• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:57

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

И на денисони-то посегнаха...

Започната от suntsu69, 29.11.2013 13:47

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

suntsu69

http://www.seriouslyfish.com/new-genus-for-red-lined-torpedo-barb/
Айде честито.
Поредния ромски "учЕн"./Не прекалявай с определенията/
Хората прекарват десетилетия из джунглите, за да кръстят някоя рибка на себе си или роднина, приятел, учител.
Мургавите братя не работят на дребно. Няма джунгли, няма години изследване - раз-два и чисто нов род на негово име.

niky

Ама пък българска снимка ползват *bg*

Карган

Цитат на: suntsu69 - 29.11.2013 13:47
Хората прекарват десетилетия из джунглите, за да кръстят някоя рибка на себе си или роднина, приятел, учител.

Рибките пак си остават denisonii и chalakkudiensis.


А всъщност кое е по-лошо? Това, че са сменили името му или това:

http://www.iucnredlist.org/details/169662/0
ЦитатPuntius denisonii has been assessed as Endangered as populations have declined by more than 50% in the recent past due to indiscriminate exploitation for the international aquarium pet trade. These declines are expected to continue in the foreseeable future unless local management plans, as well as national and international legislations are created and implemented. The species also has a restricted range with an area of occupancy of less than 300 km² with continuing decline in quality of key habitats.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs6.postimg.org%2F3tsi79bo1%2FDSC0159_350x70.jpg&hash=8e1dae1e0e99dbfd93a27b858abc4b03af9ee6fc
Аквариумът е затворена, функционираща общност на живи същества, а не само просто събиране на растения и животни.

Георги

suntsu69, помислих, че са ги избили. Не бих се палил толкова за едно име. Ако си свързан с тази област от науката те разбирам, но не ми хрумва нещо, което можем да направим ние аматьорите.
Карган показва реалната заплаха.

suntsu69

Ами те ще си ги приключат и ние нищо не можем да направим. Не ми е ясно защо трябва да се ловят диви риби, при положение, че се развъждат изкуствено, макар и с помощта на хормонални инжекции.

Стоян Михов

Някои неща явно не се променят..., но аз пък ще променя името на темата. "Изверги" ? Ромски УчЕни"? Защо е това, за втори път се повтаря?

Относно името на рода - "The new genus is named after 'Sahyadri', noun, the vernacular name for the Western Ghats mountain ranges; gender feminine", - както виждаш никой не си е сложил името, най-малкото, защото не е позволено. Да не се чудят хората, които не знаят английски: новият род е кръстен на народното име на планината Западни Гхати - голяма планинска верига, преминаваща по западния бряг на Индия - едно от 8-те най-важни места за опазване на биологичното разнообразие на Планетата, според UNESCO, така че по-подходящо име едва ли има.

Шапка свалям на индийските учени  *privet*, защото въпреки глада и беднотията, някой отделя там време и пари да проучва и работи по видове, които иначе ще изчезнат, преди Индия да се "цивилизова".

Благодаря Карган  *privet*, ще преведа това което си постнал от Световната Червена книга:

"Puntius (сега вече Sahyadriа) denisonii е оценен като застрашен вид, като популациите са намалели с повече от 50% в сравнение с близкото минало, поради безразборната експлоатация за международна търговия с аквариумни риби. Този спад се очаква да продължи и в обозримо бъдеще, освен ако не се създадат и изпълнят местни планове за управление, и не се променят националните и международните законодателства. Този вид има ограничен ареал на разпространение и обитава площ по-малко от 300 km² с продължаващ спад в качеството на ключови местообитания."
https://s13.postimg.org/xijfjz5x3/Untitled.jpg

botan

Недей с лошо, знам че постоянното сменяне на имена е досадно, но таксономите се опитват да въдворяд ред там, където е почти невъзможно да има. Промяната на името е свързана с много тестове, измервания и мъки. Нямаше да бъде променено, ако няма някаква много сериозна причина.
За това се опитвайте да бъдете в крак с нещата, вместо да хейтите. ;-)

aquafenomen

Преди година си купих от магазин в града 3 бройки избрани от мен от въпросният вид, защото ми харесват като поведение и без проблем съжителстват с Rainbowfish - Атерини (дъгови рибки). Уцелил съм една женска с два мъжкаря.

Преди 6 дни реших да ги пробвам дали ще хвърлят хайвер без да ги стимулирам с хормонални инжекции.
Информацията която намерих за тях е много оскъдна и се споменава, че много малко хора в света са успели по естествен начин да ги развъдят.

Вече има и малки проплували, като едното от тях е по-голямо от другите.

Снимки:

https://i.postimg.cc/cKy2jKzM/DSC-1031.jpg


https://i.postimg.cc/3yY9m266/DSC-1036.jpg


https://i.postimg.cc/p93T3BHc/DSC-1039.jpg


И ларвите им:

https://i.postimg.cc/jwrGmWDY/DSC-1067.jpg


https://i.postimg.cc/VrB38Ytr/DSC-1070.jpg


https://i.postimg.cc/pyRwBFND/DSC-1071.jpg

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.