• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.03.2024 04:33

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нещо става вечер с рибите

Започната от kapacitet, 02.07.2008 18:23

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kapacitet

Здравейте колеги,

от миналата седмица става нещо с аквариума и проблема е, че не мога да разбера какво. Първо започнаха да умират неоните и това се случва само през ноща, а днес намерих и анцитруса умрял. В рамките на една седмица правих две проби на водата и всичко си е напълно в нормите.
KH    6
pH    7,2
GH    12
NO2  0
NO3  10

120 литра аквариум
всяка седмица сменям по 25 литра вода с една седмица престояла
25 градуса постоянна температура
храня един път на ден умерено
пълно е с растения
филтъра е от вградените в аквариума на Juwel

Последно, след като миналата седмица умряха 3 неона в събота купих още 8 и явански мъх. В неделя смених водата, а вчера намерих още два неона мъртви. Кипна ми и ги занесах в магазина от където ме компенсираха с още 5. А днес дойде ред на анцитруса. Състоянието в което го намерих бе страшно окаяно. Всичките му възможни перки бяха разпънати, все едно го беше ударил ток. Беше супер нагризан и като го извадих миришеше ужасно на престояла риба. :'(  *dontknow*
Какво да правя и къде може да е проблема. През деня всички риби са супер жизнени, а на сутринта има жертви. В началото мислех, че анцитруса мори неоните вечер, но съм бил в грешка.

nina

Убедена съм, че не от това ти умират рибите, но ми се струва, че сменяш прекалено малко вода. Ако нямаш къде да я държиш да престоява, сменяй тия 25 литра, дето ти престояват и поне още 15л. сипвай от чешмата, като я оставиш да тече на доста силна струя в кофа или друг съд.

WaTeR_bOy

Kакви риби освен неони и анцитуси имаш в аквариума?

botan

Бактериална болест най-вероятно.

NO CARRIER

Да не би докато стои водата цяла седмица да влизат някакви гадини в нея?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kapacitet

Благодаря за отговорите,

ЦитатАко нямаш къде да я държиш да престоява, сменяй тия 25 литра, дето ти престояват и поне още 15л. сипвай от чешмата, като я оставиш да тече на доста силна струя в кофа или друг съд.

Ще поспушам съвета ти и от тази седмица ще сменям още 15 литра от чешмата  *privet*


ЦитатKакви риби освен неони и анцитуси имаш в аквариума?

1 Коридорас Кочи
7 H.ornatus.
7 Клиновидна расбора
Но с тях за сега няма проблеми и видими бричини за притеснение.  *privet*

ЦитатБактериална болест най-вероятно.

Как да се предпазя от нея, като няма външни белези и каква може да е тя.  *dontknow*


ЦитатДа не би докато стои водата цяла седмица да влизат някакви гадини в нея?

Съхранявам водата в 5-литрови туби от минерална вода. Забелязал съм, че ако след втория ден не покрия гърлото на тубата във водата се образуват бели люспички, но са забележими трудно. От доста време процедирам така. А може ли това да е от тубите, нещо да отделят.  *dontknow*

Много е странно всичко. Рибита са си савсем добре през деня, вече един час ги оглеждам, следя движенията им и всичко си е наред. А утре сутрин  :'(

schmatka

Цитат на: botan - 02.07.2008 21:13
Бактериална болест най-вероятно.
Защо бактериална болест ? нощни бактериитерии  :-)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fbanners.wunderground.com%2Fweathersticker%2Fgizmotimetempbig_metric%2Flanguage%2Fbulgarian%2Fglobal%2Fstations%2F15552.gif&hash=df443b72d56f39bff389ee619c750bb413ec9100

besom

kapacitet колко градуса е водата ?.

Привечер, рибките висят ли ? - имам в предвид надолу с главата, между растенията например ?

sali

besom моя силвър шарк по едно време стоеша надолу с главата , но сега му няма нищо.
Какво означава това ?

besom

Цитат на: sali - 02.07.2008 22:38
besom моя силвър шарк по едно време стоеша надолу с главата , но сега му няма нищо.
Какво означава това ?

