• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 13:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Чешмяна вода в рифов аквариум. ДА или НЕ?

Започната от Асен Евгениев, 13.07.2011 21:38

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Асен Евгениев

Цитат на: Aquadream - 13.07.2011 20:19
Ako има интерес към започнатата статия с удоволствие ще продължа описанието на други проблеми
Давай нататък, полезно и интересно е. *THUMBS UP*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

serdarov

Нищо не разбрах, но и на мен ми е много интересно.Давай нататък, може пък нещо да вдяна.Още повече че тази информация е събирана предполагам от много места, а тук е подставена на лек и разбираем език. *BRAVO*

tomatomov197

   Пичове , темата е интересна . Дайте да видим дали някой си развива рифа с чешмяна вода  :-)
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

Асен Евгениев

Ръгайте чушки в боба, Коко няма достъп до компютър. :-D

А сега да оставим колегата да продължи статията. *THUMBS UP*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

Aquadream

Цитат на: stilista - 13.07.2011 23:36
И според мен осмозната вода е по правилния вариянт поради ред причини които си описал *THUMBS UP*

Досега съм описал само една от причините поради които не трябва да се ползва чешмяна вода в рифов аквариум - Хлорамин.
Другите причини съм само споменал в края на статията.

Coral Master

Темата е ценна! Нека някой да затрие всички излишни постове, включително и моя!

Aquadream, ами хайде продължавай, с теб сме!
80л с LPS корали и 2 риби-старт. 08-2009;
Дисплей 600 л с SPS и LPS корали и 14 риби-старт. 09-2009, 120 кг живи камъни;, съмп 150 л, скимер TurboFlotor 1000, нитратредуктор NR1000, автом. kalkwasser бъркачка, AT-Control; Калц.реактор AquaMedic KR1000, LED 35 бр. 10W засега, течение 20000 л/час

камен чочев

Ако мога само да добавя. Проблем при големите аквариуми е изпаряването. Дневно 3-4 литра. Ако не се работи с осмозна вода концентрациите на всички разтворени соли и минерали в чешмяната вода, както и на доста метали, в това число на тежките, които са силно токсични се увеличава и рано или късно достига критични нива. Подмяната на 10-20 % от водата месечно, не може да компенсира това натрупване, постигнато при изпарение от около 120 - 140 l месечно. Наистина от Искъро по чист нЕма, но TDS показва около 50 ppm. За Русе тези стойности със сигурност са по-високи. Иначе евала за темата

Raven

Моля върнете малко газта и спрете с този тон , особено пък с личните обиди!

Темата е интересна, нека не се налага да я заключваме.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

N.Nobs

Цитат на: Giorgio_Armano - 14.07.2011 08:45
MeTogu какво му са връзваш...

Интересно ми Ти какво прочете от Тази тема? И като го прочете, какво разбра до тук от нея? Защото ми се струва че не вникваш много, много в написаното.
Това което Аз разбрах е че stilista е привърженик на използването на осмозна вода във рифовия аквариум. Интересно ми след като си прочел за "разликата между чешмяна и осмозна вода,изворна и обикновенна морска" според теб кое е по-доброто?

#MeTogu

За пореден път ще ти обясня като на малко дете. Всяко "за" използването на осмозна вода е "против" използването на чешмяна такава. Нали схващаш разликата "да" - "не"? Ако искаш да се учиш нета е пълен с тонове информация. И ако поне малко вложиш мисъл ще разбереш че човека ти обяснява точно защо "трябва". А ако твоята теза не съвпада с изложената винаги можеш да му опонираш със аргументи и информация подкрепящи твоята теза.
Просто не ти отива да си саркастичен защото съм сигурен , че няма да познаеш сарказъма дори и да ти го сервират с пържени картофки.

#stilista

Спокойно, има кой да му прави забележки. Нали не очаквате да сме 24/24 във форума?
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Rainbow sid

Много хора не влагат мисъл,когато пишат,и използват всевъзможни начини да се сдърпат с някой, който не им е симпатичен.Колегата е написал всичко като по учебник, за да бъде полезен а не да ви дава повод да се карате.
http://rainbowzoo.alle.bg/            Зоомагазин "Рейнбоу"

dok70

Предлагам да се помете помията под добрата статия!
Надявам се автора да не се засяга и да продължава в същия дух!
Въпреки че не съм "осолен", темата предлага доста полезна информация и я следя с интерес.
*DRINK*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

miTko

Добре, а този продукт не може ли да свърши работа и да неутрализира туй-онуй?

http://www.tetra.de/tetra/go/7B6098FEA50B27F7B6F9094C7C6F5385/?seite=6&group_id=469925&group_2_id=20&lang_id=2

И ако продуктите от серията AquaSafe неутрализират и предпазват, как точно го правят и какво става с резултатните съединения(или може би някакви комплекси) това ми е интересно? Предполагам повечето сме ползвали AquaSafe продукти за сладководен аквариум. Аз лично отдавна ползвам, но никога не съм знаел точно какво се случва. Питам, защото виждам че започна да разчепкваш подробности.
Разни мои АКВАРИУМИ 

stilista

По скоро е компромисен вариант ако не се ползва осмоза.Премахва хлора и тежките метали но не и нитрати  ,а те трябва много по стриктно да се спазват за морския аквариум отколкото за сладководните.
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

hanuman

Цитат на: miTko - 14.07.2011 11:31
Добре, а този продукт не може ли да свърши работа и да неутрализира туй-онуй?
Даже напротив, повишава TDS'а. Не мислете, че подобен тип продукти премахват нещо, просто се свързват с някои елементи, но не ги премахват. Всеки който смята да се занимава сериозно с рифоф аквариум трябва да знае, че трудно ще има успех с чешмяна вода. Просто системата за обратно осмоза е една от малките инвестиции на фона останалата техника и не и струва да се пести точно от там. Разбира се има и изключения от всяко правило. Ако например ще си отглеждате две клоунчета в 50-70л аквариумче съвсем спокойно може да минете и с чешмяна вода.

П.П
Изразявам лично мнение и не искам да ангажирам никого с него.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fsincemylastcigarette.com%2Fbanners%2F1249174800_20_1_EUR_2.5_dark.png&hash=f382f10dd23d239f373464115831c0fa44c93050

Aquadream

Колеги благодаря за интереса. Ще продължа статията при първа възможност.
Накратко няколко обяснения.
Продуктите предназначени за неутрализиране на вредни съставки във водата не са подходящи за морска акваристика поради ред причини, които не могат да се изчерпят с кратко описание.
Ще засегна темата по-нататък в статията.
Доколкото се отнася до неутрализиране на Хлор и Хлорни съединения трябва да се има предвид дали уточнения продукт е способен да неутрализира всички вредни съединения на Хлор или само някои от тях. Още е важно да се знае какви са изходните продукти от процеса на такава неутрализация.  Във всеки случай употребата на осмозна система ще елиминира нуждата от наблюдаване и/или измерване на Хлориди и повредите нанесени от тях. Да не говорим за стойността на химическите тестове необходими за това.

изгубеният рай

"На колежката Велина бих искал да предам да не се опитва да злепоставя никого с умни изпитни въпроси, защото важните параметри за наблюодение в рифов аквариум не са само 6 както тя смята а доста повече и се установяват чрез прецизни тестове, каквито не видях в Изгубения Рай."

Температура
pH
Обща твърдост
Карбонатна твърдост
Електропроводимост

  амонякът, нитритите и нитратите и тн. са показатели за качеството на водата, а не нейни основни параметри.


А дали там откъдето идват тези риби(океана) не е замърсено и то със какви ли не помии,и дали не е най малкия им проблем чешмяната вода.
Ще е интересно колега да публикуваш и някоя статиика(изровена от гугъл)за показателите на океанската вода в наши дни
END!!!

