 см дължина. Места гъсто обрасли с растения, пещери, корени. Вода: 20-23°С, dH 3-5°, рН 6-6,5. Развъден аквариум 15 л за двойка, дребнолистни растения, пещера или корен. Осветление много слабо. Вода: 20-23°С, dH 1°, рН 6,4. Самката изхвърля 30 зърна. Инкубационен период 7 денонощия. Стартова храна: инфузории. Полова зрялост след 4-5 месеца.


Barbus lateristriga Cuvier, Valenciennes, 1842Барбус латеристрига
Обитават източната част на Индонезия, Малайзия, Тайланд. Дължина до 20 см, в аквариум по-малко. D 4/8, А 3/5, ll 23. Тялото е изтеглено, профила на гърба е по изпъкнал от този на корема, с възрастта височината на гърба се увеличава, страничната линия е пълна. Устата е крайна, 2 двойки мустаци. Гърба е маслено зелен с червен оттенък, страните са жълто-кафяви с златист блясък, корема е оранжев. В предната част на тялото има две напречни, с неправилна форма, черно-сини ивици. В задната половина на тялото има надлъжна черно-синя ивица, свиваща се към "С". С възраста окраската избледнява и става монотонна сиво-жълта. Плавниците са червено-жълти, отчасти със сини краища. При самеца плавниците са червени , "D" в основата си е наситено-червен. Младите риби плуват на стадо, старите --самостоятелно, в укрития. Рибите заемат стедния и долен слой на водата. Могат да се отглеждат в общ аквариум, който трябва да има укрития от камъни и корени. Растения само с мощна коренна система, посадени в грунда в саксии, затиснати с камъни, иначе рибите ще ги изровят от грунда. Заедно с живата храна е необходима и растителна. Рибите охотно ядат плаващи растения (ричия, салвиния и др.). Развъден аквариум от 70 см за двойка. Аерация. Самката хвърля до 500 зърна. Инкубационен период 1-1,5 денонощия, малките плуват след 5 денонощия. Полова зрялост след 11-15 месеца.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2F24oohp0.jpg&hash=b10cee74efc0152ca304a08379092846a460d0ea
Barbus nigrofasciatus Gunther, 1868.Черен барбус
Обитават горските ручеи на Шри Ланка. Дължина до 7 см._В 3/8, А 2-3/5, ll 20-22. Тялото е доста високо, страничната линия е непълна. Устата е крайна, мустаци няма. Гърба е зеленикав, страните са сиво-жълти с 3-4 тъмни напречни ивици. Края на люспите блести със сребрист, златист или зеленикав цвят. Муцуната е червеникава. В размножителния период предната част на тялото на самеца става пурпурно-червено, а задната-- наситено черна. "D" е черен, "А" черно-червен, "С" е тъмен. Рибите са нирни, стадни, много подвижни, обитават средните и долни слоеве на водата. Желателно е да се отглеждат не по-малко от 10 екземпляра в аквариум с дължина от 100 см, с засадени и плаващи растения. В много осветен и беден на укрития аквариум рибите стават страхливи. Съществуват трудности при подбора на двойките за размножаване, особено на самеца, който трябва да бъде по-стар от самката, затова се препоръчва да се слагат група риби за размножаване. Самката хвърля до 500 зърна. Инкубационен период 1-3 денонощия , малките плуват след 3 денонощия. Отглеждане и развъждане във вода: 25°С, dH 36°, рН 7. Полова зрялост след 7-11 месеца.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi43.tinypic.com%2F2zg6x5z.jpg&hash=333d81d8ed0934e505681af627ce152a2efb0039
Barbus oligolepis (Bleeker, 1853).Барбус олиголепис
Разпространени са на о.Суматра и другите о-ви на Индонезия. Обитават спокойни води. Дължина до 5 см. D 4/8, А 3/5, ll 17+2-4. Тялото е леко изтеглено на дължина, с по-изпъкнал профил на гърба, страничната линия е непълна. Устата е крайна. 1, понякога 2 двойки мустаци. Гърба е тъмно-кафяв, отстрани са жълто-кафяви със син оттенък и голямо количество черни петна, които блестят в основата на люспите, корема е кафеникав. Плавниците са жълтеникави до червени. Самеца е по-строен, по-ярко оцветен , плавниците са червено-кафяви с черна окантовка. Рибите са мирни, придържат се към долните и средни слоеве на водата. Не обичат свежа вода. Развъден аквариум с дължина от 40 см за двойка риби. Самката хвърля до 200 зърна. Инкубационен период 1-3 денонощия, малките проплуват след 3-4 денонощия. Полова зрялост след 7-9 месеца.


