• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 08:06

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Какво е акваскейпинг?

Започната от don_misho, 23.12.2010 23:45

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

don_misho

23.12.2010 23:45 Last Edit: 01.11.2013 21:48 by Георги
За акваскейпинга отдавна е дъвкано в тоя форум, писани са доста статии, има доста снимков материал, доста практика на колеги акваристи, но явно не е достатъчно за да се разбере от начинаещия акварист или от човека, който трябва да разбере що е туй животно, що се крие в него и какво всъщност представлява АКВАСКЕЙПИНГА!
Накратко ще се опитам да обясня моето виждане за това изкуство, което покорява хората по цял свят, хората носещи в себе си усещането за първичното, натуралното, уравновесеното и красивото.
За да направиш акваскейп, първо трябва да имаш някакви познания в сферата на акваристиката. В смисъл да познаваш някои видове риби, растения, начина им на живот и развитие в аквариума, да познаваш техниката необходима за оптималното им развитие в такава среда, нужното осветление, температура и прочие... все неща които са до болка обяснявани от колеги акваристи с дългогодишен опит и практика и могат да се прочетат в този форум.

Така, за да създадем АКВАСКЕЙП, първо трябва да познаваме природата, смисъл да сме хора, които често ходят из природата, примерно рибари, ловци, билкари или просто хора които сутрин правим здравословната си обиколка из парка, бягайки или карайки колело, хора, които поне за няколко минути на ден се стремим да обърнем внимание на структурата и красотата, чистата майка природа около нас, нейните цветове, форми, непринуденост, спокойствие и загадъчност.
Имаме ли това заложено естествоусещане у себе си, от тук нататък е лесно.
На първо място в изграждането на акваскейпинга е изграждането на хардскейпа или оформянето на скелета на композицията, сиреч да подредим камъните, наклона на грунта, корените и растенията така, че да оформим цялостната композиция така, че да изглежда възможно най-естествено, сиреч не просто да си купим аквариум да натръшкаме пясъка, камъните, клони и тревички, а да седнем и да помислим как можем да го подредим така че да изглежда по естествено, като някое кътче от природата, което подсъзнателно сме запаметили в съзнанието си, което означава че преди да започнем на свой ред сме подбрали подходящия грунт с подходящата фракция, съдържащ необходимите подхранки в зависимост от планираните растения и цялостно развитие на скейпа, подходящият размер на камъни и корени, които отговарят на обема на аквариума.

Да ви кажа честно, до голяма степен в акваскейпинга се разчита на визуалната заблуда, смисъл трябва така да се подредят нещата, че да се наблегне как ще изглежда скейпа гледан фронтално. Примерно виждал съм аквариуми на едни македонски и сръбски колеги, които в сто грамов съд, след подходящия подбор на грунт, растения и коренчета довеждат нещата да изглеждат така сякаш гледано на снимка съдът изглежда като 200 литров аквариум.
Аз лично, след поредния опит за скейп, винаги удрям няколко фронтални снимки на аквариума и след внимателен оглед променям нещата докато ми се хареса скейпчето.
Така, вариантите за подредба, стил, илюзия от тук нататък са безкрайно много, всеки може да пусне в ход фантазията си да експериментира собствено виждане, стил и т.н. и ако щеш да копира други скейпи, има страшно много снимков материал и инфо във форума, просто можеш да си харесаш скейп и да се пробваш да го направиш същия като за начало, за да усвоиш градивната идея на акваскейпинга.

Имайте в предвид, че за да създадете един въздействащ акваскейп, е задължително да имате основни познания за акваристиката, но не е задължително да сте дългогодишен акварист. Просто приемете аквариума у дома ви като празно 3D платно, което чака да нарисувате нещо върху него, вярно е че не на всеки му се отдава, но пък всеки може да пробва... нали!
Успех на всички!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg682.imageshack.us%2Fimg682%2F460%2F40101892.th.jpg&hash=84ed4e38032181efb8f0a30ceb594125dba6ea32

Raven

Ще добавя и аз няколко мисли по въпроса , въпреки че Мишо го е казал същественото.

Има два вида скейп според мен- "личен" и "публичен".