Aquadream

Цитат на: изгубеният рай - 14.07.2011 13:48
Температура, pH, Обща твърдост,Карбонатна твърдост, Електропроводимост,амонякът, нитритите и нитратите и тн. са показатели за качеството на водата, а не нейни основни параметри.
А дали там откъдето идват тези риби(океана) не е замърсено и то със какви ли не помии,и дали не е най малкия им проблем чешмяната вода.
Ще е интересно колега да публикуваш и някоя статиика(изровена от гугъл)за показателите на океанската вода в наши дни
Разбирам колежке, че си чувала че някои параметри се проверяват. Обаче едно е да си чувала, друго е да ги проверяваш и измерваш точно. Доколкото помня ти предложих тест за Магнезий и Калций специално за морски аквариуми а ти каза, че не ти трябвал. Явно не знаеш (понеже пропусна да ги споменеш в поста си), че тези елементи се измерват и следят много отблизо в рифови аквариуми, защото са ключови за правилното подържане на соленоводни екосистеми. Да не говорим, че за онези няколко параметъра, които споменаваш никога не си направила и едно измерване, защото те стават с тестове а не с чешмяна вода. Амоняк, нитрити, нитрати, фосфати и Т.Н. са абсолютно важни параметри, които очевидно убягват от полезрението ти.
Факта, че световните океани се замърсяват постоянно не е извинение за небрежно отношение към рифовите обитатели. Моя съвет към теб е да изчакаш известно време да напиша повече относно параметрите на вода в рифов аквариум ((ИЗРОВЕНИ ОТ ГУГЪЛ)) а след края на моята работа в тази тема ако все още смяташ, че имаш какво да добавиш заповядай да го споделиш. Така може да си спестиш някой друг срам пред колегите а е възможно и да проумееш какво значи 28 години стаж в акваристиката.

N.Nobs

Цитат на: изгубеният рай - 14.07.2011 13:48
Температура
pH
Обща твърдост
Карбонатна твърдост
Електропроводимост

  амонякът, нитритите и нитратите и тн. са показатели за качеството на водата, а не нейни основни параметри.

http://reefkeeping.com/issues/2004-05/rhf/index.php

Цитат на: изгубеният рай - 14.07.2011 13:48
А дали там откъдето идват тези риби(океана) не е замърсено и то със какви ли не помии,и дали не е най малкия им проблем чешмяната вода.
Ще е интересно колега да публикуваш и някоя статиика(изровена от гугъл)за показателите на океанската вода в наши дни

http://reefkeeping.com/issues/2005-11/rhf/index.php


Та такива ми ти работи...
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Nikiengi

Колеги, нямам соленоводен аквариум, но искам да имам и темата ми е много интересна, но ако внимателно четете какво пише там, най-вероятно разбирате колко сложно е поддържането му. Дайте да оставим колегата Aquadream да я довърши, за да не се накъсва информацията, пък после (който иска разбира се) да спори (спами по темата)! Благодаря за разбирането! :-)

изгубеният рай

Явно ти е трудно да ме разбереш,прочети си внимателно цитата и това което съм написала във връзка с него,не са ми трябвали тестовете ти защото съм имала.Не помня да съм се извинявала за каквото и да е просто написах факти.Още от сега нямам какво да добавя повече по темата...аз съм за чешмяна вода и я използвам"безкрупулно"
Единственното което проумявам в случая е че няма къде да си ги завреш тези 28години освен в този форум....и да ме извиняват колегите неискам да обидя никого за разлика от твоите обиди към повечето от тях да не казвам кам всички(естественно не тук)
Най мразим лицемерите :-!

П.с-и понеже си много вещ затова вчера незнаше какво да ми отговориш.Аиде със здраве.
END!!!

Aquadream

Цитат на: изгубеният рай - 14.07.2011 16:30
Явно ти е трудно да ме разбереш,прочети си внимателно цитата и това което съм написала във връзка с него,не са ми трябвали тестовете ти защото съм имала.Не помня да съм се извинявала за каквото и да е просто написах факти.Още от сега нямам какво да добавя повече по темата...аз съм за чешмяна вода и я използвам"безкрупулно"
Единственното което проумявам в случая е че няма къде да си ги завреш тези 28години освен в този форум....и да ме извиняват колегите неискам да обидя никого за разлика от твоите обиди към повечето от тях да не казвам кам всички(естественно не тук)
Най мразим лицемерите :-!
П.с-и понеже си много вещ затова вчера незнаше какво да ми отговориш.Аиде със здраве.
Велина ти май като няма какво умно да кажеш обръщаш всичко на селска свада. Не ти отговорих вчера, защото на въпрос за параметри на рифов аквариум не може да се отговори словом с две думи. Твърде сложен обект на разговор е това.
Обаче ти като нямаш идея какво говориш мислиш, че ще впечатлиш аудиенцията със споменаването на 5-6 параметъра, без дори да имаш идея какви са им стойностите и как се измерват, или как се подържат. Разбирам, че 28 години са нищо за твоя "чешмян гений". Ако не искаш нищо ново да научиш, добре но поне покажи елементарни маниери на уважение тука (ако знаеш как) и спри да излагаш невежеството си в публичност.
: 14.07.2011г 18:06ч
Цитат на: изгубеният рай - 14.07.2011 16:30
Единственното което проумявам в случая е че няма къде да си ги завреш тези 28години освен в този форум....
"Колежке" забравих да те попитам какво точно имаш предвид с това изказване. Ако този форум е толкова нищожен за теб, че човек като мен да си "завира" дългогодишния опит тука, ти какво точно търсиш на такова място?
Не е ли по-добре да "завреш" тука някое знание или полезен съвет, отколкото да "завираш" груби изказвания?
: 14.07.2011г 18:06ч
Цитат на: N.Nobs - 14.07.2011 16:20
http://reefkeeping.com/issues/2004-05/rhf/index.php
http://reefkeeping.com/issues/2005-11/rhf/index.php
Та такива ми ти работи...
Колега тия статий са много добри и написани на академично ниво. Като гледам описаните параметри там няма какво да се добави твърде.
Като се измерят параметрите на Русенската чешмяна вода (аз съм от Русе) и се съпоставят с посочените в таблиците ще стане абсолютно ясно за какво говоря тука.
Мисля тази вечер да се заема с тази задача. Имам професионални тестове за; Амоняк, Нитрити, Нитрати, Фосфати, Силикати, Генерална Твърдост, Карбонатна Твърдост, Калий, Желязо, Мед, Кислород и Въглероден Двуокис. Всички тестове са от тука; http://www.mn-net.com/StartpageWaterAnalysisTesting/VISOCOLOR/tabid/4650/Default.aspx  и са предназначени за лабораторни измервания на качеството на питейна и морска вода.

N.Nobs

На мен лично ще ми е много интересно какви резултати ще даде русенската вода. Най-вече метали и TDS  :popcorn:
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

камен чочев

Много моля и Методи и "колежката" от Русе внимателно да прочетат заглавието на темата. Тук става въпрос за РИФОВ аквариум, каквито вашите с "чешмяна" вода не са.
Reefkeeping е "светая светих" за морските акваристи от цял свят, включително и от България. Основно черпя информация от там. В случая единствено не съм съгласен с твърдението, че не е необходимо измерване на ОРП. Според мен за натоварени аквариуми е задължително, но това е друга тема.

MeTogu

Аз чета внимателно колега.Само ми е много интерестно колко рифови са "рифовите" аквариуми в БГ.
И гледайте да не се почесвате с мене,кой за каквото му скимне.Имал съм аквариум за който и Coral master не можеше да повярва като му видя снимката.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

terahz

Може водата в Русе да минава през RO/DI преди да стигне до чешмата... И все пак http://kakvovruse.com/?p=4507

камен чочев

Цитат на: MeTogu - 14.07.2011 22:08
Аз чета внимателно колега.Само ми е много интерестно колко рифови са "рифовите" аквариуми в БГ.
И гледайте да не се почесвате с мене,кой за каквото му скимне.Имал съм аквариум за който и Coral master не можеше да повярва като му видя снимката.
Изобщо нямам намерение да се заяждам или да се почесвам с тебе. Просто моля да не разводнявате темата. Ако може да споделите някакво обосновано мнение - моля, в противен случай има си тема "лафче". Извинявам се за отклонението. А за аквариума, който си имал - може да споделиш.

Aquadream

Параметри на Русенската питейна вода.

Нитрати  - 12мг/Л    -  60 пъти по-висока концентрация от препоръчваната за рифов аквариум.
Нитрити  -  0.0375мг/Л  
Амоняк    -  0
Фосфати -  0.12мг/Л -  4 пъти над допустимата клонцентрация за рифов аквариум. 24 пъти над типичната концентрация в океаните.
Силикати -  >6мг/Л   - концентрация извън скалата на измерителния тест. Над 3 пъти по-висока концентрация от препоръчаната за рифов аквариум.
Желязо    -  0
Карбонатна твърдост - 13 dKH - Над препоръчаната стойност за Карбонатна твърдост в рифов аквариум 7 - 11 dKH.
Генерална твърдост   -  13.8 dGH
ESD  -  400 uS/cm  -  Приблизително 8 пъти по-висока стойност от общоприетата за соленост на рифов аквариум от 50 uS/см. Това измерване разбира се не означава, че се отнася за соленост на питейната вода, но като не се знае какви са солите, които предизвикват такава електрическа проводимист няма начин да се предвиди изходния резултат след прибавяне на морските соли.
Като се има предвид, че основен елемент на Генералната Твърдост в Русенската питейна вода е Магнезиев Сулфат шансовете са, че ESD от 50 uS/cm няма да се получи при употреба на питейна вода в рифов аквариум и тази стойност е почти сигурно, че ще е по-висока.

От измерените стойности за карбонатна и генерална твърдост става ясно, че Русенската питейна вода е с по-висока алкалност от приемливата за рифов аквариум а концентрацията на Калциеви и Магнезиеви йони е толкова висока, че е невъзможно да се определи точното количество на морски соли за да се получи правилната концентрация на Калций и Магнезий, които са критични в химическия баланс на рифова аквариумна система.
Силикатите разбира се ще са неминуем източник на проблеми с диатомни водорасли.
Високите нива на Фосфати води до декалцификация на коралите и евентуално до тяхната смърт. Също и поява на нежелани количества водорасли.

До колежката от Изгубения Рай.
Като каза, че - цитирам "брутално" използваш чешмяна вода в соленоводните си аквариуми това е буквално онтошението ти към рифовите обитатели - БРУТАЛНО.
Ако гореспоменатите измервания не са достатъчно убедителни за теб за да спреш рекламата на чешмяни "рифови" аквариуми, в такъв случай бъдещи дискусий с теб ще са безсмислени.
Имаш ли още желание да ме "злепоставяш" с неудобни изпитни въпроси?

изгубеният рай

Калций-420-450 без да добавям нищо
магнезий-1200-1400 и тн.
Това не е цитат защото не съм използвала тази дума...

Колкото до злепоставянето...още се чудя как знаещ като теб ще каже че  кристалите които донесе в маг. стават за сладководен аквариум,или как ще сложиш ЦИТИРАМ'брутално' риби в аквариум натъпкан с химия .И как толкова "прецизен"и даващ толкова пари за хобито си си купува ph мерър (китайски) щото е евтин...ако беше любител да те разбера ама нали си професионалист *dontknow*.Имам и друго какво да напиша но ще ти го оставя за десерт(каквото повикало това се обадило)
Незнам какво си очаквал но аз не съм мишка и няма да бъда,и да се повторя НЕ ПОНАСЯМ ЛИЦЕМЕРИЕТО.
И ако повечето от тук пишещите споделяха опит а не гугъл бихме били много по полезни.А ти колега какъв опит имаш в тази сфера,та чак не се сещаш какво се измерва...
Ровейки из форума виждам че доста колеги използват чешмяна вода и не само за соленоводни,при това направо от чешмата...че и магазини...

"Колега" камен чочев не те знам какво четеш но ако продължаваш с такива темпове да пълниш "рифовия" си аквариум ще се сблъскаш със цияно от които можеш да се избавиш единственно с рестарт(отдавна не си го пускал да му се порадваме)

И ако някой иска да заповяда във фейсбук "изгубеният рай"да погледа малко рифов брутализъм с чешмяна вода ]:->
END!!!

tonino

Цитат на: Aquadream - 15.07.2011 00:43
ESD  -  400 uS/cm  -  Приблизително 8 пъти по-висока електрическа проводимост от общоприетата за рифов аквариум от 50 uS/см.

Тук май има някаква грешка :-)

MeTogu

Цитат на: камен чочев - 15.07.2011 00:06
Изобщо нямам намерение да се заяждам или да се почесвам с тебе. Просто моля да не разводнявате темата. Ако може да споделите някакво обосновано мнение - моля, в противен случай има си тема "лафче". Извинявам се за отклонението. А за аквариума, който си имал - може да споделиш.
Виж сега колега,тъкмо съм решил да прочета нещо и да науча някой неща за водата,който си признавам до сега не са ми били извесни (не че не съм искал да ги науча,а не съм имал достатъчно време да намеря и прочета) и ти се появяваш и не ми даваш право да се включвам в дискусията и да изкажа мнение,защото според теб (разводнявам темата).Мисля че нямаш право да ми казваш все още къде и какво да пиша.Отиди си тегли една чешмяна вода и за последно спри да ме цитираш и да споменаваш името ми.
И ти казах,че съм имал и съм виждал няколко доста по-добре изглеждащи от твоя аквеариум със чешмяна вода аквариуми.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Nikiengi

Май ние по-неопитните, от заформилите се спорове в тази тема нищо повече няма да научим. Не може ли първо да се завърши тази тема, пък тези, които предпочитат чешмяна вода да пуснат нова тема, където да се аргументират защо може да се използва, пък вече всеки от нас да си направи изводи и да риши сам как да си прави соленоводния (рифовия) аквариум! А много ми се иска да разбера ако ви събера всички заедно на по бира (мастика, уиски и друго кой каквото предпочита), дали няма да стигнете до единно решение! Аз черпя!!! *DRINK* :-D

Aquadream

Цитат на: tonino - 15.07.2011 08:12
Тук май има някаква грешка :-)
Има да. Говоря за 50 uS/cm соленост. Снощи правих всичките измервания до 12.30 в продължение на около два часа и ми се събраха очите от куп цифри. Извинения за грешката.

N.Nobs

Методи, при положение че не си наясно с темата защото "не съм имал достатъчно време да намеря и прочета" въз основа на какво според теб ще се включиш в темата, пък и ще дадеш компетентно мнение? А ако мнението ти не е по темата нали знаеш че се нарича спам и се толерира само в подфорум "Лафче"? А ако въпреки това си наясно със ситуацията ще приема че си трол (а аз не обичам троловете) и тогава санкциите ще бъдат по-сериозни.

#Изгубеният рай - за съжаление не успях да се насладя на рифовия брутализъм във Фейсбук тъй като албумите са недостъпни. Дали има друг начин да се доберем до снимките, че да заплакнем очите?
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

изгубеният рай

Нямам нищо против темата,но селското събрание го започна колегата цитирайки ми името в началото ей тъй уж междудругото...

"#Изгубеният рай - за съжаление не успях да се насладя на рифовия брутализъм във Фейсбук тъй като албумите са недостъпни. Дали има друг начин да се доберем до снимките, че да заплакнем очите?"

Ще проверя,ако нестава ще ги пусна в моя раздел.
END!!!

tonino

Цитат на: Aquadream - 15.07.2011 09:30
Има да. Говоря за 50 uS/cm соленост. Снощи правих всичките измервания до 12.30 в продължение на около два часа и ми се събраха очите от куп цифри. Извинения за грешката.
Да...50uS/cm соленост!!!В тези единици се измерва проводимостта на водата,а на океанската вода е около 50 mS/cm(което е много повече).Не бъркай TDS с ESD.

Aquadream

Цитат на: изгубеният рай - 15.07.2011 07:22
Калций-420-450 без да добавям нищо
магнезий-1200-1400 и тн.
Това не е цитат защото не съм използвала тази дума...
И тия сойности ги измери с какво? Кантар от пазара може би? Теста е все още у мен, а ти дори не си и виждала какво представлява.
Колкото до злепоставянето...още се чудя как знаещ като теб ще каже че  кристалите които донесе в маг. стават за сладководен аквариум,или как ще сложиш ЦИТИРАМ'брутално' риби в аквариум натъпкан с химия. Чудиш се защото си невежа и не знаеш че Калцит е практически неразтворима във вода форма на Калциев Карбонат. Относно химия в сладководен аквариум- не си ли чувала че рибите никъде по света не живеят в дестилирана вода, а се намират и доста растения наоколо. Как мислиш тези растения се хранят, с усмивките на рибите? Има правилен химически баланс във всяка екосистема и той не е базиран на ЧЕШМЯНА ВОДА, невежа жено.И как толкова "прецизен"и даващ толкова пари за хобито си си купува ph мерър (китайски) щото е евтин...ако беше любител да те разбера ама нали си професионалист *dontknow*Аз имам и професионални и любителски средства за работа. А ти да не искаш да кажеш на цяла Българъя, че продаваш боклуци?.Имам и друго какво да напиша но ще ти го оставя за десерт(каквото повикало това се обадило)Това което повика са научни правила и точни измервания а това което се обади невежи повърни.ЗАСРАМИ СЕ.
Незнам какво си очаквал но аз не съм мишка и няма да бъда,и да се повторя НЕ ПОНАСЯМ ЛИЦЕМЕРИЕТО. 
И ако повечето от тук пишещите споделяха опит а не гугъл бихме били много по полезни.А ти колега какъв опит имаш в тази сфера,та чак не се сещаш какво се измерва...
Ровейки из форума виждам че доста колеги използват чешмяна вода и не само за соленоводни,при това направо от чешмата...че и магазини..
"Колега" камен чочев не те знам какво четеш но ако продължаваш с такива темпове да пълниш "рифовия" си аквариум ще се сблъскаш със цияно от които можеш да се избавиш единственно с рестарт(отдавна не си го пускал да му се порадваме)
И ако някой иска да заповяда във фейсбук "изгубеният рай"да погледа малко рифов брутализъм с чешмяна вода ]:->
Снощи се потрудих за благото на всички тука за да се знае какви са последиците от употреба на неправилни средства в аквариум. Тестовете които изпозвам са по скъпи от стоката в магазина ти мадам. А ти заявяваш гордо, че ми продаваш любителски боклуци. Кой е лицемера?
На бълвоча ти относно моя опит вече отговорих. Да те науча ли сега и как се четат постовете тука?
: 15.07.2011г 10:10ч
Цитат на: изгубеният рай - 15.07.2011 09:40
Нямам нищо против темата,но селското събрание го започна колегата цитирайки ми името в началото ей тъй уж междудругото...

"#Изгубеният рай - за съжаление не успях да се насладя на рифовия брутализъм във Фейсбук тъй като албумите са недостъпни. Дали има друг начин да се доберем до снимките, че да заплакнем очите?"

Ще проверя,ако нестава ще ги пусна в моя раздел.
Имаш ли нещо против да дойда в магазина ти днес и да снимам с Canon EOS 600D рифовите ти аквариуми та да могат всички да се насладят тука. Или ще подхвърляш Фейсбук пенизи?

N.Nobs

Цитат на: tonino - 15.07.2011 09:50
Да...50uS/cm соленост!!!В тези единици се измерва проводимостта на водата,а на океанската вода е около 50 mS/cm(което е много повече).Не бъркай TDS с ESD.

Само за справка - електропроводимоста на морската вода е 51500 µS/cm.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

tonino

 
Цитат на: N.Nobs - 15.07.2011 10:14
Само за справка - електропроводимоста на морската вода е 51500 µS/cm.
51500 µS/cm = 51.5 mS/cm

За другото.... :ranting:.... :karamse:.... >:o...... *CRAZY*.... :'(...... *SORRY*...... *bg*!!

изгубеният рай

 :-) ей на това му се казва бг манталитет.
Това какво съм искала да кажа всички го разбраха  ;-)даже и ти и затова злобееш и обиждаш защото си безсилен пред фактите.
Нямам нужда от фотографските ти умения нито от едночасовите ти нарцистични словоизлеяния от сорта на "всички в този форум са селяни,никои нищо не разбира,аз сам......,аз съм.....и тн.Пък изведнъж ти станаха колеги и искаш да си им от полза *JOKINGLY*

не предполагах че си на чак такова ниско ниво та да си позволяваш лични обиди.Апропо няма как де ме обидиш каквото и да пишеш защото не си ми на нивото *privet*
END!!!

tonino

Цитат на: Aquadream - 15.07.2011 00:43
Параметри на Русенската питейна вода.

Нитрати  - 12мг/Л    -  60 пъти по-висока концентрация от препоръчваната за рифов аквариум.
Нитрити  -  0.0375мг/Л 
Амоняк    -  0
Фосфати -  0.12мг/Л -  4 пъти над допустимата клонцентрация за рифов аквариум. 24 пъти над типичната концентрация в океаните.
Силикати -  >6мг/Л   - концентрация извън скалата на измерителния тест. Над 3 пъти по-висока концентрация от препоръчаната за рифов аквариум.
Желязо    -  0
Карбонатна твърдост - 13 dKH - Над препоръчаната стойност за Карбонатна твърдост в рифов аквариум 7 - 11 dKH.
Генерална твърдост   -  13.8 dGH
ESD  -  400 uS/cm  -  Приблизително 8 пъти по-висока електрическа проводимост от общоприетата за рифов аквариум от 50 uS/см.
..........
Ако гореспоменатите измервания не са достатъчно убедителни за теб за да спреш рекламата на чешмяни "рифови" аквариуми, в такъв случай бъдещи дискусий с теб ще са безсмислени.
..........
До тук добре.Сега трябва да продължите и да тествате:
1. чешмяна вода + рифова сол
2.същата рифова сол + ро вода
И по нататък влиянието на едната и другата в работещ аквариум.Ама, както се карате до никъде няма да я докарате :popcorn:

