• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:33

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

ДА ЗАПАЗИМ ВИДОВЕТЕ ЧИСТИ!!!

Започната от jovani, 03.05.2006 16:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

jovani

От известно време съм се замислил как се развъждат рибките у нас?
Не говоря за хибридите а за рибки от един родител смесени помежу си, това не води ли до мутации? Ако е така то значи повечето рибки са с много дефекти. Как да се реши този проблем?

zmeq

Ами че при междуродствено кръстосване вида си остава чист  :wink:

Иначе не мисля, че от нас купувачите зависи толкова много за това дали ще се получат мутации от "секс по роднински". Много видове дори в световен план са завъдени от една двойка в изкуствен план доколкото съм чел  :roll:

Boby_

Това, че при близкородствено кръстосване се получават нови мутации, е мит и просто не отговаря на истината.
Факт е, че при кръстостване на близки роднини може да се случи това, че даден иначе рядко срещан рецесивен ген, който отговаря за някой нежелан белег, да се комбинира в двойка със същия ген от другия родител и в следствие на това въпросният белег да се появи в следващото поколеиние, но това се избягва лесно чрез селекция от страна на аквариста. Принципно ако човек се занимава съвестно с тази селекция и не позволява на рибки, отклоняващи се от нормалното, да се размножават, проблем няма.

theater

Цитат на: "Boby_"Принципно ако човек се занимава съвестно с тази селекция и не позволява на рибки, отклоняващи се от нормалното, да се размножават, проблем няма.
Това как се постига? Със своевременно унищожение на рибките, носещи рецесивния белег ли?  :lol:
140л - харацини
http://starividri.org

killiman

Цитат на: "theater"
Цитат на: "Boby_"Принципно ако човек се занимава съвестно с тази селекция и не позволява на рибки, отклоняващи се от нормалното, да се размножават, проблем няма.
Това как се постига? Със своевременно унищожение на рибките, носещи рецесивния белег ли?  :lol:

Не е задължително. Просто не трябва да се използват тези рибки за производители, освен ако не се търси затвърждаването на даден рецесивен белег.

Desmoria

Ами мутации се появяват да ви кажа, защото мога да ви дам пример. Преди доста време започнах с 2 гупи - мъжка и женска. Така в продължение на 3 години не бях взимала други гупи и поколението започна да получава изкривявания в костната структура. Обаче рибките въпреки изчанчените си форми, си се чувстваха перфектно и даже даваха поколение - още по изчанчено...
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Violeta

Изненадана съм, че си го установила чак след 3 години. Гупите са доста "бързооборотни" рибки - за 3 години са се сменили десетки поколения сигурно. При мен поне подобен резултат се получи доста по-бързо. Разбира се, не изключвам възможността да е имало и известна "предистория".
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Boby_

TOXIC, опитвам се да кажа, че това едва ли е следствие от мутация, а по-скоро от комбинация от гени, които са си били там през цялото време още от родителите, но са били подтискани от доминантни такива.
Съгласен съм, разбира се, че това не променя нещата много съществено - в един хубав момент не е възможно да се поддържат "качествени" (използвам думата поради липса на по-подходяща) риби без свежа кръв отвън. Това, което можем да направим, е да отложим този момент колкото е възможно.
theater, общо взето това е един от начините, да. Не е приятно, но е по-добре, отколкото да пуснеш такива риби в "обръщение", дори и като подарък.

theater

Боби, засега гледам само гупи и имайки предвид скоростта с която се размножават живородките това е май единствения начин. Не знам как е с хайверни риби, но предполагам, че при тях е по-лесно да се направи селекция, без унищожаване на поколението от аквариста, поради простата причина, че едва ли ще оцелеят в общия аквариум.  :D
140л - харацини
http://starividri.org

Живко

бях написал пост поне 50 реда, но го изтрих.
ще кажа само, че всички селектирани риби, проявяват неприятната склонност да се разпадат. да се връщат към първичната форма. за това е добре да се развъждат от разбиращи.
аз съм решил проблема като при живородки гледам риби, които им изяждат малките и така не се чудя какво да ги правя.
Никой не се е родил научен.

Boby_

Живко, абсолютно си прав за това. Аз говорех по-скоро за рибките, които гледам, а те са именно в естествената си форма, не са селектирани с цел придобивани на нови белези и целта е точно обратната - да се запазят в естествената си форма, а не да се закрепят някакви белези, плод на умишлена селекция.

jovani

Селектираното смесване с цел запазване на дадена характеристика е едно, а да се размоножават риби помежду си без свежа "кръв" това е лошото и мисля , че трябва да се смесят не малките помежду си, ами с такива от други родители. Според мене само така се запазва вида. Предполагам че хората занимаващи се с развъждането на рибки правят точно така :roll:

tishovsx

Както знаете, в природата молинезия, няма "черна" а почти бяла на черни петна /ако бъркам ме поправете/ мойте молита от чисто черни почват да си връщат първоначалната си форма, а те са ми на около 5 години, подбирал съм само стабилни индивиди и малко "кръв" от вън, но пак черни...природата си казва своето.
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

mp450

Искамда попитам нещо за молинезиите.И то е аз имах две мъжка и женска , женската беше бремена и имаше издут корем и се стоеше на дъното.Аз я отдели в друг аквариум с доста растителност за малките и там стоя около 4 седмици и пак не роди ,оба4е корема и спадна.Имах същи проблем и със хелерка.Моля чакам отговор

NO CARRIER

Вероятно са родили, но някой е изял малките междувременно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.