• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
21.02.2020 02:02

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Въпрос за молинезии

Започната от Nikoo, 05.03.2006 19:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Nikoo

Здравейте,
отдавна следя форума, но до сега нямах аквариум и затова не съм успял да се включа в разискванията , пък и съм лаик в тази област(засега :lol: ).
Преди 3 седмици дъщерята ревна за риби и аз като добър баща направих всичко възможно да удовлетворя желанието, но радостта ми беще кратка - след 1 седмица всичко отмина и аз със жена ми останахме горди собственци на един 100 литров аквариум.
Днес обаче на всичкото отгоре една от рибките (молинезия) ми роди и 14 малки.
Та въпросът ми е  - с какво да ги захраня, кога и как да ги отгледам.
Явно ще стана редовен участник във Вашия форум.
Благодаря на всички , които ми помогнат със съвети.

Nemo

Добре дошъл.

Може да ги отделиш в някое по-малко аквариумче 10-15 л . Хранят се с ситна чернодробна или има маркови храни за бебета .
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

sho

малко хора останаха почитатели на чернодробната - по добре сера микрон или сера микропан  :wink:

Nemo

Аз пък съм доволен от нея и традицията продължава. 8)
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

Stas

Спокойно може да стриеш финно люспите, които даваш на големите си риби. Специално живородките се справят бързо с каквато и да било храна. Само сменяй по-често вода, т.е. изсмуквай остатъците от дъното.

malomir

14 си хаванал.100% са били повече ама са ги изяли.Отделяи ги веднага че ще станат курбан

Longanlon

Наистина не е необходимо да им купуваш специална храна. можеш да ги храниш с много ситно стрита храна, каквато даваш на останалите. много бързо ще пораснат и ще можеш да ги пуснеш при останалите.

NO CARRIER

Nikoo, не забравяй простото правило, че в колкото по-голям аквариум растат малките:  1.Толкова по-бързо ще стигнат оптималния си размер; 2.Наистина ще станат нормално големи и няма да останат запъртъци.
Успех! И още един съвет - давай по малко храна, а неизяденото изсмуквай с шлаух, като внимаваш да не засмучеш и малките. Доливай с престояла вода. В началото бебетата са много чувствителни на отравяния с амоняк и нитрати.

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Nemo

Това с правилото за пространството не го разбирам  :dunno  :dunno
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

NO CARRIER

Гледаш рибки от едно и също люпило, храна, смяна на вода, филтрация са идентични.
Част от тях обаче са в 5Л аквариум, другите са в 50Л аквариум. След 4 месеца, примерно, тези, които са в 50Л аквариум ще са по-големи по размер от другите, а тези от 5Л може и да не стигнат нормалния си размер и да останат запъртъци - дребнички.

Съжалявам, точната причина не я знам защо така се получава. (разбирай - не ми се рови в гугъла). :-)

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Longanlon

Така е. Точната прична и на мене не ми е много ясна, но наистина в малки аквариуми рибите остават по-малки. Типичен пример са моите САЕ, които са не повече от 6 см и си стоят толкова в 130 литровия ми аквариум, докато като ходих на гости на 77 и гледах неговия 400л се уплаших от ято акули, всяка с размер едва ли не цяла педя, които също се оказаха САЕ.

Стара истина е, че масираната смяна на водата кара рибките да растат по-бързо и по-добре. Не знам защо е така - може би по някакъв начин се имитира проточен голям водоем...

miTko

Цитат на: "Longanlon"Така е. Точната прична и на мене не ми е много ясна, но наистина в малки аквариуми рибите остават по-малки. Типичен пример са моите САЕ, които са не повече от 6 см и си стоят толкова в 130 литровия ми аквариум, докато като ходих на гости на 77 и гледах неговия 400л се уплаших от ято акули, всяка с размер едва ли не цяла педя, които също се оказаха САЕ.:o Успокоих се, добре е че моите никога няма да станат такива! И при мен най-дъртото е около 6 см и не расте повече.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Антон Лазаров

Храни ги със ситно строшена суха храна.На температура около 27градуса.