• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.04.2024 15:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Размножаване на Барбуси - дискусия

Започната от Динко Сл., 27.10.2004 16:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Динко Сл.

Знае ли някой как се развъждат Суматрански барбуси? Имам малко информация от книгите. Интересува ме повече поведението на рибките, понеже две от моите от вчера се държат "странно". Мъжката не оставя половинката си на мира. Не е като друг път да плуват на "ято". И като я настигне се допират странично, сключват си опашките и се задържат така за секунда-две. През останалата част от гонидбата се опитва  да е под задната част на корема и, или я хапе или прави нещо подобно незнам. Може ли някой да ми обясни това поведение?

dido

Предполагам говориш за Барбус тетразона.

Това поведение е типчично като за хвърляне на хайвер. Добре е да отделиш двойката в самостоятелен аквариум дълъг 20-30 см и широк 15-20. Водния пласт трябва да бъде 15-20 см.

В аквариума е добре да се сложат растения от сорта на Яванския мъх - Vesicularia dubyana, които да служат като прикритие за хайвера.

Температурата на водата трябва да бъде 26-28 градуса, като е добре част от водата - 2/3 примерно - да е стара, аквариумна, останалата - чиста отлежала от водопровода.

Добре е аквариумчето да се осветява от слънчева светлина, трябва да се разположи така, че да се огрява само малка част от него - примерно 1/4 от площта на дъното. Можеш да сложиш камъче за лека аерация на водата.

Хайвера обикновено се хвърля рано сутрин при осветяване на аквариума от слънцето.

След като се хвърли хайвера отделяш родителите. Прочети по нетта каква температура се поддържа за излюпването, след колко дни става това и как да храниш малките.

Динко Сл.

За същия вид става въпрос, барбус тетраноза. Мисля че сега ги изтървах, казаха ми след седмица, до 10-ина дни ще се повтори ако всичко е наред. Ще се опитам да стане :) до колкото зависи от мен... не мога аз да да гоня тази хубавица. Иначе всичко съм направил с изключение на Яванския мъх. До скоро, благодаря за куража!

Vlado

По-добре да са 20 дена.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

Динко Сл.

Имам хайвер от Суматрански Барбус. Вече е на почти 2 денонощия, повечето се излюпи. С какво и от кога се захранва?

Живко

здравей.
захранват се когато проплуват или когато изразходят жлъчния си мехур,а това става по едно и също време.продължителноста на периода зависи от температурата.рибките са сравнително едри.
щом задаваш този въпрос предполагам нямаш никаква храна под ръка.
можеш да ползваш 2-3 дни яйчен жълтък,но трябва след всяко хранене да почистваш отпадъците.
можеш и да си купиш фирмена храна за новоизлюпени рибки.май е най-добрият вариант за теб.
след тези 2-3 дни на артемия.аз съм пробвал и директно с артемия с променлив успех.
и намери нещо за четене,така и така си почнал с манията,добре е да имаш повече варианти.
Никой не се е родил научен.

Живко

хей???
и моя пост излезна най-отгоре.
Никой не се е родил научен.

discus

Цитат на: "Живко"хей???
и моя пост излезна най-отгоре.

Абе не виждате ли че другите постове са с дата 3.02. имаше отново проблем с датата на сървъра

Живко

май ще си слагам очилата :lol:
Никой не се е родил научен.

Динко Сл.

Някой може ли да ми обясни къде греша? Преди 3 дни Барбусите ми си хвърлиха хайвера. След 1 денонощие се оформиха рибките, израстнаха първо опашки и после се появиха очички. Започнаха да плуват периодично и хаотично. Засилят се нагоре или настрани и хоп пак на дъното. Това беше до снощи. Тази сутрин рибките са побеляли и не се движат. Направо са си умряли. Родилното ми аквариумче е 6л., нагревателя подържа 26гр., външна помпичка с дунапрен и слаба аерация. Когато пуснах рибките да хвърлят хайвера водата беше 1/3 от големия аквариум и 2/3 сложих чиста престояла вода от водопровода. Двата дни когато се оформяха яицата сутрин сменях 1/5 от водата. Видимо всичко си вървеше до тази сутрин. Междувременно разбрах че е трябвало да сложа дестилирана вода за омекотяване и някакъв дезинфектант. Може би там сгреших. Ако някой сподели с мен ще съм щастлив.

Живко

аз след хвърлянето на хайвера подменям почти цялата вода,защото се разваля от  половите продукти на рибите. доливам мека вода,но не повче от6-7см. воден стълб.слага се и трипафлавин.за температурата не си спомням, но темповете на развитие на малките са добри.трябва да има много слаба аерация за да не подмята малките,но достатъчна за да не се образува ципа на повърхноста.ципата може да пречи на малките,така да се каже да вземат първата глътка въздух. абе изобщо кислород си трябва.
е успех другият път :!:  :D
Никой не се е родил научен.

ivo

определено трябва да обърнеш внимание на дезинфекцията на водата, иначе както хайвера, така и новоизлюпените рибки заболяват и умират. Аз навремето моите малки тетразона ги захранвах с инфузория и яйчен прах

Radi

Иво ти освен барбуси какви други риби гледаш?

ivo

Абе гледал съм какво ли не през годините, но в момента преминавам на дискуси. Заканил съм се да преинсталирам целия аквариум (заради тази мръсница - черната брада) и ще си оставя само определени видове риби - основно дискуси, botia (ако намеря императорска ще е добре) и може би лабео?!?
..винаги съм бил фен на сем. сомови, но сега уви те ще трябва да отпаднат поради високата температура, която изискват дискусите..
а барбусите са ми отколешна страст като съм имал общо 5 вида.
Както се казва бих гледал какво ли не, но пустата му панелна гарсониерка не ми позволява :(  :(  :(

dido

Най-вероятно няма да се оттървеш от черната брада с преинсталирането и дискусите. Доколкото знам последните са чувствителни гадини и няма да можеш да ториш растенията на воля :-)

Живко

Цитат на: "ivo"преминавам на дискуси. Заканил съм се да преинсталирам целия аквариум (заради тази мръсница - черната брада) и ще си оставя само определени видове риби - основно дискуси,  (ако намеря императорска ще е добре) и може би лабео?!?

:(  :(  :(

аз съм чувал,че дискуси и botia е лоша комбинация,но не съм сигурен.предавали си някакви паразити.по добре поразпитай.
Никой не се е родил научен.

discus

Цитат на: "Живко"
Цитат на: "ivo"преминавам на дискуси. Заканил съм се да преинсталирам целия аквариум (заради тази мръсница - черната брада) и ще си оставя само определени видове риби - основно дискуси,  (ако намеря императорска ще е добре) и може би лабео?!?

:(  :(  :(

аз съм чувал,че дискуси и botia е лоша комбинация,но не съм сигурен.предавали си някакви паразити.по добре поразпитай.

това за пръв път го чувам ,виж дискуси и скаларии да. Но винаги има едно зависи.То по принцип не препоръчват растения и дискуси ама мога спокойно да кажа че всичко си е наред , все пак трябва да се подберат подходящите видове растения но има и момент на адаптация, някои растения може да се адаптират на по високата температура

ivo

Ми то аз я имам тази комбинация дискуси - ботия от година и половина и проблеми не съм имал ама никакви. В момента ботиата ми е макраканта - 2 броя, доста големи. А за предаване ня някаква специфична болест между двата вида за пръв път чувам. Дискусите ми заболяха понеже ми се скапa нагревателя а нямах резервен под ръка и температурата падна рязко, но след като възстанових условията всичко си дойде на място. Ботията дори не разбра за болестта, чувстваше се през цялото време чудесно.
Виж незнам ако сложа при тях побойник, какъвто е лабеото, какво ще последва..

