Българска Аквариумна Енциклопедия

ЗА ФОРУМА => Архив => Темата е започната от: Andem - 02.06.2013 18:36

Заглавие: Болна рибка, помагайте :(
Публикувано от: Andem - 02.06.2013 18:36
Обем на аквариума:112 л.
Височина:45 см
Грунд: ДА
Дебелина на дъното:3 см
Размер на камъчетата:3 мм
Осветление: "пура" , върви с аквариума
Филтрация: Да, вътрешен Aquel , и той върви с аквариума, 650 литра на час. Изключвам го само докато отливам вода и сифонирам дъното.
Дата на стартиране на аквариума: преди 4 месеца.
Промени в аквариума и оборудването през последните 20 дни: смяна на гъбата на филтъра.
Използвани препарати, лекарства през последните 20 дни:
Лекарства - никакви!
Препарати които слагам във водата която доливам - Sera Aquatan и Sera Toxivex. Бактерии отдавна не съм слагал, ползваните са само на Sera.
Вода: сменям 24 литра вода (обработен с препаратите, които описах горе) всяка седмица. Цялата вода не е сменяна от стартирането на аквариума.
При смяната: Водата е от чешмата, престояла 24 часа с препаратите.
Храна: Sera goldy (Само с такава са хранени последните 3 месеца)
Видове храна:...........
Колко често храните рибките си: само вечер
За колко време рибките изяждат порциите си: от 2 до 4 мин.
Риби: Две златни полово зрели рибки, 10 см. всяка, чифт! Имам още 4 рачета на дъното.

Ето какъв и е проблемът. От тази сутрин женската започна да плува много некоординирано, стои надолу с главата, настрани, оставя се по течението. Днес не се нахрани добре! А това е много лакома рибка... дори грунда не преобърна както обикновено! Плавниците и са малко като наядени. Мъжкият постоянно е след нея и я побутва, дори в началото мислих, че са в любовен период (така я гонеше предишния път). В магазинът от който я купих съм виждал някои от златните да плуват надолу с главата или да стоят отгоре настрани, но при мен почти никога не се е случвало... или поне за съвсем малко. Това обаче трае цял ден, а и плавниците едва днес забелязах (дано да е нараняване от мъжкия). Не вярвам да е спукан мехур, защото все пак успява да плува, да се изправя и да слиза до дъното.

Ще съм благодарен на всякаква помощ, благодаря за вниманието :) 
: 02.06.2013г 18:06ч
Забравих да напиша, има аерация, не през филтъра, а отделна помпа Sera. Камъчето е 3 сантиметра, кръгло, на дъното на задното стъкло по средата.
Заглавие: Re: Болна рибка, помагайте :(
Публикувано от: Георги - 03.06.2013 09:55
Ако се спука мехура, направо си умира.

