• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 04:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Проблем с женска бета :(

Започната от Catherine, 15.06.2007 13:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Desmoria

Не съм ти видяла темата в началото, иначе веднага щях да ти кажа кой е виновника. Проблема идва от там, че докъто са малки барбусите са що годе миролюбиви, стига да не са група. Друг метод е численото превъзходство на противника. Аз имам три бая големи барбуса: албинос, тетразон и тигров, и около 5-6 бети, 2 от които са мъжки. Едната бета съм си я намерила с 300та зора воална и бяла и ако някой и пипне плавниците директно заминава в тоалетната, но до сега не съм имала проблеми. Обаче съм ставала свидетел, какво прави барбус с плавниците на някои воални рибки. Мъка. И да ти кажа нямаш голям избор, ако барбусът ти е мъжки му намери женска или обратното за да си има занимавка, в противен случай всичко живо де що има дълги плавници заминава. Хайде и за напред да внимаваш, барбуса е най-досадната риба и мнооооого обича дълги опашки и плавници. Ако си от София мога да ти дам една хубава женска бета или женски барбус, че са ми два(ако твоя е мъжки) :)
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Catherine

Благодаря ти за отговора. Аз си бия главата вече, че го взех тоя барбус. По-страшното е, че в магазина не бяха сигурни дали е мъжки или женски. Доколкото помня казаха, че май е мъжки. И аз обмнислях стратегията да му взема още един барбус, за да се занимава, но като не му знам пола да не объркам нещата още повече с още някой мъжкар. Бетата е с доста изпапана опашка, но вече започна и тя да му отвръща. Има си нещо като пещера под един камък и когато е там става много смела и не му дава да припари. :-D Но все пак факт е, че опашката и е доста оръфана. Та ако може да ми кажете по какво да го позная тоя барбус мъжки ли е, ще съм ви много благодарна.  ;-) За да знам какво да предприемам.

pechoto

....ако си от София,може да приютя твоя барбус при моите 20 разбойника....е там да се прави на мъж тогава.. *MODERATOR*

islander

26.06.2007 15:20 #18 Last Edit: 26.06.2007 15:27 by islander
Зависи ти кои видове предпочиташ, но щом се развиват така нещата, съветвам те да замениш барбуса за нещо друго което ти харесва. Можеш да си вземеш повече гупи в началото, докато им изучиш някои тънкости и после да се ориентираш към някои други по-претенциозни видове рибки.
За да те съветват съфорумците, трябва да знаят основните условия, с които разполагаш. Такива като големина на аквариума, филтрация на водата, осветление, озеленяване, наличие на "укрития" и т.н.

Най-добре дай снимка на барбуса, но малко по-добра от тази на бетата, за да не стане грешка при разпознаването на пола.

Desmoria

Правилно те съветват "колегите" акваристи, че е по-добре да замениш или подариш барбуса. Веднъж научен на хапане, няма спирка. Бетите са готини рибки вземи си от тях. Аз имам бебета бети в момента и много им се радвам. Ако искаш дай барбуса на pechoto пък аз ще ти дам хубава женска бета готова за размножаване.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Catherine

28.06.2007 18:32 #20 Last Edit: 28.06.2007 21:35 by Catherine
Много ви благодаря за предложенията, но за жалост не съм от София :'( Исках да снимам барбуса, приготвих го, нагласих го в тесен съд, за да мога да го фокусирам да не шава много, а в последния момент се оказа, че камерата ми се е развалила и отказва да снима.  *NO* Затова не можах да ви покажа барбуса, но в крайна сметка се оказа мъжки.
Отидох в зоомагазина и говорих с продавачката. Барбусът си е чист мъжкар, има зелени люспи по гърба и черна точка на горната перка. Взех една женска бета и една барбуска, за да усмиря военното положение. Вече няколко часа ги наблюдавам и ми се струва добре. Барбусът преследва бетите, но в крайна сметка винаги се натъква на барбуската и зарязва всичко, за да се гони с нея. Така че агресията му е в доста по-малки размери и още не съм го видяла да напада яростно. Барбуската пък е много миролюбива и с никого не се занимава. Дано нещата продължат все така и да няма повече жертви на барбуса. А пък ако се заплодят ще му мисля. Настръхвам като си помисля за цяло стадо барбуси.  :-D

Edit: След още няколко часа забелязвам странна промяна у барбуса - точката при опашката му, която винаги е била ярко черна, сега е избледняла до неузнаваемост. Какво ще рече това? Да няма нещо общо с женската? Не мога да си го обясня. Точката си я има, но е много светла и почти не личи. Говорим за период от 2-3 часа, през който е станала промяната =-O Някой да се сеща за причина?

pechoto

...така е в живота приятелю.....като се появи някоя женска,веднага се променят мъжете егати.. >:o

Desmoria

Хаха, а сега де. Ами знае ли човек, може нещата ти да тръгнат в съвсем друга посока при това положение с рибоците :). За сега не мисля, че ще имаш проблеми, но си изчакай малко да мине време, пък тогава кажи какво е положението. Хайде успех и да няма повече жертви.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Catherine

Нещата продължават да са съмнително розови.  ;-) Дано така си останат. Няма изядени, няма оръфани... Старите рани (изяден перки и опашки) вече зарастват, никой не ги яде наново... Това е засега :) Стискайте палци да съм решила големия проблем. Барбусът никога не се е държал толкова добре. Направо съм във възторг.  *BRAVO* @}->-- Изведнъж стана риба за чудо и приказ. Пълни ми душата като започне да се гони с жена си... Много са сладки  :-[