• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 23:38

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с размножаването на бети

Започната от magic_paladin, 26.06.2010 14:37

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

magic_paladin

Здравейте!
Преди около 2 седмици се сдобих  с чифт бети HalfMoon. Преди 5 дена мъжкия построи гнездо в единия ъгъл на аквариума, в началото биеше много женската и в момента е с накъсани плавници. На другия ден беше преместил гнездото в друг ъгъл - беше значително по-голямо от предишното и мехурчетата бяха много по-ситни. Този път вместо да бие женската започна да я ухажва явно и тя има мерак, защото си показва вертикалните ивици, но не ходи да оглежда гнездото както би трябвало да е. И до тука стигнаха с хвърлянето.
Ако някои знае как да ги накарам да хвърлят нека да пише.
:-)

Rendaka

Малко писано по темата за размножаване на бети можеш да видиш тук
http://aquariumbg.com/forum/labirintovi/razmnojavane-na-beti/

Вътре вероятно ще намериш отговор на въпроса си.
Цитат на: JolandaWell don`t be  :oops: sorry for this commonly question,that`s why this forum is for :wink:

magic_paladin

За съжаление мъжкия вече уби втора женска, а съм на 100% сигурен, че са полово зрели!
Само да уточня, че аквариума не е гол - има много растителност както и пещери и корени и въпреки това когато женските отиват на повърхността да си поемат въздух, мъжкия ги издебва и им къса парчета от плавниците и люспи. В момента мъжкия е сам в аквариума (120 литра) и пак е направил гнездо този път е още по-голямо! В аквариума имам още 20 червени неона и колония скариди Ред Чери, но тях не ги закача.

magic_paladin

Малко Up по темата:
След смъртта на две женски, опитах за последно и взех още една. Мъжкия почти веднага направи гнездото, а днеска хвърлиха хайвер, проблема е там че го изядоха (завъртат се и когато женската хвърли и двамата се спускат и изяждат хайвера вместо да го носят обратно в гнездото) :-D  след което мъжкия развали гнездото и отново започна да я гони...явно ще си я карам само с мъжки.  :-)

Асен Евгениев

Що не смениш мъжкия, като искаш да ги размножаваш?
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

wwladoo

Цитат на: akapulko - 01.07.2010 00:13
Що не смениш мъжкия, като искаш да ги размножаваш?
Колегата е прав,има мъжки които не стават за размножаване,прекалено са агресивни!!! ;-) :-)Пробвай с друг!
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

meshov

Здравей,
Наистина трябва първо да прочетеш повече за размножаването на бетите. Дори и да е неопитен мъжкия на 2-3 път се научава. Аквариумът ти не е подходящ за размножаване. Температурата също е  много важна. Когато не е читав хайвера си го изяват. Статията която ти е посочил колегата се опитай да я реализираш. За мен 10 см е оптимална височина на водата и се покачва малко, до към 15-17см в растияниена 3-4 седмици, когато малките започчнат да  плуват.
успех.
In normal times, evil would be fought with good. But in times like these, well, it should be fought by another kind of evil.

MeTogu

Колегата Мешов е подсказал.Аквариума в който трябва да се хвърля хайвер се нарича развъден и трябва да е с подходящите размери и височни на водния стълб,за да може когато падат зрънцата хайвер да може мъжкия да ги връща обратно в гнездото.Раздояние от 10 см е подходящо +/- 1-2 см.
Аерация може да сложиш в единия край на аквариума но трябва да е много слаба за да не разваля евентуалното гнездо.Ако спазваш всички правила и знаеш всички тънкости ще пожънеш успехи.След хвърлянето на хайвера е добре да се извади женската за да не разсейва таткото.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

magic_paladin

Благодаря ви много за съветите на всички!
Днеска ще взема едно 20-30литрово аквариумче и ще се пробвам пак! :)

Rendaka

Аквариума не е задължително да е голям, това, както съм казвал някъде другаде, спестява по-нататъчното прехвърляне от едно място на друго и споходстващите го проблеми. Бетите са ми хвърляли хайвер и в 5 л. аквариумче и не са имали проблем. Елементарна калкулация - 30 л. аквариум пълен с 10 см. вода, ако предположим, че е със съандартни размери и конфигурация то водното количество е около 10 л., така, че аквариума не е от такова значение, по-скоро други са факторите влияещи на процеса. Надяваям се след малко четене да се похвалиш с успехи в областта :)

Поздрави!!!
Цитат на: JolandaWell don`t be  :oops: sorry for this commonly question,that`s why this forum is for :wink: