• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

в 50 литра какво да сложа

Започната от dayufy, 28.03.2009 19:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Андрей Бобев

Това, че не можеш веднага да намериш желаната рибка, не е страшно. Всъщност ако аквариумът ти сега стартира, дори е по-добре. Първо трябва да "залесиш" аквариума, да го оставиш така поне една седмица (а може и повече), след това чак пускаш няколко рибки - и то НЕПРЕТЕНЦИОЗНИ. В нов аквариум може да се случи всичко (особено в комбинация с млад акварист) може да се случи всичко - всеки по-опитен ще ти го каже. И не разчитай, че химията ще поправи човешките грешки. Така че първоначално си вземи такива рибки, за които няма да ти е много жал, ако стане гаф. После, когато мястото се стабилизира, ги подаряваш някому или ги местиш в друг аквариум (ако вкъщи имаш достатъчно), а в този пускаш това, което ще те радва. Аз лично почвам с хелери (защото са хем евтини, хем непретенциозни), а когато след около месец-два вече аквариумът е стабилизиран - местя ги или ги подарявам и си вземам качествена рибка.
Ако започнеш направо от crowntail бета, развие се някаква бактериална/гъбична инфекция и от великолепната й опашка останат само парцалчета, ти как ще се чувстваш?
По-спокойно, стъпка по стъпка, без паника и всичко ще си дойде на мястото. Не се набутвай за току-що стартиран аквариум да купуваш скъпи риби. Към това могат да те тласкат главно хора, които имат печалба, или които са твърде уверени във възможностите си и не се съобразяват, че всички започваме от нулата. И успех!

galin76

Според мен не избързвай с много риби особенно живородки.Вземи си само два вида да кажем,три женски и два мъжки хелера и две на две мъжки женски молинезии .И нека да се закрепи аквариумът ти .Бактерийки ,грунд, вода,растения и тнт.Имай в предвид че живородките много цапат и ако пренаселиш аквариума си ще започнат проблеми,като мътна вода ,водорасли и др.А и някои от тях достигат големина 8 -12 см.Ако се вземе предвид правилото 1 см.риба 1 л.вода,сметни колко рибки трябва да имаш да кажем като станат средни по размер до няколко месеца.Надявам се да съм ти бил полезен.

radiano188

аз имам една много красива бета която живее с 5 неона
тя е синио 4ервена
прекрасна направо  :-) :-) :-)