• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:00

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Норберт Сабат

Започната от kraltchev, 29.01.2006 07:15

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

29.01.2006 07:15 Last Edit: 26.02.2009 16:39 by miTko
-Как се заинтересува от аквариумното хоби и колко дълго си бил в него?
Честно казано никога не се отнасях много сериозно към това хоби, но имаше нещо което ме привличаше.  Получих първият си аквариум като дете, но баща ми се грижеше за него.  По-късно в течение на 12-13 години нямах аквариум, докато през 2002 година сестра ми получи като подарък за рождения си ден златна рибка в кълбовиден аквариум.  Поради някаква причина аз се грижех за рибката без да полагам особено сериозни грижи.  За много хора това хоби почва точно така.

През лятото на 2003-та купих правоъгълен аквариум за тази рибка.  Тя обаче не се чувстваше добре там и аз заселих неони, апистограми и коридораси в него. По това време дори и не ми идваше наум за растителен аквариум, дори не знаех че съществуват.

Всичко се промени през есента на 2003-та когато почнах да научавам по Интернет за това хоби.  Един ден посетих уеб-сайт на който имаше снимки на аквариуми с растения (на Амано и холандски) и те силно ме впечатлиха.  По това време аз мислех че за такива аквариуми са нужни много работа и знания (а и смятах че хората които правят такива аквариуми живеят в друг свят).

Интереса ми се засили когато през януари 2004-та стартирах аквариум с размер 100 х 40 х 45 см. В следващите месеци интереса ми към японските аквариуми се засили много бързо.  През април 2004 засадих аквариума с растения - добавих светлина, СО2 и почнах да торя.  Както виждате бил съм в това хоби по-малко от 2 години.

- От къде получаваш вдъхновение?
Обикновено от самата природа.  Но аз не търся вдъхновение целенасочено.  Почти всичките ми идеи идват случайно - например докато седя на пейка в парка и видя снопче трева под краката си.  Аз съм доста затворен и внимателен човек и затова често се разхождам сам и размислям много.  Често докато гледам част от природата (храсти край езерото или различни камъни) си представям как нещо подобно може да се създаде в аквариума и какви растения да се използват.

- Следваш ли определен стил на акваскейпинг?
Любимите ми аквариуми са т. нар. "естествени аквариуми", особено тези на Такаши Амано, но само тези от последните 7-10 години (по-старите не ми харесват) в които са вложени много творчески усилия. Не харесвам определено течение, а еднакво ми харесват както аквариумите с камъни, така и тези с клони и корени. Холандския стил не ми харесва много. Напомня ми за неестествени френски градини или френски пуделчета. От това което видях в последния конкурс на АДА мога да кажа че "естествените" теми се развиват в доста абстрактни направления.  Не всички наподобяват природата, но все пак ми харесват повече от холандския стил.

- Към какво се стремиш когато правиш нов аквариум? Какво ти харесва най-много при дизайна и създаването на аквариуми?
Най-важното правило е на човек да му е приятно.  Аз не се замислям много за аранжимента.  Искам да кажа че не го използвам за да разкривам някаква истина за живота, емоций или лична философия.  За мен акваскейпинга е подобен на рисуване - взимам празно платно и рисувам каквото ми дойде наум.  Когато завърша картината (работата с растенията и декорациите) просто я слагам на рафтчето (снимам акваскейпа) и почвам нова картина.

Вярвам че за да се развиваме трябва да правим нови неща, да се срещаме с нови предизвикателства, защото ако това не става няма прогрес.  Без предизвикателство можем да работим над един аквариум 10 години и той пак да изглежда по същия начин.  Практиката е основно нещо.  За мен дизайна на аквариума (първият ден и първите 2 месеца) за по интересни от това да притежавам завършения аквариум. Няма нищо по-увличащо от процеса на създаването на подводната градина, фазите които следват са ми скучни.  Аз обичам да се радвам на крайния продукт, но не мога да го гледам 6 месеца или 1 година.

Тъй като стаята ми е доста малка аз не обръщам внимание как аквариума се вписва в нея.  Когато един ден имам къща сигурно това ще ме интересува.  Досега мойте акваскейпи следват едно основно правило: мимализъм по отношение на растенията.  Затова използвам само 2 до 6 вида в големи групи. Също така аз никога не обръщам внимание на химията свързана с това хоби.  Преди време се опитвах да наблюдавам дискретните химични процеси в аквариума (поглъщане на веществата, концентрации и т.н.) но дойдох до заключението че не си струва да се безпокоя за тях.  Предпочитам да използвам светлина в рамките на 0.4 до 0.7 вата на литър за да улесня поддръжката на аквариума.  Разчитам по-скоро на това което виждам и на интуицията си отколкото на тестването. Предпочитам да се правя на градинар отколкото на химик.

- Какви тактики или техники използваш в акваскеипите си?Използваш ли някакви общи правила за разположението на камъните и корените?
Не използвам съзнателно никакви правила.  По професия съм инженер-архитект и имам добро чувство за пространство.  В продължение на дълги години рисувах и определени ракурси са очевидни за мен. Когато гледам група камъни просто виждам какво не е наред и мога да предвидя вида на композицията когато растенията се разраснат.  Не смятам че аквариумите ми са без недостатъци, но много неща ми идват лесно, без усилие.  Не следвам "златното правило" защото естествено чувствам правилата.

Последните ми акваскейпи на малките аквариуми (48 и 44 литра) бяха спонтанни.  Имах идея какво исках да направя (ивагуми с използване на мъх) но когато почнах да подреждам камъните изобщо не мислех.  Всички мой акваскейпи са различни от това което имах предвид преди да започна работа по тях.

- Какво ще кажеш за използването на цветни (незелени) растения?
Опитвам се да избягвам такива растения.  Досега аранжиментите ми винаги са били униформени с изключение на 180 литровия аквариум.  Не мога да кажа много по въпроса за цветните растения.  Харесват ми малко цветни акценти в средата и отзад (например Rotala wаllichii) но не и доминиращ цвят.

- Наблягаш ли на избора на рибите?
Не особено.  Разбира се те са вазни но за мен рибите са само допълнение и при смяна на дизайна ги сменям без много да мисля.  До момента винаги съм се опитвал да използвам най-дребните възможни риби за да създада илюзия за по-голям аквариум.

- Винаги имаш интересни фонове.  Как създаваш илюзията за далечен хоризонт?
Винаги експериментирам със светлината. Обикновено използвам бял картон на 5-10 см. зад аквариума и го осветявам с лампата отгоре.  По този начин повърхността на водата в задната част става невидима.  Също така в резултат на такова осветление се получава засенчване на долната част и аквариума изглежда по-широк.  Мисля че по-силно осветеният фон води до по-добри снимки.  Винаги се опитвам да експериментирам с фонове които не са стандарното синьо или черно.

- Какво планове за бъдещи акваскейпи имаш?  Какво смяташ да реализираш?  Има ли нещо което смяташ че още можеш да научиш?Трудно ми е да говоря за бъдещето.  Поради липса на време спрях всичките си аквариуми с изключение на биотопния с апистограмите.  Имам нужда от малко почивка за да мога да имам свеж поглед над акваскейпинга.  Малко ми беше станало скучно поради това че имах идеи но не можех да постигна удовлетворителен резултат.  Не можех да се убедя че малките аквариуми са толкова интересни колкото и големите.  Мисля че знам достатъчно за да създам какъвто поискам аранжимент и затова смятам само да се подобрявам технически и да фокусирам на творческия аспект.  В бъдеще ще се концентрирам на малките детайли и ще използвам повече видове растения.  Най-сериозното ми предизвикателсто ще бъде аквариум осветен с HQI лампи до около 1 ват на литър.  Винаги съм се страхувал от прекалено силната светлина и съм смятал че не е абсолютно необходима.

- Имаш ли специален съвет към новаците в това хоби?
Гледайте колкото можете повече снимки на аквариуми, анализираите разположението на растенията и избора на растения за да видите сами каква е най-добрата употреба.  Може дори да изкопирате чужди акваскейпи като за урок.  Никога не почвайте с прекалено силна светлина - никога в рамките на 0.7 до 1 вата на литър - понеже ще имате много проблеми.  Експериментирайте и помнете че "Рим не е бил построен за един ден."

Снимки:
http://www.aquaticplantcentral.com/files/TOTM/norbert/norbert.jpg
http://www.aquaticplantcentral.com/files/TOTM/norbert/3.jpg
http://www.aquaticplantcentral.com/files/TOTM/norbert/top48b.jpg
http://www.aquaticplantcentral.com/files/TOTM/norbert/2.jpg
http://www.aquaticplantcentral.com/files/TOTM/norbert/4.jpg
http://www.aquaticplantcentral.com/files/TOTM/norbert/5.jpg
http://www.aquaticplantcentral.com/files/TOTM/norbert/48set_1.jpg
http://www.aquaticplantcentral.com/files/TOTM/norbert/48set_2.jpg
http://www.aquaticplantcentral.com/files/TOTM/norbert/combine.jpg
http://www.aquaticplantcentral.com/files/TOTM/norbert/f005.jpg
http://www.aquaticplantcentral.com/files/TOTM/norbert/f006.jpg
http://www.aquaticplantcentral.com/files/TOTM/norbert/f007.jpg
http://www.aquaticplantcentral.com/files/TOTM/norbert/1b.jpg
http://www.aquadesign.pl

--Николай

Ilianidis


niky

Браво Ники.
Само не ми казвай, че го преведе от полски :D

kraltchev

Тц, не от полски, а от английски - тафнах го от aquaticplantcentral. Направих доста свободен превод, пропуснах някой работи, но те не са важни.

Хареса ми това интервю защото показва как ако човек има мерак всичко става.  Наистина Норберт има опит с рисуването и това му помага но и става ясно как ако не се стреми човек към прекалено сложни неща пак достига успех.  Впечатли ме и това което казва за тестването на параметрите на водата (че не смята тестовете за нужни) защото и аз в последно време почнах да гледам повече растенията и да опростявам всичко, а не да тичам след разни там цифрички.

Айде дано някой се запали по прости и красиви аквариуми като тия на туй поляче. :D

Raven

като го чета това виждам че съм стигнал и сам до същите изводи- за натуралния аквариум,за светлината,тестовете и химията- изобщо цялото виждане за нещата.

и аз мисля че аквариума трябва да се прави от раз и на място- сядаш и го правиш.няма схеми,сечения,златни точки и др.
всичко е по усет- в природата схеми няма.
ако ти идва от вътре - правиш хубави композиции- иначе редиш холандски схеми.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

tishovsx

И аз вече не меря нищо...свършиха тестовете вече :? ...ама днес премерих KH 3, GH5, PH 6.5..хей така за собствено успокоение. В една тема бях писал как торя, и определено има голям ефект , вервайте ми, всички микро и макро елементи са почти в неуловими концентраций от тестовете.

А сетих се...теста на Сера за СО2, не работи и при много ниска обща твърдост или поне лъже, който го ползва да капва по четири капки и да сипва вода, шест капки...тогава е ...по верен или реагира на изменение на PH, не му се доверявайте много..той само за контрол :)

А този пич Норберт си е определено фен на Амановите акваскейпи, в което няма нищо лошо, но ми прави впечатление ниското осветление което ползва...965, в повечето му аквариуми, този последния който му е в АДА определено ми седи на десктопа в офиса, доста е добър..само в левия ъгъл се чудя, дали това е зелена ротала или дидиплис.. :wink:
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

miTko

Тишо, ако се съди по написаното от него трябва да е ротала, щото дидиплиса е доста по-труден.Не че съм гледал, но така съм чел...
Иначе случайно или не повече от  възгледите му са и мои 1:1, което май доказва че светът е малък и всичко вече е измислено от природата.Ние само го преоткриваме.
Разни мои АКВАРИУМИ 

botzi

Допада ми идеята за естествени аквариуми, много хубава статия.  :lol:

don_misho

Не всеки може да направи такова нещо,то на човек си му идва отвътре,това акваристиката си е изкувство като всяко друго,Художници и произведения много,но истинските шедьоври са малко :wink: Браво на човека :bravo
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg682.imageshack.us%2Fimg682%2F460%2F40101892.th.jpg&hash=84ed4e38032181efb8f0a30ceb594125dba6ea32

sk4

Браво много полезна информация... ако може да се получи подобна зелена покривка по по-лесен начин с по-малко усилия бих се пробвал и аз  :-D