• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 16:50

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Размножаване на Барбуси - дискусия

Започната от Динко Сл., 27.10.2004 16:28

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

Живко

Цитат на: "ivo"преминавам на дискуси. Заканил съм се да преинсталирам целия аквариум (заради тази мръсница - черната брада) и ще си оставя само определени видове риби - основно дискуси,  (ако намеря императорска ще е добре) и може би лабео?!?

:(  :(  :(

аз съм чувал,че дискуси и botia е лоша комбинация,но не съм сигурен.предавали си някакви паразити.по добре поразпитай.
Никой не се е родил научен.

discus

Цитат на: "Живко"
Цитат на: "ivo"преминавам на дискуси. Заканил съм се да преинсталирам целия аквариум (заради тази мръсница - черната брада) и ще си оставя само определени видове риби - основно дискуси,  (ако намеря императорска ще е добре) и може би лабео?!?

:(  :(  :(

аз съм чувал,че дискуси и botia е лоша комбинация,но не съм сигурен.предавали си някакви паразити.по добре поразпитай.

това за пръв път го чувам ,виж дискуси и скаларии да. Но винаги има едно зависи.То по принцип не препоръчват растения и дискуси ама мога спокойно да кажа че всичко си е наред , все пак трябва да се подберат подходящите видове растения но има и момент на адаптация, някои растения може да се адаптират на по високата температура

ivo

Ми то аз я имам тази комбинация дискуси - ботия от година и половина и проблеми не съм имал ама никакви. В момента ботиата ми е макраканта - 2 броя, доста големи. А за предаване ня някаква специфична болест между двата вида за пръв път чувам. Дискусите ми заболяха понеже ми се скапa нагревателя а нямах резервен под ръка и температурата падна рязко, но след като възстанових условията всичко си дойде на място. Ботията дори не разбра за болестта, чувстваше се през цялото време чудесно.
Виж незнам ако сложа при тях побойник, какъвто е лабеото, какво ще последва..

Radi

Ето това не му харесвам на лабеото-красива риба и почти с нищо несъвместина... :?

77

ами аз си имам две  :D драчат се помежду си и другите риби нямат проблеми :D иво имам и две боции клоун :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.org%2Faeehc6buv%2FDSC_1686_copy.jpg&hash=9bc922c588fba1c702ad9ed785674aa0520d3910

N.Nobs

Агресията при лабеото е по-скоро вътрешновидова.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

ivo

виж тук съм склонен да се съглася.. навремето имах няколко лабео биколор, но допуснах грешката да са различни по големина и възраст - голям проблем.. най-голямото лабео гонеше средното, то гонеше малките и т.н.

Gnus

12.05.2005 13:36 #22 Last Edit: 03.11.2009 14:53 by zambo
Преди няколко дни жена ми ми вика: "Нещо мърда в карантинния аквариум". Гледам аз - малки, 5-6 мм прозрачни рибки. Да уточня, че аз не само не съм от особено знаещите, а и въобще не съм искал да се занимавам с развъждане. И като върнах лентата, се сетих, че една двойка барбуси (после ще кажа какви) живя там 2 дена преди да ги пусна в общия аквариум.
А в този аквариум бях махнал отоплението и помпата, значи на тях им е бил достатъчен кислородът от растенията и стайната температура. Добре че поне светлината е добра, защото двата аквариума се осветяват от една лампа.
Засега съм видял 4, може и да са повече.
Взех следните мерки:
1. Сложих отопление и поддържам около 26 градуса.
2. Сложих помпа с маркуч и дунапренова гъба (с това разполагам), но предимно заради филтриращата и боклукосмучеща функция.
И сега следват въпроси:
1. Прочетох, че се захранват със зоопланктон. Но преди това им пуснах малко натрошена чернодробна храна. Те са хапвали от нея.  Това равносилно ли е? И ако не, откъде се взима зоопланктон?
2. Аквариумът е много зеленясал по стените и дъното, защото както писах, го използвам само за карантинен и го чистя само като си купувам нови рибки и нормално в него има само грунд и ехинодоруси. Пречи ли им на рибките това, че е зеленясал? Страхувам се да не ги нараня, докато го чистя.
3. Какво да правя със смяната на водата? От една страна, се страхувам да не ги изсмуча с маркуча, а от друга, аквариумът е само 7 л и мисля, че не бива да отлагам смяната.
4. При каква големина/възраст мога да ги сложа в общия аквариум? - там има трихогастери, още барбуси, сомове и живородки.
А, да - за вида на барбусите - в магазина ми казаха, че са огнени (Barbus conchonius), но по картинките повече приличат на Barbus bimaculatus или на Шуберти. Няма как да ги снимам.

Живко

да почнем отзад напред.
двата вида си приличат(за мен малко).на шуберти тялото е удължено и устата е малко по долно разположена.по дължина на тялото има електриково зелена ивица(не се вижда много ясно).шуберти има и черно оцветяване по гърба.
огнените имат само една черна точка в края на тялото.при шуберти точката е в основата на опашката.
в общия можеш да ги сложиш като станат около 1.5см.
водата не сменяй.просто намали нивото.
зеленяка не пречи.барбуса(особено новоизлюпените) са си живи мрени.ще папкат зеленяк почти като лабело.
чернодробната е неподходяща.зоопланктона също(в твоя случай).или си купи фирмена храна за новоизлюпени.можеш да прочетеш и темата развъждане на данио.двете риби са много близки братовчеди.
и нещо от мен.
тази гъба(филтър) не виждам какво ще ти помогне.без нея според мен ще е по-добре.не е задължително да я махаш.
вместо нея може да се пуснат една две ампуларии(охлюви).
успех.
Никой не се е родил научен.

chandler

В една тема (не се сещам коя точно, но беше наскоро) някой каза, че Шуберти е хибридна рибка. Ако е наистина хибрид, то тогава възможно ли е да се размножава? Ако някой отговори на този въпрос, ще ти е по-лесно да определиш вида на твоите барбуси.

Успех с малките!
chandler

Живко

Никой не се е родил научен.

Жоро

Смяната на водата в аквариум в който има малки рибки аз лично правя по следният начин:разглобяваш филтъра(гъбата) изваждаш камъчето, вкарваш го в маркуч и точиш на воля без да има опасност да засмучеш някоя  рибка.Вярно че неможеш да отстраниш нечистотиите,но все пак е нещо,а относно храната използвай SERA micron.УСПЕХ!

Gnus

Отговарям на всички в един постинг:

Това с филтриращото камъче е идейно. Така и ще направя.

Относно вида, смутиха ме цветовете - мъжки/женски са съответно червеникав/зеленикав по снимките, а моите са определено жълти.
Но точка си има като огнен.
Като поразгледах по-добре, вече си мисля, че е някаква вътрешновидова вариация на огнен.
Жалко, че няма да мога да покажа снимки.

Благодаря и за съвета за храната и за всички съвети.

zariio

вчера отделих 2мъжки и1 женска барбуси тетразона с идеята че ще хвърля хайвер.въпросът ми е нормално ли е мъжкият да гони толкова ожесточено женската все едно ще я яде
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

aqua

Има случаи, когато мъжкият е в състояние на превъзбуда и може да убие женската.

Similar topics (5)

21177

Публикации: 19
Прегледи: 13885

16971

Публикации: 8
Прегледи: 5706

59845

Публикации: 0
Прегледи: 798

51434

Публикации: 1
Прегледи: 2183

53933

Започната от bazel


Публикации: 2
Прегледи: 2526