• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 00:14

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Новак, вече с нов проект!

Започната от dgwrite, 03.09.2010 10:16

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dgwrite

03.09.2010 10:16 Last Edit: 05.10.2010 14:47 by dgwrite
Първо, поздрави за страхотния форум!
Сега и за моите терзания! Рибки съм гледал преди петнадесетина години и повече, нямаше форуми нямаше от къде да научиш толкова полезна информация! Та заради дъщерята купих един аквариум 31 литра, но в крайна сметка старата любов ръжда не хваща и се вманиачих отново. Имам един аквариум от преди 150 литра, но за момента няма къде да го сложа.

Какво направих. Измих грунда, налях вода престояла 3 денонощия, засадих растенията сложих вътрешния филтър и аериращата помпа и след като се избистри достатъчно водата пуснах рибките, някъде след час! Знам грешка, но късно почнах с четенето. Рибките са 1 хелер, 1 плата, 3 данио, 2 молинезии и 8 черни неона! Това беше понеделник сега сме петък, значи преди 4 дни! На третия ден смених 30% от водата, на четвъртия сложих във водата sera Aquatan - подобрител за вода 20мл. мисля и sera Toxivec 7.5мл. Във вътрешния филтър сложих активен въглен sera super Carbon за да обере токсините. Храня ги веднъж само сутрин със sera Vipagran и Tetramin като ге редувам през ден. Смятам неделя да ги оставя гладни! За сега всичко изглежда наред, рибките са активни с ярки цветове, но ме притеснява азотния цикъл да не ги отрови. Какви мерки бихте ми препоръчали да взема занапред за да избегна натравянето на рибките! Ето и снимки на аквариума, капак съм поръчал само стъклен, осветлението ми е луничка, която е на 40 см над него и осветява доста добре:







Alexfield

Първо добре дошъл във форума.
Аз по по принцип не съм фен на добавянето на препарати в аквариума и до сега не съм слагал.
Прави ми впечатление, че си се заредил със сериозно количество аквариумна химия. От описанието на "sera Aquatan" виждам, че това би могло да ти бъде полезно само ако сменяш вода с такава директно от чешмата без да я оставиш 24 часа да престои - заради хлора. "sera Toxivec" премахва крайния резултат, но не и причината: преобразува нитритите и амоняка вместо нитрифициращите бактерии - временно решение докато все още нямаш такива. "sera super Carbon" - това има смисъл да го ползваш само след като си слагал лекарства и си излекувал рибите - да обере остатъците от лекарствата, за амоняк и нитрити няма да ти е от полза.
Според мен този препарат "Tetra Aqua Safe Start" ще ти е по-полезен за стартиране. Той добавя живи нитрифициращи бактерии (или поне така пише в описанието му).
Като цяло се опитвай да добавяш колкото се може по-малко препарати в аквариума.
Успех!
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

митко

Не се притеснявай,сменяй през ден по малко вода-10%,и рибките ще живеят.Само я оставяй да престои.Обема на аквариума не е голям,така,че пълни си една 5лт.туба с вода ,остави я да престои 24ч.и готово.Както те съветва колегата в горния пост,можеш да си купиш бактерий и да ги сипеш,храни възможно най рядко,дори през ден.След около две седмици би трябвало да имаш азотен цикъл.
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

Bass_Maker

Привет! Добре дошъл във Форума!
Хубаво ще е, ако имаш възможност да добавиш още растения. Успех в хобито и не сешашкай :)
You cannot kill what you did not create...

dgwrite

Благодаря, ще послушам съветите ви! Има ли смисъл за този аквариум да си правя система за CO2 и ако има след колко време от стартирането да я поставя?

BOJO

Привет, спести си разходите за аквариумни подобрители :)
акватан - спрях да ползвам и сипвам вода директно от чешмата. Сменям седмично 50% и досега ядове не съм имал с вода. Няма разлика.
Тоскивек - това е препарат който унищожава амоняк и нитрати. НО това е работа на нитрифициращите бактерии. Т.е сега нямаш азотен цилъл и няма да имаш ако слагаш токсивек. За да избегнеш наравяне - храниш много по малко 1 път на 3-4 дни. Сменяй си вода седмично и наблюдавах рибочетата.
така и така си купил въглена - остави го в филтъра. Той се използва за да пречиства остатъците от лекарства в водата. Също безполезна покупка в твоя случай. Една смяна на вода 60-70 % и ефекта е същия , че и по -добър.
За ЦО2 система не мога да взема отношение

dgwrite

Само активния въглен си купих, а останалите 2 химии ми ги дадоха бонус те са малки в пликчета, рекламни предполагам по 10/15 мл. Като прочетох за какво служат, реших да ги ползвам уж с цел да подобря показателите на водата  :-[

dgwrite

14.09.2010 09:10 #7 Last Edit: 01.10.2010 11:00 by dgwrite
Малко развитие, аквариума вече е на 2 седмици, дали се е завъртял вече азотния цилкъл?
Чудя се да махна ли гъбата на аераторната помпичка, имах една жертва още на втория ден от нея. Един неон се беше заклещил между гъбата и стъклото и е умрял, и се наложи да я изтегля малко . От тогава до сега нямам проблеми. Добавих растения и взех 3 разбори (последните в магазина) и 2 малки анциструса! Смятам това ще е максимума от риби, повече няма да пускам, даже искам да махна живородките, но дъщерята не дава :)



Малко развитие, вече на месец е аквариума.


