• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:20

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Още един новобранец - първи опит

Започната от broto, 18.07.2023 10:51

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Lightning_boy

Цитат на: Деян - 18.01.2024 11:20Ммм, тук има възможност за проблем. Има случаи, даже описани по форумите, когато натрупана мизерия в дебел слой като се разръчка и рибите се тровят с амоняк и загиват в рамките на часове или минути. Но това вече са тежки крайности при прехранвани прасета, колегата не вярвам да срещне никакви проблеми  :)

Това е абсолютно вярно. Но, нали уж ще мести всичко. Та вади рибите, вади водата (за да е по-чиста), мие леко грунда и дава газ. АЗ така бих направил :D
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

Деян

Точно така, прави сте напълно. Аз си дудна само за хипотетичния случай, в който разръчква целия грунд и го мести без миене за да запази максимум бактерии, че после си прехвърли и водата. Но това вече граничи с екстремизъм.  :-D

morriddin

Ще трябва един чист съд за рибките и растенията. В него те ще престоят няколко дни, нека да е седмица. Ето как бих го направил аз: Точа основното количество вода и я наливам в "чистия" аквариум. Местя филтърът, рибките и растенията в него без да засаждам и пускам филтъра да си върти водата докато му дойде времето за новия аквариум. В старият е останало минимално количество вода, та разбърквам грунда да излезе мизерията от него, изхвърлям я с останалата вече лайняна вода, местя го в новия аквариум, и тъй като самия грунд вече ще е малко за новия аквариум, го настилам като подложка, а над него насипвам нужното количество нов неутрален грунд. После е ясно - засаждам растенията, местя филтъра, преплаквам гъбите в 50% от старата и още толкова нова, престояла вода - това вече в новия аквариум, оставям го да си върши работата и рибките местя на другия ден. Междувременно, на тях ще им стигне най-обикновен аератор докато се нанесат в новия дом. Естествено, растенията ще преболедуват за кратко, но в крайна сметка ще запазя и достатъчно бактерии, хранителна база за растенията и ще се отърва от излишната органика натрупана в стария аквариум. Ако броят на рибките е в рамките на нормалното, стресови ситуации няма да има.

broto

Здравейте,

вече мога да се похваля с нова "къщурка" на рибоците - прехвърлих ги в 50л аквариум. Благодаря на всички за съветите и коментарите. Определено ми бяха от полза.
Накратко - извадих 80% от водата и рибите, извадих растенията и охлювите, и с останалата вода в малкия аквариум изплакнах грунда. След това изсипах гадориите и остана само грунда. Прехвърлих го в новия аквариум. Върху него сложих новия грунд, който бях оставил цяла нощ накиснат в чиста вода и след това старателно го изплакнах. Сложих растенията и охлювите, корените, филтъра, нагревателя, термометъра и въздушната помпичка и 1/2 от "старата" вода. Всичко започнах сутринта. Новоподредения аквариум го оставих така до другата вечер, за да може да се почисти и избистри водата. На рибите им бях отклонил въздух, за да не страдат от липсата му. На следващата вечер прехвърлих рибите и останалата част от водата, в която бяха. Сипах 50% чиста вода и така аквариума се напълни горе долу до половината. След 1 седмица допълних аквариума и вече е пълен до горе. Още едно голямо благодаря на всички замесени в цялата процедура. Слагам малко снимки.

Имам един въпрос ... понеже грунда не ми стигна за малко, та се чудя дали някой знае от къде мога да си купя/взема, но не цял пакет?

mushroom

Здравей, браво и дано всичко да е наред.
Не знам какъв ти е грунда, но като цяло в някои строителни маркети (сещам се само за Топливо) има кварцова фракция в различни размери 2-3-4-5-6мм. и я продават на килограм.
Сега дали това те устройва или не може да провериш на място.
Аз примено с един колега, защото сме пинтии една вечер пресяхме повечето детски пясъчника в Морската градина в Бургас и се снабдихме с 10кг. горе долу 5-6мм. кварцови камъчета. Е бая котешки лайна също пресяхме, ама няма пълно щастие, а мисля че и за децата едно добро сме направили. ( - :
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

morriddin

Цитат на: broto - 09.02.2024 13:59Имам един въпрос ... понеже грунда не ми стигна за малко, та се чудя дали някой знае от къде мога да си купя/взема, но не цял пакет?
Взимал съм отворени пакети от Рибките бг. Теглят го колко е останал и плащаш на килограм, но пакет от 3 литра не е чак толкова голям, а и няма да е излишен като решиш да разсадиш някое растение. Аз съм купувал само Наталит и то - заради растенията. Иначе си ползвам само речен пясък с фракция 2-5мм. Наталита върши много добра работа за разсаждане - от една кошничка Cryptocoryne wendtii Green, залесих 3 аквариума като твоя. Много добър грунд за растенията е, препоръчвам го!
С преместването си се справил блестящо, както и с аранжировката! Аз бих сложил още един по-масивен корен, или камък в ляво - за баланс на визията, но и така си е добре, и радва окото! Браво!

Lightning_boy

Всичко изглежда наред и според мен *THUMBS UP*
Само не знам защо не си го напълнил догоре?
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

broto

Здравейте,

още един път благодаря на всички за съветите и напътствията. Добавяне на грунд - все още предстои. По препоръка на morriddin:

ЦитатВзимал съм отворени пакети от Рибките бг.
може би ще взема този от рибките.бг.

ЦитатВсичко изглежда наред и според мен *THUMBS UP*
Само не знам защо не си го напълнил догоре?
Не успях да го напълня до горе, защото не ми стигна чистата вода. Още на следващата смяна нивото е допълнено.

Имам следния въпрос - знам, че 1/3 от общия обем на водата в аквариума трябва да се заменя всяка седмица с чиста вода. Но наистина ли трябва да е такова количеството? Представям си как на аквариум от 200л всяка седмица му се сменят по 66литра...


bunzip2

Смяната на вода трябва да е долу-горе 30%.
Сега, според зависи натоварването на аквариума, какъв грунд има, ториш ли, по колко и с какво - абе има си някои въпросителни, дето според тях може да забавиш/зачестиш смените, както като време, така и като количество вода.
За средно статистически аквариум, препоръчителната смяна е 30%, за да избегнеш натрупването на разни вещества във водата, като амоний, соли, торове ако добавяш и т.н.
При стар и стабилен аквариум, забавянето на смяната или пропускане на 1-2 седмици, не би довело до кой знае какъв негативен ефект. Има хора, които и никога не сменят вода, и на пук на всичко, аквариумите им се движат добре  :-D

Като цяло, като правиш голям аквариум, трябва и да се съобразиш с поддръжката на същия. Всяко нещо си иска неговото.

Поздрави и успех  *privet*

mushroom

Много зависи от аквариума, както е обяснил колегата. Аз примерно сменям на 2 аквариума всяка седмица или на 2 седмици (зависи дали имам време). А на един друг сменям веднъж в месеца.
Ако все пак държиш да сменяш всяка седмица и ~30% може да си го разпръстнеш през цялата седмица. Днес 10-20л., в други ден пак 10-20л. и така.
"We Do Not Inherit the Earth from Our Ancestors; We Borrow It from Our Children."

Lightning_boy

Имам 400л. аквариум. Сменям директно от чешмата, на 1-2 месеца, в общи линии като се сетя. Сега, факт че филтъра е корав, имам и сериозно количество грудн и растения.
Мисълта ми е, че акваристиката е до голяма степен наблюдение на нещата и доста малко количество действие от твоя страна.
Ако всичко е наред - не пипай. Нека си върви системата. Това му е хубавото на това хоби.
Аз лично съм забелязал, че колкото повече се вглабявам, толкова по-зле стават нещата. Опитвам се да оправя едно, скапва се друго.
И нещо много важно за финал. Дори и да имаш умряла рибка, това не е предпоставка задължително да има проблем със системата. Трупове е имало, има и ще има. Това е част от играта.
Вади си вода от новия кладенец, но не плюй в стария.

bunzip2

В 400 литра, при това работещ от дълго аквариум, нещата са мнооого по-стабилни от колкото в 50-тина литра да речем.
То има едно правило:
- по-голям аквариум, по-малки грижи.
- малък аквариум, големи грижи.

А в аквариуми с обем под 20-тина литра да речем, изобщо е трудно да се поддържа някакъв баланс.
В крайна сметка е силно относително спрямо типа на аквариума. Колкото е по-бърз, изискванията са по-големи, дори и при голям литраж, налага се обгрижване.
Ако е нещо low tech, да си крета там, естествено, че може обслужването да се забави в пъти.

Помня на времето имах един 120-130 литров гьол, с 2-3 скаларии, един голям калихт, осветление като за бог да прости и няколко гигантски криптокорини.
Сменях вода долу-горе веднъж в годината по 20-30%. Рибите се бяха приспособили, защото параметрите на водата се влошаваха доста плавно.
Резултата накрая беше, че всяка новодошла риба, си заминаваше за 2-3 дни геройски :D

Similar topics (5)

57804

Публикации: 6
Прегледи: 5151

14822

Публикации: 1
Прегледи: 3757

9289

Публикации: 55
Прегледи: 36844

43728

Публикации: 15
Прегледи: 9144

12757

Публикации: 24
Прегледи: 14891