Radi

Ето това не му харесвам на лабеото-красива риба и почти с нищо несъвместина... :?

77

ами аз си имам две  :D драчат се помежду си и другите риби нямат проблеми :D иво имам и две боции клоун :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

N.Nobs

Агресията при лабеото е по-скоро вътрешновидова.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

ivo

виж тук съм склонен да се съглася.. навремето имах няколко лабео биколор, но допуснах грешката да са различни по големина и възраст - голям проблем.. най-голямото лабео гонеше средното, то гонеше малките и т.н.

Gnus

12.05.2005 13:36 #22 Last Edit: 03.11.2009 14:53 by zambo
Преди няколко дни жена ми ми вика: "Нещо мърда в карантинния аквариум". Гледам аз - малки, 5-6 мм прозрачни рибки. Да уточня, че аз не само не съм от особено знаещите, а и въобще не съм искал да се занимавам с развъждане. И като върнах лентата, се сетих, че една двойка барбуси (после ще кажа какви) живя там 2 дена преди да ги пусна в общия аквариум.
А в този аквариум бях махнал отоплението и помпата, значи на тях им е бил достатъчен кислородът от растенията и стайната температура. Добре че поне светлината е добра, защото двата аквариума се осветяват от една лампа.
Засега съм видял 4, може и да са повече.
Взех следните мерки:
1. Сложих отопление и поддържам около 26 градуса.
2. Сложих помпа с маркуч и дунапренова гъба (с това разполагам), но предимно заради филтриращата и боклукосмучеща функция.
И сега следват въпроси:
1. Прочетох, че се захранват със зоопланктон. Но преди това им пуснах малко натрошена чернодробна храна. Те са хапвали от нея.  Това равносилно ли е? И ако не, откъде се взима зоопланктон?
2. Аквариумът е много зеленясал по стените и дъното, защото както писах, го използвам само за карантинен и го чистя само като си купувам нови рибки и нормално в него има само грунд и ехинодоруси. Пречи ли им на рибките това, че е зеленясал? Страхувам се да не ги нараня, докато го чистя.
3. Какво да правя със смяната на водата? От една страна, се страхувам да не ги изсмуча с маркуча, а от друга, аквариумът е само 7 л и мисля, че не бива да отлагам смяната.
4. При каква големина/възраст мога да ги сложа в общия аквариум? - там има трихогастери, още барбуси, сомове и живородки.
А, да - за вида на барбусите - в магазина ми казаха, че са огнени (Barbus conchonius), но по картинките повече приличат на Barbus bimaculatus или на Шуберти. Няма как да ги снимам.

Живко

да почнем отзад напред.
двата вида си приличат(за мен малко).на шуберти тялото е удължено и устата е малко по долно разположена.по дължина на тялото има електриково зелена ивица(не се вижда много ясно).шуберти има и черно оцветяване по гърба.
огнените имат само една черна точка в края на тялото.при шуберти точката е в основата на опашката.
в общия можеш да ги сложиш като станат около 1.5см.
водата не сменяй.просто намали нивото.
зеленяка не пречи.барбуса(особено новоизлюпените) са си живи мрени.ще папкат зеленяк почти като лабело.
чернодробната е неподходяща.зоопланктона също(в твоя случай).или си купи фирмена храна за новоизлюпени.можеш да прочетеш и темата развъждане на данио.двете риби са много близки братовчеди.
и нещо от мен.
тази гъба(филтър) не виждам какво ще ти помогне.без нея според мен ще е по-добре.не е задължително да я махаш.
вместо нея може да се пуснат една две ампуларии(охлюви).
успех.
Никой не се е родил научен.

chandler

В една тема (не се сещам коя точно, но беше наскоро) някой каза, че Шуберти е хибридна рибка. Ако е наистина хибрид, то тогава възможно ли е да се размножава? Ако някой отговори на този въпрос, ще ти е по-лесно да определиш вида на твоите барбуси.

Успех с малките!
chandler

Живко

Никой не се е родил научен.

Жоро

Смяната на водата в аквариум в който има малки рибки аз лично правя по следният начин:разглобяваш филтъра(гъбата) изваждаш камъчето, вкарваш го в маркуч и точиш на воля без да има опасност да засмучеш някоя  рибка.Вярно че неможеш да отстраниш нечистотиите,но все пак е нещо,а относно храната използвай SERA micron.УСПЕХ!

Gnus

Отговарям на всички в един постинг:

Това с филтриращото камъче е идейно. Така и ще направя.

Относно вида, смутиха ме цветовете - мъжки/женски са съответно червеникав/зеленикав по снимките, а моите са определено жълти.
Но точка си има като огнен.
Като поразгледах по-добре, вече си мисля, че е някаква вътрешновидова вариация на огнен.
Жалко, че няма да мога да покажа снимки.

Благодаря и за съвета за храната и за всички съвети.

zariio

вчера отделих 2мъжки и1 женска барбуси тетразона с идеята че ще хвърля хайвер.въпросът ми е нормално ли е мъжкият да гони толкова ожесточено женската все едно ще я яде
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

aqua

Има случаи, когато мъжкият е в състояние на превъзбуда и може да убие женската.

chandler

Ама защо е нужно да слагаш две мъжки с една женска? гледай коя мъжка гони женската и отдели само тези двете. то вярно, че при някои рибки е нужно единия пол да е в повече, но точно при тетразоната това май не е необходимо. Но все пак не съм развъждал де.
chandler

zariio

незнам ама тая женска така се е подула че всеки момент ще се пръсне.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

chandler

ако си отделил 3 рибки в аквариум (2 мъжки и 1 женска) има по-голяма вероятност да изядат хайвера, отколкото ако бяха само 2 :D в смисъл такъв, че 3 ядат повече от 2 ;)
знаеш ли кога да ги махнеш рибките след като женската хвърли хайвера?
chandler

zariio

Как ще го изядат бе нали затова е тая сепараторна мрежа.Ама те като ги гледам май си се харесаха и нямат намерение да го хварлят тоя хайвер.Дали има някакъв проблем ако стоят докато го хварлят?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

NO CARRIER

Някой люпил ли е въпросните барбус шуберти, но в относително твърда вода - GH 11-14?
При развъждането, нещо по-различно от това на даниото, някаква по-интересна особеност?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

killiman

Нищо по-различно от Барбус тетразона, примерно. Предполагам, че няма да имаш проблеми с тази твърдост, но ако имаш възможност не е зле да я поомекотиш малко. Предполагам, че ще стане и без омекотяване...Малко по-висока (2-3 градуса) температура в развъдния аквариум, свежа вода, мрежата на дъното. Ако имаш инфузория добре, ако нямаш давай направо на артемия, все ще оцелее нещо.

rookie_gyn

и РН да около 7-7,5, ако го понижиш повече рибките мутират:изкривяват се или пък имат тройна опашка като на принцесите,иначе са лесни и много продуктивни

NO CARRIER

Благодаря. Като имам резултат, ще пиша.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Живко

можеш да ползваш за омекотяване замразявана вода.слагаш във фризера 5 литра, като замръзне една трета от водата, взимаш леда. размразения лед можеш да допълниш с престояла аерирана вода.
няма начин да не ги удари хормона :D
Никой не се е родил научен.

plamen_d

здравейте, нов съм във форума... чудех се в коя тема точно да си задам въпроса... и тази ми се стори най-удачна...
... значи.... преди два дена барбусите ми (tetrazona) хвърлиха хайвер....а това е първия ми хайвер до сега .... днес вече се появиха и малките рибки.... знам само че рибките трябвало да се хранят след около седмица.... някой ще ми каже ли нещо повече за отглеждането на малките.... защото както писах до сега не съм се занимавал с хайвер
благодаря ви

Тони

Цитат на: "plamen_d"здравейте, нов съм във форума... чудех се в коя тема точно да си задам въпроса... и тази ми се стори най-удачна...
... значи.... преди два дена барбусите ми (tetrazona) хвърлиха хайвер....а това е първия ми хайвер до сега .... днес вече се появиха и малките рибки.... знам само че рибките трябвало да се хранят след около седмица.... някой ще ми каже ли нещо повече за отглеждането на малките.... защото както писах до сега не съм се занимавал с хайвер
благодаря ви
Здрасти!
Ето една тема , която ще те ориентира в обстановката.
Ето и една статия!
Ако имаш още въпроси, продължавай да питаш :wink:
Успех!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Barbus

Имам 4 тетразони-3 мъжки,и 1 женска(само те ми останаха).Женската е готова да хвеърли хайвер,и покрай нея всички са полудели.Гонят се из целия аквариум,и докарват стрес на останалите рибки. Имам един 11 литров аквариум-ако ги отделя и четирите там грунд,растения,аерация трябват ли им,и каква да е температурата?
Благодаря!
We hold each other closer, as we shift to overdrive
And eveyrthing goes rushing by, with every nerve alive
We move so fast it seems as though weve taken to the sky
Love machines in harmony, we hear the engines cry.

bobynfs

Опа и мен ме вълнува това и при мен проблема е същия самоче я гонят 4 яки мъжкара :)
2013 New Styling....................................................
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fa%2Fimg59%2F1349%2Fsfbz.jpg&hash=b1a274cbf7d918f52ce4bde7ba05994c3cf6f493
Видео на моя АКВАРИУМ *fish
200л.100x50x40, филтър Sera Fil 900, СО2 с мая,
осв.2x2 бр.90см Sylvania Aquastar & Grolux.

Barbus

Искам да изразя недоволството си от поведението на Peter_a и да помоля някой от модераторите да му измисли някакво наказание за безмисленото оспамване на форума днес.Не мога да разбера защо след като всички роптаят срещу спама поведението му беше толерирано,и не беше санкционирано навреме.И аз искам да имам много постове и голям рейтинг но се старая да не пълня форума с безмислени глупусти само защото някой ми е казал че рейтинга ми ще скочи до небесата.Знам че сега най-вероятно ще бъда мъмрен за това изказване но според мен с хора които не разбират от майтап не трябва да се бъзикаме.

ПП.
Пиша това тук а не в лафче защото искам темата ми да изплува изпод глупостите които Peter_a написа за да получа конкретен отговор на въпроса които зададох по-горе.
We hold each other closer, as we shift to overdrive
And eveyrthing goes rushing by, with every nerve alive
We move so fast it seems as though weve taken to the sky
Love machines in harmony, we hear the engines cry.

bobynfs

Днеска май голяма част от потребителите тук имат лош ден :) . та както казват някой хпра "Нов ден нов късмет"  *JOKINGLY* .

някои ако може да отговори на първи въпрос на Barbus, че ми е интересно  :-)
2013 New Styling....................................................
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fa%2Fimg59%2F1349%2Fsfbz.jpg&hash=b1a274cbf7d918f52ce4bde7ba05994c3cf6f493
Видео на моя АКВАРИУМ *fish
200л.100x50x40, филтър Sera Fil 900, СО2 с мая,
осв.2x2 бр.90см Sylvania Aquastar & Grolux.

NO CARRIER

18.06.2007 02:54 #45 Last Edit: 18.06.2007 02:57 by NO CARRIER
Споко, Льольо дебне. Barbus, колко мнения искаш да имаш? 200? Да можеш да променяш рейтинги? :-)

А на първия ти въпрос никой не отговаря, защото има писано по темата вече. За да не съм груб, емотиконката е от първия ред, 8мата от ляво на дясно.  *JOKINGLY*
Грунд и растения не се слагат в развъдния аквариум. Само сепараторна мрежа. Аерацията е задължителна. Ама по-добре виж 8мата емотикона. :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Barbus

Аха-сега като си поразмърдах мозъка открих това което ми трябваше :-[.Относно рейтинга-не ме интересува въобще какъв е-аз съм тус с ЕДИНСТВЕНАТА цел да се уча от разбиращите и да стана(колкото е възможно)добър акварист.А относно тези дето са тук с цел да трупат рейтинг и не допринасят с нищо за форума знам че Big Brother винаги ни наблюдава ;-) *DRINK*
We hold each other closer, as we shift to overdrive
And eveyrthing goes rushing by, with every nerve alive
We move so fast it seems as though weve taken to the sky
Love machines in harmony, we hear the engines cry.

blagoy

Забелязах яка суматоха в аквариума. След кратко наблюдение останових че една женска хвърля хайвер.
Прехвърлих я заедно с един мъжки в малко аквариумче със сепараторна мрежичка.
Дали съм постъпил правилно?
Какво да правя по нататък? *HELP*

П.П.Забравих да напиша че са тетрасона.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs118.photobucket.com%2Falbums%2Fo91%2Ffisherman__2007%2FAkva%2Fth_r006a-1.jpg&hash=15041450eb78136ccea645b645f2993ca57c3ba3
70l, 2x18W

Живко

Ако случайно е станало чудо и са продължили в аквариумчето ги изчакай да свършат. Ако не правят нищо ги връщай обратно.
После никога повече не прави така. Най-много да запечеш женската.
Когато се гледат добре всички риби хвърлят хайвер редовно. Редовно разбирай почти всеки ден. Съответно количеството хайвер е супер скромно и като прибавиш нормалният брак при излюпването и отглеждането резултата ще е повече от разочароваш.
Ако искаш да развъждаш ще трябва да подготвиш родилтелите.
Никой не се е родил научен.

blagoy

Явно случайно е станало чудо, защото продължават да се "натискат". Мина ми през ума че може да се стресират от местенето ама.. :-[
Ще чакам...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs118.photobucket.com%2Falbums%2Fo91%2Ffisherman__2007%2FAkva%2Fth_r006a-1.jpg&hash=15041450eb78136ccea645b645f2993ca57c3ba3
70l, 2x18W

blagoy

Да се похваля, хайвера е започнал да се люпи и вече има личинки *YAHOO*
Четох че храна им се дава след 3 дни, каква да им дам?
За люпене на артемия май няма време.

