• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 13:35

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

проблем с черен телескоп

Започната от janeta donkova, 14.01.2014 00:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

janeta donkova

здравейте искам да помоля за помощ имам черен телескоп който само при мен от 5 годиниот известно време лежи по гръб на повърхността диша cи нормално храни се нормално но след като cе наяде обръща корема нагоре моля за помощзнам че вече е стара но си ми миличка и не искам да я загубя ходих при много акваристи и в интернет се рових и навсякъде пишеше че е възможно с храната да поглъща повече въздух отколкото трябва и поради тази причина коремчето и се пълни с въздух и се издува и не може да се обърне....ще проверявам за вашите съвети  благодаря предварително :-)

donpeev


Supreme

Ако я храниш с люспеста храна няма как да не поглъща въздух докато яде. Аз на моите като има давам от този вид си потопя "щипката" храна във аквата, за да се намокри и като я пусна тя си потъва бавно и има време златните да я изядат докато падне, а дори и да падне те пак си я ядат. :-) Пробвай така да я храниш.

donpeev

Колега не е от това. Пробвах с глад, с хранене по обяд или сутрин - не става. Просто като стане 18-20ч рибата се качва горе и почва да поема въздух и лепа полека обръща корема и плува криво.

Julliano

Златните рибки са пословични с лакомията си, но това не означава, че могат и трябва да се хранят много и с каквото и да е. Да, ядът почти всичко, но това всичко не е полезно за тях, даже е вредно. Нуждаят се предимно от растителна храна и въглехидрати, понеже изразходват доста енергия, и най-малко или хич от протеини, мръвки. Колкото и да е голяма и да изяжда много идва момент, в който храната е във вреда..организмът не може да я изразходи и тя се превръща в 'отрова', от което се увреждат вътрешните органи като например плавателния мехур в случая. За това няма лек, всичко което може да се направи е преди да се стигне до там. Не е в крайна фаза и ще си живее доколкото зависи от това. Има и по тежки случаи като моята наследена 3-4г бета, плува само колкото да се нахрани. Има желание и апетит, но няма възможност
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.org%2F790mdviix%2Fdownload.jpg&hash=3bc5531cf9543c714e53c5cf78d6b522c2a8fb6f

Асен Евгениев

Цитат на: Julliano - 14.01.2014 22:42
Има и по тежки случаи като моята наследена 3-4г бета, плува само колкото да се нахрани. Има желание и апетит, но няма възможност
Не трябва да се сравняват бети със златни. Подозирам, че твоята бета е
грохнала от старост.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

janeta donkova

Ем аз ги храня в 6 часа, защото тогава се връщам от работа и не им давам люспи, а някаква обикновена универсална храна. Всички  рибки даже и гупитата ми в малкия аквариум се хранят от нея.
По принцип когато ги храня разбълниквам  водата, защото храната остава на повърхността , а когато остане горе,   рибата така се обръща по корем без да прави усилие да се обърне. Трябва или аз да я бутам и да я хвана в шепата си да я обърна или тъпия хипостомус  да се лепне за нея и да я стресне. Ако разбалникам водата и тя се храни по дъното пак се обръща (понякога) , но когато усети, че вече доста време е в това положение прави опити да се обърне.
Сякаш просто си почива носеща се по водата, диша нормално, върти очи, и сякаш е добре... но не ми е много приятно и ме плаши, че се държи така. Питам ако може с нещо да ми помогнете. Доста голям роман написах, но това ме тревожи от месеци ( 2 или 3 месеца, даже може и повече). Никой не може да ми каже  точно от какво е така, защо и как да действам за да престане това лъщене на коремче на повърхността .
Моля ви, даваите ми някакви съвети . благодаря пак :))

Julliano

Цитат на: akapulko - 14.01.2014 22:57
Не трябва да се сравняват бети със златни. Подозирам, че твоята бета е
грохнала от старост.
Не сравнявам, а дадох пример. По скоро от неправилно отглеждане, хранене и т.н. и се е увредила.

Относно златната: от въздух нищо няма да й стане, от люспи (качествени) също. Нали това им е целта..да не потъват веднага, а не да се киснат, разбъркват и др такива манипулации.
За съжаление няма какво да направиш, не е болест за да го лекуваш. За в бъдеще и да искаш да я храниш здравословно няма да стане докато е с други видове рибки, защото не можешш да я контролираш да не хапва от манджата на другите
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs28.postimg.org%2F790mdviix%2Fdownload.jpg&hash=3bc5531cf9543c714e53c5cf78d6b522c2a8fb6f

donpeev

Ами аз я притискам с кепчето към стъклото и слагам храната. Като се изяде я освобождавам. Малко диетка, че е много лакома.