пич не знам със сигурност - при детето стана с Барбуси и Клиновидна Расбора. Направи същото както и капацитет, рутинна смяна на водата. Направи ми впечатление че рибите увиснаха привечер. Водичката си беше топла - 29 градуса. На сутринта имаше 2 фира. Всичко в аквариума дишаше трудно - почнах да подавам кислород и нещата се оправиха.

sali

Ем на мен само при акулата ми имаше проблем. И вчера след като им смених водата се оправи.

NO CARRIER

Само да предупредя. Ако ще сменяте вода направо от чешмата, уверете се че не е прекалено хлорирана. Най-добре е да я наливате първо в някакви туби, да преседи 5-10 минути и тогава. Лошото е, че за да придобиете практически опит, най-вероятно ще стане с риск за живота на питомците.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

raiko

Възможно е рибите да умират от задушаване.Имаш ли достатъчна аерация?
През деня вследствие на фотосинтезата има кислород иняма проблем,но нощем растенията отделят СО2.

kapacitet

Възможно е да се дължи на липса на кислород. Преди две седмици махнах флейтата на филтъра  :duvar:
Не знам защо го направих, но въпреки това има движение на повърхноста на водата. Снощи преди да си легна замина още един неон  :'( За жалост бях в другата стая и не видях как точно е станало. Преди това ги оглеждах с часове и всичко си беше добре  *dontknow* Днес започвам и подаване на кислород.
Направо излизам от нерви вече  :duvar:

svere

Смяната на водата толкова често, мисля че не е необходима
Пускай едно аераторче да работи нон-стоп и ако нямаш някакви бактерий или друг вид натравяне мисля, че всичко ще се оправи

kamos

Колегите са изчерпали отговорите. Аз да допълня - все пак става въпрос за риби. Недей да се ядосваш чак толкова.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

iek

Според мен е възможно да е отравяне с амоняк. През деня вероятно подаваш СО2 и рН-то е ниско, през нощта рН-то се покачва над 7( ако спираш СО2-то), тогава амония се превръща в амоняк, а последния е токсичен за рибите. Ако правиш тестовете през деня, вероятно не можеш да го уловиш с тестта.
Моят съвет е направи няколко последователни големи смени на водата, като използваш препарат за дехлориране или най-добре с RO вода, третирай профилактично с Purigen (на Seachem), вероятно по вашия край може да се намери.
От скромния ми опит бих казал, че неона е доста корава риба, по-различно е положението с размножаването му.

ASH

Цитат на: kapacitet - 03.07.2008 05:37
Възможно е да се дължи на липса на кислород. ......... Днес започвам и подаване на кислород.
Направо излизам от нерви вече  :duvar:
Здравей!

Ако наистина оставяш аквариума през ноща без кислород и без осветление, вероятно рибите ти измират от задушаване!
Имам предвид че растенията спират да фотосинтезират....

NO CARRIER

Хей, аз също съм със 100л аквариум и подавам co2 - с мая и захар. Нощно време не спирам подаването, не вкарвам въздух допълнително и нямам жертви. С вътрешен филтър AquaEL FAT2 съм.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kapacitet

Сега се вращам от бачкане и направо подивях. Дъното прилича на неонско гробище. Такава гледка не сам виждал. На дъното лежат 10 неона. Нещо май са ми продали криви риби, не е възможно да пукат толкова буързо. Не мога да се побера в кожата си.  :duvar:  :duvar:  :duvar:

WaTeR_bOy

Направи нов тест за качествата на водата!Странно само неони.Можеби са лоша партида.

Betta fan

Здравейте, прочетох проблемите на колегата и реших да се намеся защото имах същия проблем - купих си 10 малки неона, които сложих с 8 бр. данио в 40 л. аквариум.Преди тях в този аквариум живяха доста дълго други рибки,които преместих на по-широко.Странно е,че без никакви видими белези от болест неоните за отрицателно време измряха.След това сложих вътре анциструс и един гибицепс май се казваше и двата умряха. Интересното е,че даниото всички си стоят,доста са жизнени. В аквариума имам няколко растения, не спирам помпата и кислорода, сменям водата редовно с престояла /вече се научих как да я съхранявам в туби/ и сифонирам дъното.Изобщо направо не мога да си обясня какво става.Ако някой има идея нека да ми даде съвет. В момента имам в същия аквариум още един анциструс,дано оцелее.

streetspluntep

Рязка промяна в качествата на водата.В магазина 8pH kH над 15 - у вас 6pH и кH под 10.Това в комбинация с малко количество кислород и им създаваш идеални условия за смърт.
Другото най-логично, което може да е причина е натравянето със амоняк,както каза *Iek, но ако е така защо само неоните измират?

Betta fan

Не знам дали проблема е в амоняка защото нямам условия за натрупването му - не храня много рибите, нямам отпадъци,които да се задържат много в аквариума.По-логично ми се струва наистина рязката смяна на условията от магазина в аквариума. Как може да се избегне това? Все пак аз си гледам всички риби при едни и същи условия,не мога всеки път да ги нагаждам към условията на магазина, от който купувам рибата.Мога да купя в течение на месец от пет различни магазина риби и какво ще стане ако са отглеждани в различни условия? Пък и даниото издържа без проблеми, преди другите ми риби също не са измирали като ги купувах.

kapacitet

Здравейте колеги,

аз вече претръпнах и като се върна от работа първо хващам кофата и кепа и после тръгвам към аквариума. Останаха 4 неона, а и един от орнатусите беше гътнал днес. След масаката вчера ходих да ми направят проба на водата, както и занесах всички жертви в буркан обратно в магазина. Водата естествено беше наред и нищо видимо по рибите. Последното заключение беше за някаква си неонова бактерия. Не знам за какво става въпрос, но това нещо нямало лечение и единствения вариант бил да се изчака. Някой чувал ли е за такава бактерия, а белезите били бяло петно на гърба и перката. Сега си стоя и гледам тъпо и се чудя какво да направя. Неоните си мрът, няма лечения, а и другите започнаха и те да гътат. Вече ми се върти в главата и рестарт, а незнам как да третирам филтъра и другите неща при положение, че е имало някаква болест и не съм я лекувал.
Смятам тази седмица да си направя редовната смяна на вода и сифониране и да видим кой ще оцелее.
Вече не знам, от 8 неона обърнах целия аквариум.
Betta fan, няма спасения приятел  :-(

WaTeR_bOy

05.07.2008 00:57 #25 Last Edit: 05.07.2008 10:06 by WaTeR_bOy
Unfortunately, neon tetras are occasionally afflicted by the so-called "Neon Tetra Disease" (NTD) or Pleistophora which is usually fatal to the fish, and currently without a cure. This sporozoan disease is caused by Pleistophora hyphessobryconis.

The disease cycle begins when microsporidian parasite spores enter the fish after it consumes infected material such as the bodies of a dead fish, or live food such as tubifex, which may serve as intermediate hosts. The disease is most likely to be passed on from newly acquired fish, which have not been quarantined.

Symptoms: restlessness

Fish begins to lose coloration.
As cysts develop, the body may become lumpy.
Fish has difficulty swimming.
In advanced cases the spine may become curved.
Secondary infections such as fin rot and bloating.
Note that there is a so-called "false neon disease", which is bacterial, and shows very similar symptoms. It is impossible for the home aquarist to determine for certain the difference between NTD and false NTD on the basis of visible symptoms alone, without laboratory backup. This disease has also been confused with Columnaris (mouth rot, mouth fungus, 'flex').

To date, there is no known cure: the only 'treatment' is the immediate removal of diseased fish to preserve the remaining fish, but no way to save the diseased fish. The use of a diatom filter, which can reduce the number of free parasites in the water, may help.


Eдинственото лечение е премахването на болните рибки,така се намалява шанса да се заразят здравите.

ПП.Според мен не е фатално към другите рибки понеже е болест която се отнася само за неоновите тетри.

Симптомите на неона са :тетрата изпитва труфности да плува ,може да има спинални изкривявания губи цвета си при по късен етап и най-вероятно смърт.

Betta fan

Може би не е неонова бактерия, а неонова болест - като потърсих в нета намерих инфо за такава болест. Може би неоните са се разболяли и от тях всичко друго в аквариума. При мен интересното е защо даниото си живее без проблеми??? За неоновата болест има лечение, може би ще е добре да пробваш за всеки случай профилактично.Дано да помогне.Дори тук в сайта има описано какво представлява тази болест и как се лекува.Колкото до моя аквариум и аз замислям рестарт.Ако ми отиде и този анциструс със сигурност ще правя рестарт.

WaTeR_bOy

05.07.2008 01:05 #27 Last Edit: 05.07.2008 10:09 by WaTeR_bOy
Даниото не си заминава понеже е така наречената "Neon Tetra Disease"и се отнася само за неонови тетри!Може да е тази болест защото нямаш гниещи перки,те се отнасят за бактерията

kapacitet

Betta fan, като гледам единствения вариант е чакане и да се молин да спрат жертвите. От вчера вечерта до сега нямам трупове, но за жалост виждам следващите два. Пак са неони, стоят на едно място скрити под корена, а като се опитам да ги извадя изчезват веднага, както и дишат учестено. Не искам да ровя повече в аквариума, че се натрупа много стрес последната седмица.

ЦитатEдинственото лечение е премахването на болните рибки,така се намалява шанса да се заразят здравите.
Много- трудно постижимо е това с неоните при наличието на други риби и доста растения.






Stupid_boy

последния път купих 10 неона от подуене. 2 умряха още при транспорта ( а дали не бяха умрели още преди да отидат в плика? ), 4 умряха до вечерта, на сутринта още 2 бяха фира. останалите са читави до ден днешен. взимам неони от кварталния магазин и нямам грижи, 100% оцеляват. май кофти партида си уцелил.

колкото до признаците, преди 15 години нямаше тестове, та ни беше по-лесно. ако забележехме такова поведение при каквато и да е риба, слагахме малко готварска сол и в краен случай много малко калиев перманганат, след ден до два сменяхме 80-90% от водата и обикноенно успявахме. тогава вода се сменяше веднъж на 1-2-3 месеца, по 80-90% на веднъж, с преварена и престояла поне 1 седмица. такива бяха разбиранията. авариино се сменяше по-често. животинките си живееха не по-зле от сега.

kapacitet

Ами незнам, аз вече свикнах. Те останаха 3 неона, преди малко докато си напиша предния пост, че има 4 неона, обръщам се и виждам, че са вече само 3. Аре пак кофа, пъркуч и познатата операция.
Вече ще си отварям очите като копувам риби.  :duvar:

Stupid_boy

защо не пробваш с някой ветеринар на място? вярвам че там имате читави, но не и евтини. вече има химикали за всичко, стига да можеш да си платиш и да си заслужава. ако ли не, май рискуваш пълен рестарт. първо изолирай симптомите, че 'мрат' ( като задушени ) не е достатъчен нито за интернет, нито за ветеринар. и на мене ми умряха 2 жизнени неона преди 1 ден, но определено бяха задушени поради моя грешка.
другите от партидата, там им било мястото.