Aquadream

Цитат на: изгубеният рай - 15.07.2011 10:25
:-) ей на това му се казва бг манталитет.
Това какво съм искала да кажа всички го разбраха  ;-)даже и ти и затова злобееш и обиждаш защото си безсилен пред фактите. Точно за фактите говорим тука. Нека да ги снимаме тия факти още днес.Нямам нужда от фотографските ти умения нито от едночасовите ти нарцистични словоизлеяния от сорта на "всички в този форум са селяни,никои нищо не разбира,аз сам......,аз съм.....и тн.Пък изведнъж ти станаха колеги и искаш да си им от полза *JOKINGLY*Имаш ли още клевети под мишницата си. Дай ги всичките тука. Обаче снимки ще свършат по-добра работа.
не предполагах че си на чак такова ниско ниво та да си позволяваш лични обиди.Апропо няма как де ме обидиш каквото и да пишеш защото не си ми на нивото *privet*Нека да попитаме участниците в тази тема кого и как съм обидил. За нивото то се вижда от постове и коментари.
Та ще правим ли снимки или ще отклоняваш въпроса със селски свади?
: 15.07.2011г 11:11ч
Цитат на: tonino - 15.07.2011 11:34
До тук добре.Сега трябва да продължите и да тествате:
1. чешмяна вода + рифова сол
2.същата рифова сол + ро вода
И по нататък влиянието на едната и другата в работещ аквариум.Ама, както се карате до никъде няма да я докарате :popcorn:
Ми нали за това става въпрос. Ако чешмяната вода съдържа толкова много Калций и Магнезий как морските соли ще се добавят без всичко да излезе тотално от баланс. Няма начин да се получи.

Ilianidis

Да не забравяме,че е необходимо и по градове,една с друга еднакви води няма.Местната Пазарджишката е гадна за сладководен,камо ли за морски,за пиене да не споменавам,човека е най-устойчивата гадина.Но има балкански води,що пък и да не може?!
Друго дето ме интересува,не се ли добавя калциев хипохлорид-хлорна вар за обеззаразяване на чешмяната вода,защо се споменава хлорамин?И това ли го има?Мисля не са едно и също нещо.

Aquadream

Цитат на: Ilianidis - 15.07.2011 11:45
Да не забравяме,че е необходимо и по градове,една с друга еднакви води няма.Местната Пазарджишката е гадна за сладководен,камо ли за морски,за пиене да не споменавам,човека е най-устойчивата гадина.Но има балкански води,що пък и да не може?!
Друго дето ме интересува,не се ли добавя калциев хипохлорид-хлорна вар за обеззаразяване на чешмяната вода,защо се споменава хлорамин?И това ли го има?Мисля не са едно и също нещо.
Калциев Хипохлорид не се използва за обеззаразяване на питейна вода а газ Хлор. Ако прочетеш по-внимателно описанието на Хлорамините ще видиш, че не са едно и също с хипохлоридите. Хлорамина се получава в следствие на химическо взаимодействие на разтворен газ Хлор във водата който се добавя за обеззаразяване. Прегледай описаните по-горе в темата химически реакции.
Също се използват химически съединения които след прибавянето им във водата освобождават Хлор, но крайния резултат е пак образуване на хлорамини.

tonino

Е, няма да се получи...Започваш нещо и спираш на средата (че даже и в началото).То беше ясно ,че чешмяната вода няма да е като РО още от самото начало.Защо прави тези тестове Aquadream?
Вместо да се карате с изгубения рай,трябваше заедно да го направите.Ами вземете направете тестове на един неин аквариум,на водата която използва,какво става след ден-два-седмица след подмяна.Използвайте следващия път ро вода и така....А вие с рогата напред.
Ако има някакъв конфликт между вас не е тук мястото да го разрешавате.

изгубеният рай

Цитат на: tonino - 15.07.2011 12:01
Е, няма да се получи...Започваш нещо и спираш на средата (че даже и в началото).То беше ясно ,че чешмяната вода няма да е като РО още от самото начало.Защо прави тези тестове Aquadream?
Вместо да се карате с изгубения рай,трябваше заедно да го направите.Ами вземете направете тестове на един неин аквариум,на водата която използва,какво става след ден-два-седмица след подмяна.Използвайте следващия път ро вода и така....А вие с рогата напред.
Ако има някакъв конфликт между вас не е тук мястото да го разрешавате.


Съгласна съм,и ако тук целта не беше заяждане и проява на нарцисизъм от страна на колегата можеше да се получи интересна тема.
За съжеление(както всички разбраха) не е така.
END!!!

Aquadream

Цитат на: tonino - 15.07.2011 12:01
Е, няма да се получи...Започваш нещо и спираш на средата (че даже и в началото).То беше ясно ,че чешмяната вода няма да е като РО още от самото начало.Защо прави тези тестове Aquadream?
Колега ти не прочете ли поста ми. Снощи правих тестове до 12.30. Кога според теб да продължа? Аз не съм като Велина да стоя цял ден чакайки някой да влезе в магазина а имам много друга работа, защото съм собственик на бизнес далеч по-голям от алъш вериша тука.
Излагането на информация в съкратен и ясен вид изисква време а е много лесно да стой от страни, да се гледат сеири и да се намират грешки.
: 15.07.2011г 12:12ч
Цитат на: изгубеният рай - 15.07.2011 12:14
Съгласна съм,и ако тук целта не беше заяждане и проява на нарцисизъм от страна на колегата можеше да се получи интересна тема.
За съжеление(както всички разбраха) не е така.
Снимки Велина, снимки. Добре се съгласяваш с колегата но никога не се съгласи с мен за същото. колко пъти ТИ каза че тестове не ти трябват. А сега с кого се съгласяваш и за какво? После ме наричаш лицемер.
Ако излагане на точна наука и измервания е нарцисизъм (което понятие ти дори и не разбираш) тогава що не вземем да говорим за рибена чорба например.
Ако не ти харесва невежеството ти да бъде излагано на показ не почвай да спориш и да хвърляш предизвикателства.
ТА ДА СИ ДОЙДЕМ НА ДУМАТА. ЩЕ ВИДИМ ЛИ КАК СА ТВОИТЕ АКВАРИУМИ ДНЕС НА СНИМКИ ИЛИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАШ ДА СЕ УКРИВАШ ЗАД СЕЛСКИ СВАДИ?

tonino

Цитат на: Aquadream - 15.07.2011 12:59
Колега ти не прочете ли поста ми. Снощи правих тестове до 12.30. Кога според теб да продължа?
Колега,прочетох ти всички постове... и постовете на останалите също (да не ме нападне някой ей..).Ами никъде не видях желание от твоя страна за диалог,а само нападки.
Цитат на: Aquadream - 15.07.2011 12:59
Излагането на информация в съкратен и ясен вид изисква време а е много лесно да стой от страни, да се гледат сеири и да се намират грешки.
Лесно е, когато знаеш за какво става дума.И с риск да стана и аз неудобен искам да те питам:Ти колко пъти си приготвял вода за морски аквариум?

камен чочев

Цитат на: MeTogu - 15.07.2011 12:19
Не знам дали си забелязал но само отправям молба към колегата чочев да не ме споменава или цитира.Иначе само чета и се възхищавам на знанията на Aquadream.
А и извинявай защо да нямам право да пиша в темата.Ебаси и форума ако е така.


Колегата камен чочев само казва, че имаш 8 поста и само половин е по темата. А не те цитирам, просто защото няма какво. Отправих само молба да се изказват обосновани мнения. И още веднъж ще кажа, че колкото и да е близка дадена вода до тази в океана няма как в даден момент, в следствие на изпарението на вода от аквариума и добавяйки само чешмяна такава, концентрациите на всички соли, минерали, метали ( в това число и тежките), нитрати, нитрити, органични съединения и каквото още има ( мога да покажа как изглеждат визуално предфилтрите и мембраната при смяна ) да не достигнат и задминат критичните стойности. А аквариума ми се развива перфектно и за "съжаление" няма да се налага да използвам пароструйката  ;-). Даже мога да го докажа със снимки.



N.Nobs

Понеже виждам че темата отива на заяждане предлагам да спреме до тук. Ще оставя темата отворена с молбата никой повече да не пише в нея с изключение на колежката от Изгубен рай която евентуално да докаже със снимки свойте твърдения. В противен случай утре затривам всички постове освен първия и очаквам колегата Aquadream да я продължи със нова информация.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Aquadream

Цитат на: tonino - 15.07.2011 13:51
Колега,прочетох ти всички постове... и постовете на останалите също (да не ме нападне някой ей..).Ами никъде не видях желание от твоя страна за диалог,а само нападки.Лесно е, когато знаеш за какво става дума.И с риск да стана и аз неудобен искам да те питам:Ти колко пъти си приготвял вода за морски аквариум?
Неудобен няма да станеш. Работих във фирма в Англия, Creek Audio в продължение на 7 години. За период от около 5 години собственика на фирмата имаше 500 литра рифов аквариум за който аз полагах всички грижи след като бях обучен от него как и какво да правя.
От там научих повече от нещата които знам за рифови аквариуми а също и от много четене на съответната литература.
Собствен рифов аквариум не съм правил точно защото съм наясно какво изисква като пари и време за подръжка а също и какви са рисковете.
А също моите интереси през по-голямата продължителност на хобито ми са били насочени към трудни за развъждане сладководни риби. През последните 2 години се интересувам изцяло от акваскейп на тропически сладководен аквариум.



: 15.07.2011г 15:03ч
Цитат на: N.Nobs - 15.07.2011 14:57
Понеже виждам че темата отива на заяждане предлагам да спреме до тук. Ще оставя темата отворена с молбата никой повече да не пише в нея с изключение на колежката от Изгубен рай която евентуално да докаже със снимки свойте твърдения. В противен случай утре затривам всички постове освен първия и очаквам колегата Aquadream да я продължи със нова информация.
Това наистина е най-конструктивното предложение. Добре е да не изтриваш обаче тестовете на Русенската вода. Може да са полезни на някои хора. Нямаше ли тема за водни параметри някъде във форума?

N.Nobs

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

stilista

aquariumbg.com/forum/himiya/rusenska-voda/А тая беше специално за русенската
В предната тема няма данни за нашия град така че най добре да продължиш в нея.
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

изгубеният рай

Цитат на: N.Nobs - 15.07.2011 14:57
Понеже виждам че темата отива на заяждане предлагам да спреме до тук. Ще оставя темата отворена с молбата никой повече да не пише в нея с изключение на колежката от Изгубен рай която евентуално да докаже със снимки свойте твърдения. В противен случай утре затривам всички постове освен първия и очаквам колегата Aquadream да я продължи със нова информация.


Клипчета и снимки във темата ми "изгубеният рай"
END!!!

Aquadream

Направих корекция на грешката която допуснах по данните за електрическа проводимост на Русенската питейна вода. Моля за извинение.
: 15.07.2011г 17:05ч
Цитат на: изгубеният рай - 15.07.2011 17:15

Клипчета и снимки във темата ми "изгубеният рай"

Велина ти си лъжкиня. Тия клипчета са направени веднага след като си заредила магазина със стока преди бая време.
Аз като минах през магазина ти вчера не видях нито един нормално изглеждащ корал да не говорим за колко мъртви и куп низши водорасли.
Моето предложение не беше да заблуждаваш хората с търговски парчета а да покажеш какво е положението сега, за да се види какво е състоянието на твоите корали след като са престояли значително време в осолена чешмяна вода.
Къде е Горгонията която щеше да оживее. Видях я покрита с водорасли и тотално мъртва като бях в магазина ти.
Морска акваристика не се прави с манипулации и лъжи а със знания.

изгубеният рай

Цитат на: Aquadream - 15.07.2011 17:27
Направих корекция на грешката която допуснах по данните за електрическа проводимост на Русенската питейна вода. Моля за извинение.
: 15.07.2011г 17:05ч

Велина ти си лъжкиня. Тия клипчета са направени веднага след като си заредила магазина със стока преди бая време.
Аз като минах през магазина ти вчера не видях нито един нормално изглеждащ корал да не говорим за колко мъртви и куп низши водорасли.
Моето предложение не беше да заблуждаваш хората с търговски парчета а да покажеш какво е положението сега, за да се види какво е състоянието на твоите корали след като са престояли значително време в осолена чешмяна вода.
Къде е Горгонията която щеше да оживее. Видях я покрита с водорасли и тотално мъртва като бях в магазина ти.
Морска акваристика не се прави с манипулации и лъжи а със знания.

Чек сега да ти влезнем в тона куку изперкало...ти не помниш ли за какво спорим...От 5 години само чешмяна вода ползвам...вчера,онзи ден,миналия месец миналата година.И довечера ще пусна снимки от днес специално на онзи корал дето ти излеждал умрял откачалко нарцистична :-| :-| :-| :-| :-| :-| :-| :-| :-|
END!!!

Aquadream

Цитат на: изгубеният рай - 15.07.2011 18:19
Чек сега да ти влезнем в тона куку изперкало...ти не помниш ли за какво спорим...От 5 години само чешмяна вода ползвам...вчера,онзи ден,миналия месец миналата година.И довечера ще пусна снимки от днес специално на онзи корал дето ти излеждал умрял откачалко нарцистична :-| :-| :-| :-| :-| :-| :-| :-| :-|
Само снимки от мен или друг безпристрастен към случая колега са валидни.
Пак казвам че си лъжкиня. Това което показваш на хората не е истина. Аз видях с очите си.
Разбирам, че искаш да печелиш време и да направиш още някое подобрение за защита на лъжите си, но това което видях и това което демонстрираш с търговски видео материал не са едно и също нещо.
А между другото ти нямаш и не си имала рифов аквариум от 5 години, а от доста по-малко време. Нали и аз познавам хората в този град и те говорят.
Вземи научи как се прави рифов аквариум и престани с лъжите си и селските свади.
Наистина взех да се уморявам от гадното ти отношение.

DISCUSBG

 Сега остана и Дикенс да дойде да види и каже, или Алеко............абе най-добре Калеко Алеко! *ROFL* *ROFL* *ROFL*
Не знам!

Aquadream

Цитат на: DISCUSBG - 15.07.2011 18:36
Сега остана и Дикенс да дойде да види и каже, или Алеко............абе най-добре Калеко Алеко! *ROFL* *ROFL* *ROFL*
Ми да. Ама няма да видят нищо ново. То по Българско винаги е било така. Един мете, друг сере. :-D

изгубеният рай

единственния коментар който от тук нататък мога да направя е  :-|
и на който не му беше ясно вече му стана че се опитваш да се заяждаш
Аз неща да те помирисвам а ти в магазина искаш да идваш айде недей и без теб ще минем *bg*
END!!!

Danyel

Темата стана боза!
Беше интересна темата в началото, но сега вече е противна. Няма ли малко да се изчисти?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fdobavi.info%2Fcars%2FFord%2Fm9273.gif&hash=bdce7463b1b94eb26ae78d448fe0ca908391344b

DISCUSBG

Даже има доста неща още да се напишат по темата - осмозата/конкретно мембраната!/ не премахва производни на Хлор, Нитрати, Нитрити, Фосфати и Силикати...............има други средства и начини....
Ама в БГ всеки разбира от всичко и е Специалист - за това избягвам да пиша тук! *bg*
Не знам!

Aquadream

Цитат на: изгубеният рай - 15.07.2011 18:59
единственния коментар който от тук нататък мога да направя е  :-|
и на който не му беше ясно вече му стана че се опитваш да се заяждаш
Аз неща да те помирисвам а ти в магазина искаш да идваш айде недей и без теб ще минем *bg*
Какво ще кажеш за друг човек от форума. Ако трябва дори ще му осигуря безплатен транспорт ако е от друг град.
Ако имаш някакво достойнство ще трябва да допуснеш някой да потвърди или отхвърли думите ти.

