• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 17:33

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с мъжка Бета рибка.

Започната от pr0paganja, 05.01.2011 20:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pr0paganja

Здравейте, имам проблем с моята мъжка бета рибка и незнам какво да правя! Получих я като подарък за Коледа и отначалото се притеснявах защото не яде но ми обясниха че не е такъв проблем това и започна да се храни (рядко, но все пак...) и тамън се успокоих когато възникна нов проблем. Вчера забелязах някаква съвсем малка дупка в перката на опашката й (незнам каква порода е, тялото й е тъмнолилаво, перките са синьо-червени ярки) и реших че явно ми се привижда нещо защото беше късно а цял ден бях учил (влизам в сесия скоро) но днес като се събудих и проверих отново и се оказа че освен че има дупка, дори се е уголемила и преди около 20 минути забелязах че опашката й се е скъсала... разделила се е на 2... малко под средата, където беше дупката сега е резка която минава през цялата й перка :(
Моля кажете ми това нормално ли е? Немога да разбера защо и как се е случило.... наистина не проумявам как е успяла да си скъса сама опашката. Моля помогнете ми!

velis


pr0paganja

Направих 2 снимки на които се вижда опашката на моята рибка. Гледах из нета разни снимки на пораснали бета рибки, на които всичките перки са много дълги и като накъсани, сякаш окраската им е такава. Надявам се и при моята случая да е такъв, но не съм наясно, новак съм в областта, моля някой по-опитен да ми сподели мнението си. В случай че на снимките не се вижда много добре ще ви опиша промяната: перката е червена и има сини тръбички, които минават по дължината й, разкъсването ставя сякаш от края на самите тръбички. Виждам че сега се е появила и 2-ра малка дупчица (като тази, която видях вчера) и пак е към края на тръбичка. Както виждате на снимките към края на опашката има един участък който е червен, именно този участък се накъсва (малко преди тръбичките да свършат и при началото на червения участък).
Както вече казах мога само да гадая какво се случва с моята рибка, моля ви някой опитен, който и преди е отглеждал бета рибки и е наясно какво се случва с тях да ми каже какво се случва и какво трябва да направя.




: 05.01.2011г 23:11ч
Моля Ви, някой да ми каже какво да правя

morriddin

Гледам, че и аналната и перка е доста поизгризана.... като я купи така ли беше?

dok70

Резултата от прясната водопроводна вода, споменах го в другата ти тема.
:'(
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

pr0paganja

Възможно ли е да е от прясната вода, веднъж само съм чистил целия аквариум и смених водата с прясна (сипах я от чешмата и изчаках половин час), но в един зоомагазин ми казаха че няма проблем ако изчакам 10 минути хлора щял да излезе от водата и мога да си я сложа рибката  :buff:

morriddin

Това е като да влезеш в изгорялата къща веднага след като е угаснал огъня - все ще се задушиш...
Водата трябва да престои поне 24 часа!

pr0paganja

Не ми се вярва да е от това, не съм сменял водата от около 10 дена, а проблема настъпи преди 2...

ancitrusa

Може да е от изкуствените растения, ако са твърди бетите си раздират перките. Прочети тук всичко за бетите www.bettafish.com и как се гледат. Ако не четеш, и не искаш да си гледаш бетата, както трябва по добре я подари на някой.

AlfaBeta

Най вазможно е болна.Вземи МЕТИЛЕНИВО СИНЬО ама домашно направено.Защото в магазините е шега.

pr0paganja

май се оказа че е от растенията махнах ги и не си е късала перките оттогава, зараснаха й :) всичко е наред и освен това има повече място да си плува :Р мисля че от изкуствените растения няма смисъл  *dontknow*

Асен Евгениев

Цитат на: pr0paganja - 22.01.2011 22:06
мисля че от изкуствените растения няма смисъл  *dontknow*
Рано или късно всички стигаме до този извод. :-)
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!