Barbus pentasona Boulenger, 1894.Петпоясен барбус
Разпространени са в Малайзия и Индонезия. Обитават спокойните водоеми в равнините. Дължина до 5 см. D 3/8, А 3/5, ll 22-25. Тялото е удължено, страничната линия е пълна. 2 двойки мустаци. Гърба е червено-кафяв, отстрани са жълто-кафяви, корема е жълтеникав. По тялото минават 5 черни напречни ивици , средната под "D" е кратка, клиновидна. Плавниците в основата си са тъмно-червени, в основата на "D" има черно петно. При самеца червената окраска е по-наситена. Рибите са мирни, стадни, обитават долните и средни слоеве на водата. Препоръчително е да се отглеждат не по-малко от 10 екземпляра. Аквариум с дължина от 10 см с засадени и плаващи растения, създаващи тъмни места. В много осветен, беден на укрития аквариум рибите са страхливи. Вода: 20-25°С, dH 4-15°, рН 6-7, не обичат свежа вода. Развъден аквариум с дължина от 30 см за двойка. Самеца трябва да е на повече от 1 година. Вода: 25-27°С. Самката хвърля до 300 зърна. Инкубационен период около 1 денонощие, малките плуват след 4 денонощия. Полова зрялост след 7-9 месеца.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi41.tinypic.com%2Fjrr1nl.jpg&hash=dd35a974ffbd1f5bdf921da993efe794dd0d86ee
Барбус шуберти (Barbus schuberti)
Не съществува в природата. Разновидност на Barbus semifasciolatus. Дължина до 7 см. Окраската на тялото е блестяща златисто-жълта до червеникаво-жълта. В основата на "С" има черно петно.Отстрани има надлъжна зелена ивица с черни петна. Плавниците са оранжеви до червени. Самеца е по-малък, по-строен, по-интензивно оцветен. При самката черните петна може да липсват или да са бледи. Условията за отглеждане и развъждане са както за Barbus semifasciolatus.


Barbus semifasciolatus Gunther, 1868.Зелен барбус
Обитават юго-източен Китай, Виетнам и о.Хайнан. Дължина до 10 см, в аквариум до 7 см. D 3/8, А 2/5-6, ll 22+2. Тялото е изтеглено, сплескано отстрани. Устата е крайна, 1 двойка много малки мустаци. Гърба е червено-кафяв. Корема е бял, в размножителния период оранжево-червен. Отстрани има 5-7 черни, прекъснати, напречни ивици. Люспите са с тъмен кант и образуват върху тялото мрежа. В основата на "С" има тъмно петно. Нечифтните плавници са червеникави до тухлено-червени. Самеца е по-малък, по-строен, по-добре оцветен. Мирни, стадни, страхливи риби, обитават средните и долни слоеве на водата. В аквариума освен растенията трябва да има добре осветено място за плуване. Поради многото отпадъци от рибите е желателен биологичен филтър или ежеседмична смяна на 1/5 от водата. Вода: 19-24°С. Развъден аквариум не по-малко от 60 см за двойка. Вода: 22-25°С, dH 4-15°, рН 6,5-7 . Самката изхвърля до 200 зърна. Инкубационен период 1-2 денонощия, малките проплуват след 3 денонощия. Полова зрялост след 8-11 месеца.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2Fqp16pu.jpg&hash=7afa6f5dfc1f5524857703a87b68df424a3b34ad
Barbus stoliczkae (Day, 1869).Аленоплавничест барбус
Обитават област от долното течение на р.Иравади (южната част на Бирма). Дължина до 10 см, в аквариум до 6 см. D 2-3/8, А 2/5, ll 23-25. Тялото е изтеглен по дължина овал, сплескано отстрани, люспите са големи, мустаци няма. Гърба е маслено- до сиво-зелен, отстрани при отразена светлина блести синьо до жълто, корема е бял. В началото на опашния плавник има голямо черно петно с златиста окантовка. Тъмните краища на люспите образуват по тялото мрежест рисунък. Дъговата обвивка на окото е кърваво-червена. При самеца "D" е червен с тъмни петна и черна окантовка, останалите плавници са жълтеникави до червени. При самката "D" е с нежно-червен цвят, останалите плавници са безцветни. Рибите са стадни, подвижни, мирни, обитават всички слоеве на водата, не обичат свежа вода. Вода: 20-25°С. Развъдния аквариум за двойка трябва да е не по-къс от 50 см с ниво на водата 15-20 см. Вода: 26-27°С, dH 6-8°, рН 6,8-7. Самката изхвърля до 400 зърна. Полова зрялост след 6-8 месеца.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi39.tinypic.com%2F14d3m6r.jpg&hash=fe31802cb19fcb15310100493471fd30d6c49912
Barbus tetrasona tetrasona (Bleeker, 1855).Суматрански барбус
Обитават о-в Калимантан и Суматра, също Тайланд и п-ов Малака. Дължина до 6 см. D 4/8-9, А 3/5-6, ll 21. Тялото е удължен овал, при старите самки гърба може да стане много висок. Страничната линия е непълна. Устата е крайна, 1 двойка мустаци, които може и да ги няма. Гърба е кафеникав, страните са с червено-кафяви оттенъци и златист блясък по края на люспите. През тялото минават 4 наситено-черни напречни ивици. "D" е черен с червен връх, останалите плавници са червени. При самеца муцуната, горния край на "D" и крайните лъчи на "С" са с интензивен червен цвят. Рибите са стадни, мирни, обитават средните и долни слоеве на водата. При отглеждане в малък аквариум могат да изгубят размножителните си способности, в стара, рядко сменяема вода са предразположени към заболявания. Препоръчва се 30% растителна храна. Развъден аквариум с дължина от 40 см за двойка риби. Самката хвърля до 800 зърна. Инкубационен период 1-1,5 денонощия, малките плуват след 3-6 денонощия. Полова зрялост след 5-9 месеца.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi42.tinypic.com%2Fi71pgi.jpg&hash=93ab75de7396c730d922295e7a9afa9a710e9e8b
Barbus ticto (Hamiltot, Buchanan, 1822).Червен барбус
Обитава Индия и Шри Ланка. Дължина до 10 см, в аквариум до 7 см. D 3/8, А 2/5, ll 23-26. Тялото е изтеглен по дължина овал, сплескано отстрани, люспите са големи. Устата е крайна, мустаци няма. Гърба е сиво-зелен, страните блестят със сребрист цвят с метални оттенъци, корема е бял. Над "Р" и на опашното стебло има черно петно с златиста окантовка. Люспите с тъмни кантове образуват по тялото мрежа. Самеца е по-малък от самката, по-строен, в размножителния период получава червено-кафяв оттенък.


