• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Общи въпроси за живородките (ако нещо не ви е ясно, питайте тук)

Започната от 4i4oico, 12.07.2006 17:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

4i4oico

Здравеите на всички Акваристи и от мен.Ще пропусна общите приказки че форума е................... и полезен и.......
Всичко се почна с подарък за рожденния ден на детето в началото на февруари с 2броя хелери.Ентусиазма обаче хвана мен и лека полека го докарах до следното положение
-40 литра,лампа-луминисцентна16 вата/китаиско менте/,вътрешен филтър350литра на час,растения-валиснера2вида,анубиас също 2вида и някакво плаващо което не можах да определя що за модел е.
-риби- ширпотреба-хелери,мулинезии,гупи и сомчета чистачи/не знам дали така им се вика/ общо 20 на брои.
-То всичко тръгна добре както си е по книгите за гледане на риби,растения,чистене,хранене и т.н. НО-женските заформиха кореми и аз маи трябва да им акуширам/пък знам ли/Информацията за бременността на тези риби ми се стори доста обща.
Питането ми е-може ли да споделите малко повече инфо за бременноста им, външните белези за скорошно раждане,кога да ги отделя/дадоха ми родилка,която ще ползвам в отделен аквариум/.Кажете какво да наблюдавам във поведението им и външните белези.
Благодаря предварително и се надявам да не см досадил със тема за риби ширпотреба/темите които бяха публикувани за тези риби ги изчетох всичките/ :bow

filio

Аз съвет не мога да ти дам, понеже не ме влече да ги развъждам, но замислял ли си се какво ще ги правиш, при положение че вече имаш 20 риби в 40 литров аквариум?

sho

ми като се закръгли сериозно та чак се заквадрати :) - отделяш и чакаш щастливото събитие - при гупите и при хелерите ако цвета позволява (за хелерите ) родилното петно става по голямо от нормалното.

4i4oico

ААААААА приятели много пък знам че и фирата им е голяма-абе нали трябва да опитам,да натрупам опит,че вече проверих за 10мм стъкло/как му е цената/ сещаш се за какво иде реч :D

filio

:D Ентусиазъм надушвам аз. Браво. Ами когато аз се опитвах да гледам маници ги захранвах със сварен жълтък. И преди големите риби тука да са ме оплюли искам да кажа, че тогава в магазина продаваха само дафния и евентуално тубифекс. Даваш съвсем по мъничко но често, че ще натровиш водата.

4i4oico

в момента храня с ,,боклуци,, а за после смятам да вземам на сера замразената храна.Само не разбрах за ,,родилното петно,,-как изглежда/да не ставам нахален ама не разбрах/.  А ентусиазма е в хола да разкарам мебелите/че са едни дърти като света/ и да плясна нещо около 200 литра-за по-голямо няма да мога да се еправям, а и все пак да тръгнеш от ,,аквариум,,1 литър и да скочиш на 200 си е сериозен опит и то доста рискован в моите ръце

theater

Като за начало ако не си виждал раждаща живородка просто постой пред аквариума и понаблюдавай поведението на рибките. Обикновено бременните рибки, освен че са с наедрели кореми са или прекалено вяли, или с доста нервно поведение - движат се нагоре надолу бързо, мъжките ги гонят непрестанно и т.н. Гупите по принцип ако не са преяли са доста живи рибки. Наблюдавай ги и ако видиш рибки, които са с доста едри кореми и с по-странно поведение (или се движат по-нервно от другите, или са твърде вяли и търсят убежище, свират се под листа и т.н.) значи скоро ще раждат. Аз когато видях риби да раждат за първи път преди години се чудех "какво ли е това, което пуска женската гупа и бива изядено моментално от мъжката".  :lol:  :lol:  :lol:
Ако нямаш възможности да гледаш потомството все пак, най-добре си ги остави в общия аквариум да се саморегулират - тогава оцеляват рибките с най-добър късмет и най-добро физическо състояние, което си е един вид естествен подбор.

Успех !
140л - харацини
http://starividri.org

4i4oico

специално за мулинезията ми направи впечатление че мъжкия все я гони и осмуква по корема-така е от няколко дни .Благодаря за моменталната реакция от ваша страна,ако на някои му се споделят още знания да пише.