Изглежда има възпаление на мехура породено от инфекция, чиито признак е гниенето (или каквото там наричаш "наядени") на перките.
Заглавие: Re: Болна рибка, помагайте :(
Публикувано от: Aqualover - 03.06.2013 17:35
Гниене вероятно-вземи купи широкоспектърен антибиотик или общо такова. на сестра ми рибата телескоп я лекуват с ФМЦ. Но нека по-знаещите да кажат! Виж от гугъл симптомите какво означават-има и снимки.
Заглавие: Re: Болна рибка, помагайте :(
Публикувано от: Andem - 04.06.2013 07:53
Благодаря за бързите отговори. Има малък напредък, не виси надолу и настрани и има апетит. Обаче храненето е малко затруднено, имам чувството, че не може да "улучи" люспите, трудно ги хапва, за да си вземе някоя трябва да се "нагласи" към нея. Дано го описах правилно... ще питам и гугъл, но приемам всякакви съвети.
Заглавие: Re: Болна рибка, помагайте :(
Публикувано от: Andem - 01.07.2013 19:04
Здравейте,
отново се връщам на тази тема, защото предположенията ми за бактериален проблем се оказаха грешни. Много внимателно гледах рибката няколко дена, всичко по плавниците бяха механични наранявания. С днешна дата почти няма и следа от тях без да използвам никакви медикаменти. Достатъчно се оказа, че махнах раците. Дотук добре, но рибката продължава да стои на повърхността обърната наопаки. Когато и хрумне да плува надолу се изправя, но само тогава. След доста търсене попаднах на тази статия:
http://voices.yahoo.com/why-goldfish-swimming-upside-down-609545.html?cat=53 (http://voices.yahoo.com/why-goldfish-swimming-upside-down-609545.html?cat=53)
Според нея вариантите са два, или рибката е запечена (не съм я виждал скоро да ака) или при храненето поема много въздух с храната (тя потъва трудно). Навсякъде, където четох препоръката е една - два / три дена глад и после замразена храна. Осоляването на водата също помагало да се освободи от въздуха...
Въпросът ми е, какви са тези замразени храни, продават ли се у нас? Осоляването, с каква сол, колко, изобщо допустимо ли е? Имал ли е някой от вас същия проблем? При всички положения започвам тридневна диета на целия аквариум. Ето и едно клипче, в което рибката има абсолютно същото поведение:
Chubby is upside down! (http://www.youtube.com/watch?v=iEwx5ASbyvM#)
Ще съм ви благодарен за всеки съвет :)
Заглавие: Re: Болна рибка, помагайте :(
Публикувано от: Георги - 01.07.2013 19:28
http://aquariumbg.com/forum/bolesti/problemi-s-plavatelniyat-mehur-pri-dekorativnite-zlatni-ribki/ (http://aquariumbg.com/forum/bolesti/problemi-s-plavatelniyat-mehur-pri-dekorativnite-zlatni-ribki/)
Заглавие: Re: Болна рибка, помагайте :(
Публикувано от: Andem - 01.07.2013 19:43
Цитат на: Георги - 01.07.2013 19:28
http://aquariumbg.com/forum/bolesti/problemi-s-plavatelniyat-mehur-pri-dekorativnite-zlatni-ribki/ (http://aquariumbg.com/forum/bolesti/problemi-s-plavatelniyat-mehur-pri-dekorativnite-zlatni-ribki/)

Благодаря за бързият отговор. Трудно ми е да определя каква е причината... за това да допълня това, което написах преди малко. Не, не е много жизнена рибката и няма апетит. Не съм я виждал скоро да се изхожда. Как да разбера дали причината е въздуха или вътрешна инфекция? Хрилете изглеждат нормално и по тялото няма нищо смущаващо  *NO*
Заглавие: Re: Болна рибка, помагайте :(
Публикувано от: Георги - 01.07.2013 22:22
Ти питаше за диетата - там пише за диетата, затова ти посочих темата. Щом не е от болест, значи е от храната.
Тук http://aquariumbg.com/forum/bolesti/bolestite-v-akvariuma/msg372887/#msg372887 (http://aquariumbg.com/forum/bolesti/bolestite-v-akvariuma/msg372887/#msg372887) пише за запека и солта - английска сол.
Заглавие: Re: Болна рибка, помагайте :(
Публикувано от: dgwrite - 01.07.2013 22:53
Колега, гледам златни от доста време. Имам едно ранчу и един рюкин, които също като твоята имат проблем с плавателния мехур. След като се нахранят вечерта, много обичат да лапат въздух, качват се на повърхността и лапат :) След това естествено обръщат коремите и така до сутринта. На следващия ден са си наред докато не се нахранят. И това се повтаря ежедневно независимо с какво храня. Така че спри да се притесняваш това е често срещан проблем при златните който не води до смърт. Относно замразените храни, аз ползвам артемия майки и храня с нея 2 пъти седмично. Има при Владо от АкваВикторияБГ. Храни разнообразно и веднъж седмично глад. Прави по-чести смени на водата, златните си цапат. Не давай пари за препарати, спри всички химии които слагаш.
Заглавие: Re: Болна рибка, помагайте :(
Публикувано от: Andem - 02.07.2013 07:44
Още веднъж благодаря за съветите :)
Ще преценя след третия ден диета дали да направя тази "баня" със магнезиев сулфат.
Само да допълня, отливам 25% от водата всяка седмица и не съм използвал никакви медикаменти.
Дано има подобрение за да се похваля и с някоя снимка.
Мерси :)