• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 09:58

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

рибки за начинаещи

Започната от amature, 13.08.2009 23:35

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

amature

13.08.2009 23:35 Last Edit: 14.08.2009 13:07 by NO CARRIER
Преди около месец  имах рибки . Нещо не ми се получаваше всички умряха . Сега искам пак да отглеждам  но се чудя  какъв вид да си купя  . Аматьор акварист сам такаче мислех за някои непретенциозни. Благодаря предварително !!!

Bai Pe6o

По принцип живородките са непритенциозни. Данио, кардинал-също. Само че, първо разбери защо са ти измрели предните, защото колкото и непритенциозни да са, все пак не са безсмъртни.
;-)

NO CARRIER

Добре дошъл. Искам да те помоля да си промениш името на темата с нещо по-описателно и по-разбираемо.

Прочети първо тук:
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,319.0.html

После тук:
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,629.0.html

Съвместимост между различните видове рибки:
http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,17881.0.html

Ако имаш допълнителни въпроси, питай смело.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

amature

първите ми измряха  защото имах един хелер  който уморяваше всички други риби . Накрая и самият хелер умря . Да попитам защо аквариума ми зеленясваше толкова бързо . За две седмици най- много и трябваше да се сменя вече водата ,а не беше на пряка слънчева светлина . Какъв препарат трябва да слагам .

ico

Не трябва, да слагаш препарати. Не става само с ядене...  *CRAZY*
Прочети статиите тук http://aquariumbg.com/forum/index.php/board,23.0.html и сам ще намериш отговорите.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

onyxman

Аз лично на такъв малък аквариум бих сложил дребни рибки и растения.И прочети линковете които са ти дали, много неща ще ти се изяснят.Успех в начинанието. *THUMBS UP*

amature

Преди да закупя хелерите молинезиите и платите  гупите ми живяха сами около месец и нищо им нямаше. Изведнъж почнаха да умират всички (освен това и хелера тормозеше останалите риби ) . Не знам какво им е станало  *dontknow* . Моля ви за новия аквариум дайте съвети. Исках д попитам бети за по - напреднали акваристи ли са ???
П.П
Аквариума в който ги гледах не беше мн малък 70 литра но сега мисля да ги гледам в 30- 40 литра кажете и от кой вид по колко парчета може в 30-40 литровият аквариум . *HELP* . Кажете и какви неща д асложа преди да пусна рибките .

barabata

Като начало гледай само няколко рибки - 4 или 5 броя и ще е много добре аквариума независимо че е 30 или 50 литра. Колкото повече риби се слагат толкова по лесно се развалят нещата. Недей да гониш горната граница , защото тя варира спрямо условията на аквариума , а те се променят постоянно.

Другото неприятно нещо е че на всички потръгващи в акваристиката се препоръчват живородки. Живородките са издръжливи - да, но и всеки месец се раждат рибета което до голяма степен стресира аквариста. Неговото желание е всички рибета да оцеляват и да си ги гледа. След 2-3 спасени поколения се стига до пренаселване и се почва с "продавам/подарявам риби ... " и т.н.
Самото отделяне и пореследване на женските кога ще родят и т.н. често води до стрес и смърт на рибките.
Просто се слагам малко растения ( ако няма грунд - плуващи) и се оставят рибите да се оправят сами. Гаранция оцеляват само подходящите рибета - знаят кога да бягат , къде да се крият и как да оцеляват .


Какво трябва да се направи :

1. Купува се или се прави аквариума.
2. Подготвя се мястото къде ще стои.
3. Изясняваме си какво искаме да се получи.
4. Ако не знаем питаме тука във форума какво ние необходимо като оборудване (ако питате в магазина ще се окаже че ви трябва и ТИР за да си закарате до вкъщи всичко необходимо)
5. Набавяте си всичкото необходимо оборудване. (тука спокойно можете да си запишите имената на рибките които ви харесват и да питате тези рибки могат ли да живеят заедно и какви условия са им необходими - много често се продават златни рибки за малки аквариум и в комбинация с други рибки - което е много груба грешка, но важното е че те ви продават нещо - другото не ги интересува). Колкото и да е малък аквариума - компресорчето за въздух не е добър вариант за домашен аквариум. Страхотен шум прави и много бързо ще започнете да го спирате нощем за да има тишина докато спите. За същите пари се купува вътрешен филтър който почти не се чува и ще си работи денонощно - както трябва да е !
6. Вече може да пълните аквариума с вода и без да добавяте каквато и да било химия (за която съм сигурен че ще ви кажат колко е необходима) оставяте аквариума да престои 2 седмици , като през това време работи оборудването което е необходимо.
7. След изтичането на тези 2 седмици можете вече да започнете с купуването на рибките като гледате да пускате по не повече от 3-4 рибки наведнъж. През няколко дена добавяте следващите ако са повечко.

Химията е необходима само в екстремни случаи. Ако трябва да се пуснат риби в току що налята водопроводна вода - желателно е да се добави химия за свързването на хлора и т.н. , ако на работещ аквариум се случи нещо с филтъра и се пуска нов се добавят химии ( култури от бактерии или необходими вещества за бързото им развитие) Ако се пуска нов аквариум това не е необходимо.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

amature

кажете ми в аквариума ми който е 30-40 литра един чифт бети може ли да се гледат и какво трябва да им набавя да чувстват добре  O:-)

ico

И за бетите е писано доста, но в аквариум 30-40 литра може да пуснеш една мъжка и две-три женски. Слагаш колкото може повече растения и ще се получи.
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

amature

нещо по специално за бетите

Raven

Има написано достатъчно за всичко което те интересува.
Прочети основните неща за да се ориентираш поне какви въпроси да задаваш.
Ако просто питаш без да четеш въпросите ти ще са безкрайни!
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.