Barbus titteya (Deraniyagala, 1929).Вишнев барбус
Разпространени са в Шри Ланка. Обитават тинестите места в ручеите и реките. Дължина до 5 см. D 3/7, А 3/6, ll 19. Тялото в изтеглено по дължина, профила на гърба е силно изпъкнал, страничната линия е непълна. Устата е долна, 1 двойка мустаци. Гърбът е зелено-кафяв, страните са жълтеникави, червеникави или малиново-червени. От муцуната до "С" минава черна ивица, над нея са разположени отпред златиста, отзад зелено-синя ивици, задната може да има отдолу червен кант. Под черната ивица понякога се виждат черни точки. Дъговата обвивка на окото е кърваво-червена. Плавниците са жълтеникави до червени. Самеца е по-строен, по ярко оцветен, плавниците са червени. "А" е с тънък тъмен край. Цялата окраска се вижда на 2 годишна възраст. Самката може да има еднотонна окраска със слабо видима цветна ивица. Плавниците са жълти. Самците постоянно си съперничат помежду си без да си нанасят повреди. При битките победения се оцветява като самка. Рибите обитават средния и долен слой на водата. Аквариума трябва да е с засадени и плаващи растения. В общ аквариум тези барбуси се стремят да се отделят от другите видове риби. По-добре се чувстват във видов аквариум. Развъдния аквариум за двойка не трябва да е по-къс от 30 см със сепараторна мрежа, тъй като рибите си изяждат хайвера. Има случаи при които самеца пази хайвера и малките. Някои самци не се размножават, другите го правят успешно. Затова най-добре е да се постави група, от която да се изберат подходящите самци. Инкубационен период 1-2 денонощия, малките проплуват след 3-4 денонощия. Х.Рихтер съобщава, че е развъдил рибите във вода 24-26°С, dH 10°, КН 6°, рН 6. Полова зрялост след 6-8 месеца.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2F30viwzr.jpg&hash=9cdc2c7cfcdbb95380369f49b810ea83f17a5077
Puntius (Barbus) denisonii, The Red lined torpedo.Барбус торпедо(червена линия).
Разпространени са в Индия в бързотечащите реки и потоци. Много приспособима рибка. Размер до 15 см. Температура 15-25 С, pH 6.8 - 7.8, GH 5-25 dH. Необходимо е в аквариума да се поддържа високо съдържание на кислород, особено ако температурата е към горната граница. Нужно е отглеждането им в пасаж. Рибката е миролюбива, не е териториална и може да се отглежда в аквариум.
Многобройните представители на този род отдавна се отглеждат с успех в аквариумни условия. Красивите, подвийни и миролюбиви рибки са разпространени във водоемите на Африка, Индия, Индокитай, и Индонезия.Повечето видове са всеядни, водят групов начин на живот.Отглеждането на барбуси е сравнително лесно. Желателно е на тях да им се отреди просторен акваиум, засаден с големи растения - валиснерии, ехинодоруси и др.Имат нужда от открити пространства. Препоръчва се ежедневна подмяна на 1/10 от водата с прясна, престояла.Твърдостта не е от голямо значение, pH около7, оптимална температура- 24-28С.

Similar topics (1)

21177

Публикации: 19
Прегледи: 13865