• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Илюзия за дълбочина

Започната от kraltchev, 23.02.2006 00:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

23.02.2006 00:40 Last Edit: 26.02.2009 16:41 by miTko
В темата за холандския стил се споменава за това как да се създаде илюзия за дълбочина на аквариума.  Става въпрос не за височината на водния стълб, а за разстоянието от предното до задното стъкло.

Просто казано илюзията се създава като се отвлича вниманието от задната част на аквариума.  

Холандците правят това по три начина:
- Червените растения които силно привличат окото се садят на по-преден план така че да отвличат погледа от задната граница на съда.
- Растенията се съдят толкова гъсто че задното стъкло изобщо не се вижда.
- Типичните холдански "пътеки" от растения които са високи отзад и се снижават отпред дърпат погледа напред и очите на зрителя се задържат повече в средната и предна част на аквариума.

Ето една галерия с холандски аквариуми в които може да се видят гореописаните подходи:
Холандски

Такаши Амано има малко по-различен подход.  Той просто оставя аквариума без фон.  Всички сме виждали неговите аквариуми пълни с толкова чиста вода че през аквариума човек сигурно може да гледа телевизия и изобщо да не забележи че има вода. Наистина "безкраен" аквариум:
Амано 1
Амано 2
Амано 3
Амано 4

Но най-лесния начин да се постигне това е не чрез следване на холандските и японски подходи, а чрез просто преместване на светлината по-напред.
Осветлението на моя 180 сантиметров аквариум се състой от четири флуоресцентни пури разположени надлъжно една до друга.  Ако изключа задните две задната част на аквариума се затъмнява и тъй като имам черен фон изобщо не мога да кая къде аквариума свършва.  Ефекта е много силен. Снимките които прилагам не предават резултата напълно.  
Пример

Може би не всеки който гледа двете снимки получава впечатление за "безкрайния" ефект.  Но със сигурност всеки би могъл да забележи как на по-тъмната снимка има ясно изразена "дълбочина" - зелените ниски растения определено са на преден план, а по-високите зад тях определено са по-назад.  Това не може да се каже за равномерно осветената снимка.  Ако ви е трудно да забележите това за което говоря погледнете двете снимки с леко примрежени и замъглени очи.  Това имитира приблизително начина по който ние възприемаме образа - докато фокусираме на определен детайл останалата част от снимката не е на фокус.

Разбира се ако в аквариума има светлолюбиви растения на заден план намаляването на светлината е невъзможно.  Това е още един пример за това как растителните аквариуми трябва да се планират много прецизно и в съответствие с изискванията на растенията.

--Николай

Longanlon

Ники, що не правиш едни хубави, дълги статии от тия си мнения? Примерно вчера пусна за холандските аквариуми, сега пак.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

niky

Aз мисля да ги съберем тия статии и да ги сложим направо на сайта.

kraltchev

Ми не правя статии от тия постинги щото не съм съвсем уверен кое е наистина ново за вас в България кое не.

Като дойдох за пръв път на българския форум имах идиотската идея че има много информация дето не я знаят хората в България, но бързичко се превъзпитах и ми изчезна това американско отношение.  В някой отношения българското хоби е много по-напред от хобито тук.  Поредния пример за мен са снимките на Ицо :!: .

Ако може някой от администраторите да прави постинги на статий май-ще е най-полезно за мен поради причината която описах в началото.

--Николай

penio

Не съм съгласен с виждането на колегата за пресъздаване на дълбочина.  Илюзия за дълбочина се създава, като предния фон е тъмен и колкото е по-надалече, толкова по-светло трябва да става.
Ето един  пример:

а ето и един с тъмен заден фон и светъл преден  (макар и тука да има игра със светлината)

Следващия принцип е рамкирането, ако пейзажа изглежда рамкиран от едната или двете страни с тъмен предмет  (корен, тъмно високо растение)  дава ясна представа за границата на картината и тя изглежда завършена. Между другото, това са основни принципи в пейзажната фотография, като най-важния е  тъмен преден и светъл заден фон за пресъздаване илюзия за дълбочина на снимката.
А, да и още нещо, ако се освети малко по-силно в задната част, сенките ще дадат обем на предметите в аквариума. Разбира се, нямам пред вид остри сенки, във които нищо не се вижда, просто съвсем леки и едва забележими.
Аква скейпинга  и фотографията на един природен пейзаж имат много общо. И двете са малка снимка от природата, която, щом я видим трябва да ни накара да се почувстваме сякаш сме там.

miTko

Цитат на: penio - 19.09.2013 23:00
Аква скейпинга  и фотографията на един природен пейзаж имат много общо. И двете са малка снимка от природата, която, щом я видим трябва да ни накара да се почувстваме сякаш сме там.
Колкото общо имат, толкова и разлики.
По принцип си прав, но работата хич не опира само до затъмняване на предния фон. Има компоненти, които трябва да се съчетаят да добър резултат, например размер и форма на компонентите(камъни, клони, растения че и риби даже), отстояние на фона("отпушване" на аквариума), подсветки(правилно използване), цветове дори. В един аквариум илюзията за дълбочина е пряко свързана с илюзията за големина. Изобщо нещата са доста специфични, защото се снима малък затворен обем пълен с ВОДА(не въздух), осветен с изкуствено осветление и в тъмна стая. Май условията повече отиват на портретно студио, отколкото на природен пейзаж. Не знам Амано какво мисли по въпроса, но пък той има един килер, пълен с фотографска техника(някъде бяхме пускали снимка), че е и профи.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Милан

А най-добре не се ли получава с плакат зад задното стъкло? Ама не обикновена картинка, ами да съчетана с цветовете според акваскейпа и самото изображение да е с такъв пространствен ефект.

Similar topics (1)

17019

Публикации: 4
Прегледи: 5898