• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 02:54

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Първата аквариумна рибка

Започната от Мира, 28.09.2004 17:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Anonymous

за боби: боби - ти се превръщаш бавно но сигурно в мой много скъп любимец  :lol:  :lol:
и тъй като темата е коя според вас е първата аквариумна рибка (не какво мислите по темата) - аз ще си позволя да изкажа следното съждение - ти драги имаш със сигурност много общо с първата рибка, живяла някога в аквариум, била тя шлаер или не.
ти би ли се оприличил на такова създание (надявам се че ще разбереш хумора, но ако не искам да съм застрахован, че съм се уточнил навреме)  :?:  :!:

koko

Цитат на: "Anonymous"за боби: боби - ти се превръщаш бавно но сигурно в мой много скъп любимец  :lol:  :lol:..................

това, както може би си се ситил, е мой пост :lol:  :lol:
между другото, можеш ли да ми кажеш защо този форум е "връждебен" към собствените си потребители - нема свестен лог даже  :lol:  :lol:
или да питам ники?

dido

Е, наистина има някакви леки криввания към по-остри изказвания :-( Но почти всеки си отстоява мнението - по-твърдо или по-меко. Обикновено  след такива спорове избива на повърхността най-полезната информация. В този смисъл подобни леки отклонения от приятелския тон би трябвало да се толерират - все пак водят до добри резултати. Виж ако играта наистина загрубее - тогава   :evil:  :twisted:  :!:  :oops:

Boby_

Цитат на: "Anonymous"за боби: боби - ти се превръщаш бавно но сигурно в мой много скъп любимец  :lol:  :lol:
и тъй като темата е коя според вас е първата аквариумна рибка (не какво мислите по темата) - аз ще си позволя да изкажа следното съждение - ти драги имаш със сигурност много общо с първата рибка, живяла някога в аквариум, била тя шлаер или не.
ти би ли се оприличил на такова създание (надявам се че ще разбереш хумора, но ако не искам да съм застрахован, че съм се уточнил навреме)  :?:  :!:

Понеже, както вече си разбрал, не ме влече търсенето на най-висш, пръв и др. такива крайни превъзходни определения, не знам коя е първата аквариума рибка. Вероятно е онзи нещастен макропод по простата причина, че преди това не е имало аквариуми. Или за теб отглеждането на каракуди в шадраван е равносилно на акваристика?

Между впрочем, аз съм любимец на доста хора. Така че не се безпокоя да включа още някого в списъка - той и без друго не е никак къс.  :lol:

koko

защо ли става така боби - кой го прави списъка - ти или те? или може би целият свят е различен? кой знае? а за първия и последния - този въпрос го има щото си има и отговор - а отговора е - ти (или аз) със сигурност не сме такива  :lol:  :lol:  :lol:

Boby_

Цитат на: "koko"защо ли става така боби - кой го прави списъка - ти или
те? или може би целият свят е различен? кой знае? а за първия и последния - този въпрос го има щото си има и отговор - а отговора е - ти (или аз) със сигурност не сме такива  :lol:  :lol:  :lol:

Списъкът си се самосъставя - допълва се с всеки, който заяви, че съм му любимец/антилюбимец. В този смисъл той си е самостоятелно същество със собствено мнение.
Но вече се отклонихме от темата. Нека се върна на нея и кажа съображенията си.
За да е една рибка първата АКВАРИУМНА рибка, тя трябва преди всичко да е АКВАРИУМНА и чак след това да е първа. Поради този дребен факт не може да съществува аквариумна рибка преди момента, в който е направен първият аквариум. Следователно първата аквариумна рибка е рибката, която е обитавала първия аквариум. Следиш ли ми мисълта все още?

Ако пък си говорим за първите декоративни рибки, то тогава отново не китайците са първи и определено не с шлаери. Древните вавилонци са гледали декоративни рибки в специални басейни за тях още 500 години преди Христа.

Така или иначе за начало на съвременната акваристика се смята публикацията "Море зад стъклото" на Емил Робмабер, издадена през 1856. Тъй че търсете първата аквариумна рибка някъде в тоя период - 40-те и 50-те години на 19-ти век.

Мира

Това не е спор нали....
Какво е аквариум и аквариумна рибка, за мен? - мястото за отглеждане на съществата, които отглеждам за удоволствие.От тук и първата рибка отгледана за удоволствие или заради самата нея.
 Какво и е лошото че е създадена от човека точно това е хубаво, защото иначе е затваряне на риба с много по-голям ареал от наи-големия аквариум или се лъжа :?:

А иначе началото е винаги важно
Но все пак това е и изкуство нали :D
Peace yo :?