камен чочев

Цитат на: DISCUSBG - 15.07.2011 19:13
Даже има доста неща още да се напишат по темата - осмозата/конкретно мембраната!/ не премахва производни на Хлор, Нитрати, Нитрити, Фосфати и Силикати...............има други средства и начини....
Ама в БГ всеки разбира от всичко и е Специалист - за това избягвам да пиша тук! *bg*
Една система за обратна осмоза, освен мембрана има и други работи и вие, "специалисте" най-добре го знаете. Няколко механични предфилтри, активен въглен, смола за фосфатите.
P.P.
И може да продължите да не пишете.

DISCUSBG

 Камене, на теб след толкова боза и л***а , пише ли ти се???Аз не искам след всяко мое мнение да споря по 6 страници!И никога не съм твърдял , че съм Специалист - това ти току що ми го приписа!
Не знам!

камен чочев

Цитат на: DISCUSBG - 15.07.2011 19:28
Камене, на теб след толкова боза и л***а , пише ли ти се???Аз не искам след всяко мое мнение да споря по 6 страници!И никога не съм твърдял , че съм Специалист - това ти току що ми го приписа!
Знаете ли, най-лошото е че това го четат и хора, които имат интерес, биха започнали с това готино хоби и какво ще научат... ами не се знае. А понеже някои са спонсори си пишат, каквото им хрумне. Ама айде. Дано четат и други форуми, на други езици. А за специалиста - не е лъжа (донякъде). И със сигурност знаете какво е система за обратна осмоза.

DISCUSBG

 Не само спонсорите и модераторите си пишат каквото им хрумне - всички го правят!
Точно поради този факт избягвам да пиша тук, а и във всички форуми.Все трябва да спорим за нещо, а от това нищо не се постига - само скандали!
Обратна осмоза знам какво е , даже и как работи.Знам и какви са недостатъците на предлаганите и как могат да се подобрят!
Но пак казвам - никога не съм претендирал, че съм Спец, че всичко знам и всичко мога!.......Усещаш ли как започваме пак да спорим....
Не знам!

камен чочев

Цитат на: DISCUSBG - 15.07.2011 19:51
Не само спонсорите и модераторите си пишат каквото им хрумне - всички го правят!
Точно поради този факт избягвам да пиша тук, а и във всички форуми.Все трябва да спорим за нещо, а от това нищо не се постига - само скандали!
Обратна осмоза знам какво е , даже и как работи.Знам и какви са недостатъците на предлаганите и как могат да се подобрят!
Но пак казвам - никога не съм претендирал, че съм Спец, че всичко знам и всичко мога!.......Усещаш ли как започваме пак да спорим....
Когато в спора водещ е добрия тон, то от него има полза  *bg*

DISCUSBG

 То в спора се раждала истината , стига да бил конструктивен!
Ти да виждаш тук такъв, или аз съм сляп.............
Не знам!

изгубеният рай

Цитат на: Aquadream - 15.07.2011 18:32
Само снимки от мен или друг безпристрастен към случая колега са валидни.
Пак казвам че си лъжкиня. Това което показваш на хората не е истина. Аз видях с очите си.
Разбирам, че искаш да печелиш време и да направиш още някое подобрение за защита на лъжите си, но това което видях и това което демонстрираш с търговски видео материал не са едно и също нещо.
А между другото ти нямаш и не си имала рифов аквариум от 5 години, а от доста по-малко време. Нали и аз познавам хората в този град и те говорят.
Вземи научи как се прави рифов аквариум и престани с лъжите си и селските свади.
Наистина взех да се уморявам от гадното ти отношение.

Клипчетата са отпреди два месеца горе долу(направени са за клиент и накой от коралите са при него,като си такъв дедектив поразрови се тук там и ще разбереш откога са при него)
Тези аквариуми са работни(пояснение за малоумници:продавам от там и няма как да изглеждат по един и същ начин,но водата е една и съща)Не съм знаела че при всяко зареждане трябва да има снимков материал,но вече ще го правя заради големия интерес към това а не заради теб.А сега малко снимки от наличнос от "мъртви корали и изтормозени риби"според някой
































END!!!

Aquadream

Цитат на: изгубеният рай - 15.07.2011 21:00
А сега малко снимки от наличнос от "мъртви корали и изтормозени риби"според някой

Велина ти просто не знаеш кога да спреш с лъжите. Няма ли да се засрамиш. АЗ БЯХ В МАГАЗИНА ТИ И НЕЩАТА НЕ ИЗГЛЕЖДАТ КАКТО ГИ ПРЕДСТАВЯШ.
Докога ще продължаваш с тази простащина?
Всеки с малко опит с компютри ще види от самолет че симките ти са бъзикани с Фотошоп или друга програма.
Да не говорим, че показваш Анемония дето я няма при теб, поне не жива.
Аз между другото изпратих един от моите работници да види с очите си какво е полижението при теб и човека потвърди, че морските ти аквариуми не са това което показваш в интернет.
ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАШ ТАЗИ МИРИЗЛИВА РЕКЛАМА И ОТВРАТИТЕЛНИ ЛЪЖИ? НЯМА ЛИ ДА ИМА КРАЙ?   
: 15.07.2011г 21:09ч
Моля модераторите да прекратят тази тема или да спрат тази жена от това безумно държание. Не виждам смисъл да продължавам след като има хора които упорито пробутват невежеството си и настояват някой да ги слуша.

Nikiengi

Моля да ме извините за коментара, ама ми е много интересно вие двамата се нападате все едно сте били някога гаджета! Нищо лошо не искам да кажа ама на това ми заприлича! :-D :-D :-D

изгубеният рай

Цитат на: DISCUSBG - 15.07.2011 20:22
То в спора се раждала истината , стига да бил конструктивен!
Ти да виждаш тук такъв, или аз съм сляп.............
1./Да така е, ала явно някои хорица са толкова тесногръди , че не искат да видят истината.........
В спора се ражда истината да вярно е ...но за какъв спор иде реч....

Самата тема бе"За или против чершмяната вода".... И аз като човек който никога не е ползвал осмозна вода казах какъв е моят опит в морската акваристика и как съм процедирала ...Не съм задължавала никой да ме следва в делата ми ,обаче нали трябва да се покажем и идва ред на
номер -2
Ето го и него........./Разказ от Хайван Вазов?
А той е човека с марурите или така нареченият Акваскейпър........Абе Градинарю мил как тата изведнъж ти светна ламбата ,че взе да даваш съвети за неща за които само можеш да мечтаеш
ходила съм и съм пребивавала не само у "Ханглийско",нооооооооооооооо никога не съм парадирала с това ,както прави едно русенско плашило.../БРАДЯСАЛ ,ЛИГАВ, КИЧУРЕСТ ......каращ Френска  кола  с английски номера и обратна дирекция......както  му мяза....../И АКО НЯКОЙ СМЯТА ЧЕ не е така НЕКА КАЖЕ.............