П.П. Днес друга женска хайвереше.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs118.photobucket.com%2Falbums%2Fo91%2Ffisherman__2007%2FAkva%2Fth_r006a-1.jpg&hash=15041450eb78136ccea645b645f2993ca57c3ba3
70l, 2x18W

WoterEvil

Здравейте.Имам 4 барбуса тетразони(2мъжки и 2 женски).Двете женски са много дебели,а 1ният мъжки е много ярко оцветен,докато другия не е чак толкова.Постоянно ярко оцветеният мъжки гони и хапе другия мъжки и женските.Защо? Как мога да ги развъдя?Екземплярите са достатъчно възрастни.И ще помоля за малко по подробно обяснение
А да и женските седят в такова състояние:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPqvYJlS.jpg&hash=2d6151adcc2829940e522e083ddaacb049e8f120
Благодаря!!! :-) *privet* *thanks

ico

Единият мъжки доминира, изглежда по-добре и тормози другите. Тормоза се усеща, защото ти е малка групата, те са стадни рибки и ятото трябва да е повече от 7 броя.
За развъждането пише в сайта, достатъчно подробно.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

chandler

това положение на рибката си е от стрес. може стресът да идва освен от гонката и от това, че ти е малък съдът.
chandler

ico

Такова положение става и при прехранване. Барбусите са много лакоми и често след обилно хранене почват да стоят така. Все пак може и стрес някакъв да е.  *dontknow*
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

WoterEvil

Извинете но ще може ли да кажете каде точно пише за развъждането или да дадете линк че не мога да го намера.
Благодаря!!! :-)

nina


Лора

 
Цитат на: WoterEvil - 28.08.2008 18:49
Извинете но ще може ли да кажете каде точно пише за развъждането или да дадете линк че не мога да го намера.
Благодаря!!! :-)

*spam

Абе хора! Вие правите ли разлика м/у сайт и форум?! *NO*
Сайта е това http://www.aquariumbg.com/
А форумът това http://www.aquariumbg.com/forum/index.php
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

kamos

Лора не разбирам защо реагираш така. В линка на Нина е добре обяснено развъждането на барбусите.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

Лора

 *STOP*
Друго имах предвид,явно не сте ме разбрали. :'(

Да уточня,после трийте:
Като кажат "в сайта" повечето търсят във форума.Та затова посочих два линка,в които единия е Сайта,а в другия форума.Не за първи път забелязвам това,а може и аз да съм с грешка и хората просто да не търсят никъде.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

batvale

Цитат на: Лора - 28.08.2008 20:18

*spam

Абе хора! Вие правите ли разлика м/у сайт и форум?! *NO*
Сайта е това http://www.aquariumbg.com/
А форумът това http://www.aquariumbg.com/forum/index.php
Цитат на: Лора - 28.08.2008 21:37


Да уточня,после трийте:
Като кажат "в сайта" повечето търсят във форума.Та затова посочих два линка,в които единия е Сайта,а в другия форума.Не за първи път забелязвам това,а може и аз да съм с грешка и хората просто да не търсят никъде.

форумът също е сайт, и когато пишеш или разглеждаш в някой сайт /а именно в форума на aquariumbg/ и някой ти предложи да потърсиш в сайта, логичното е да потърсиш в търсачката на същия този сайт, ако разбира се имаш тази възможност, зощото не всеки сайт, било то форум или блог предлагат услугата "search".
Надявам се да съм ти помогнал със "сайтовата" ориентацията  *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.adrianska.multiply.com%2Fimage%2F2%2Fphotos%2F8%2F600x600%2F17%2FIMG-1307.JPG%3Fet%3DN4XQW%252B4VRn7vrOlpik%252BxUg%26amp%3Bnmid%3D104591244&hash=72af21d3f15774e4839d76bdafb7772858bd9c98

WoterEvil

Добре това и аз съм го чел но трябват ли някакви растения,нивото на водата трябва ли да е различно,трябват ли някакви пещери,аерацията трябва ли да е силна или слаба,трябва ли осветление или е вредно и такива други неща?
*JOKINGLY* :-)

blagoy

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs118.photobucket.com%2Falbums%2Fo91%2Ffisherman__2007%2FAkva%2Fth_r006a-1.jpg&hash=15041450eb78136ccea645b645f2993ca57c3ba3
70l, 2x18W

MeTogu

Това положение не е нито от стрес нито от прехранвеане.Така рибките си почиват и спят.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

ico

 *spam Значи барбусите ми са дремвали след всяко обилно хранене.  *thanks
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

MeTogu

Аз съм виждал барбуси в такова състояние стурин рано.Виждал съм и в магазин.Едва ли са били нахранени.И аз съм гледал барбуси но не са правили така след храна.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

WoterEvil


Живко

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,9248.0.html

А защо не едно наше линкче.
Според мен тези пози на барбусите са част от техният език. Форма на общуване.
Ако не седят в тази поза прекалено дълго значи всичко е наред.
Никой не се е родил научен.

batvale

Подкрепям Методи в изказването му, и при мен Барбусите по този начин релаксираха. Направи си експеримент, и светни лампата през нощта, ще ги видиш и четирите подпряни на някое растение или камък задължително наклонени с муцката надолу. При мен Барбусите бяха 25 първо в 90 литров аквариум , в последствие в 250 литров и се държаха по абсолютно идентичен начин и в двете среди. По различното при "стадото" е, че нямаш един доминиращ мъжки, а са няколко, които постоянно се борят за "кокала", и в това всъщност е красотата на рибките, през деня са винаги ярко оцветени и постоянно наежени, гонят женските и създават смут в аквариума.
Относно развъждането, мойте бяха на около година и 2-3 месеца, бяха достигнали максимален размер и явно се отличаваха мъжкарите от женските. Доста от женските бяха надули коремите но никога не съм правил опит за развъждане. В общия аквариум не е невъзможно да се развъдят без чужда помощ /зависи от съквартирантите разбира се/ но в линка, който Живко е дал най-добре може да се ориентираш.
Минуси на Барбусите, когато пасажа наброява над 15-20 стават неконтролируеми, определно подтискат останалите риби в общия аквариум /зависи отново от съквартирантите/. При мен умориха два Коридораса Albino, два пангаса / като буквално им изпоядоха всички перки/ и бяха изяли на фосилите гръбните перки  =-O /фосилите са 25 см./ така, че се виждаха костите само, без никаква тъкан по тях. Още една лоша страна е лакомията, до останалите риби не стигаше храна, 25 Барбуса ядат, колкото котката!!!
И така като съпоставих нещата взех, че ги подарих на един колега от форума, който гледаше още 40 бр. /представям си за каква веселба става въпрос  *YAHOO*/, и сега завъждам едно "стадо" Ботии Макраканта.

П.П. Успех в развъждането, рибките наистина са страшно красиви.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.adrianska.multiply.com%2Fimage%2F2%2Fphotos%2F8%2F600x600%2F17%2FIMG-1307.JPG%3Fet%3DN4XQW%252B4VRn7vrOlpik%252BxUg%26amp%3Bnmid%3D104591244&hash=72af21d3f15774e4839d76bdafb7772858bd9c98

WoterEvil

Преди няколко дни отделих барбусите.Ето какво съм направил:
Аквариум с размери:35x22x30(д,ш,в).Вътре има малко стъклени топчета,нещо като укритие и едно растение.Вътре съм сложил двата женски барбуса,но явно не им харесва,защото не искат много да се хранят,а в линковете,които сте дали пише:"Усилено хранене".
Ето няколко снимки:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FgxEPRQr.jpg&hash=e06f857d9ff05cc0cb4890816eaa22e6a9d127d5
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPqRwPU9.jpg&hash=7242f2e6911369cbb8ec8e4b9edc072452a70343
Какво ще кажете? :-[ *JOKINGLY*

dok70

Аквариума става само за снимка, но не и за развъждане.
Кошничката като украса ли е? Защото за друго не става.
Ако мислиш да въдиш, изхвърли всичките боклуци от там.
Гол аквариум с мрежичка на цялото дъно и само камъче за въздух,
без гъбата дори. И храненето не става в развъдния, а в друг преди това.
В развъдния - пълен глад.
Успех с начинанието!!!
п.п. И се надявам, че си наясно с храненето на малките.
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

WoterEvil

Откъде мога да си купя такава мрежа.Обиколих 4 зоомагазина и нема.. *dontknow* *dontknow* :-(

nina

В железариите /магазините за строителни материали/ има. Не ситна, като за комарници, а по-едра.

