• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:41

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Златна рибка

Започната от Filosof, 05.05.2007 00:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Filosof

златната ми рибка може ли да живее без помпичка за въздух ? в смисъл само в аквариъм без никакви съоражения ?

neneee

Ми то по принцип всичко може, ама не е препорачително. Спомням се че от предучилищната или от детската градина- не помня имах едно аквариумче от 3 литра(не сфера). Естесвено продавача гледаше да си продаде повече рибки и каза, че могат в този аквариум да се гледат 3 рибки и за да са 3 вида взехме 1гупа, 1хелер и 1 златна рибка. Не се спомням, но гупата и хелера или омряха или искочиха. И остана златната, та тази рибка живя докато станах в четвърти клас. Без помпичка, без филтър, без нагревател, без нищо! Хранихме я само със сухи храни най-често дафния. Малко се отплесвам но нахлуха хубави стари спомени. Поради липсата на кислород(защото нямаше филтър) тя стоеше винаги с главата нагоре тоест взимаше си въздух постоянно. И когато някой минаваше покрай аквариума тя започваше по някакъв начин да мляска с уста  :-) не лъжа. Другото, което си спомням е, че е преяждала няколко пъти-обръщаше корема, но пак се оправаше  :-) . Ако искаш да осигуриш ословия на рибката първо трябва да кажеш колко литра ти е аквариума и после, да ти кажем какво да правиш. И не прави като мен! Това, което е приживяла моята рибка е по вина на моето желание за любимец, на моята неграмотност(впрочем тогава...не съм бил мн голям че да знам кво да правя...),и на лъжата на продвача. Охх мн се унесох. С 2 думи кажи колко ти е аквата и после ще говорим. :-)

Filosof

20 литра (15 литра вода има в него) рибата е 1 със средна големина на тялото (около 4 см диаметър) та ще може ли да живее ?

mimka

Няма да имаш проблеми,според мен. :-)

neneee

Според мен трябва да вземеш компресор и една гъба не струват милиони. Около 4лв струват от най-евтините. Филтара около 1лв и нещо. За нагреватели и термометри може да минеш и без тях, ако ще гледаш само златната. Златните риби не са толкова претенциозни към температурата. Това е моето мнение може да правиш каквото искаш с твоя аквариум и твоята рибка. Чао и успех.

Filosof

и в крайна сметка ще и навреди ли ако няма помпичка ?

mimka

Ми лично аз мисля,че няма да и навреди.Гледам златна рибка от 1год. почти ,заедно с още 7 други рибки без помпа и нищо им няма.А ти мислил ли си да и купиш приятелче?

Longanlon

Най-вероятно една златна рибка ще оцелее.

Гледай да сменяш редовно 1/3 от водата всяка седмица.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Godjiro

Философе като гледам си хванал на снимката златната рибка,ама и тя се е хванала за помпичката.....та след малко ще пускате съоръжението де. *JOKINGLY*
Виж моето 75 лт ХL-нано аквариумче :
http://i164.photobucket.com/albums/u4/Godjiro_album/DSC01025.jpg

spetsa

Цитат на: neneee - 05.05.2007 12:04
Според мен трябва да вземеш компресор и една гъба не струват милиони. Около 4лв струват от най-евтините. Филтара около 1лв и нещо. За нагреватели и термометри може да минеш и без тях, ако ще гледаш само златната. Златните риби не са толкова претенциозни към температурата. Това е моето мнение може да правиш каквото искаш с твоя аквариум и твоята рибка. Чао и успех.
Напълно съм съгласен това са 4лв.Ако се спомине и ти не си и сложил помпичка ще те гризе съвеста както него :( Аз лично бих и сложил и мисля че ще е по добре за самото животинче.

islander

07.05.2007 17:17 #10 Last Edit: 09.05.2007 10:54 by islander
Filosof, слагай въздух! Ти как ще се чувстваш, ако теб те гледат затворен в помещение метър на метър без проветрение. Вероятно ще си вкараш носа под вратата!?