kapacitet

Ами историята е малко дълга. За да си намеря наистина добър ветеринар, той трябва да е специализирал за акварист и това ще ми струва доста пари. Реално не си заслужава, защото рибите ми са едни от най- евтините. Взел съм си такива защото съм начинаещ и в началото предположих, че ще има много грешки от моя страна, както и стана. Тук където живея, преди година и половина, се появи една много голяма верига от магазини за животни ( бях срещал снимки тук на съфорумник, който беше ходил в Германия и влизал в такъв магазин ). Та този магазин смачка цялата конкуренция и сега е единствения специализиран в областа на акваристиката. Наистина е нещо великолепно и хората които работят там са имено онези добри ветеринари които ми трябват. От там са ми всички риби, там ми правят пробите на водата през две седмици. Даже в началото не ти продават риби докато не занесеш вода с добри показатели. Та тези хора ме познават вече и ми гарантираха, че ако след две седмици всичко се е нормализирало ще ми компенсират умрелите риби с нови ( предполагам разбраха, че проблема доиде от последните 8 неона които взех миналата седмица). Там нося и всички умрели риби за оглед и констатация на проблема.
Същевремено пиша и тук, защото вече разбрах, че съфорумците и хората създали този сайт имат страхотен опит, дългогодишни акваристи са и мога да получа професионални съвети от тяхна страна. И всичко  това абсолютно безплатно. Незнам дали някой се е замислял над този факт, а и ние начинаещите трябва да сме им много- благодарни  *privet*. Ако човек опише проблемите си без да спестява факти за неща в които е обеден, че е сгрешил, ще получи компетентен съвет. Съвет който не би ти дал и най- големия специалист в Германия.

discus

Щом няма признаци за неонова болест, може спокойно да я изключите
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.petsolutions.com%2Fimages%2Fneon_disease.jpg&hash=659d1c3985690ea53fd1dbd63eedbd529c5fa28c

Така би изглеждала болна рибка, причината е другаде но къде?

batvale

Цитат на: kapacitet - 05.07.2008 18:53
Наистина е нещо великолепно и хората които работят там са имено онези добри ветеринари които ми трябват. От там са ми всички риби, там ми правят пробите на водата през две седмици. Даже в началото не ти продават риби докато не занесеш вода с добри показатели. Та тези хора ме познават вече и ми гарантираха, че ако след две седмици всичко се е нормализирало ще ми компенсират умрелите риби с нови ( предполагам разбраха, че проблема доиде от последните 8 неона които взех миналата седмица). Там нося и всички умрели риби за оглед и констатация на проблема.
Същевремено пиша и тук, защото вече разбрах, че съфорумците и хората създали този сайт имат страхотен опит, дългогодишни акваристи са и мога да получа професионални съвети от тяхна страна. И всичко  това абсолютно безплатно. Незнам дали някой се е замислял над този факт, а и ние начинаещите трябва да сме им много- благодарни  *privet*. Ако човек опише проблемите си без да спестява факти за неща в които е обеден, че е сгрешил, ще получи компетентен съвет. Съвет който не би ти дал и най- големия специалист в Германия.

Кога и ние ще доживеем нещо подобно в нашата гостоприемна родина?!? В зоомагазина, да ти отговори дипломиран специалист, по конкретен проблем, вземайки в предвид всички обстоятелства, които опишеш. Тук все още хората гледат да ти пробутат каквото им е останало, пък ако нещо се случи и "клиента" вземе, че се оплаче, му се цитира FAQ-а от форума и му се предлага нова стока. Зае.и!!!  *bg*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimages.adrianska.multiply.com%2Fimage%2F2%2Fphotos%2F8%2F600x600%2F17%2FIMG-1307.JPG%3Fet%3DN4XQW%252B4VRn7vrOlpik%252BxUg%26amp%3Bnmid%3D104591244&hash=72af21d3f15774e4839d76bdafb7772858bd9c98

kapacitet

Започва да ми се връща бавно надеждата, че все пак няма да умре всичко живо. Втори ден няма жертви  *YAHOO* Аз наистина се бях отчаял много, цяла седмица само трупове. На никой не пожелавам такова нещо. :-)