WoterEvil

Току що претичах до железарията и взех една 5мм на 5мм няква бяла шпакловка казаха .
Става ли? *dontknow*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FgxFf1AS.jpg&hash=148c14f969372907da3161d8b28098bdc696e74f
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaVN_tWr.jpg&hash=34f6ce455e0de00d370940c475c3fef6e5aa9052

nina

Би трябвало да стане. Не я режи по размера на аквариума, ами я отпусни малко по дължината му. С четири горе-долу еднакви по размер камъка я подвий така, че да се образува нещо като трамплин на дъното на аквариума. Идеята е да пада хайвера отдолу, за да не могат рибите да го достигнат после.

WoterEvil

Мъжкия ще има ли време да го оплоди?
И ето как го направих :-) :-) *JOKINGLY*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FgxFHxvJ.jpg&hash=f538577af2971c1c9512890b416410d23b57cbc4

blagoy

Не виждам снимката, но както вече са ти казали - голо дъно, мрежичка и аераторно камъче.
Мъжкия не го мисли, ще си свърши работата. :-D
При мен хвърлят периодино в общия аквариум(на снимката в подписа ми), но няма как да се излюпи нещо.
Рибките си ядът хайвера. Направо пощуряват когато някоя женска хвърля хайвер.
Ето как изглежда мръстенето.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs118.photobucket.com%2Falbums%2Fo91%2Ffisherman__2007%2FAkva%2Fth_r006a-1.jpg&hash=15041450eb78136ccea645b645f2993ca57c3ba3
70l, 2x18W

WoterEvil

Барбусите стоят разделени вече 6 дни да ги събирам ли вече? *dontknow* :-) *JOKINGLY*

kamos

Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

hattrick

Имам две двойки от този вид и едната женска е супер надебеляла, обаче ми се срува още млада да хвърля хайвер. Ако някой има някакви сведения за този вид и тяхното размножаване ще бъда много благодарен.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq1BRD09.jpg&hash=67095566c208b4c62166018d0652ccf82319cf57

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq1BRKuA.jpg&hash=99dbd67becb3d7044e424ad177961db9221a2c02

kalin.dimitrov

женската ти е надебеляла, ама не виждам мъжки. Трябва аквариум от поне 50 литра засаден или със сепараторна мрежа и двойка или група най-добре група

Nik0

Какво е това растение на втората снимка,"водорасло" ли е или нещо друго  :-) :-)

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

iek

Растението е Echinodorus parviflorus, жалко за него, защото така оставен ще загине.

Деян

Ще загине ако не си оправи грунта.

hattrick

Значи рибките са общо 4, 2x2 взех ги от Кilliman от пазара миналата събота, в общия аквариум живееха добре и едната надебеля супер много, не че разбирам ама ми изглежда много бременна, и преместих двете женски и единия мъжки в едно малко аквариумче горе долу 20-25л, пуснал съм едно две растения и няколко камъка. Ако трябва нещо да променя кажете благодаря предварително. 

Деян

Както вече бе писано растението ще загине ако не му осигуриш качествен грунт, с фракция 2-5мм. :-)

hattrick

За растението знам ама кажете нещо повече за рибките моля ви.

Деян

Като начало остави само една самка, ако са готови да се размножават мъжкия става червен а женската напълнява.

hattrick

е да де тя е супер дебела, ама само нея ли да оставя или и другите да са при нея (още една женска и една мъжка)

Деян

За размножаване оставяш една женска и един мъжки.

hattrick


NO CARRIER

Кажи кое не ти е ясно от това, което ти пуснах следобеда?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Живко

Никой не се е родил научен.

gtasho

Здравейте на всички ! Искам да попитам някой дали е развъждал Вишнев Барбус (Barbus titteya) ,досега защото имам един чифт които се търкат по растенията, едната рибка е по пълна от другата, това е от когато съм ги взел . Ако има някои които е развъждал да сподели как става ?

suntsu69

мъжкия трябва да е вишнево червен, женската -отгоре кафеникава, отдолу сребристо бяла. разделяш ги за 2 седмици, храниш добре, събираш ги вечерта, вдигаш температурата на 28 C  и си готов.

vnio20

Здравейте, женският ми барбус тетразона се е подул а не съм им давал много храна. Дали това е признак на бременност?

valiovci

Може,а може и да е признак на запушване или воднянка. Със снимка ще може да се даде по-точна преценка

DJER

Развитите женски винаги изглеждат подути, както спомена колегата може и воднянка да е, погледни дали има настръхнали люспи на корема и очите как са.

vnio20

Снимката не е хубава но очите и люспите са си нарет.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2F2dso2tg.jpg&hash=d5d09a93f9ed9e799a14c2430664a283b24dd2af

multisam

мъжки из аквариума има ли,преследва ли я непрекъснато.ако това е така значи ще хвърлят хайвер

vnio20

Имам 4 мъжки 1 а понякога и повече я преследват.

beta61

Женската ти е здрава според мен е добре да си вземеш и други женски може за разнообразие да бъдат калифорния или хонг конг.

stanislav89

Мисля че е бременна, може да я отделиш за няколко дни и след това да пуснеш мъжки.

boxter07

направо ги отделяш 1на1 във вода по-топла 1-2 градуса от аквата в която са

beta61

Ако решиш да ги отделях да хвърлят хайвер първо ги раздели за 10 дена постави на дъното на аквариума за размножаване решетка итогава пусни двойката да хвърли хайвер.

DJER

Това си е нормално състояние на развита женска тетразона, по слаба няма да е вече, само по дебела, но при наличието на 4 мъжки, трудно ;-). Ако искаш да ги развъждаш послушай съвета на колегата и и дай шанс да набере повечко хайвер.

FHM

Здравейте колеги има медин въпрос и тъй като мисля че е по добре да не отварям нова тема ще го задам тук нал ивсе пак става въпрос за барбуси . Та въпроса е следния кога трябва да се захранват малките . Излюпиха се преди 2 дена сега е 3-ти вече главно седят на дъното от време на време плуват с резки движеня нагоре по стъклото .

boxter07

на 5-тия или като започнат да се лепят по стените на аквата

FHM

Цитат на: boxter07 - 28.03.2012 14:23
на 5-тия или като започнат да се лепят по стените на аквата
Мерси колега малко позакъснял отговор но все пак благодаря . И да споделя още в края на 3-ти ден и на1алото на 4-ти им пуснах артеми и те хапнаха . Вече са на 7 дни и хапват доволно артемия макар и да са малко на брой (9) рибки ще се постарая всички да оцелеят . Само ме притеснява че през по голяма част от времет оседят по дъното .

boxter07

няма им нищо те са си така хапнали са първите който са се излюпили ако видиш с една лупа другите са с жлъното си коремче

FHM

Всичките след хранене са с кехлибарен цвят на корема и без лупа се вижда :) . Кехлибареня цвят идва от артемията до колкото знам .

