• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 04:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Стъклен сом и златни рибки?

Започната от agent007, 29.12.2010 21:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

agent007

Здравейте,

имам аквариум 50-60 литра с четири златни рибки :-) и един сом като гущер, който само се лепи по стъклото (не знам как се казва)!
Вчера ми подариха 2 неонки и 2 стъклени сома(знам че са малко, ще  купя още няколко). Сложих ги при златните рибки, но стъклените сомове стоят в единият ъгъл и не се движат много, много а днез и не ядоха (давам им люспи).

Та въпроса ми е имат ли някакъв проблем със златните рибки (все пак са доста по-големи). На едно място във форума пишеше, че златни рибки се отглеждат само с други златни, иначе се тормозят и единия вид измира и това правило нямало изключения, а в други сайтове не намирам нищо подобно.

Моля за вашето мнение :)

Асен Евгениев

Това е нормално поведение за сомчетата. За предпочитане е да ги гледаш отделно.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

raiko

Тази комбинация ми звучи като "Слон в стъкларски магазин"!... :-)

yumkata94

29.12.2010 22:20 #3 Last Edit: 30.12.2010 09:57 by nikolaytoshev
Честно казано, ако питащ мен и естетически тази комбинация не ми звучи много добре, но важното е ти да си го харесва.

Mu3epHuk

  Аз гледам 4 стъклени сома, заедно с 2 трихогастера, 2 анцитруса (тези за които се чудиш как се казват), 4 коридораса  и 2 торакатума, 1 SAE.  Като купих сомчетата и ги пуснах в аквариума, трихогастерите бяха наплашени и почти не шаваха, а самите сомчета не се отделяха едно от друго и не ядяха в продължение на 3 дни. Постепенно се престрашиха и свикнаха с храната, която им давам - Sera Vipan и Sera Vipagran. Чел съм, че си падат по жива храна - тубифекс, но още не съм им взел. Сегашното меню им харесва. Хапват си и не се оплакват, дори поглъщат едри люспи. Смятам, че като се окопитят твоите сомчета, също ще плуват спокойно и ще се хранят. Златните рибки и стъклените сомчета са миролюбиви, така че не се очаква да има агресия между двата вида.

phoenixlm

Когато си взимате стъклени сомчета, най-подходящият начин да ги приобщите към останалите обитатели в аквариума (ако няма да ги пускате сами, естествено) е осветлението да бъде спряно или поне много намалено. Гасете лампите, сложете някаква малка лампичка отстрани до аквариума, за да ги виждате как са и какво правят, но от силна светлина се стресират. Пльосването им изведнъж между още 10 други рибки, по-големи от тях, може спокойно да ги убие. Приглушено осветление и места, където да се скрият. Температурата на водата може да варира, но като цяло предпочитат средна 24-25. За яденето - аз винаги като взимам нови рибки в деня, в който ги пускам в аквариума не храня. Нека малко да се успокоят и пробвай на следващия (казвам го от личен опит).