• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:32

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Работна тема: въпроси, коментари и проблеми в раздел болести

Започната от Георги, 21.02.2007 00:00

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

funny_bunny

Здравейте, имам едно зелено лабео, на чиято глава един ден сутринта открих бяло петно (с големина, колкото окото й, не като точица). Беше в аквариум на около година, без растителност и с доста водорасли. Веднага я преместих в другия, който стартирах преди няколко месеца - също без растителност. Започнах лечение, което оказа положителен ефект върху появилите се петна за двата дни, но пък сега тя няма апетит и се крие и не плува много. Също така, точно преди да спре съвсем да се показва, ми се стори, че са се появили нови петна - по коремчето, но сега не мога да видя изобщо какво се случва там. Ето и подробно описание:

1. Как се измени поведението на рибките след настъпването на болестта? ("странно поведение" не говори нищо, но "стои на едно място, крие се, диша учестено" и т.н. говорят много повече) - Първите дни нямаше никаква промяна, започнах лечението на втория ден, вечерта. На 3 или 4-ия ден от лечението (4 или 5-ти ден от проявяване на заболяването), забелязах че рибката почти или изобщо не се храни и почти през цялото време се крие зад нагревателя. Един ден я видях само да се крие, от следващия вече забелязвам и че се старае да се подпира и да плува по-малко.

2. Какви симптоми се наблюдават? (напр. налепи по тялото, свити плавници, нарушена е цялостта на плавниците, зачервени хриле и т.н.) - Всичко започна с появата на бяло петно на главата, след което продължиха на следващия ден да се появяват и бързо да нарастват и други - по муцуната. След започнатото от мен лечение, петната избледняха, но пък рибката загуби апетит и се старае да не плува, също се крие

3. От колко време се наблюдават симптомите? - Бялото петно се появи преди 8 дни, вече почти е изчезнало. Криенето е от около 3-4 дни, подпирането - от около 2-3

4. Болни са всички рибки или само някои? - Лабеото е единствената рибка в аквариума, така че - да, всички

5. Разболели са се риби само от един вид? Или и други видове? - Отново отговорът е само един вид

6. Каква е възрастта на болните риби? (млади, стари) - Имам лабеото от 2 години, беше сравнително малко на размер, когато ми го подариха (грубо около 3см, до колкото помня)

7. Добавяли ли сте нови рибки в аквариума? Ако да, какви и кога? Откъде сте ги взели? - Преди година - анциструсче, от зоомагазин, но за няколко дни бързо избяга от аквариума. След това не съм имала проблеми

8. Нещо необичайно да се е случвало с аквариума скоро?
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2)
Други проблеми с рибите или други заболявания, от които сте ги лекували? - Не. Досега лабеото не е и боледувало.

9. Описание на аквариума и неговото съдържание:
възраст = Първия аквариум - около година +; втория - няколко месеца
размер в литри =Първия - около 6,5л; втория - 13л и малко
дебит на филтъра и обема му  = Нямам филтър в никой от двата
температура = 24 градуса и в двата
какви видове риби има = Само зеленото лабео
растения (слабо залесен, гъсто залесен)? - Никак залесени и двата
как се осъществява филтрацията и аерацията? Помпичка с гъба и в двата

10. Кога за последен път сменихте водата и почистихте филтъра? - На първия аквариум може би около седмица преди да се проявят симптомите. Като цяло там сменям около половината вода на 1 или 2 седмици, а гъбата я пера на няколко месеца (2-3, не знам точно). Вторият аквариум го чистя по-рядко - на 2-3 седмици по около 1/3 от водата. Беше стартиран с идеята да го залеся и да преместя лабеото там.

11. Какви химически вещества и лекарства сте използвали напоследък?
Имало ли е ремонт, боядисване или обработване с инсектициди в стаята напоследък? - След като преместих рибката на втория ден в по-новия аквариум, започнах лечение със Sera Mycopur - по 13 капки (на 13л вода) за 3 дни и по 7 капки за 2 дни. Също така на първия ден от началото на лечението, сложих и половин лъжичка Sera Ectopur (така и не разбрах от указанията на тези двете дали една лъжичка е 5гр или две лъжички са толкова... :X ). Ремонт или обработване с инсектициди не сме имали в апартамента изобщо. Пръскаха наскоро в гълъбарника (а ние сме на последния етаж), но досега не е имало проблеми с това. Хората са същите, така че предполагам, че ползват и същите препарати.

