• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 09:17

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси

Започната от Lottie, 19.01.2005 10:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Lottie

19.01.2005 10:50 Last Edit: 18.12.2013 16:07 by Desmoria
Здравейте, имам си едно барбусче и наскоро си взех и една серпа. Барбусчето усилено я ухажва. Ако взема едно женско барбусче дали ще му мине мерака за серпата или ще воюват нещо? А на серпата пък да и взимам ли другар?

благодаря предварително

aqua

@Lottie,
Барбусите са типични пасажни риби, т.е. обичат да са на стадо. Има и изключения, но сигурно е, че не притежаваш точно от тях, защото стават много едри и рядко се намират у нас.
Ако твоето барбусче е на раета би било добре да си има компания от още. Препоръчва се да са 4-6 най-малко и повече може, но да са четен брой. Всичко зависи от аквариума ти - колко е голям. Смятай - 1 cm рибка на 1 л вода.
Барбуса ти закача серпата, защото тя има по-интересни перки за него и сигурно се опитва да я пощипва по тях.

Успех!

etg

За да бъдем точни и серпите са типични стадни рибки. Ако ти е малък аквариума по-добре 4-6 серпи , че са по дребни.
Барбуса ти се занимава със серпата от скука ако има други негови събратя или златни и скаларии :twisted: ще се занимава с тях. :wink:

Turbo

В един немного голям аквариум (80л) гледам от близо година 7 серпи и 6 тетразони (незнам доколко са съвместими) и досега не съм забелязъл да се закачат! Така, че ако аквариума ти позовлява вземи им "другарчета"!:-)))
Малко или много "стадните рибки" не са много атрактивни като поведение (повечето от тях)! Бих казал даже, че са отлични рибки за "фон" за холандски аквариуми!;-)))

Kolia

Здравейте на всички ,
Вече повече от месец чета форума и открих доста интересни теми. Успяхте да ме запалите да си поръчам аквариум (реших да започна с 60 л.). Подредил съм дъното, засадил съм няколко растения, имам нагревател с регулатор за температура, вътрешен филтър на AQUAEL- 1 и вече пуснах в него два броя Barbus conchonius .
Въпросът ми е : Добре ли ще съжителстват тези барбуси със следните видове (просто мисля, че най-много ми допадат) и по колко броя е препоръчително да си закупя от вид , за да не ми се пренасели аквариумът?
-Гупи          - ? бр.
-Хелери      - ? бр.
-Данио        - ? бр.
-Молинезия - ? бр.
-Кардинал   - ? бр.
Приемам и предложения за по-добра комбинация
Предварително благодаря на всички , които ще ми отговорят.

Живко

здравей Kolia.
Barbus conchonius не обръщат осбенно внимание на другите риби.
с подбора който си направила не би трябвало да имаш проблеми с другите видове.по скоросамите барбуси няма да се чувстват много комфортно защото са стадни риби.
кардинала по принцип обича малко по студено.имай го в предвид.
хубаво е да помислиш за някакви сомчета,например Corydoras (Коридорас) така наречените бронирани сомчета.ядат хранителните отпадаци от дъното.
само не бързай да купуваш риби.прочетицялата секция FAQ и ще разбереш защо.
Никой не се е родил научен.

dido

Както е написал Живко, рибките са стадни и е добре да са поне 6-8 бройки. Можеш да ги комбинираш с danio rerio примерно. Те също са стадни, доста пъргави и отговарят на темперамента на барбусите. Въобще в този размер аквариум добра комбинация е примерно 6 барбуса и 8-10 данио. Други риби няма смисъл да слагаш, ще им стане тясно.

spaisman

Здравейте може ли някой да ми каже какви сомчета мога да сложа при барбусите без да им страдат перките. :wink: Барбусите са на 1.5-2г. Пробвах с анциструси и коридораси гръбните перки бяха окъсани като на клошар облеклото. :twisted: При барбусите има и даньо рерио 3 бр. тях не ги закачат.

         Предварително благодаря за отговорите :lol:

Longanlon

хъхъ, сложи някой малък речен сом - гарантирам, че няма да пострада.
за барбусите обаче отговорност не поемам...

сериозно - кулито ми се струва добър вариант, предвид това, че е нощна риба и денем се крие. но имай пред вид, че ако имаш достатъчно укрития в аквариума си можеш да го видиш за втори път чак, когато сменяш дъното, както се случи на Ники и на мен с тези иначе красиви сомчета. много се крият.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

NikolaV

Лично имам горчив опит от иначе не чак толко агресивните калифорнийски барбуси и коридораси. Последните ги спаси само внезапната смърт поради некаква болест на барбусите.
С кулито нямаш проблем. А, Longanlon, кулито не е сом, а виюн. Братчеди са с боцийте.

Longanlon

можр, може, щом така е богоугодно...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

discus

Може да не съм прав ама барбусите няма ли да закачат даниото ако са те виновниците, да не е друга причината за разкъсаните перки на коридорасите. Поне когато съм гледал барбуси с някакви рибки с по големи перки те бяха виновниците, за съжаление не съм гледал барбуси и коридораси заедно и не мога да кажа дали те са причинителите

NikolaV

Цитат на: "discus"Може да не съм прав ама барбусите няма ли да закачат даниото ако са те виновниците, да не е друга причината за разкъсаните перки на коридорасите. Поне когато съм гледал барбуси с някакви рибки с по големи перки те бяха виновниците, за съжаление не съм гледал барбуси и коридораси заедно и не мога да кажа дали те са причинителите
При мене го правеха пред очите ми. Особено се радваха на високоплавното ми коридорасче.

discus

Цитат на: "nikolav"
Цитат на: "discus"Може да не съм прав ама барбусите няма ли да закачат даниото ако са те виновниците, да не е друга причината за разкъсаните перки на коридорасите. Поне когато съм гледал барбуси с някакви рибки с по големи перки те бяха виновниците, за съжаление не съм гледал барбуси и коридораси заедно и не мога да кажа дали те са причинителите
При мене го правеха пред очите ми. Особено се радваха на високоплавното ми коридорасче.

Не го отричам просто ми е интересно защо не закачат даниото

etg

ЦитатНе го отричам просто ми е интересно защо не закачат даниото

Даниото не представлява интерес за барбусите. Те(тетразоната) обикновено тормозят неподвижни и тромави риби с дълги перки - златни, скаларии, коридораси, бети и т.н.
Гадовве :lol: