• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 04:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Хелерка с психични проблеми!

Започната от pachoo, 06.11.2009 19:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

pachoo

Здравейте, надявам се, че не губя от времето ви, но искам да попитам за моята хелерка.  Значи от 3 месеца е супер унила крие се само под дъбчето или се паркира в някой ъгъл на аквариума и нищо не прави. Мъжкия я базика бута я мъчи се да я е...е, но тя не му дава и го бие. От 3 месеца малки не е раждала, а като възраст на около година (май е на 8 месеца). Притеснявам се за нея заьото по принцип беше много весела рибка още в началото като се роди, а сега е така. Моля помогнете. Не мисля че и липсва нещо, защото в този аквариум живеят гупи, бети, молинезии, даниота и смочета в синхрон. Не съм забелязъл някакъв тормоз или поне аз не съм и налагал. От какво може да е?

vasso

Едва ли това поведение може да се нарече психичен проблем. Нормално е понякога рибите да се държат така. Иначе храни ли се нормално ?

Caxapa

Имам такава Хелерка която е на МАХ размер и трепе наред де що види от нейния вид. Не е унила но също няма кой да е е.е и ако някой се опита го натиква на кучето под опашката. Не е на психична почва.  *THUMBS UP*

pachoo

Значи хелерката е много добродушна. Никога не съм я виждал да се бие, храни се нормално като се наяде пак се паркира под дъбчето или в някой скрит ъгъл и така до следващото хранене. Няма признаци на болест ярко червена е и си изглежда в перфектно здраве, но ме притеснява от къде идва безплодието й? Дали е от сезона нещо дали напролет пак ще се оправи или да си оставя от децата й за празмножаване?

vasso

Ако всичко е наред не се притеснявай. Не е нужно да ражда повече. Иначе има много теми тук, в които се говори за смяна на пола при хелерите. Може да е от това, но се съмнявам. Просто има и странни екземпляри. :-)

kobra

Извинявайте, че се намествам, но смяната на пола се получава при женска, КОЯТО НЕ Е РАЖДАЛА (обикновено най-едрата). Един път родили и край , остава си женска вовеки :)
водка в стил IT:
0.1л-demo
0.25л-trial version
0.5л-personal edition
0.7л-professional edition
1л-network edition
1.75л-enterprise
3л-for small business
5л-corporate edition
Ракия-home edition
(за отскок)-Service pack
Зелева чорба-Recovery tool
Мезе-plugins
Бира-patch

pe6o_hristov

махни мъжкия и ще живне

santah

Цитат на: kobra - 07.11.2009 16:15
Извинявайте, че се намествам, но смяната на пола се получава при женска, КОЯТО НЕ Е РАЖДАЛА (обикновено най-едрата). Един път родили и край , остава си женска вовеки :)

При мен е имало случаи, които са пълно опровержение на това твърдение.

discus

Цитат на: santah - 07.11.2009 16:21
При мен е имало случаи, които са пълно опровержение на това твърдение.

Няма никакво опровержение, смяната на пола става при раждали женски. Другото не съм го виждал, пък и как точно ще сме сигурни че рибата е била женска.  :-)

kobra

Освен раждане има и други белези по които се познава полът на рибите, примерно хелер може и по плавниците да ги разпознаеш. Просто при мене преди години ми се е случвало едно хубаво хелерче с заоблени перки, без шип (и то едра, не става въпрос за малки) при липса на мъжки, започна да и излиза шип заостри перките и стана мъжка. Не беше раждала, просто тогава разпитвах и така ми обясниха далеч по опитни в акварисатиката от мен хора. Явно не е било много точно затова не споря, но със сигурност се получава и при не-раждали рибки.
водка в стил IT:
0.1л-demo
0.25л-trial version
0.5л-personal edition
0.7л-professional edition
1л-network edition
1.75л-enterprise
3л-for small business
5л-corporate edition
Ракия-home edition
(за отскок)-Service pack
Зелева чорба-Recovery tool
Мезе-plugins
Бира-patch

pachoo

Да обаче при мен няма признаци да е мъжка. В смисъл няма шипче отдоло нито и израства такова на опашката както е мъжката. Плюс това, ако стане мъжка ще се бият с другия ми мъжки а той "я" ухажва. Да не би да е гей *CRAZY* (с извинение)?

discus

Цитат на: kobra - 07.11.2009 16:38
...... Просто при мене преди години ми се е случвало едно хубаво хелерче с заоблени перки, без шип (и то едра, не става въпрос за малки) при липса на мъжки, започна да и излиза шип заостри перките и стана мъжка. .......

Ей тук някъде е решението, няма значение раждала ли е рибата или не. В същност за да е сигурен човек че се получава и при не раждали женски индивиди, трябва да го е наблюдавал върху родена при него риба. Иначе няма как да знае дали не е раждала там откъдето идва. Аз лично не съм си играл да следя такова нещо, но категорично съм го наблюдавал при раждали женски.

vasso

Мен ми е много объркан този въпрос за смяната на пола . Не съм сигурен , че наистина е смяна на пола. По-скоро някои мъжки в началото нямат полови белези на мъжка риба. Всеки има различно мнение и най-сигурният начин да разбере човек е да се сблъска лично с поблема. :-)

Живко

Този диспут вече се дъвче в безкрайно много теми.
Разбира се, мен не ми пречи да си спамите на воля. Почистването на темата ще отнеме не повече от 2-3 минути.

Въпросът е, че вече достатъчно хора споделиха личният си опит, който се покрива с тезите дори от най-старата литература.
Женските хелерите си сменят пола.
Точка.

В женският хелер по рождение са заложени да кажем 1000 яйцеклетки. След като ги изроди всичките рибата сменя пола.
Не виждам как може да си смени пола без да изроди тези яйцеклетки.
Природата обаче не спира да ни изненадва. Може да се роди бездетна женска, която в последствие да стане мъжка. Лично за мен това е по-малко вероятно. Аз бих определил такава риба като късно съзрял мъжки.
Аз лично наричам такива женски ялови. Лесно се различават.
Първият белег, който гледаме, за да определим пола на хелерите са плавниците. Сега какво да кажем!? Всички хелери се раждат женски, а после някои си сменят пол и стават мъжки.
Да бе!
Просто когато дойде време за полово съзряване на женските риби се появява родилното петно, а на мъжкия му пораства п.....
Основният и най-сигурен белег за разпознаване на женските хелери е родилното петно до аналният отвор, стига окраската да позволява то да се вижда.
Полов белег за мъжка риба е полов член.
Порасналите риби, които нямат някой от тези белези просто не са полово съзрели. Почти винаги това са били мъжки риби, но при мен понякога са си оставали без пол завинаги /В това не съм абсолютно сигурен, защото май не съм ги чакал прекалено дълго, не ги харесвам/ и за това наричам тези риби ялови женски. Но това си е мое определение. Никога не съм имал случай на късно съзряла женска.
От всичко това може да се прави някакъв извод, че се ражда женски риби, които не могат да имат поколение и после стават мъжки.
И на края въпроса.
Има ли риби, които се раждат женски, нямат поколение и си сменят пола или това са късно съзрели мъжки.
Отговора е. Питайте някой учен изследвал тези проблеми.
Предположения и мъдри мисли на супер специалисти нямат да дадат отговор на въпроса.

Та значи, като купувате хелери следете за двата сигурни полови белега. Родилно петни и полов член.
Никой не се е родил научен.

pachoo

Мисля, че доста се отклонихме от темата. Може би и моя е вината, че заглавието на темата е грешно, но в по горни постове писах, че женския ми хелер няма признаци да е мъжки. В смисъл аналната перка не е като на мъжкия. Мъжкия продължава да си я ухажва, но тя постоянно го гони и не му "пуска" Крие се постоянно под дъбчето или се паркира в някой ъгъл и това е. Загуби и се жизнеността която я имаше преди. Родила ми е два пъти по 30-40 рибки и след това изведнъж спря. Колеги, така е от доста време, и смятам, че ако трябва да е ставала мъжка до сега да го е сторила. Не мисля, че е мъжка или по-точно по нищо не си личи. И все пак не мисля, че има логика след като има един мъжки в аквариума и тя да стане женска *dontknow*.