• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 16:03

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпрос за поведение на SAE-та

Започната от barabata, 26.02.2008 23:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

barabata

Интересно ми е някой знае ли повече подробноси за поведението при SAE-тата и какво означава конкретното поведение.

Имам 2 SAE-та (взети от различни магазини) и напоследък забелязвам че се заиграват. Конкретно започват де се въртят като колело и де се хапят близо до опашката като за няколко секунди черната линия по тялото става почти безцветна и не се забелязва водеща фигура - и двете рибки са еднакво кативни. Това продължава няколко минути и след това хващат в различни посоки из аквариума и продължават да пощипват каквото намерят по растенията. Също така напоследък има някакво жълто оцветяване по тялото в основата на задната опашка и е доста приятно на вид. Не съм виждал "възрастни" Sae-та  и може това да им е стандартното оцветяване - затова го споменавам. Може да се появява в определен период (размножителен период или да е специфична окраска на мъжки или женски - нямам си на идея) - и двете рибета го имат и за сега като че ли само от време на време е по-ярко - после избледнява.

Преди време от интерес наблюдават социалния живот на почетата и ми беше много интересно. При тях промяната на цвета е символ за превъзходство и признаването на превъзходството на другите. Най-силната риба се оцветява във тъмно и демонстративно седи с разперени перки. Харесва си някое кътче от аквариума и с уста премахва или избутва всички камъчета от там. Другите риби ако не могат да е отдалечат на достатъчно разтояние поддържат блед цвят и свита гръбна перка и следят постоянно водещата риба. Ако е по-голям аквариума общо взето слабите рибета са на кръстосан огън между няколко по-силни които са си оформили "гнезда" и от време на време ако решат че друга риба се пери прекалено много отиват да се бият с нея и победената за 1-2 секунди от тъмен цвят изсветлява и признава превъзходството на другата.
Най-красиви за мене си остават Саская (тревно попче) - много по-елегантни и големи.

Та по въпроса за Sae-тата някой познава ли в по-големи детайли социалният им живот. Четох някъде в нета някой беше описал как е успял да ги размножи. Общо взето стандартните проблеми с водораслите - взел си малко саета. Описваше човека че рибите много обичали да се "препичат" на слънце ако попаднат слънчеви лъчи в аквариума и рибките с удоволствие плували огрени от тези лъчи .

Това с което го свързвам при мене е че преди няколко дена се спомина развъдния ми аквариум и преместих лампата при другият ми аквариум - общо взето доста се засили там светлината и затова това може да го възприемат като огряване от слънцето. Преди това не съм ги забелязвал да се гонят така и да си играят.  Аквариума е пълен в момента около 32 литра и го осветявам с около 45 вата  - ричията кипи здраво и за сега имам само зелени водорасли по стените на аквариума които почиствам редовно.

Това за 32-та литра и 45 вата осветление е относително понеже ако го допълня аквариума до горе ще стане 55 литра , но растенията и осветената площ според мене няма да се промени - затова не ги смятам в едениците ват на литър ...
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.