12. Остава ли храна по дъното или повърхността 4-5 минути след хранене?
Каква храна сте използвали през последния месец? Имало ли е смяна на храната? Вече да. По принцип я храня с TetraMin granules, като в последната година й давам по 5 или 6 гранули на ден. Когато аз я храня, разделям храната на две, когато е майка ми (през половината време е това) - й я дава на един път. На 7-10 дни й правя по 1 ден без храна. Сега, последните 3 дни й пускам по 2 гранули, защото забелязах, че не тръгва веднага да ги яде, както обикновено. Сега гледам и, че едната си стои непипната от обяд. Не знам дори дали изобщо ги изяжда или се завират в някакъв момент някъде около гъбата на помпичката...

От 2 дни не съм капала Sera Mycopur. Също така, там пише следното: "Третирайте три последователни дни... Ако заболяването е от няколко дни, добре е да се продължи третирането със Sera Bactopur Direct и Sera Mycopur (използвайте само половин доза)... След приключване на третирането, ние препоръчваме частична смяна на водата и/или филтриране през активен въглен". Още не съм сменяла водата, чудя се дали да го направя сега това. Прикачвам и снимки на бялото петно, ако ви вършат работа.

П.П.: Перките й са добре, няма разпадане, гниене или обезцветяване. Сега се сещам, че някъде на втория ден, като че ли от петното на главата й започна да стърчи малко нещо със същия цвят. Сега и това не се забелязва изобщо. Също така, да добавя, че бялото петно на главата й изглеждаше в началото като олющване. Но с избледняването, стана ясно, че не е такова.

П.П.П.: Гледам и тук - http://aquariumbg.com//articles/image/Sera_3.jpg където ми звучи, като да е третото..но възможно ли е тогава да се оправят белите петна, а пък да се появят после апатията и загуба на апетит?

<a href="http://tinypic.com?ref=l8l4z" target="_blank"><img src="http://i47.tinypic.com/l8l4z.jpg"; border="0" alt="Image and video hosting by TinyPic"></a>

<a href="http://tinypic.com?ref=2mzrba" target="_blank"><img src="http://i46.tinypic.com/2mzrba.jpg"; border="0" alt="Image and video hosting by TinyPic"></a>

fiksi_06

Здравейте, приятели - акваристи!!! Имам нужда от Вашата навременна помощ!!!
Имам 5 риби - гупи и плати. Вчера ми умря една от гупите - очите й бяха потъмнели, движеше се само по дъното и почти през цялото време стоеше скрита зад  декорацията. Имаше появило се по едно тъмно петънце от двете страни на коремчето. От вчера наблюдавам, че мъжката гупа, която все се буташе в нея от вчера е много вяла и апатична, въпреки че днес хапна от храната. Седи само горе и не мърда, иначе е толкова подвижен, че незнам в това малко тяло откъде тази енергия извираше. Една от платите ми я понесе въздушната струя тази сутрин и едва пазеше равновесие, също седи горе. Сега малко като че ли поизправи плуването, даже май яде. Мъжката плата само преследва и хапе единствената здрава гупа, а тя от страх също седи горе, та незнам дали е болна или здрава, стои до другаря си неотлъчно. Всъщност всички днес се бяха строили над помпата за въздух и се побутваха с опашките, но не мърдаха оттам. Иначе всички ядоха вечерта, коя повече коя по-малко, пък се и размърдаха. Нека добавя , че имам и втори аквариум  17 литра с бебета гупи около 35-40.

1. Как се измени поведението на рибките след настъпването на болестта? - Стоят на едно място-над пампата за въздух, може би се крият там.

2. Какви симптоми се наблюдават? - Ами много са пасивни, не плуват, стоят си на едно място , мърдат по малко насам натам и после пак всички в ъгъла.

3. От колко време се наблюдават симптомите? - На мъжката гупа - от вчера, а на останалите - от днес. Но всъщност мъжката плата си плува единствен и ходи да си побутва с муцунка женските, а те не се мърдат много.

4. Болни са всички рибки или само някои? - две са болните, а именно - мъжката гупа и едната женска плата.

5. Разболели са се риби само от един вид? Или и други видове? - една гупа и една плата

6. Каква е възрастта на болните риби? (млади, стари) - Млади са

7. Добавяли ли сте нови рибки в аквариума? Ако да, какви и кога? Откъде сте ги взели? - Ами първи взехме двете гупи, 10 дена след това добавихме двете плати, които сега изглеждат здрави пак от същият зоомагазин. Една седмица след това добавихме едната женска гупа, която умря вчера и едната женска плата, която има разстроено плаване,, но пак са от същия зоомагазин.

8. Нещо необичайно да се е случвало с аквариума скоро?
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2)
Други проблеми с рибите или други заболявания, от които сте ги лекували? - Не.