FHM

Здравейте колеги искам да покажа няколко снимки на мойте мъници
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi41.tinypic.com%2Fr0ta2p.jpg&hash=de0f5abc9bb717df3541bbc76cd8c18ec0786ca0
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F2vma78n.jpg&hash=ba18c37506f492e1c6926cdcd0a880d8cf05ea8b
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi44.tinypic.com%2Ft64akk.jpg&hash=7eac88813c5a475c4cf21be2e93ee376f385b0f5
Малките са на 26 дни вече и от денс ще ги храня само с накълцан тубифекс и мисля да пробвам вече и със суха храна .
Като ги гледате мъниците за тази възраст от 26 дни добре ли са се развили или не ?

tetra

Според това което пишеш шанса да оцелеят е малък.Като се има в предвид,че са останали само 9 това означава,че нещо не е наред.Барбусите са доста плодовити и трябва да са 200-300,а щом са останали само 9 значи,че водата за хвърлянето на хайвер не отговаря на нужните параметри и хайвера не се опложда нормално,или чифта не е подготвен добре.Докато малките имат големи коремчета и не плават не се хранят.Но щом се разпалват те трябва да плават стабилно,ако движенията им са скачащи или лежат на дъното сигурно не са могли да се покажат над водата за да поемат въздух за да образуват плавателния си мехур.Без него не могат да плават и бързо умират.Шансове за оцеляване имат здравите риби плаващи добре. *DRINK*

FHM

Цитат на: tetra - 15.04.2012 15:51
Според това което пишеш шанса да оцелеят е малък.Като се има в предвид,че са останали само 9 това означава,че нещо не е наред.Барбусите са доста плодовити и трябва да са 200-300,а щом са останали само 9 значи,че водата за хвърлянето на хайвер не отговаря на нужните параметри и хайвера не се опложда нормално,или чифта не е подготвен добре.Докато малките имат големи коремчета и не плават не се хранят.Но щом се разпалват те трябва да плават стабилно,ако движенията им са скачащи или лежат на дъното сигурно не са могли да се покажат над водата за да поемат въздух за да образуват плавателния си мехур.Без него не могат да плават и бързо умират.Шансове за оцеляване имат здравите риби плаващи добре. *DRINK*
Ами толкова малко рибета са поради 2 причини. Родителите не бяха отделяни преди това и другата причина е че прекалено бързо ги махнах като мислех че не е станало нищо. И после пробвах с вишневите в същя съд , но те само се опитваха да се заврат под мрежата явно те са изяли по голяма часто от хайвера колкото и малко да е бил. На следващя ден без да знам че има рибета излюпени сложих 2 колизи да пробвам с тях и след няколко часа ги загледах какво правят и случайно видях едно рибенце и веднага ги отделих в момента има 7 рибета  здрави някои са по големи от други но са стабилни първоначално бяха 10 излюпени.

Вени

Здравейте колеги искам да попитам малко по напредналите за размножаването на Барбус Тетразона  :-| Значи събрах около 50л дъждовна вода,прецедихя през памук,сложих в един 20л аквариум мрежа на дъното камъче за въздух и нагревател сипах вода(водния стълб е 15см) Ph-6.5 довечера към 21.00 мисля да пусна мъжки и женски барбуси,моля да ми кажете ако има още нещо което да съм пропуснал  *DRINK* някъде във форума имаше подробна тема но немога да я намеря благодаря предварително *DRINK* *DRINK*

FHM

Аз не съм ползвал дъждовна вода нагласи температурата с 2-3 градуса над тази в която се намират в момента слагаш 1 двойка. Предварително е хубаво да си ги хранил 1 седмица само с жива храна и женската да е била отделена . Мисля че е това в общи линии.
А ето я и другата тема
http://aquariumbg.com/forum/barbusi/barbus-tetrazona-38427/

Вени

Благодаря колега разделени са повече от месец и са хранени само със жива храна аз така по-принцип храня всички риби във момента температурата е 25 като ги пусна ще я вдигна на 28/29  *thanks *thanks

FHM

Макс температура 28 не повече

tetra

Размножаването на Barbus terrayona създава доста проблеми. Размножаването и се извършва от опитни акваристи. Една от главните причини е водата за размножаването. При неблагоприятни химически състав на водата хайвера не се опложда. Идеалните параметри на размножителната вода е следният: dGH 3° N, dKH 0,5° N, pH 6,8, t 26 ° C.Като се подготви вълшебната вода за размножаване проблемите изчезват и се превръщат в забавление.Желая ти успех.  *DRINK*

Вени

Цитат на: tetra - 24.05.2012 21:14
Размножаването на Barbus terrayona създава доста проблеми. Размножаването и се извършва от опитни акваристи. Една от главните причини е водата за размножаването. При неблагоприятни химически състав на водата хайвера не се опложда. Идеалните параметри на размножителната вода е следният: dGH 3° N, dKH 0,5° N, pH 6,8, t 26 ° C.Като се подготви вълшебната вода за размножаване проблемите изчезват и се превръщат в забавление.Желая ти успех.  *DRINK*
Благодаря колега че се отзова но нали знаеш че "опитен" се става след дълга практика човек все от някъде трябва да започне,като не стане от първият път ще последват 2,3,4,5,6 и т.н.Също така несъм съгласен че всеки размножил Барбус тетразона го е постигнал с дадените от теб показатели на водата! *DRINK* *DRINK*

tetra

Наистина, че барбуните могат да се размножават и при доста отклонение от идеалните параметри.Но колкото тези параметри са по различни то процента на не оплодения хайвер се увеличава пропорционално.Голяма част от разплувалите се рибички са недъгави, не могат да изплават до повърхността да си поемат въздух за да напълнят плавателния мехур и плават много лошо като постоянно лежат на дъното и бързо умират.От малко разплувалите се бавно растат и често боледуват.Това са поне моите опити и не те задължавам да ги спазваш,но ако някой имат по различни резултати моля да ги споделят.
Под термина опитни акваристи съм имал на предвид познаването химическите параметри на аквариумната вода и манипулирането с нея, подготвянето на вода за размножаване според размножавания вид и спазване на основните правила при размножаването на хайверните риби.
Както се казва опита никога не лъже, така че в никакъв случай не отказвай.Когато с нещо се захванем сериозно няма начин да не стане.Пък и нали колегите ще ти помагат, кой с какво може.Така,че ти пожелавам успех.  *privet*

romel

 Размножаването на барбус тетразона  е съвсем  елементарно  ако  разполагате с добре гледани  десет месечни риби. Обикновено рибите се  разделят и   прясната вода в  размножителният  аквариум  е напълно достатъчна стимулация. Препоръчителна температура  е  26  градуса  но  преди това  естествено  е добре  родителите да са захранвани при  по ниска  от тази температура. Силната аерация  е задължителна  дори  и след  хвърлянето на хайвера. Всички замервания на параметрите на водата за София са  почти  излишни  но  е въпрос на късмет да  се  улучи  момента в който от софийска вода не са се престарали с дезинфектантите. Следва да се има предвид че  понякога   е необходимо да се  изчака  ден два  за да започне  хвърлянето на чифта. И нещо много важно- задължително  е  отстраняването на неоплоденият хайвер   и дори  подмяна на водата в която са хвърлили рибите.  Разбира се това са  почти рутинни  правила валидни за  почти всички  хайверни риби.

tetra

Наистина идеалния случай е да размножаваме тези риби, които изискванията им за размножаване съвпада с питната ни водата, която притежаваме.Ако наистина Софийската вода отговаря на тези параметри то няма нищо по просто, от това  да размножаваме Барбуси.Проблемите възникват,когато водата, с която разполагаме, не отговаря на избрания,  от нас вид риби.Предполагам, че колегата от Видин няма да може да използва чешмяната вода за размножаването на Барбусите, тъй като сигорно ще е доста различна от Софийската?  *dontknow*

Вени

Така е колега във Видин водата е твърда а дъждовната която ползвах за съжаление умори чифта барбуси  :ranting: :ranting: следващия път ще пробвам със 50/50 чешмяна и дестилирана вода  *DRINK*

FHM

Мда не се знае какви примеси има в дъждовната вода най добре 50% прясна и 50% от общия аквариум . Така е най добре според мен и на следващия ден като водата се е стоплила и е 2 градуса над тази където са били рибите до момента се пуска чифта рано сутринта . Аз така ще направя само чакам сега да пораснат джулитата за да ми се освободи аквариума .