dok70

Е това добре, ама немските капацитети *ROFL* какво установиха ?
*DRINK*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

kratun

Цитат на: kapacitet - 05.07.2008 18:53
Ами историята е малко дълга. За да си намеря наистина добър ветеринар, той трябва да е специализирал за акварист и това ще ми струва доста пари. Реално не си заслужава, защото рибите ми са едни от най- евтините. Взел съм си такива защото съм начинаещ и в началото предположих, че ще има много грешки от моя страна, както и стана. Тук където живея, преди година и половина, се появи една много голяма верига от магазини за животни ( бях срещал снимки тук на съфорумник, който беше ходил в Германия и влизал в такъв магазин ). Та този магазин смачка цялата конкуренция и сега е единствения специализиран в областа на акваристиката. Наистина е нещо великолепно и хората които работят там са имено онези добри ветеринари които ми трябват. От там са ми всички риби, там ми правят пробите на водата през две седмици. Даже в началото не ти продават риби докато не занесеш вода с добри показатели. Та тези хора ме познават вече и ми гарантираха, че ако след две седмици всичко се е нормализирало ще ми компенсират умрелите риби с нови ( предполагам разбраха, че проблема доиде от последните 8 неона които взех миналата седмица). Там нося и всички умрели риби за оглед и констатация на проблема.
Същевремено пиша и тук, защото вече разбрах, че съфорумците и хората създали този сайт имат страхотен опит, дългогодишни акваристи са и мога да получа професионални съвети от тяхна страна. И всичко  това абсолютно безплатно. Незнам дали някой се е замислял над този факт, а и ние начинаещите трябва да сме им много- благодарни  *privet*. Ако човек опише проблемите си без да спестява факти за неща в които е обеден, че е сгрешил, ще получи компетентен съвет. Съвет който не би ти дал и най- големия специалист в Германия.
Ей, Богу!
Доживях да "чуя" няколко сакрални думи и изводи събрани в "n" изречения, където "n> or =1"!
1. Акваристиката не е евтино хоби;
2. Който и да е ветеринарен лекар, не може да е, а и не би трябвало да искаме от него да е акварист;
3. "Видях" един акварист, който да се опитва да се учи от грешките си;
4. "Видях", макар и не в България, лоялно отношение към клиента. Правят ти замерванията на водата и тогава ти продават риби. Това може да се случи и тук, но ще ти продадат рибите, след като са установили достатъчно количество NH4/NH3 във водата, за да цъфнеш при тях възможно най-скоро;
5. Да ти "компенсират" умрелите риби и/или мекотели и растения се случва и тук в България. Имал съм такива случаи, но не искам да правя реклама. Сега се сещам, че съм длъжник на една фирма и ще публикувам пост в "Положителни отзиви за търговци и магазини.";
6. Това изказване изби всичката риба обаче - "Същевремено пиша и тук, защото вече разбрах, че съфорумците и хората създали този сайт имат страхотен опит, дългогодишни акваристи са и мога да получа професионални съвети от тяхна страна. И всичко  това абсолютно безплатно. Незнам дали някой се е замислял над този факт, а и ние начинаещите трябва да сме им много- благодарни."
Не си правя никакъв майтап. Много малко са форумците, които са стигнали до този извод. За съжаление!
Kapacitet, приеми моите искрени благодарности за този пост!
,,Всичко, което съм искал е било — съгласие с моите желания, след конструктивна дискусия." - Уинстън Чърчил.

kapacitet

Не знам какво да ти кажа. Това което съм написал наистина го мисля, а ще е много жалко ако останалите начинаещи не го чувстват също така. Живота ме е научил, че безплатен обяд няма, а камо ли вкусен, а когато искаш да ти се дава трябва и ти да можеш да даваш. А единственото нещо, което мога да дам за момента са МОИТЕ УВАЖЕНИЯ   *privet* ( и да цъкам периодично на банерите, както ни призовава в подписа си един от главатарите )   *DRINK*

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.