Тези които са правили опити и след това са ги снимали винаги с изненада забелязват че това което изглежда добре на живо на снимка изглежда съвсем сбъркано понякога.
Това е така защото гледаме един триизмерен обект на двуизмерен носител какъвто е снимката, загубата на третото измерение понякога обърква нещата.

Когато правя някакъв опит който искам да снимам след това за конкурс или за показване аз винаги снимам постоянно с телефона и мятам набързо на компа през блутуута- това са текущи снимки които да ме ориентират как  се развиват нещата.

Когато си правя домашен аквариум с който не мисля да участвам на конкурси не следя за тези неща, често на снимка такъв аквариум изглежда с дефекти или объркани елементи, но на живо е нещо съвсем различно.

Акваскейпинга е изкуство като всяко друго, независимо дали става въпрос за скулптура, рисуване върху вода, икебана.... това си е изкуство и добрите скейпъри са добри художници с усещане в  тази област.

Акваристиката е част от това изкуство, както скулптора познава  свойствата на камъка или на метала от който лее , така и скейпъра познава акваристиката като основен елемент, растенията и техните особености, начинът по който се държат във времето.

Акваскейпърите които развиват това изкуство работят с много елементи от него и фотографията е един от тези много съществени елементи, за да е представен добре един завършенн скейп трябва да му се направи професионална снимка, за целта или самият скейпър трябва да познава добре особеностите на аквариумната фотография която е доста по различна от другите видове фотография, или да си намери такъв фотограф.
Тъй като са малко специалистите по аквариумна фотография повечето скейпъри са и добри специалисти в тази област, имат добра фотографска техника и знаят как да я използват.

Общо взето е доста сложно и многопластово изкуство и изисква комбинация от няколко развити умения, до тук говоря за майсторите които правят световноизвестните скейпи, тези от топ 27 и тези които печелят конкурсите.

Иначе всеки може да си прави скейп - не е сложно като принцип и не изисква някаква сериозна техническа подготовка или придобиване на кой знае колко сложна информация и знания, важното е да има желание  :-).
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

iek

24.12.2010 12:36 #2 Last Edit: 03.11.2013 17:51 by Георги
Терминът акваскейп не трябва да се присвоява само за растителните аквариуми. Оформление на аквариума, т.е. акваскейпинг, прави на практика почти всеки, отделен е въпросът дали неговия акваскейп ще има " художествена" стойност, това е просто една работа с материалите: субстрат/пясък; камъни; корени; растения/корали (при морските), акваскейп правят дори цихлидарите, подреждайки камъните, така че да наподобят дъното на определен биотоп.
Какво значи определението за даден аквариум-Това не е акваскейп?!
Е как да не е, като човека е подредил растения, камъчета, някое коренче, това че аквариумът му не е от световна величина, не значи, че му липсва оформление.
Поради тази причини винаги съм недоумявал разделението в конкурсите на категории сборен аквариум, акваскейп и пр., че те самите радетели на идеята не знаят в коя да си пуснат аквариума.
И тъй като виждам, че никой не го вълнува идеята за акваскейп на рифов аквариум  :-), освен Тишо, ще ви дам един пример само с растителен скейп, за да подчертая най-важното нещо за един "призов" скейп, а това е хардскейпа, представете си долната снимка без растенията и ще видите, че липсата им няма да се усеща много.

12-ти IAPLC 2010


С две думи- намерите ли си камъни от такава величина и то в достатъчно количество, класиране в първите 27 ви е в кърпа вързано.

Прекрасен аквариум е по-трудно постижимо да се направи само с растения, някои успяват:

26-ти IAPLC 2010.


