• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:55

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Новородени гупи и плати?

Започната от vito6a, 04.03.2008 02:57

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vito6a

Здравейте. Днес и гупата и платата ми родиха (наговорили се бяха явно, защото знаят, че съм начинаеща %) ).Платата я следих до преди 5 минути. Та, преместила съм малките в отделен аквариум (около 10л.). Мисля, ако оцелеят, да сменям по малко вода през ден. Аквариумът е съвсем празен,няма грунд и някакви растения, прочетох, че така било по-добре за малките. Все още живи са 12 гупи и 16 плати, не знам как ще е сутринта.
Четох доста във форума какво се прави, обаче имам чувството, че всеки казва нещо различно. Затова имам няколко въпроса:
1. Каква трябва да е температурата на водата?
2. Колко пъти на ден трябва да ги храня? (прочетох мнения от веднъж до 4-5 пъти на ден)
3. Мога ли да третирам водата с препарати? За общия аквариум си ползвам сера акуатан и нитривек, но не знам дали малките рибки понасят препаратите.
Много ви благодаря предварително за отговорите!!!
И стискайте палци да оживеят поне по две от вид.

mejdupraznika

Значи има по-компетенти от мен и който се занимават с живородки. Но ще те успокоя че след 20-30 дена отново ще си имаш бебета от гупите така че споко, сега ако не успееш да ги спасиш другия път ще си ги отгледаш всичките.  *BRAVO*

Violeta

04.03.2008 10:11 #2 Last Edit: 04.03.2008 10:13 by Violeta
Не те съветвам да третираш водата с каквото и да било. Понеже нямаш грунд и няма как да засадиш сега растения е добре да вземеш нещо плаващо - водна леща например - и да го сложиш в аквариума. Не виждам с какво растенията могат да навредят на малките рибки, точно обратното. Аз лично храня малките сутрин и вечер, т.е. 2 пъти на ден. За смяната на водата - веднъж на 2 дни ми се струва прекалено. Ако сложиш някакво растение и особено ако сложиш и един охлюв (не казвам повече :) ), който да се справя с остатъците от храната, смятам, че няма да имаш проблеми. Температуррата на водата може да е в стравнително широки граници - от 22 до 26 градуса. И запомни, че е много малко вероятно независимо от добрите условия, съвсем всички рибки да оцелеят.
Успех!
А, и забравих да кажа - плати не съм гледала, но гупите скоро ще се чудиш какво да ги правиш.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

vito6a

А, знам за това, че всеки месец раждат. даже съм отворила една тетрадка и записвам датите.
Чудя се за тези растения- аквариума е десетина литра, ще има ли място за всичко?
А по колко храна на път да им давам? Те са 28 рибета, но ме е страх да не ги прехраня или пък уморя от глад.

Violeta

Да ги умориш от глад няма опасност, освен ако съвсем не ги забравяш. Слагаш една щипчица храна и я стриваш колкото може по-добре. Затова те посъветвах да си намериш охлюв, заради излишъците, защото те ще влошават качествата на водата.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

миа

Аз наскоро ударих джакпота с гупите-около 30-тина малки ги гледам в 10 литров аквариум с 2 щипока и 1 коридорас-албинос.Имам и няколко планорбиса.Живеят си така при стайна температура и нямам жертви.На 5 дена източвам вода.

batRambo

1. Температура 26-28 градуса.
2. добре е по 3 4 пъти, но и веднъж да е ще оцелеят.
3. Не виждам защо да я третираш. Аераторно камъче с гъба и сифонираш отпадъците от храна по дъното през 2 3 дена и доливаш прясна престояла вода.

Silver Shark

само да ви кажа че по мое мнение няма нужда да търсиш някакви труди начини за хранене- в зоомагазина се продават храни за по 30 стотинки  rulez
Една реч излежда по-умна, ако след нея сложиш името на известен учен
Алберт Айнщайн

Morphined

Ако си храниш бебетата с "храни за по 30 стотинки" ги отпиши моментално ! Вземи им Сера Випан,артемия,спирулина,циклопс или нещо подобно от по-скъпите храни. Иначе послушай колегата и им "носи кръста" после.

paolo6481

Бебетата живородки могат да ядат храната на големите но трябва да е стрита много добре.Аз направо използвам пасатора на жена ми(без тя да знае)и става на прах.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F34zdrna_th.jpg&hash=45c7615397b36a46302083086bcbaa2a9717f785

radko milanov

температура 24-26 не слагай никакви препарати, пусни им кислород можеш да ги захраниш с твърдо сварен жълтък първите два дни по три пъти на ден като след всяко хранене изтегляш с маркуче останалата храна след това храни със ситно стрита храна по 4-5 пъти на ден водата я сменяй всеки ден по 30% с престояла като пак изтегляш остатъците от дъното препоръчителни храни sera tetra jbl

Асен Евгениев

Новородените на колежката, на която давате съвети, вече имат пра-пра-пра-пра-пра-внуци. :duvar:
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!