Вени

Незнам дали ще стане със 50% прясна тук водата е мног тварда Ph-9 че и нагоре  *DRINK*

kGitsov

Четох доста по форума и възникнаха няколко въпроса

Имам два аквариума 6.5л и 11л, с височина 20 и 21см
По-голям нямам как да използвам, просто и място нямам и не ми се влага в аквариум

1. Та въпроса е мога ли да ги ползвам за развъдни?
2. Разделянето как съветвате да става? Мислех да отделя в една 10л непрозрачна туба с дупки по стените да я топна в големия аквариум и да сложа вътре женската там да я захранвам няколко дена и после да я извадя и сложа в развъдния с мъжкия и малко мрежа на дъното
3. Тази техника с дъждовната вода не може ли да се заобиколи като например сложа изварена вода или само престояла вода?
4. Освен аератор с камъче в развъдния друго трябва ли им? Нещо растение да слагам ли?
5. Женската е страшно наедряла спрямо мъжкия, който я е харесал и мисля че е готова, но има ли други белези освен едрината й, по които можем да познаем..

6. Притеснява ме и още нещо, понеже паднаха температурите много рязко и като се прибрах след уикенда водата беше 21 градуса и снощи пуснах нагревателя на 26 и гледам е нормализирал температурата, това възможно ли е да е накарало женската да хвърли и като я отделя за за няколко дена да няма какво да хвърли

Благодаря, дано някой да отговори..
8-)
: 17.09.2012г 08:08ч
Сега забелязах и че анала й е доста разширен, това какво трябва да показва, че е хвърлила хайвер или че е назряла работата?
70x40x40 - 112л
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fa%2Fimg706%2F7310%2Favatar45421347888580.png&hash=917f9fa458ab2d042d71a5f58ee3f49ae2169780

kGitsov

Вмомента имам щъкащи личинки нагоре-надолу. Да изключа ли помпата за въздух или да я оставя.. намалил съм я малко да не прави хаос..

Някои , след няколко успешни опита да излезнат на повърхността вече лежат на дъното...
70x40x40 - 112л
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fa%2Fimg706%2F7310%2Favatar45421347888580.png&hash=917f9fa458ab2d042d71a5f58ee3f49ae2169780

Вени

Остави я намалена колега честито за бебетата!  *BRAVO* *BRAVO*  *DRINK*

kGitsov

Цитат на: trup4e - 12.10.2012 20:29
Остави я намалена колега честито за бебетата!  *BRAVO* *BRAVO*  *DRINK*
Дано да оцелеят, защото сложих една помпа да върти водата, че почна да прави паяжини по дъното и тя хвърли един облак много ситен прах от пясък и покри цялото дъно с много тънък слой..

Интересното е че личинките плуваха нагоре надолу сега седят и се въртят на дъното. Оставил съм само помпата за въздух намалена и 28* на водата...

Много лесно се получи между другото... Благодаря!  *DRINK*
: 12.10.2012г 20:08ч
Един ъпдейт..
Накацали са по стъклата, което означава, че са оцелели през моето изпитание хах

С какво ги захранвате?
Аз имам чернодробна храна на прах и жълтък, трябва ли да люпя артемия?
70x40x40 - 112л
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fa%2Fimg706%2F7310%2Favatar45421347888580.png&hash=917f9fa458ab2d042d71a5f58ee3f49ae2169780

easternalien

Най-добре е с артемия. Наддават по-бързо и като цяло с жива храна ще са по-здрави и по-малко податливи на заболявания :)  *DRINK*

kGitsov

Цитат на: easternalien - 13.10.2012 16:32
Най-добре е с артемия. Наддават по-бързо и като цяло с жива храна ще са по-здрави и по-малко податливи на заболявания :)  *DRINK*
Става ли тая замразената на хапове или е едра?
70x40x40 - 112л
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fa%2Fimg706%2F7310%2Favatar45421347888580.png&hash=917f9fa458ab2d042d71a5f58ee3f49ae2169780

kGitsov

Цитат на: kGitsov - 13.10.2012 17:10
Става ли тая замразената на хапове или е едра?
Има около 20-на щъкащи наляво надясно по стъклото и във водата, немога да ги преброя..

На всичко отгоре и една гупа роди снощи към 30-на дяволчета и гледам още 2 са с черен задник и те ще раждат скоро :)
Дали е добра идея да ги пускам малките на гупите с тия като пораснат малко, щото сега са като някакви гиганти в сравнение с личинките :)

Да не ги опукат :?
70x40x40 - 112л
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fa%2Fimg706%2F7310%2Favatar45421347888580.png&hash=917f9fa458ab2d042d71a5f58ee3f49ae2169780

kGitsov

Ето снимка на 1 седмица...
Трудно е да ги фокусираш, особено като мърдат като ненормални...
Постоянно са им издути коремчетата! Сменям им водата 50% всеки ден с престояла поне 3-4 дена с метиленово синьо и им чистя дъното от паяжините, което си е доста трудно дявол да го вземе.. за един ден прави облак долу от жълтъка.
Храня ги със следната простотия, тъй като се оказах неподготвен за точно това...
между две лъжици слагам финна прах от чернодробна с прах от изсушех жълтък и това го накисвам с 5-6 капки JBL Artemia Fluid нещо си там и го капя навсякъде в аквариума...

Много ядът стръвниците, по последни преброявания като че ли няма жертви или поне са минимално, трудно се броят!

Стига писане.. ето: :-!

70x40x40 - 112л
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fa%2Fimg706%2F7310%2Favatar45421347888580.png&hash=917f9fa458ab2d042d71a5f58ee3f49ae2169780

kGitsov

Ето ги на 10 дена и няколко часа хаха
Засега всички ядът и няма регистрирани загуби. Държа температурата на 27-8* незнам дали мери абсолютно точно термометъра, а и нагревателя е куча марка..