Асен Евгениев

И аз винаги съм се чудил дали цихлидарниците /понеже там има яка подредба на
камъни/ не са акваскейпинг?
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

don_misho

Разбира се,че изкувството акваскейпинг включва скейпи само с корени или само с камъни или комбинация от двете плюс растения или само растения,това е ясно.Моята идея да пусна темата и да обясня какво разграничава натръшкания произволно аквариум с растения корени камъни,корали и рапани и корабчета и каквото и да било там но да е аквариум устроен така че да напомня кътче природа или просто аквариум направен така,че да въздейства на сетивата на наблюдаващия го по начин по който въздейства изкувството,понеже точно това означава акваскейпинга и това реално различава това:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi84.photobucket.com%2Falbums%2Fk23%2Fdon_misho%2F111111.jpg&hash=c410ad8ba6d2edf3eac268a3a7a2b8ee104f9be8

от това което iek е показал в предния пост.
Трябва да стане ясно,че има огромна разлика между рисунка и картина и ние би трябвало да се стремим да правим картини,понеже в случая с акваристиката това не е толкова трудно,както каза Raven иска се желание!!!
Напълно споделям мнението за ненужното раделение на категории в нашите вариянти на конкурси.Според мен трябва да се прави един конкурс примерно коледен конкурс за най-красив аквариум или най красив акваскейп,бил той сладководен соленоводен оформен само с корени или само с камъни или само с растения или  смесено и т.н.По начина по който се оценява или гласува,смисъл без компетентно жури,сиреч от членовете на форума нека се оценява аквариума който въздейста на хората по някакъв начин смисъл аквариума,който наистина има въздействие върху обикновения наблюдател,обикновенния човек.Всичко друго на този етап е просто излишно.Нека обикновенния човек гледайки първите 10 аквариума в класирането(независимо какъв тип са) му бъде като някаква начална преценка от къде да започне да помисли как да го направи  и към какво да се стреми.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg682.imageshack.us%2Fimg682%2F460%2F40101892.th.jpg&hash=84ed4e38032181efb8f0a30ceb594125dba6ea32

elblanko

Интересни разсъждения, между другото никога не съм получавал конкретен отговор на въпроса какво е акваскейп.
По това което прочетох тук всички аквариуми са акваскеип, защото едва ли някой е сипвал с с кофа камъните в аквариума си и готово. Всеки ги е подредил по някакъв начин.
За мене единствената разлика е че просто на някой им се получава добре а на други не, въпрос на фантазия.
Та да си дойда на въпроса.
Чел бях някъде, че в такива конкурси не се допускат аквариуми с големи риби.
Това така ли е изобщо, и ако е така какво налага това ограничение?
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

dafil

Сам се ограничаваш с илюзията за "широта"и "безкрай"с  използването на едри риби.
Целта е да пресъздадем максимално големи обекти,гледки или както искаш го наричай в ограничен обем.На фона на малки риби и дребнолистни растения те наистина изглеждат големи,но представи си го с едри риби :-)
Естествено това е само един от похватите.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

skorpi_zoo

Всичко изглежда добре стига да ти харесва на самия теб!!! :-D
Ако го хвана тоя Мърфи...

borislav

Може да се направи и великолепен акваскейп с големи риби като дискуси например,но обема на аквариума трябва да е поне 500л. - 700л.  Това  е и висшия пилотаж в сладководната акваристика-съчетаване  на  риби с необходими изисквания-висока температура,неколкократно хранене на ден,необходимост от аерация,чести смени на водата ....от друга страна отглеждане на красиви претенциозни растения също с определени изисквания-торене,СО2,температура,осветление....
Снимки на аквариумите :                                                          
https://picasaweb.google.com/100568025807081987532/qzfXwC?authuser=0&feat=directlink

miTko

Може да се каже и по-кратко. Като гледаш крайния резултат трябва да почувстваш хармония и усещане за естетика. На практика е картина, рисувана от живи и мъртви елементи.
Разни мои АКВАРИУМИ 

elblanko

Мерси колеги за разясненията, и все пак мисля че въпроса е решим, просто се ползва по голям аквариум.
Конкретния ми въпрос е дали се допускат такива аквариуми принципно?
ЦитатМоже да се направи и великолепен акваскейп с големи риби като дискуси например
Имам предвид по големи риби от дискусите.
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

Similar topics (5)

21329

Публикации: 2
Прегледи: 4402

49011

Публикации: 3
Прегледи: 4143

11874

Публикации: 14
Прегледи: 11724

18965

Публикации: 2
Прегледи: 3822

19447

Публикации: 64
Прегледи: 45113