• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
10.07.2020 16:04

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от 4i4oico, 12.07.2006 17:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

yri

В една друга тема бях питал защо мъжката ми молинезия гони и удря с муцунка женската по коремчето. Не се забелязват наранявания по перките или по самата рибка, но ме дразни това, че я гони почти постоянно без причина.
ВЕТЕРАН беше отговорил, че
Цитат на: "ВЕТЕРАН"Мъжката молинезия иска да става татко  :oops: И затова я преследва :wink:


Та въпроса ми е как се размножават молинезии?
Как да разбера дали наистина рибките са готови за размножаване или просто си се "закачат"? Трябва ли да се преместят в отделен аквариум, дали да има растения и/или прикрития в аквариума,  дали да им се повиши/намали температурата, трябва ли да се променят по някакъв начин свойствата на водата (по-мека/твърда, киселинност).
Цитат на: NO CARRIER в 13.07.2007 23:11
А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско.  :-)


Тони

Поведението на мъжката рибка е напълно нормално. Ако искаш да не тормози толкова женската, пусни му още една женска за да раздели "тормоза" на двете .Въпреки че, поведението на мъжкара дразни повече теб, отколкото женската :wink:
Молинезиите се размножават както всички живородки:
http://aquariumbg.com/index.php?inspage=show_item.txt&id=255&vid=1
Тука ред нема, ама требва да се спазва!

yri

А как да разбера дали наистина рибките са готови за размножаване?
Цитат на: NO CARRIER в 13.07.2007 23:11
А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско.  :-)


Тони

Винаги са готови :wink:
Живородките раждат всеки месец и са готови за това  три месеца след раждането им. Обикновенно в магазина ги продават вече полово зрели.
Тука ред нема, ама требва да се спазва!

yri

Забелязах, че коремчето на женската е издуто, така че май май ще ражда, но не знам дали да ги отделя в отделен аквариум само двете, дали няма да ги закачат останалите рибки :? За размножение на молинезиите намерих само това:

ЦитатМоже да се отглеждат в общ аквариум.
Вода: 24-28 °С, dН 10-25 °, рН 7-8. Може да се добавя сол 1 г/л.
Храна: жива, растителна /в това число и водорасли/, заместители.
Бременност 4-10 седмици /на селекционните форми 6 седмици/. До 100 малки. Стартова храна: "жива прах" /науплии на циклопс, артемия/. Полова зрялост след 9-12 месеца.ПП: Тони благодаря ти за помоща, златен/а си :)
Цитат на: NO CARRIER в 13.07.2007 23:11
А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско.  :-)


iliat

Отдели само женската в отделен аквариум. А най- добре си купи "родилка". Има пластмасови и стъклени, като според мен първите са по- добри. Те са двукамерни- потапяш я и пускаш рибока в "горната" камера ( извинявай за подробното обяснение, ама след като видях и други изпълнения  :roll: )... Като роди, върни женската обратно в общия аквариум. След около месец можеш да повториш. Успех!

Trobata

Ако нямаш много големи риби можеш да я оставяш в общия, защото молинезиите раждали големи малките си. И така трудно могат да ги изядат.

filio

yri, ти нали беше с 15 рибока в 40 литров аквариум. Какво ще правиш с поколението, като и без тях вече е тясно? Остави я да роди в общия, на принципа по-силния оцелява. Те мулинезиите и без това ги изтръскват по кило, кило и 200 грама отрочето :D

yri

Ами най голямата ми рибка е един 4-5 см. трихогастер, другите са 3-4 см. бели молинезии (Poecilia vittata Guichenot), неончета, сомче и Данио Рерио които не са много големи.
Замислям се дали да не я отделя защото така храненето на малките ще е по-лесно, а и няма да цапам другия аквариум. За сега обаче нямам подходящ съд в който да я сложа.

filio жал ми е за рибките бе :) ама май така ще направя, пък поколението (ако оцелее) най вероятно ще го подаря на някой, че наистина е тесничко.
Цитат на: NO CARRIER в 13.07.2007 23:11
А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско.  :-)


stranen

filio жал ми е за рибките бе :) ама май така ще направя, пък поколението (ако оцелее) най вероятно ще го подаря на някой, че наистина е тесничко.[/quote]

при мен оцеляха 10-тина хелера незнам клолко са се родили ама сега са около 10 Smile
а относно подаряването все някой ще ги вземе

Iveto

При мен не оцеля нито една молинезиика.Всички бяха изядени.А от гупичките останаха само двечки....така че, моя съвет е да я отделиш и да не разчиташ много на по-силните оцеляват.... :cry1

pSycH0paT

Iveto е много права.Най-сигурния вариант си остава родилката :lol:

rainxart

Цитат на: "Iveto"При мен не оцеля нито една молинезиика.Всички бяха изядени.А от гупичките останаха само двечки....така че, моя съвет е да я отделиш и да не разчиташ много на по-силните оцеляват.... :cry1


Ами аз лично ги отделям женските и съмси пригодил специално кепче с по широка мрежа и след като роди женската маника веднага изскача от кепа в ригоденият аквариум. И не смятам че по мъничките трябва да се оставят женската да ги изяжда те също порастват и стават много красиви просто се иска малко повече време за тях. А тези който търсят нови белези трябва да се насочат към тях защото именно в тях се проявяват рецисивните белези.
Ами съвета ми е да си ушиеш голям кеп с по широка мрежа но да не излиза женската а само малките и можеш да я държиш там дори и 1 2 дена.

Bass_Maker

На мен ми се струва много по-практично с пластмасовите, плаващи родилки. Така нямаш нужда от втори аквариум, а можеш да си я оставиш да ти плава в общия.
You cannot kill what you did not create...

pSycH0paT

Това с кепа и на мен не ми се струва практично. Малките при живородките проплуват едва след няколко часа и ако не си във вас да речем след раждането на рибката, или пък ако роди вечер, то малките могат да минат по обратния път и да се върнат при майката. Сам се сещаш за последиците. Пластмасовите или стъклените родилки (които аз най-уважавам и използвам) са направени под ъгъл и шанса малката рибка да се върне при майката е 1 на 100.