Иначе започна да им се формира карантията около коремчетата :)
Има 1-2 дето са с по-празен тумбак сигурно няма да оцелеят.
Охлювите държат водата кристално чиста на дъното, ама се и множат по стъклата хаха



70x40x40 - 112л
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fa%2Fimg706%2F7310%2Favatar45421347888580.png&hash=917f9fa458ab2d042d71a5f58ee3f49ae2169780

stanislav89

Щом ти се множат толкова много охлювите, значи ти е много храната. Незнам как храниш го храни по малко и по често, ако имаш възможност. Имаи впредвид, че рибите са доста и малки и не им трябва толкова много храна.

kGitsov

Цитат на: stanislav89 - 22.10.2012 21:25
Щом ти се множат толкова много охлювите, значи ти е много храната. Незнам как храниш го храни по малко и по често, ако имаш възможност. Имаи впредвид, че рибите са доста и малки и не им трябва толкова много храна.
Знам че е много храната. :whistle: Голяма ми е мерилката  :-D Иначе за да не се цапа водата "прахосмуча" дъното всеки ден от лайната на охлювите и всички са доволни.. Сменям водата по 50% и засега всичко е жица! *banan*
Храня ги 2 пъти на ден, ама нека се множат после ще им правя супа от натрошени охлюви

//Незнам дали да ги обединя с едни гупи на 8 дена са.. родиха се след тях и са малко по-големи, ама ме е страх да не се сборят нещо..
70x40x40 - 112л
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fa%2Fimg706%2F7310%2Favatar45421347888580.png&hash=917f9fa458ab2d042d71a5f58ee3f49ae2169780

kGitsov

на 20 дена са и по-голяма част от тях оцеляха. Имаше около 3-4 недъгави, които бяха по глава и умряха. Немога да ги преброя с точност колко са.. мисля че са около 40-50  *CRAZY*

Почнаха да се закачат една друга, което взе да става весело! Храня ги два пъти на ден със стрито между две лъжици чернодробна храна, жълтък и JBL флуид артемия. Избиват се докато изядът всичко, после охлювите довършват...

Температурата е средно 27 градуса сменям вода 50% на 2 дена вече, че ми омръзна... Пускам въздух през камъче с гъбичка и така..








70x40x40 - 112л
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimageshack.us%2Fa%2Fimg706%2F7310%2Favatar45421347888580.png&hash=917f9fa458ab2d042d71a5f58ee3f49ae2169780

FHM

Здравейте колеги не ми се ще да правя друга тема и да се разводнява цялата работа а ме гложди един технически дребен въпрос . Има ли значение на каква височина е мрежата от дъното при чифтосване на барбусите ?

Heartwork

До колкото знам, 1 2 см от дъното, колкото родителите да не набарат хайвера.
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

Caxapa

Предполагам, че като при даниото на два пръста от дъното се слага мрежата или с височината на едно стъклено топче. Едно време нямаше кой да каже за мрежа и номера ставаше с тези топчета. Така, че и при барбусите може да е същото/аналогично/ Все пак да кажат тези които са въдили барбуси също. Височината на водния стълб не трябваше да превишава 15 см за да могат малките като се излюпят да достигнат повърхноста за да поемат глътката въздух която е важна за оформянето на плавателният мехур. Водата трябва да е чиста и да няма ципа на повърхноста за да могат по-лесно да се справят с тази задача.

FHM

Ей така съм я сложил чудех се дали не е прекалено издигната нагоре . Под мрежата има малко паричка
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2Ffjlx1y.jpg&hash=62d758f469d88fe6a0a303a9e13784a78c4732e9

Heartwork

Не е издигната, намали още нивото на водата с 3 4 пръста
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

FHM

Добре воден стълб 15см го направих и повече няма да барам оставям ги да си се гонят и да си вършат работата .

Caxapa

Според мен не трябва да има нищо отдоло. На голо дъно. Сглоби една  рамка от стъклени ленти от по 3-4 см като е покриеш със ситна мрежа. Рамката да влиза точно по аквариумчето-ваната която ползваш за развъдник.   Много е вероятно така като е като хвърлят хайвера да  успяват да се докопат до него преди да е попаднал под мрежата. А после този под мрежата като се излюпи да не успяват всички да се доберат до повърхноста на водата. Чисто дъно и лека аерация.
: 06-03-2013, 22:07:51
Сега поразгърнах едни стари книги и в тях дават развъждането така. Полумрак в съда за размножаване. Съвсем слаба светлина  която не трябва да бъде директна. Дъното покрито със стари окапали листа и температура 28 градуса на водата. При светлина, барбусите изяждали хайвера си. Та пак към темата-решетка на голо дъно, 28 градуса и затъмнен отчасти аквариум със стара вода.  В прясна и имитиране на течаща стимулираме даниото. Това е разликата между въденето на двете риби.

FHM

Сахара благодаря за изчерпателния отговор . Значи да обобщя какво съм направил мрежата се вижда от снимката воден стълб 15 см вода 27 градуса светлината която достига до аквариума е от съседни аквариуми в стаята друго не свети женската беше отделена за около 10 дни и хранена само с тубифекс (жив) . Остава да чакам и да видя на сутринта какво е станало .
А забравих да кажа че капнах и метиленово синьо 3 капки .
под мрежата вече се вижда хайвер  :)

Caxapa

В книШката описва, че след като са завършили брачните игри, рибите полегнали на дъното уморени като не обръщали внимание на хайвера. При осветен аквариум го изяждали. Та след като свършат каквото "вършат" ги махай и не слагай никаква риба във ваничката за да се люпят малките необезпокоявани. И успехи!

tetra

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs15.postimage.org%2F6niop2l07%2Fbarbus_tetrazona.jpg&hash=d09c3422b47fe7605086389021626088349c0783
Подготвен мъжки за хвърлянето на хайвер е доста атрактивен и го познаваме по сватбеният му костюм зачервяване на предната част на главата и перките му.

Мъжките Барбуси са доста активни и хвърлянето на хайвер не представлява проблем. Най голямото внимание което е решаващо е параметрите на водата. При отклонението процента на неоплоденият хайвер расте пропорционално на разликата в химическият състав на водата. Когато приготвим вълшебната водата  с обща твърдост - dGH 3° D, Алкалност- dKH0,5° D, pH- 6,8, t -26° C, оплождането на хайвера е 99,9 %. От тук и извода, че тези риби можем да размножаваме в София където чешмяната вода е мека. Но ако живеем в провинцията където на почти височки места водата е твърда и алкална с голямо количество воден камък, ако не сме запознати с химическият състав на водата размножаването на Барбусите пък е проблематично.
След оплождането на хайвера, с малка шлаувка изсмуквяаме побелелия неоплоден хайвер по които се развива плесен и обхваща и прозрачният оплоден хайвер. Веднага след стабилното разпалване на стадото ги захранваме с микроскопичен зоо планктон прецеден през най ситната цедка.Порциите са малки и чести. Останалият неизяден планктон расте бързо и лови много по големи животни от колкото е той. Захранването със суха храна при барбусите е неуспешно. След няколко дни хранене с зоо планктон малките растат изключително бързо и вече можем да и подаваме новоизлюпена артемия с повишено количество на сол в разтвора с което големината и е малка.Колкото соленият разтвор е по наситен толкова новоизлюпената артемия е по малка.
Това са основните неща, които не бива да подценяваме при размножаването на Барбусите. Успех на начинаещите.  *DRINK*

FHM

Здравейте искам да попитам дали в възможно кръстоска между барбус нигрофасциатус и барбус конкхониус? И евентуално какво би се получило? Питам защото мъжкото нигрофасциатусче се перчи и ухажва женското конкхониусче.

Similar topics (5)

53933

Започната от bazel


Публикации: 2
Прегледи: 2526

9335

Публикации: 26
Прегледи: 15730

37374

Публикации: 0
Прегледи: 8870

28531

Публикации: 8
Прегледи: 6022

53128

Публикации: 7
Прегледи: 4978