• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 12:00

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с женският трихогастер

Започната от achkar, 18.02.2006 15:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

achkar

В акрариума освен другите риби  имам и 2 трихогастера - женски и мъжки. При мен са от 2 месеца. Малки са. Не са развити добре. Изведнъж мъжкият дръпна в развитието и стана 2 пъти по голям от женската и не спира да я гони. Женската започна по цял ден да се крие зад нагревателя :( и започвам да се притеснявам за нея. Какво мога да направя по въпроса?

niki_s

Първо добре дошъл във форума :D

Според моя скромен опит с тези риби си вземи още няколко женски трихогастера и би трябвало мъжкаря да се по разсее с другите женски и да спре да я гони.

Nemo

Според мен го е ударил хормана  :lol:  Строи ли гнездо ?
Π ө ů ҹ υ њ σ ß

Тони

Като са малки ,  как разбра , че са мъжки и женски?
Какви са трихогастрите?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

niki_s

И аз малко се почудих как ги е различил :? , но щом казва

achkar

Ми по големината :) логично е мъжкият да е по-голям, а и той не спира да  я гони. Трихогастерите са златни. Прочетох, че обикновено се разможават при 26 градуса, затова вчера намалих нагревателя на 24 и май МАЛКО се поуспокои, но не спира да я гони  :?  Просто ми е жал да я гледам как по цял ден се крие зад нагревателя като болна :(

Живко

нищо не можеш да направиш.
ако знаехме големината на аквариума, можеше да се даде някакъв съвет, пък бил и той "не гледай трихогастри".
мъжките са с заострен гръбен плавник, а женските са със заоблен такъв и са с малко по-изпъкнали и обемисти кореми.общо взето са по-закръглени.размера на рибите не е от значение за пола им.
мъжките са с доста различен темперамент.може да са много агресивни към женските, а може и да са доста хрисими.според мен възможностите са 50/50 и пак зависи от размера на аквариума.
трихоигастерите са доста едри риби.размножават се в сравнително големи аквариуми 40-60л.в такъв аквариум ако пуснеш чифт с агресивен мъжкар, не се знае какъв ще е изхоида за женската.аз лично ползвам за развъждане на трихогастери от 100л. нагоре.
пиша това за да стане ясно, че ако аквариума в който се гледат трихогастерите е с обем 50 литра, рано или късно ще дойде момента в който мъжкия ще си поиска своето. :D
ако пуснем още женски риби, за да се разсее агресията на сексманияка, ще трябва да гледаме само трихогастери, защото място няма да остане за почти нищо друго. :wink:
Никой не се е родил научен.

achkar

Ми около 60-70 литров е аквариума. Познах, че по-едрата риба е мъжкият и все пак да не забравяме, че той я гони :) съмнявам се, че женската ще тръгне да гони мъжкия  :lol:  
Поне идеята ми да намаля температурата добра ли е ?

EDIT: Ако продължава ще му покажа тигана  :twisted:

Живко

рибите трябва да се гледат на оптималната за тях температура.
пробвай различни варианти.
повече(много) плуващи растения.служат за укрития.
още една женска.
смяна на мъжкия.
всичко на веднъж.
каквото друго се сетиш.
избора е твой. :wink:
Никой не се е родил научен.

achkar

Май ще прибягна до взимане на втора женска... няма как, ще го правим мюсулманин hump  . Благодаря ти много за помощта !

jelo

Е*аси, аз имам 4 трихогастера в 150л аквариум и нямам никакви проблеми, дори са много миролюбиви

hyp

Цитат на: "jelo"Е*аси, аз имам 4 трихогастера в 150л аквариум и нямам никакви проблеми, дори са много миролюбиви

И аз имам няколко - миролюбиви са ама зависи. Ако има кой да ги строява са от най-миролюбивите риби. Аз имах 4, единия гонеше 3те други. Преместих го в един аквариум с барбуси и никой не гони. Плува си най-послушно :)

sho

ако мъжкия си е серт едва ли ше го оправиш на мене един мъжки от тормоз остави една женска с едно око въпреки  че имаше още две на разположение в краина сметка го подарих  :wink:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsho-services2.hit.bg%2F81145289603.png&hash=b42dc24e05e44d4204fa084b00e78775791436e1

Minko

Развъждал съм няколко пъти трихогастери. Принципно миролюбиви рибки. Избива ги на агресиа като всички лабиринтови рибки, когато настъпи полова зрелост(около 6-тия 7-мия месец).
Твоите трихогастери или са 2 мъжки (при трихогастерите големината рядко е предпоставка за различаване на пола - при леери мъжките избиват на червено на гърдите), които си поделят територии или са мъжки и женки готови за размножаване... Възможно е единия мъжки да е много по-голям от другия, който е "депресиран" и се храни по-малко. Изхода е да си вземеш поне 2 женски и да пуснеш плаващи растения.
Ако са мъжки и женски, тогава ги отдели в друг аквариум. В общия много рядко ще видиш гнездо, особенно на леери. Те търсят тихо и спокойно място. Дори като ги отделиш прикрий стъклата с "нещо" подръчно, за да им е по-спокойно.
Ако решиш да ги размножаваш, задължително температурата трябва да е по-висока 28-30 градуса, в противен случай по-голямата част от хайвера остава неоплоден.
След хвърлянето на хайвера всичко ще се стабилизира и агресивността ще намалее до след месец и половина. Тогава двойката ще е готова отново за размножаване.

Поздрави

achkar

Мислих мислих и без да му мисля взех още два женски трихогастера и малко плуващи водорасли за скривалище  :D Благодаря Ви! Извинете ме за вниманието  :oops: