• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:04

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Японски аквариум, детайли

Започната от kraltchev, 27.07.2005 05:26

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

miTko

Благодаря за инфото! Много интересно, ясно е че такива смески в къщи няма да си докараме, но не това е целта.
Имам накакъв раст. хормон в къщи но е в талк.Освен че не знам в какво количество и какъв е, не знам и какво може да се очаква от него. Страх ме е и от талка(май беше магнезиев силикат, ако не се лъжа).
А това с помпичката направо ме разби! :shock:
Разни мои АКВАРИУМИ 

Longanlon

Цитат на: "kraltchev"Eдно натискане изпръсква точно определено количество тор.  Торенето се препоръчва не в милилитри, а в "брой натискания на помпичката"

разбира се - така още повече се затруднява правенето на самоделки, тъй като даже и да успееш да нагодиш някак състава, трябва и да изчисляваш допълнително колко пръскания са един милилитър (което за нас може и да не е кой-знае каква голяма трудност, но за 80% от хората си е високоумственоемко занимание :roll: )


Всъщност, и аз съм достигнал горе-долу до такива заключения от практиката си и прочетеното в други сайтове за торенето през различните периоди. Освен за хормоните разбира се, които няма начин да си набавя (ама нали имаше един линк към някаква фирма, която продавала нещо такова за селскостопански нужди - може да се пробва).

Значи в началото на правенето на аквариума и аз съм стигнал до извода, че не бива да се тори изобщо - растенията карат на резерви и на микроелементите, които си ги има във водата и на изпусканите от хранителния слой грунд през 'шапката' (тогава, в началото, се отделят най-лесно разтворимите негови фракции - микро и макроелементи в необходимата форма). Тогава се отделя сравнително бързо и желязо, доколкото го има и растенията се възползват от него. Целта в началната фаза не е усилен растеж, а само закрепване на растенията.

След като те започнат да се развиват с постоянен темп започва и гладът им за елементи, но все още е опасно да се тори нормално - остава си рискът от бум на водорасли, тъй като растенията не са достатъчно израстнали, за да могат да им се противопоставят. Затова през този период (2-3 седмици след сетъпа) смятам че е рано да се добавят микроелементи - може да се правят по-чести смени на водата, за да се набавят все пак някакви от водопроводната, а и така се отстранява органиката от изгнилите части на растенията (винаги има нещо да гние, когато засаждаш нови растения - нови листа и корени покарват и старите често умират). Тук е мястото на калия и магнезиевия сулфат в съвсем умерени дози (Ники, сам разбираш, че тук се справяме със самоделни торове :D - аптекарката сигурно си мисли заради тая английска сол, че страдам от хроничен запек). Грундът вече е отделил най-разтворимите си съставки и започват вече сериозните биологични процеси в него - образуват се органични торове, които подхранват растенията през корените.

Вторият-третият месец смятам е критичния период. Тогава растенията вече започват да се развиват нормално и това налага вече нормално торене. Тогава обикновено се появяват и водорасли, докато растенията се 'окопитят' и приспособят към условията за бърз растеж. Именно за това практикувам добавяне на повече калиеви торове с постепенно увеличаващи се до нормалните дози макроелементи. Микроелементи също започвам да слагам в увеличаващи се дози, но малко по-късно (пък и аз по принцип торя с много малко количество от тях). И така докато всичко се стабилизира.

Тук смятам е мястото да попитам за мнението ви относно торенето с желязо. Според някои източници (Диана Валдщад примерно и  основно)  желязото е един от главните катализатори на растежа на водораслите и трябва да се ограничава особено в началната фаза. Според други то благоприятства развитието само на влакнестите зелени водорасли. Други пък твърдят, че то не влияе на водораслите, за това пък е много важно за растенията в началния етап и трябва да се добавя още отначало. Аз лично никога не съм торил с желязо - нито даже с микроелементи с повече желязо, но мисля да си купя TENZO Fe и да го пробвам.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

miTko

Калий  съм слагал и  повечко,  не  пречи, освен че втвърдява  водата, като  цяло. Обаче желязо и малко да сложа  водораслите  тръгват! А брадата  как го обича,  не е истина.Вече казах, че напоследък не торя изобщо  и  практически брадата изчезва."Приспивам" аквариума за отпуск.
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

Бих дал съвет да свалиш и температурата, ама в тея жеги...  8)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

danielkgr

Здравейте,

Японските торове не са пълни с магически съставки, както тук виждам че се счита. На всяка опаковка е обяснено какво по-точно има в тора, но не се влиза в детайли (което е голям минус, ако се реши да се добавят и други торове, различни от тези на ADA).
1 впръскване се равнява на 1мл. Помпичките са направени за улеснение при добавянето на тора. Естествено може и помпичката да се маха, желаното количество да се изсмуква със спринцовка и да се добавя в аквариума.
Има и дадени напътствия кога и кои торове да се използват при въвеждането на един аквариум в експлоатация
АDA Soil Amazonia, както и другите 2 вида Africana и Malaya, помагат за намалянето на pH във водата, както и за доставяне на хранителни вещества за растенията. В почвата обаче има недостик на Калий. Всички останали съставки са в нея в различни количестви, при различните субстрати.
Повече инфо http://aquascaping.flowgrow.de/aquascaping/naehrstoffe/item/111-ada-aqua-soil-analyse

1. Започва се с Brighty K, който е основен източник на Калий. Важно е да се добавя, тъй като почвата го използва в големи количества. Brighy K се използва през целият период.
2. Добавянето на ECA не е задължително, но не е и забранено. ЕCA е основен източник на желязо и на други важни минерали.
3. Със Step 1 може да се започне и от втората седмица. Той съдържа също желязо, но в по-ниска концентрация. Комбинацията Brighty K + Step 1 се използва първите 3 месеца.
4.  Step 2 + Brighy K oт 3 месеца до 1 година. Съдържа повече желязо и помага за богато оцветяване на листата на растенията.
5. Step 3 + Brighy K след 1 година. Богат на калий. Засилва фотосинтезата и пускането на корените при растенията.
Недостатъка на изброените торове е, че не се знае точната концентрация на елементите в тях. Естествено трябва да се наблюдават и самите растения, ако дават някакви изгледи на недостатъци на отделните елементи.


Similar topics (5)

12880

Публикации: 11
Прегледи: 8166

9884

Публикации: 26
Прегледи: 11032

6135

Публикации: 25
Прегледи: 22094

54788

Публикации: 2
Прегледи: 4098

39718

Публикации: 2
Прегледи: 3108