Апелът ми е към всички, които задават въпроси свързани с елементарни нужди на животинчетата, т,нар. "любимци":
Моля ви, ако нямате възможности или желание да обгрижвате едно животинче, то тогава не го вземайте вкъщи!!! Защото те са затворници и не могат да се грижат за себе си, както го правят техните свободни съродственици.


Edit:Редакцията от червено на черно я правя за Живко. Май си прав. Ама и аз съм прав.

Живко

Бе какво ви става на всички =-O
Какво е това нервене.  %)
Какви са тези истерии.
По-спокойно бе хора.  @}->--Някой, ако има да доказва нещо да ползва нормални изразни средства. Доказателства, факти и фатки от философията.
Баси!!!
Извани ми очите с това червено бе islander.
Чувствам се все едно съм минал без да спра на знак стоп *CRAZY*
Никой не се е родил научен.

Aquarius

Цитат на: islander - 07.05.2007 17:17
Защото те са затворници и не могат да се грижат за себе си, както го правят техните свободни съродственици.

Без да се заяждам само ще уточня, че златните в този вид, в който се продават по магазините не се срещата в природата. Но принципно съм съгласен за животните и възможностите за отглеждане.

Относно златната и аерератора дори 2 златни в 20 литров съд няма да имат проблем. Само сменяй по-често към 5-6 литра от водата.

NO CARRIER

Ами прав е човекът, Живко. Може ли без помпичка, може ли на 29°С, може ли растения без осветление. Може, ама айде да не съм груб.  *DRINK*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

neneee

Цитат на: Aquarius - 07.05.2007 18:01
Без да се заяждам само ще уточня, че златните в този вид, в който се продават по магазините не се срещата в природата. Но принципно съм съгласен за животните и възможностите за отглеждане.

Относно златната и аерератора дори 2 златни в 20 литров съд няма да имат проблем. Само сменяй по-често към 5-6 литра от водата.
Абе хора за една златна рибка зада се развива нормално трябват 50л. Мисля, че въпросът не е дали ще оживее а дали ще се опиташ да и създадеш максимално добрите условия в 20литровия си аквариум. И пак казвам, че изразявам мнение само. Никой не е дръжен да ме слуша.

pehoo

Подкрепям абсолютно islander.
По темата,от Discus(Варна) наскоро продадоха аквариум на една моя позната за 129 лева,малко над 30л, като и продадоха и 4 златни рибки.Според тяхното обяснение "те били създадени за този аквариум".Да не забравим и липсата на каквито и да е растения и наличието на замък с оградка....Е второто си е кич допаднал на госпожицата...
Filosof има вътрешни филтри за 9лв,съмнявам се,че не можеш да отделиш толкова за нещо толкова важно и елементарно.

spetsa

Извинявам се за израза но някой хора се бият да не серат.Аз съм на принципа щом си затворил едно животно трябва така да го гледаш както би искал ти да те гледат.Според мен на една златна и трябват 50 литра както казаха вече.Но все пак ти си знаеш.

rookie_gyn

50 л са много, но примерно 10-15-20 л според размера на рибката. За златните рибки специално, съм писал, доста, макар и не под формата на статии, така, че може да се поразровите и да видите. При правилно отглеждане няма да имате проблеми с тях.

Aquarius

Прави сте, че колкото повече място, толкова по-добре ще се чувства дадена рибка. ОК, тогава искам да ви попитам всеки от вас осигурява ли нужното пространство на своите рибки!?!

Скалариите не стават по-малки от златните, дори по-големи значи за всяка скалария по 50 литра тогава в един минимум 120 литров съд 2 скаларии респективно 2 златни. Умишлено казвам 120 литра, защото тези 20 литра се губят в декорация, грунд и няколкото сантиметра които остват празни под капака на аквариума. Ами живородките и другите дребни видове осигурявате ли на всяка по 20 литра!?! 120 литров съд = 5 хелера!?!

Златната щяла да се чувства кофти в 20 литра, ОК - да ще е тясно като порасне (ако порасне), защото е доказано, че златните растът, колкото им позволиш, но нека за пореден път отбележа, че тези рибки НЯМАТ естествена среда. За разлика от тях обаче цихлидите от африканските езера и от амазонка имат и то огромни площи, а вие тук затваряте по 10тина бройки в 200-250 литра, а някой и в по-малко. Като приспаднете от тези 200-250 литра 30-40 за грунд, камъни и 3-4 сантиметра от горната част на аквариума реално рибките ви живеят в по 20 литра на рибка.

Акваристиката е зоопарк за рибки, ако искате рибките да са HAPPY просто не ги купувайте и не ги затваряйте в стъклени съдове, защото колкото и голям да е съдът вие практически ги ограничавате. И много рядко някой може да осигури реални над 20 литра за за една единствена рибка, какво остава за тези 50 литра, за които тук призовавате.

neneee

Малко се пообърка, че скалариите стават по-големи от златните ама както и да е...  :-D  По принцип си прав. Но за да се развива златната риба както трябва трябват около 50 литра, а ако стане голяма най-вероятно и 50 ще са и малко. Но аз казах не да си взима 50 литров аквариум за златната си. Казах да се опита да осигори оптимални условия в тези 20 литра а м/у другото златните са доста издържливи и могат да изтърпят какво ли не ама не е там въпроса.

Aquarius

Цитат на: neneee - 08.05.2007 17:50
Малко се пообърка, че скалариите стават по-големи от златните ама както и да е...  :-D 

Щом казваш...
: 08.05.2007г 18:06ч
Цитат на: neneee - 08.05.2007 17:50
а м/у другото златните са доста издържливи и могат да изтърпят какво ли не ама не е там въпроса.

Може...

Longanlon

Цитат на: neneee - 08.05.2007 17:50
Малко се пообърка, че скалариите стават по-големи от златните ама както и да е..

Щото не си виждал скалариите в софийския зоопарк - аз такива големи риби не съм хващал в Дунава... ;)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

neneee

Добре щом и двамата казвате какво мога да направя освен да се съгляся. Но скалариите не стават ли до 15 cm?

Longanlon

Само тялото е 15 см, без перките отгоре и отдолу.

Разбира се, повечето скаларии са по-малки - това са максималните размери.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

neneee

Аз съм чувал, че златните рибки могат да станат до 30 - 30 и нещо сантиметра  =-O

stoio0 xD

Здравейте.
Имам 3 доста големи златни(на дължина са 33 сантиметра) 5 по малки (10 сантиметра) няколко сомчета калихта,коридоруси и два хипостома . Искам да ви питам дали ако пусна 20 гупи(2-3 сантиметра) и 13 неона(и те 2-3 сантиметра) ще оцелеят .Аквариумът ми е 100/40/50-200л. *HELP* :duvar:
Благодаря предварителни.

xoxi

Ще станат за храна на златните.Вземи прочети  малко има доста по въпроса .неоните са топлолюбиви златните студенолюбиви гупите твърде малки , а и аквариума ти малък за повече риби

ivotri

Златните рибки обичат повече кислород и е добре да има филтърче или помпа. Аз препоръчвам някой малък филтър за да обира и боклуците.

cheatah

Цитат на: mimka - 05.05.2007 08:25
Няма да имаш проблеми,според мен. :-)
Според твойте виждания,ти трябва да живееш в килер!Т'ва е много малък обем за златна,ще живее известно време и ще даде фира.Подари я на някой и си вземи 2,гупи и си готов.

Асен Евгениев

Цитат на: stoio0 xD - 14.02.2012 15:18
Имам 3 доста големи златни(на дължина са 33 сантиметра) 5 по малки
Малките скоро ще станат като големите и ще е тясно за всички златни. Плюс хипостомуси по 40+ сантиметра
и калихти по 15 см. Помисли дали е добре да пускаш други риби и то несъвместими.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

stoio0 xD

А ако си взема по голям аквариум ще стане ли с рибите(без неоните и гупите)?? :-)

Асен Евгениев

Цитат на: stoio0 xD - 14.02.2012 22:23
А ако си взема по голям аквариум ще стане ли с рибите(без неоните и гупите)?? :-)
Много ясно. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!