9. Описание на аквариума и неговото съдържание:
възраст = 2 месеца
размер в литри = 40 литра
дебит на филтъра и обема му  = Филтриращата ми помпа е SUNSUN HJ-532 със сила 5 W и дебит 350 литра в час, като тя също аерира въздуха в аквариума и дава силна въздушна струя.

температура = 25-26 градуса
какви видове риби има = плати и гупи
растения (слабо залесен, гъсто залесен)? - около 15 % е залесен и има много красива пещера-скала   италианска за декорация и един изкуствен корал също
как се осъществява филтрацията и аерацията? филтрираща и аерираща помпа SUNSUN

10. Кога за последен път сменихте водата и почистихте филтъра? - в неделя, т.е. преди 4 дни

11. Какви химически вещества и лекарства сте използвали напоследък?
Имало ли е ремонт, боядисване или обработване с инсектициди в стаята напоследък? - при смяна на 1/3 от водата всяка седмица поставяме и DM 2 - Биостартер в необходимата  и предписана на опаковката дозировка за неутрализиране на амоняк, хлор и  др. вредни вещества.

12. Остава ли храна по дъното или повърхността 4-5 минути след хранене?
Каква храна сте използвали през последния месец? Имало ли е смяна на храната? Да , храна пада по дъното тъй като аератора доста върти водата в аквариума и част от нея пада и на дъното. Видовете храна са : Базова храна на Aquaria land - Italy , Sera Vipagram и Sera San като ги редувам.

Чакам с нетърпение Вашите съвети! Благодаря Ви предварително!
: 29.11.2012г 20:08ч
Ами да си отговора сама - Направих необходимото тестуване на водата и показателите на нитритите бяха доста лоши! Ами открих си проблема! От вчера започнах да сменям 30 % от водата всеки ден с престояла! Тази вечер рибките са ми доста по-жизнени! Нахраних ги само 1 път за деня! Ще ги видя утре ! Дано съм нацелила проблема! Ако има някой нещо да добави, ще съм доволна, че тук голямо мълчание е!  :-(

EVOL

Имам проблем с рибките и ще се радвам ако ми помогнете

1. Как се измени поведението на рибките след настъпването на болестта? ("странно поведение" не говори нищо, но "стои на едно място, крие се, диша учестено" и т.н. говорят много повече)

От изброените имаме всичко - странно поведение , стои на едно място , крие се и диша учестено
2. Какви симптоми се наблюдават? (напр. налепи по тялото, свити плавници, нарушена е цялостта на плавниците, зачервени хриле и т.н.)

Бели налепи по тялото
3. От колко време се наблюдават симптомите?

Днес е 3-тия ден
4. Болни са всички рибки или само някои?

Болни са всички рибки
5. Разболели са се риби само от един вид? Или и други видове?

И други видове
6. Каква е възрастта на болните риби? (млади, стари)

Млади са имам само 1 която е на повече от година по нея за сега има само 2 налепа
7. Добавяли ли сте нови рибки в аквариума? Ако да, какви и кога? Откъде сте ги взели?

Всички са нови освен 1 , но заедно ги пуснах в аквариума . Купих ги от магазин
8. Нещо необичайно да се е случвало с аквариума скоро?
(смяна на голямо количество вода, спиране на тока, пускане на система за CO2)
Други проблеми с рибите или други заболявания, от които сте ги лекували?

За парви пат имам аквариум и това са ми първите рибки

9. Описание на аквариума и неговото съдържание:
възраст =    8 дни
размер в литри =   20
дебит на филтъра и обема му  =   купих го комплект с аквариума не знам колко е обема , но ако е важно ще проверя
температура = 24-25
какви видове риби има = Бета , Сом , Неонки и Гуарами
растения (слабо залесен, гъсто залесен)?   Мисля че за размера му е нормално залесен ,н о не е гъсто залесен определено
как се осъществява филтрацията и аерацията?  филтъра е включен постоянно

Аквариума ми е Тетра и всички принадлежости са от същата марка и пише че не е добре да се изключва

10. Кога за последен път сменихте водата и почистихте филтъра?

Все още не сам сменяла водата както казах от 8 дни е пуснат
11. Какви химически вещества и лекарства сте използвали напоследък?
Имало ли е ремонт, боядисване или обработване с инсектициди в стаята напоследък?

Само AquaSafe
12. Остава ли храна по дъното или повърхността 4-5 минути след хранене?
Каква храна сте използвали през последния месец? Имало ли е смяна на храната?

Не остава храна , а храната е TetraMin Crisps


Интересно е че най заразената ми риба Гуарами яде като луда , а Неонките плуват пръснати и цветът на опашките им избледня