END!!!

ludiqdoctor

Машала, ашколсум, евала и не на последно место АФЕРИМ бе скъпи колеги!!! Очарован съм от вас!!! Та за какво ставаше дума изобщо в темата...? Питам за замисъла на автора, ама... то май вече няма значение. Не че нещо лошо, но мисля че имам една много по-хубава идея: да се съберем един ден, да се видим очи в очи и да се наговорим по нашенски, за нашите си неща и неразрешими спорове, а? А тук да се пишат само свестни и културни неща, че така ако някой се интересува пък не разбира поне с нещо да сме полезни на човечеца. Какво ще кажете?
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

MeTogu

Цитат на: изгубеният рай - 15.07.2011 18:19
Чек сега да ти влезнем в тона куку изперкало...ти не помниш ли за какво спорим...От 5 години само чешмяна вода ползвам...вчера,онзи ден,миналия месец миналата година.И довечера ще пусна снимки от днес специално на онзи корал дето ти излеждал умрял откачалко нарцистична :-| :-| :-| :-| :-| :-| :-| :-| :-|
Чакай сега колежке.Айде да не вкарваме народа в заблуда.Може някой неща да са леко преувеличени но ....
Това с акваристиката дето се занимаваш е от около може би 3 години,и то аз те бутнах в тази нсаока.А с морската акваристика се сблъска може би преди 2 години.Аз и мъжа ти Илиян (с ник KapitanNemo) ходихме  до София да купуваме аквариум по обява.Не казвам че по едно време аквариум изглеждаше добре,както е на снимките,но .... скоро не съм минавал обаче от последното минаване правя разлика и тя е огромна.
Аз самия имах доста чист аквариум с малко обитатели и корали,който потдържах без осмозна вода,с канистър и доста течение.Радвах му се колко добре се развиваше,но малко по-малко си дадох сметка че нещо ми липсва и не се справям добре.Реших да се откажа по финансови причини.
А на чочев ще кажа,че постовете ми в темата не са по темата защото все трябва да се отбранявам от някой нападки на колеги на който съм трън в очите.Мисля че това ще е посления ми пост в темата защото може да се излезе извън контрол.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

изгубеният рай

Цитат на: Aquadream - 15.07.2011 21:20
Велина ти просто не знаеш кога да спреш с лъжите. Няма ли да се засрамиш. АЗ БЯХ В МАГАЗИНА ТИ И НЕЩАТА НЕ ИЗГЛЕЖДАТ КАКТО ГИ ПРЕДСТАВЯШ.
Докога ще продължаваш с тази простащина?
Всеки с малко опит с компютри ще види от самолет че симките ти са бъзикани с Фотошоп или друга програма.
Да не говорим, че показваш Анемония дето я няма при теб, поне не жива.
Аз между другото изпратих един от моите работници да види с очите си какво е полижението при теб и човека потвърди, че морските ти аквариуми не са това което показваш в интернет.
ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАШ ТАЗИ МИРИЗЛИВА РЕКЛАМА И ОТВРАТИТЕЛНИ ЛЪЖИ? НЯМА ЛИ ДА ИМА КРАЙ?   
: 15.07.2011г 21:09ч
Моля модераторите да прекратят тази тема или да спрат тази жена от това безумно държание. Не виждам смисъл да продължавам след като има хора които упорито пробутват невежеството си и настояват някой да ги слуша.

George, everyone, ACCEPT YOU can come to my store and see for themselves if the photos are real or photoshoped
Гоше всеки ОСВЕН "ТЕП" е добре дошъл в магазина ми и да се увери дали снимките са реални.

END!!!

камен чочев

Методи, не се заяждам и не не желая някой да се отбранява от мен, ама то и тема не остана...за пореден път. Напротив, чел съм доста твои мнения и съм се вслушвал в някои от съветите ти.
Госпожо абсолютно прекалявате. И с епитетите. И с тоталната ви неграмотност, която чак е обидна. Относно аквариумите ви: моля да споделите с нас почистването на един от така прехвалените ви рифови аквариуми и всичките живи камъни с пароструйка. Или защо другият с месеци стои на тъмно... и така на татък. Ще помоля повече да не ни лъжете. За съжаление прекрасната тема бе опорочена тотално от вас. Чак е нечистоплътно. Отвратително.

изгубеният рай

Цитат на: MeTogu - 15.07.2011 21:43
Чакай сега колежке.Айде да не вкарваме народа в заблуда.Може някой неща да са леко преувеличени но ....
Това с акваристиката дето се занимаваш е от около може би 3 години,и то аз те бутнах в тази нсаока.А с морската акваристика се сблъска може би преди 2 години.Аз и мъжа ти Илиян (с ник KapitanNemo) ходихме  до София да купуваме аквариум по обява.Не казвам че по едно време аквариум изглеждаше добре,както е на снимките,но .... скоро не съм минавал обаче от последното минаване правя разлика и тя е огромна.
Аз самия имах доста чист аквариум с малко обитатели и корали,който потдържах без осмозна вода,с канистър и доста течение.Радвах му се колко добре се развиваше,но малко по-малко си дадох сметка че нещо ми липсва и не се справям добре.Реших да се откажа по финансови причини.
А на чочев ще кажа,че постовете ми в темата не са по темата защото все трябва да се отбранявам от някой нападки на колеги на който съм трън в очите.Мисля че това ще е посления ми пост в темата защото може да се излезе извън контрол.

АМи по стара обявя за доказателство на хора с къса памет неможах да намеря съжалявам.....

http://slivi.com/showad.php?adid=90465-OBYAVA-&sid=6127b444fff83785bbda9eae01dddda9magazin_%22zoo-ray%22_gr._ruse.html


END!!!

DISCUSBG

Не знам!

изгубеният рай

Цитат на: камен чочев - 15.07.2011 21:58
Методи, не се заяждам и не не желая някой да се отбранява от мен, ама то и тема не остана...за пореден път. Напротив, чел съм доста твои мнения и съм се вслушвал в някои от съветите ти.
Госпожо абсолютно прекалявате. И с епитетите. И с тоталната ви неграмотност, която чак е обидна. Относно аквариумите ви: моля да споделите с нас почистването на един от така прехвалените ви рифови аквариуми и всичките живи камъни с пароструйка. Или защо другият с месеци стои на тъмно... и така на татък. Ще помоля повече да не ни лъжете. За съжаление прекрасната тема бе опорочена тотално от вас. Чак е нечистоплътно. Отвратително.

Господине информаторът ви е подвел........
Рестартирах аквариума ,заради цианобактерия.....а как го "правя не е ваша рабора" ако си нямате пароструйка давам free....в найскоро време ще ви е нужна ...апропо  относно епитетите как са алгурите от Пловдив..... НЕСЪМ ТЕ ЗАКАЧИЛА С НИЩО ПАК ЛИ ПОЧВАШ
До тук се занимавах само с глупаци и Вие ли сте от тях Господине ?!!!!!?

END!!!

Aquadream

Цитат на: изгубеният рай - 15.07.2011 21:38


Ти наистина си подлудяла Велина.
Вместо да си сканираш старите паспорти и ВИЗИТЕ НА МЪЖА си защо не снима аквариумите си днес в магазина.
Колко човека искаш да те притиснат до стената с лъжите ти.
Няма значение как ще ме наричаш, къде си ходила и за коя се мислиш. Тука става въпрос за чешмяна вода в аквариум и ти с хиляда лъжи се опита да налижош тезата, че може. Продавай в магазина си каквото щеш, но не се намесвай в теми където не си квалифицирана да говориш глупости.
ПОКАЖИ ПОНЕ ВЕДНЪЖ ИСТИНАТА ИЛИ СЕ МАХНИ ОТ ТУКА.

ludiqdoctor

Цитат на: изгубеният рай - 15.07.2011 22:30
Рестартирах аквариума ,заради цианобактерия.....а как го "правя не е ваша рабора"
По принцип си има препарати за тези неща и не е нужно връщането от нулата ама...Бързам да уточня, че не се меся.
От всяко дърво да направим свирка, от всеки буркан - аквариум. И после...?

Aquadream

Колеги тъй като не се вижда края на това безумие заключвам темата.