• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 09:17

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Размножаване на Барбуси - дискусия

Започната от Динко Сл., 27.10.2004 16:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Динко Сл.

Знае ли някой как се развъждат Суматрански барбуси? Имам малко информация от книгите. Интересува ме повече поведението на рибките, понеже две от моите от вчера се държат "странно". Мъжката не оставя половинката си на мира. Не е като друг път да плуват на "ято". И като я настигне се допират странично, сключват си опашките и се задържат така за секунда-две. През останалата част от гонидбата се опитва  да е под задната част на корема и, или я хапе или прави нещо подобно незнам. Може ли някой да ми обясни това поведение?

dido

Предполагам говориш за Барбус тетразона.

Това поведение е типчично като за хвърляне на хайвер. Добре е да отделиш двойката в самостоятелен аквариум дълъг 20-30 см и широк 15-20. Водния пласт трябва да бъде 15-20 см.

В аквариума е добре да се сложат растения от сорта на Яванския мъх - Vesicularia dubyana, които да служат като прикритие за хайвера.

Температурата на водата трябва да бъде 26-28 градуса, като е добре част от водата - 2/3 примерно - да е стара, аквариумна, останалата - чиста отлежала от водопровода.

Добре е аквариумчето да се осветява от слънчева светлина, трябва да се разположи така, че да се огрява само малка част от него - примерно 1/4 от площта на дъното. Можеш да сложиш камъче за лека аерация на водата.

Хайвера обикновено се хвърля рано сутрин при осветяване на аквариума от слънцето.

След като се хвърли хайвера отделяш родителите. Прочети по нетта каква температура се поддържа за излюпването, след колко дни става това и как да храниш малките.

Динко Сл.

За същия вид става въпрос, барбус тетраноза. Мисля че сега ги изтървах, казаха ми след седмица, до 10-ина дни ще се повтори ако всичко е наред. Ще се опитам да стане :) до колкото зависи от мен... не мога аз да да гоня тази хубавица. Иначе всичко съм направил с изключение на Яванския мъх. До скоро, благодаря за куража!

Vlado

По-добре да са 20 дена.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

Динко Сл.

Имам хайвер от Суматрански Барбус. Вече е на почти 2 денонощия, повечето се излюпи. С какво и от кога се захранва?

Живко

здравей.
захранват се когато проплуват или когато изразходят жлъчния си мехур,а това става по едно и също време.продължителноста на периода зависи от температурата.рибките са сравнително едри.
щом задаваш този въпрос предполагам нямаш никаква храна под ръка.
можеш да ползваш 2-3 дни яйчен жълтък,но трябва след всяко хранене да почистваш отпадъците.
можеш и да си купиш фирмена храна за новоизлюпени рибки.май е най-добрият вариант за теб.
след тези 2-3 дни на артемия.аз съм пробвал и директно с артемия с променлив успех.
и намери нещо за четене,така и така си почнал с манията,добре е да имаш повече варианти.
Никой не се е родил научен.

Живко

хей???
и моя пост излезна най-отгоре.
Никой не се е родил научен.

discus

Цитат на: "Живко"хей???
и моя пост излезна най-отгоре.

Абе не виждате ли че другите постове са с дата 3.02. имаше отново проблем с датата на сървъра

Живко

май ще си слагам очилата :lol:
Никой не се е родил научен.

Динко Сл.

Някой може ли да ми обясни къде греша? Преди 3 дни Барбусите ми си хвърлиха хайвера. След 1 денонощие се оформиха рибките, израстнаха първо опашки и после се появиха очички. Започнаха да плуват периодично и хаотично. Засилят се нагоре или настрани и хоп пак на дъното. Това беше до снощи. Тази сутрин рибките са побеляли и не се движат. Направо са си умряли. Родилното ми аквариумче е 6л., нагревателя подържа 26гр., външна помпичка с дунапрен и слаба аерация. Когато пуснах рибките да хвърлят хайвера водата беше 1/3 от големия аквариум и 2/3 сложих чиста престояла вода от водопровода. Двата дни когато се оформяха яицата сутрин сменях 1/5 от водата. Видимо всичко си вървеше до тази сутрин. Междувременно разбрах че е трябвало да сложа дестилирана вода за омекотяване и някакъв дезинфектант. Може би там сгреших. Ако някой сподели с мен ще съм щастлив.

Живко

аз след хвърлянето на хайвера подменям почти цялата вода,защото се разваля от  половите продукти на рибите. доливам мека вода,но не повче от6-7см. воден стълб.слага се и трипафлавин.за температурата не си спомням, но темповете на развитие на малките са добри.трябва да има много слаба аерация за да не подмята малките,но достатъчна за да не се образува ципа на повърхноста.ципата може да пречи на малките,така да се каже да вземат първата глътка въздух. абе изобщо кислород си трябва.
е успех другият път :!:  :D
Никой не се е родил научен.

ivo

определено трябва да обърнеш внимание на дезинфекцията на водата, иначе както хайвера, така и новоизлюпените рибки заболяват и умират. Аз навремето моите малки тетразона ги захранвах с инфузория и яйчен прах

Radi

Иво ти освен барбуси какви други риби гледаш?

ivo

Абе гледал съм какво ли не през годините, но в момента преминавам на дискуси. Заканил съм се да преинсталирам целия аквариум (заради тази мръсница - черната брада) и ще си оставя само определени видове риби - основно дискуси, botia (ако намеря императорска ще е добре) и може би лабео?!?
..винаги съм бил фен на сем. сомови, но сега уви те ще трябва да отпаднат поради високата температура, която изискват дискусите..
а барбусите са ми отколешна страст като съм имал общо 5 вида.
Както се казва бих гледал какво ли не, но пустата му панелна гарсониерка не ми позволява :(  :(  :(

dido

Най-вероятно няма да се оттървеш от черната брада с преинсталирането и дискусите. Доколкото знам последните са чувствителни гадини и няма да можеш да ториш растенията на воля :-)

Similar topics (5)

21177

Публикации: 19
Прегледи: 13863

16971

Публикации: 8
Прегледи: 5699

59845

Публикации: 0
Прегледи: 796

51434

Публикации: 1
Прегледи: 2182

53933

Започната от bazel


Публикации: 2
Прегледи: 2525