MeTogu

Всичко си ти е наред не прави повече нищо.Цикала ти е започнал да се завърта но аквариума ти е още млад и крехък.Не прави големи смени на вода повече от 15% на един път за да не го дизбалансираш.Радвайте се на рибките и толкова.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

dgwrite

Имам още едно питане. Това ми е другия аквариум, в него гледах декоративно зайче, мога ли да го ползвам за риби. И още нещо, явно от пренасянето, (сега е засилен в мазето) забелязах че има съвсем лека пукнатина на страничното стъкло близо до дъното, към сантиметър. Може ли по някакъв начин да се оправи? Да залепя отвътре друго странично или някоя друга идея да ми дадете?

MeTogu

Не може да разчиташ на него.Тази пукнатина може да ти изиграе лоша шега..
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Асен Евгениев

Може да оребриш ниско долу, при пукнатината, с 2-3 см широка лента, няма да се вижда от грунда.
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

dgwrite

Добра новина, оказа се че аквариума не е пукнат  *DRINK* Прибрах го от мазето и почвам от утре с измиването и тестването му. Ще го измеря утре, някъде към 200 литра е! От седмица вече чета за малавийските цихлиди и съм се зарибил страшно, това ще да е което ще гледам в него. Тези са ми фаворити; labidochromis caeruleus yellow; pseudotropheus demasoni; Cyrtocara moorii 
Ще се пробвам да направя и 3Д фон :) Иначе в малкото аквариумче всичко е наред рибките се чустват перфектно :)  Благодаря на всички за съветите! Ще пиша за развитието на  новия проект!

BOJO

Цитат на: dgwrite - 21.09.2010 22:14
Добра новина, оказа се че аквариума не е пукнат  *DRINK* Прибрах го от мазето и почвам от утре с измиването и тестването му. Ще го измеря утре, някъде към 200 литра е! От седмица вече чета за малавийските цихлиди и съм се зарибил страшно, това ще да е което ще гледам в него. Тези са ми фаворити; labidochromis caeruleus yellow; pseudotropheus demasoni; Cyrtocara moorii 
Ще се пробвам да направя и 3Д фон :) Иначе в малкото аквариумче всичко е наред рибките се чустват перфектно :)  Благодаря на всички за съветите! Ще пиша за развитието на  новия проект!

Мисля това е чудесен избор . Малавийците са много атрактивни и като поведение и като динамика и като окраска. Моето мнение, че са едни от най интересните рибчета. Здрави и не боледуват. Ще помагаме с каквото трябва за съместимостта на видовете. Като стигнеш до закупуването на рибчета ще те насочим за чиста линия и потекло. За съжаление в БГ има доста хибриди, които трябва постепенно да бъдат изчистени от пазара- наследство от миналото.
И ако мога от сега да си позволя да кажа:
- Демасони са интересни , но са едни капризни и не са добър старт за нов аквариум. 
- Cyrtocara moorii (Син делфин) растат доста - около 20на см и са едрички за 200 л . Мисля една двойка ще им е добре, но трябва да вземеш поне 4 защото като са малки не се различават.
- labidochromis caeruleus  са едни от най разпространените и атрактивни Мбуна. За съжаление има доста хибриди. Като дойде времето ще се опитам да те насоча към основните белези за да си сигурен какво вземаш.
Най важното е да не бързаш и първо питаш после купуваш.
Не ти трябва 3д на този размер - ще загубиш място от аквариума което ти трябва . Има тапети на 3д които са много приятни. Това е 160 л за подрастващи. Не обръщай внимание на клоните и тревата - имам анциструси там :)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmedia.snimka.bg%2F7206%2F020667848.jpg&hash=1fcbeab46075c2df2e235c29994d9a6a2928dc07

dgwrite

Така, вече е измит и оставен с вода за тест няколко дни. Обаче сериозно съм се излъгал за размера 80х40х30=`96 литра.
Моля ви не казвайте че не става за цихлиди  :-| Поне тези Pseudotropheus Demasoni и Pseudotropheus Saulosi ще могат ли да съжителстват заедно по 6 броя от вид поне. Не знам за филтъра, вътрешен може ли да бъде за този обем има комбинирани с биологична филтрация, или е задължително да е външен! Нещо такова ще върши ли работа http://www.aquarium.bg/Hailea/Vytreshni-filtri/Vytreshen-Filtyr-RP-600+biofiltyr.html и отделно една помпа за въздух ще сложа за въздушна стена!