Българска Аквариумна Енциклопедия

ЗА ФОРУМА => Архив => Темата е започната от: profiler - 16.11.2010 14:50

Заглавие: Съвместимост на скаларии и бети с други рибки
Публикувано от: profiler - 16.11.2010 14:50
Здравейте,

в офиса сложихме еднин 70 литров аквариум, в който има 2 скаларии (4-5 см), 20 червени неонки (много малки 1-1.5 см), 1 чифт хелери, 1 чифт гупи, 10 анцитруса, 5 розово данио и 2 черни, много издължени сомчета, дето им забравих името (мисля че започваше нещо с ф). Днес забелязах, че 4-5 от неонките са с разкъсани и/или липсващи перки. Аз набедих скалариите и ги махнах от аквариума, но мой колега много ги харесва и за това решихме да попитаме дали някой от вас е имал подобен проблем. Видях как една от скалариите подяжда една от неонките... И второто нещо е, че колегато ми иска да вземем няколко бети за същия аквариум. Споделете какво мислите.

Заглавие: Re: Съвместимост на скаларии и бети с други рибки
Публикувано от: devil111 - 16.11.2010 14:55
За 70 литра тва в много ама прекалено много живо из вътре :) тоест махни повечето риби а не взимай нови :)
Заглавие: Re: Съвместимост на скаларии и бети с други рибки
Публикувано от: profiler - 16.11.2010 16:53
Четох, че тези сомчета фосилис (имам 2 такива) изяждали по-малките рибки. На мен ми изчезнаха няколко рибки и както казах в първия пост някои от неонките са "раздърпани". Тези фосилиси са около 6-7 см. Та се чудя кои е виновника за изчезването на берки и вида на неонките - скалариите или фосилисите?
Заглавие: Re: Съвместимост на скаларии и бети с други рибки
Публикувано от: Caxapa - 16.11.2010 19:16
И сомовете-фосилис и скалариите мятат неонките като бонбонки тик-так. Преди години имах Фосилиси и така се угоиха от съквартирантите си. Сега имам скаларии които ника, ама ника не простиха на неонките и нямам нито една от 12 бройки.  И като допълнение само..Литража на аквариума е малък за толкова риби.
Заглавие: Re: Съвместимост на скаларии и бети с други рибки
Публикувано от: galin76 - 17.11.2010 04:23
Здравей. Аз бих ти препоръчал да оставиш само неонките и два анциструса. Наблегни на подходяща за аквариума растителност, подреди я добре, обърни внимание на филтрация, аерация,осветление,хранене и другите важни неща и се радвайте на здрав аквариум и здрави обитатели. А ако си направиш профил,или дадеш по- подробна информация за аквариума а по-добре и снимки, колегите ще могат да искажат мнение и евентуални насоки.
Заглавие: Re: Съвместимост на скаларии и бети с други рибки
Публикувано от: profiler - 17.11.2010 10:27
Здравейте, благодаря за препоръките. Направих снимки на аквариума и на първо време отделих фосилисите, сега ще мисля къде да разкарам и скалариите. Нарочно взех 5 обикновенни анцитруса и 5 залатни (ако така се водят), защото планирам в къщи да си направя 300-400 литров аквариум след може би година и искам да събера по 1 чифт и от двата вида анцитруси. В сегашния аквариум съм засадил 7-8 вида растения (не им зная имената на всички, но се виждат на снимките). Имам 100 W автоматичен нагревател (китайски) и поддържам температурата на водата около 26-27 градуса. Осветлението е Sylvania Gro Lux на заден план и Sylvania Aquastar (60 см/18 W/Т8) на преден план. И за двете пури имам по 1 рефлектор – Juwel Reflector 590 mm (Juwel Aquarium). Филтъра е вътрешен - Fluval 2 plus, 400 l/h. Храня рибките 2 пъти на ден, сутрин със Sera Vipan, а седобяд с  тубифекс. Анцитрусите храня с Tetra WaferMix.

Ами това е общо взето, всякакви препоръки са дабре дошли. Ето и снимките - http://picasaweb.google.com/VelislavSN/OfficeAquarium# (http://picasaweb.google.com/VelislavSN/OfficeAquarium#)
Заглавие: Re: Съвместимост на скаларии и бети с други рибки
Публикувано от: майната - 17.11.2010 11:13
Здлавей
Колегите по-горе са изброили по-важните неща ,но да кажа и аз.
Най-важно е да си наясно дали ще правиш аквариум с грижа за растенията или не .
Растенията имат доста изисквания към факторите на средата-осветление ,грунд, филтрация подхранване и т.н.
Към момента аквариума ти е подходящ само за най-непретенциозните растения -не ,че с тях не може да се подреди нещо красиво.
Осветлението е средно към слабо за повечето видове растения може да сложиш поне още една лампа 865 .
Грунда е меко казано едър -растенията не обичат такъв чакъл ,а и по-трудно се сифонира.
Филтъра е слаб особенно за толкова много риби.
Този шарен фон-малко е ..... шарен  :-)-рибите се губат .
Бих ти препоръчал да пробваш биотопен аквариум -не е точно като тези супи топчета които си правим  :-) ,но може да е атрактивен
Ето ти един пример на Sera от дъждовни тропически гори http://www.sera.de/fileadmin/guidebooks_pdf/bg/aqua-guide-set_up_an_aquarium_2009-05_BG.pdf (http://www.sera.de/fileadmin/guidebooks_pdf/bg/aqua-guide-set_up_an_aquarium_2009-05_BG.pdf) - пробвал съм го -красиво е
Успехи *DRINK*