• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:24

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Какъв аквариум...

Започната от Spider, 06.03.2005 18:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Spider

Купих 40л. аквариум за братовчед си,които има рожден ден на 17-ти,та да Ви питам какви рибоци ще е най-добре да му купя :?: Благодаря,Ви много. :)

STIKS

Ако не се е занимавал с рибки му вземи непретенциозни живораждащи  в комплект с нагревател и филтър (може проста машинка за въздух с гъба), ако обаче се занимавал нека сам направи своя избор.

Longanlon

'простата машинка за въздух с гъба' не върши кой-знае каква работа, ама ако не тисе дават петнайсетина-шеснайсет лева за вътрешна помпа и ако няма да гледа претенциозни риби - става.

както бе казано - задължително нагревател с термостат, както и термометър. и маркуч за почистване. изобщо - задължително необходимата техника.

ще му трябва и грунд за дъното.

а рибките - нали правилно се ориентирам, че приятелят ти няма опит в гледането им - неретенциозни живородки ще са идеални да се научи, без да ги изтрепе. примерно гупи, молинезии, хелери. и някое и друго сомче (калихт или анциструс). в 40л. аквариум, оборудван с необходимата техника могат спокойно да се гледат 15 гупи или 10 хелера или молинезии, но имай пред вид, че тия гадинки се размножават със скоростта на светлината.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Spider

Eми преди се е занимавал с риби,даже имаше доста голям аквариум около 150л.,но скоро не се е занимавал защото няма място за толкова голям аквариум.

EviL

с така наречената от вас "проста помпа за въздух и гъба татко ми е поддържал 5 тона на аквариуми!Така че е е толкова безефективен метод :D
А относно рибите , можеш да се спреш и на лабиринтови , много са карасиви  и непретенциозни, дори не им трябва аерация!

Boby_

Цитат на: "EviL"с така наречената от вас "проста помпа за въздух и гъба татко ми е поддържал 5 тона на аквариуми!Така че е е толкова безефективен метод :D
А относно рибите , можеш да се спреш и на лабиринтови , много са карасиви  и непретенциозни, дори не им трябва аерация!

5-тонният аквариум се поддържа сам, аз пък да ти кажа.  :lol:
Колкото по-голям, толкова по-лесно. А компресорните помпички имат ниско КПД, висок разход на енергия, много са шумни и вибриращи. Вършат НЯКАКВА работа, разбира се, но при същата мощност един  канистров филтър има далеч по-голям дебит, а при един и същ дебит канистровия филтър има далеч по-голяма полезна площ на филтърния материал, така че и дума за сравнение не може да става.

Halford

хмм... и аз да се обадя...
Моето СКРОМНО мнение е:
За 40л аквариум: помпа (средно 15лв)
нагреватела за 40л... 100W мисля ,че е идеален(12-15лв)
термометър(2лв)
рибките са: 5-6 разбори, 5-6 неона (примерно), и един сом калихт (примерно пак)
Аааа аз си мисля че щом човека си е имал аквариум и въобще се е занимавал с акваристика едвали е подходящо хелери или гупички :) :)

x_r_i_s_i_t_y_y_y

Добре оправих се с филтъра,но имам още няколко въпроса.1.Колко го ре долу изк.растения да взема като имате впредвид че аквариума ми е 60л.(размери:40/25/36)?2.Колко голям да е корена(ако мове да има снимка)?3.Във всеки зоомагазин ли се продават сифончета и магн.четчици?4.1-вия вид храна който избрах е "сера"голди калър" препоръчаите ми още 1-2?5.Само когато чистя аквариума ли да спирам филтъра и нагреватела или и докато спят вечер и при всяко миена на аквариума ли да чистя филтъра?

Какво значение има използването на Емотикони??????????  *ban *ban *ban
Какво ми пука как другите ме наричат.
Какво ми пука как другите се обличат.
Аз съм си аз,а ти си ла*но с праз.

Деян

Щом не знаеш какво значение има, значи не си чел Правилата! Давам ти 24ч. да ги прочетеш.

stellkuu

Според мен ако досега не е гледал рибки е достатъчно да му пуснеш 2-мъжки и 4-женски хелера, 1-2 сомчета-"които чистят", 3-4 охлювечта-мелани!!  :-P Според мен един помпа-гъба и нагревател обикновен. Може и да сложиж 1 керамична фигурка. 2-коренчета роголисник , малко мъх , камъчета. :-D А ако не е начинаещ го остави той сам да си оборудва новия аквариум.  *THUMBS UP* Поздрави!! Надявам се да съм ти помогнал !!  *THUMBS UP* *THUMBS UP*

barabata

Тц . Не помагаш.

Няма нужда човек който е попитал как се започва аквариум да го съветваш да купува разни керамики, "помпа-гъба" и разни други такива грешки.

Имам чувството че само ти знаеш какво точно означава "помпа-гъба" защото това може да е еърлифт помпа или вътрешен филтър. И при двете има изпомпване на вода и гъба , но по различни методи. Цента е почти еднаква :
- еърлифт помпа компресорче за въздух 7-8 лева + маркуч 1-2 лева+ гъба с камъче 2-3 лева = 12-13 лева
- вътрешна помпичка около 300-350 л/ч струва около 14 лева + или минус 1-2 лева. = 12-16 лева

Първата освен че има ниско КПД и много шуми , както и от балончетата пукащи се на повърхността пръска настрани и се мокри това или онова ...


Не повече от 4-5 рибки (които да не са принцеси/златни рибки !!!)  - едно вътрешно филтърче 300 л/ч със флейта в комплекта и едно нагревателче с термореле около 50 вата. Това е най-необходимото за стартирането на аквариума и задължително при слагането на аквариума преди да се напълни с вода да се подложи под него нещо меко - лист стиропор , корк или дебела кърпа за а се предпази аквариума от спукване ако случайно има песъчинка под него.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

stellkuu

ем извиняваи исках да кажа че му е достатъчен един филтър с гъба, но проблема е че много шуми може освен да сложи зад акумулаторчето някакъв памук или нещо друго за де не бръмчи, но щом братовчед му е имал риби е преди това по-добре да си вземе вътршен филтър  *THUMBS UP* *THUMBS UP* приятел обаче ти на мене ми правиш забележки да се заядеш ама не четеш ли че братовчед му вече е имал риби и му трябва  нещо по професионално  *lock

_777_

Аз пък не виждам как може да помогнете на човек който не е влизал пет години във форума. :duvar:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs18.postimg.org%2Frg38pb2jt%2F24_05_15.jpg&hash=6f97fcaa79676235e44de93c1abe16d6edfa3739

NO CARRIER

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.