• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:44

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Съжителство на аквариумни рибки

Започната от gabimaksim, 13.01.2014 12:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

gabimaksim

Здравейте! Четох много по форумите на тази тема, но не успях да се намеря никъде в тях. Имам следния въпрос и ще ви бъда много благодарна, ако ми помогнете със съвети: Имам 120 литров аквариум с всичко необходимо като стандартно оборудване според литража. Досега имахме: Молинезии, гупи, хелери, плати, анцитруси, сомчета панда и kuhli loach - 2 бр. Разболяха се и от всички ни оцеляха само 6 рибки   :-( Лекувахме ... и т.н. (няма да ви занимавам с това). Сега вече всичко е наред, но дъщеря ми иска да сменим рибите. Иска по - атрактивни и различни от това, което имахме, а може би и по - големи. Нямам представа как да ги съчетая, защото има абсолютно несъвместими. Форумите ме объркаха от информация. Моля ви за мнение! Благодаря ви! предварително!

Ivan_S

Какво ще кажеш за риби като тези например: Mikrogeophagus ramirezi; Mikrogeophagus altispinosa; Apistogramma agassizii; Apistogramma cacatuoides; Apistogramma viejita. С една дума, разгледайте микрогеофагусите и апистограмите. Те попадат в групата на т.нар. "цихлиди-джудета". Като размер според моя аршин са средни - 5-8 см. и са доста атрактивни, ще се убедите  *THUMBS UP*.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

Лора

А на какви рибки се е спряло детето? :-)
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

gabimaksim

Невероятно красиви са тези примери и предполагам, че могат да съжителстват заедно. Благодаря за примерите, но ми се струва, че трябва да са по - големи като размер. Нещо от рода на скалариите или малките акулки или бети... и може би някои стадни ... не знам, такива видяхме, само дето не зная как се съчетават за по - голямо разнообразие в аквариума. Нямам доверие на продавачките по зоомагазините, защото по моите познания повечето знаят колкото мен  *NO* Благодаря ви!

sVGNsali

Примерът на колегата Ivan_S е много добър. И аз известно време се заглеждах за такива, но накрая съм с растителен и още по-дребни риби.
Може би това което искате, няма да стане за този литраж - не споделихте размери, техника. Защото голям брой риби и то едри, си искат добра филтрация.
А продавачите са първо търговци, но пък има и изключения от това правило.
Не видях от кой град сте, но ако споделите, все ще има колеги, които да ви насочат.
Успех!
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

gabimaksim

Става въпрос за Добрич. Аквариумът е 120 л с потопяема помпа Aquael, подходяща за неговия обем и добър нагревател с реле...

sVGNsali

В Добрич има страхотни дискуси, но за съжаление не стават за вашият аква, а искат и опит.
Освен скаларии не знам каква друга идея да ви дам, но и те не мисля да са удачни - ще атакуват другите.
Вие сте си за само за пасажни рибки, аз съм фен на Celestial Pearl Danio - дребни, красиви, корави рибки. За тях не е зле да има зеленинка.
Може и няколко златни - но само златни, без други и с подходящо аранжиране ще стане радост за очите. Моята щерка искаше такива, но моето мнение надделя над 3 год. и инат  :-D
Не разбрах кои са оцелелите Ви рибки, но ако си ги искате, трябва да се имат предвид в избора за нови попълнения.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

gabimaksim

Оцеляха ми 2 плати, 2 молинезии, 1 хелер и 2 гупички малки. Ако не са съвместими с новите обитатели, мога да ги подаря на някой :). Значи данио и златни рибки няма да имат проблеми?
Мога ли да добавя още някои  *NO* и да махна ли тези, които са оцелели? Благодаря ви за идеите! Не знаете колко са ми нужни  :-)

sVGNsali

Не сте разбрали правилно.
Златни се гледат само сьс златни, без други видове.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

gabimaksim

Благодаря за уточнението! Сега вече  разбрах   @}->--

Caxapa

Да уточня! Всяка риба си има изисквания за отглеждане.Като температура на водата, твърдост на същата  и прочие. Като цяло се нарича хабитат. Та няма как Златни рибки които се отглеждат в 18-20  до 22 градуса да ги гледаме с риби които имат изискване на темература от 26-28 градуса. Разликата не е голяма Но за нас. За рибите си е направо шокираща и води до проблеми.

gabimaksim

Благодаря! Ще почета още литература  *thanks