• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 16:08

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Черен барбус тетразона, или?!

Започната от phalenopsis, 22.07.2014 22:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

phalenopsis

Здравейте, искам да попитам за мнение за барбуси, които като ги взех изглеждаха определено зелени на цвят-барбус тетразона тип калифорния. Обаче за няколко дни в аквариума постепенно потъмняха, минаха през тъмно сини и сега са напълно кадифено черни. Това временнен етап ли е /те са още бебета/ и ще станат ли отново зелени или съм купила някакъв вид черни барбуси, без да знам?

Ето снимки-само на светкавица лекичко се вижда зелен отенък иначе дори директно под лампата се виждат черни, като черна молинезия.

http://s3.postimg.cc/49km4c9kz/P7222795.jpg

http://s12.postimg.cc/dsm1wri59/P7222797.jpg

http://s1.postimg.cc/wv9w56t5b/P7222799.jpg

http://s1.postimg.cc/wet9whurz/P7222802.jpg

mario_gg

Здравей промяната от цвета идва от цвета на грунда , осветлението , нивото на стрес , храната която ядат , температурата и т.н.
Ако са били зелени в магазина значи нещо е било различно най вероятно грунда .
Както каза и ти рибетата са малки още даи им малко време да пораснат.

phalenopsis

To нямаше грунд, изобщо. Надявам се да си станат зелени пак.

Nikiengi

Ами не са станали черни, най-вероятно промяната е била субективна - в магазина осветлението е било по-силно и с по-светъл спектър, на който си се вижда зеления оттенък на цвета му. Възможно е поради стрес също да не си показват добре цветовете. Най-вероятно твоето осветление е по-слабо и за това след пускането им в аквариума ти изглеждат черни. Щом при светване със светкавицата се вижда зеленото, значи най-вероятно това и проблема.
Кажи нещо за осветлението си за да предложим решение.
:-)

phalenopsis

Купени са от съботния пазар в пликче. Нямаха никакво осветление и си бяха чисто зелени на цвят. Като ги пуснах в аквариума, много бързо, за няколко часа придобиха по-скоро тъмно-син цвят, но когато стояха под лампата се виждаха зелени, и после за няколко дни станаха кадифено черни. Осветлението е от две пури 18 вата, не мисля, че е малко за този аквариум, който е към 80 литра. Дори когато рибите са точно под лампите, буквално на сантиметри вече не се вижда нищо освен абсолютно кадифено-черен цвят, точно като на черна молинезия. Само със светкавица, която е на 10 см от тях бегло просветва зеленко.

Грунда ми е черен, но има и поизлязла отдолу лава (хранителен субстрат), която е бежово-кафява. Храня ги със замразени храни, люспи и спирулина.

Nikiengi

Цитат на: phalenopsis - 23.07.2014 18:16
Осветлението е от две пури 18 вата, не мисля, че е малко за този аквариум, който е към 80 литра.
Ами малко е но това е друг въпрос, зависи и от растенията, които гледаш. А какъв е спектъра на тези пури, ако светят жълтеникаво също може да не подчертават зеленото, мисля, че спектър около 6500 К е добър вариант да изпъкнат цветовете, не мисля, че проблема е стрес, все пак е минало достатъчно време от пускането им.

phalenopsis

Не целя бърз аквариум, растенията в него си виерят, няма нищо, което иска много светлина. Едната пура е розова, другата е дневна светлина около 6000К.

Растенията са валиснерия, анубиас, апоногетон, болбитис, ехонодорус квадрикостатус, едно което мисля, че е криптокорина понтедерифолия, кардамин лирата, оставена да си плува свободно и седяща близо до повърхността, има и водна леща и ричия, микрозорум и моносолениум.

Ако ги виждах черни като са под растенията, ОК, но те са черни дори непосредствено под ярка светлина, без дори нюанс на зелено. Само светлина от светкавица успява да извади лек зелен отенък.

Има ли изобщо такива черни барбуси с чевени перки, като тези на снимката, или това е промяна в цвета на калифорнията, по някаква приичина? Аз не можах да намеря в гугъл да има точно такива черни барбуси, но може и да не съм успяла да открия.

Similar topics (5)

51434

Публикации: 1
Прегледи: 2176

60080

Публикации: 5
Прегледи: 1000

48846

Публикации: 6
Прегледи: 4624

53933

Започната от bazel


Публикации: 2
Прегледи: 2515

9335

Публикации: 26
Прегледи: 15686