Boby_

Моралната и етична страна на акваристиката е нещо доста сложно според мен.
От една страна наистина затварянето на рибки в изкуствена среда може да се разглежда като неетично. Но от друга огромната част от тези рибки са израстнали именно в такива изкуствени условия. Освен това повече от явно е, че качеството и продължителността на живота им са доста по-големи от тези в естествената им среда (това при положение, че се гледат добре, разбира се). Тъй че лично аз не приемам този довод срещу отглеждането на аквариумни рибки.
Колкото до изкуствено създадените видове, били те получени чрез хибридизация (blood red parrots) или чрез многовековна селекция (златните чудовища), резултатът е един и същ - създание, което не притежава естествените характеристики на поведение, външен вид, размножаване и т. н. на нито един естествен вид. Точно тук опираме до естеството на акваристиката. Според мен то е да вкараме частичка природа в дома си, да се докоснем до дивия свят, да научим нещо за него и чрез това да се обогатим. Тези мутирали хибриди не отговарят на тази идея, следователно за мен не са и не могат да бъдат обекти на акваристиката. Това е все едно да сложим PVC-тръби, разни керамични корабчета и водолази в аквариумите си и да си мислим "Какво като не са естествени тези неща, нали са в аквариума?".
Акваристиката е хоби, което се намира на границата между науката и изкуството. Не бива да забравяме нито една от тези две нейни страни.
Днес нещо ме избива на философия, за което моля да бъда извинен.  :lol:

koko

за боби: "........Ако пък си говорим за първите декоративни рибки, то тогава отново не китайците са първи и определено не с шлаери. Древните вавилонци са гледали декоративни рибки в специални басейни за тях още 500 години преди Христа.
................................." сигурен ли си че вавилон е по-стар от китайската цивилизация? и какви точно декоративни рибки са гледали?може ли да "ни кажеш"?

dido

Според източниците разъждането на златните рибки от китайците е започнало в периода 600-900 г. от Н.Е. по времето на династията Тан (или нещо от сорта :-)) - виж http://www.brooklands.co.nz/gold/gold.htm, мисля, че има и други текстове по нетта.

В случая коя цивилизация по-стара или по-млада няма връзка със това кога е началото на развъждането на зл.рибка.

Иначе малко офтопик - при двуречието са открити най-старите писмени източници - продукт на цивилизация. Китай доста изостава от този район по 'древност'.

koko

той боби ги знае тия работи - не си проси "спора  :lol:  :lol:  :lol:

dido

Имах впредвид, че развъждането на въпросната рибка от китайците определено не съвпада със зората на цивилизацията им, напротив - това е сравнително 'ново' явление (зависи от аршина, с който мерим де :-) - тогава хан Аспарух стъкмо си е развявал байрака).

Boby_

В момента не мога да открия източника, в който се говореше за Вавилон и неговите езерца с декоративни рибки.
Но ето друг, в който става дума за пренасянето на вавилонските градини (съответно се споменават и езерцата с декоративни рибки) в Рим около 60-та година от новата ера, което е доста преди китайците да започнат да отглеждат и селекционират златната рибка.
// http://encyclopedia.thefreedictionary.com/Gardens%20of%20Lucullus

Ето и друго:
http://www.superbherbs.net/design.htm
Това е дори по-добро. Тук се говори за египетски килим, изтъкан 1400 години преди новата ера, на който е изобразено езерце за декоративни рибки.

Както dido съвсем правилно забеляза, тук не става въпрос за това коя цивилизация е по-древна, а за това коя първа е започнала да отглежда декоративни рибки.  :lol:

DeViL

Абе мисля си че ако не са били златните рибки и вазите на китаиците и хилядите години работа едва ли щеше ниякой от вас да гледа рибки в аквариум нищо че ги третирате като мутанти. Спред мен те са живи същтества доказали красотата и изяществото си, и до сега са едни от най предпочитаните рибки от човека, колкото и да не се виарва. И не виждам смиъла да разубеждавате хората да не гледат даден вид риба. По добре оставете хората да избират това което им харесва, както ходат до магазина да си копуват храна или дрехи. А за мутантите и мутацията както им викате разбрах едно от хора който са в бранша от години и доста добре познавате без да казвам имена, "Колко по различни толко по скъпи" Значи мутацята се търси и предлага на доста високо ниво, ако не е тя никой ниама да може да се похвали с нещо ново красиво и всички други да му завидят :)

cihlidi_fan

Да но тогава човека играе ролята на майката природа което според мен не е редно.  :cry:
220л. Танганайка
17 Tropheus sp."Red" Chimba, 10 Cyprichromis leptosoma "Utinta"
3 Telmatochromis vitattus, 3 lamprologus ocellatus

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg151.imageshack.us%2Fimg151%2F8813%2Flogocopy&hash=b4ea5442a8466f141a31ed7c3c139d77bd107786