С уважение ЧИЧО ИЦО :bow  :bow  :bow

malomir

Виж дали има родилно петно точно пред аналната перка.Ако има такова я слагаи в родилката и чакаи щастливото събитие.Току що щракнах една моя бременна молинезия.Снимката е кофти но се вижда горе-долу родилното петно,да добиеш представа за какво иде реч:

Yana_666

И аз мога да ти дам малко информация по въпроса-с мен това се е случвало общо 3-4 пъти.Значи,както ти обясниха и други преди мен,коремчетата на женските рибки(говоря за гупите)се издуват и се появява едно тъмно петно.Мъжките индивиди постоянно ги нападат и се движат неотлъчно след тях.Това са признаците на бременност.Като ги видиш тези признаци,по-добре ще е да отделиш бременната рибка в отделен аквариум.Аз направих това една вечер и като се събудих на другата сутрин,в аквариума освен бренната рибка имаше и 12 бебета.След това е най-добре майката отново да я върнеш в общия аквариум.Когато бебетата поотраснат малко,и тях ги премести.

4i4oico

Вече имам радост в къщи:молинезията цвъкна 30 рибета но на първия ден останаха  само4бр живи,които пък вече 2седмици щъкат из рибарника.Хелера пък пусна 20бр,от които оцеляха 18.Направих си едно тъпо приспособление/плексигласова преграда с много фини дупчици/ и с нея отделих малките от големите рибоци.Във един аквариум по-лесно се следят и гледат ,а и хигиената е по-добра.Сега остана и двете гупи да се ,,отчетат,, и започвам аквариум около200литра/не съм го доизмислил/Жена ми вече иска да ме гони от къщи/аман от тия риби мън-мън,мън-мън,сега за какво ти е ,къде ще го сложиш,няма ли да правим ремонт в къщи-все от тоя род приказки/.Иде ми да я :bash  и moderator и   :broil  и :bud

Desmoria

Не че нещо, ама от моя скромен опит: 3 години развъждане на живородки , мога да кажа само едно: Женската след раждане да не се пуска веднага в общия аквариум. Хубаво е да е отделена от другите риби поне за 1 ден и да и се даде по-силна храна. Иначе след раждане да я пуснеш в общия аквариум, ами най малкото рискуваш стрес на рибката, евентуална смърт или оскъдно поколение и всичко това заради постоянните набези на мъжките. Иначе за познаването на бременните, "колегите любители" са дали основната информация. За захранване препоръчвам жива храна (циклопси, скълцан на ситно тубифекс, артемия), но това при положение че искаш да растат много бързо. Това все пак са едни от най-непретенциозните рибки по отношение на храната, така че ще ядат всичко що става за ядене :). Айде и успех с новото поколение :bye
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

bobby_m

Колеги, колко според вас трябва да е "яслата" имам в предвид литри за една бременна гупа и примерно 15- 20 малки ...., а и да има ли грунд растения и т.н.

Desmoria

Спореде мен едно малко аквариумче от рода на 7-10л мисля, че е достатъчно. А за растенията, зависи дали ще пускаш майката в аквариума или ще е в родилка. Но ако питаш мен, ако аквариумчето ти е само за малки, по-добре засади малко тънколистни разстения в чашки и си екстра. :)

П.П. Аз лично малки съм отглеждала без разстения.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

D_Da'Vinci

То ако става въпрос и в  буркан ще роди,но нужно ли е всичко това при положение че 50л. аквариум струава около 20лв.?В него и майката и малките (след това) ще се чувстват по-добре и ще растат в пъти по-бързо!!!Ако пък проблема е в парите ,вземи си някакви рестения(примерно дъбчета) и не ги засявай нека плуват на повърхноста,малките се раждат с вроден инстинкт и се крият от всички риби!Така че ако вземеш няколко дъбчета,чувствай се уреден,е разбира се ще има някое друго малко изядено но  повечето ще останат! Въпреки това аквариума си е най-доброто решение(но не 7-8л.)!!!Късмет!!! :D