• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:51

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Холандският стил

Започната от kraltchev, 22.02.2006 06:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

kraltchev

22.02.2006 06:12 Last Edit: 26.02.2009 16:44 by miTko
---------------------------------
Около 1940 година холандците са били едни от първите които са почнали да поддържат аквариуми с растения и успешно да отглеждат растенията в тях. Холандското Аквариумно Общество (NBAT) започнало да провежда ежегодни конкурски с ясно очертани правила как точно трябва да се разполагат и отглеждат растенията. Следването на тези правила насочвало всички участници към подреждане по определен начин.  Така е започнал типичния "холандски" стил.

Акваскейп в холдандски стил от 80-те години:
http://img.photobucket.com/albums/v180/tsunamicarlos/DutchExample2.jpg

Типични за холандския стил са плътните и прецизно оформени групи от растения.  Растенията оформят "пътеки" които са по-високи в задната част и се снижават отпред.  В идеалния случай се използват не повече от три вида растения на всеки 30 квадратни сантиметра аквариумна площ, което означава че идеалният холандски стил 120 см. аквариум съдържа не повече от 12 вида растения. Стеблените растения се избират внимателно според темпа на растеж за да позволяват да се поддържа формата на "пътеките" с най-малко усилия.  Растения като Lobelia и Saururus се използват често.

Растенията се подреждат така че между съседни растения да се създаде максимален контраст на цветовете и формата/размера на листата. Цветовете не са ограничени до тоновете на зеленото.  Растения с малки листа като Hemiantus micranthemoides се комбинират с такива с големи листа, Bacopa caroliniana която има закръглени листа се комбинира с Ammania gracilis която има удължени листа.  Така подбраните растения се подреждат като групи които привличат окото. При това аквариума трябва да има не повече от две такива групи.  Те се разполагат така че да са около 1/3 или 2/3 от дължината на аквариума.

Акваскейп в холдандски стил от 2001-2002 година:
http://img.photobucket.com/albums/v180/tsunamicarlos/DutchExample.jpg

Някои важни особености са това че детайлите на заден план не бива да привличат окото (червени растения не се слагат отзад) за да се създаде илюзията на дълбочина чрез по-тъмен заден план. Аквариума обикновено е представителен само от една страна - отпред.  Задното  и страничните стъкла трябва да се скриват по възможно най-естествен начин чрез използване на мъхове и папрати. Друга особеност е че декоративните материали - скали и дърво - трябва да са сведени до минимум.  Ако ги има те са само от един вид - не се смесват различни видове скали или дърво.

Типични растения:
Rotala indica
Lobelia cardinalis
Limnophila aquatica
Bacopa caroliniana
Alternanthera reineckii
Java moss
Ammania gracilis
Hygrophila corymbosa v stricta
Hygrophila difformis
Saururus cernuus
Hydrocotyle leucocephala
Didiplis diandra
Rotala macrandra
Vallisneria sp
Echinodorus 'Ozelot'

Рибите имат много важна роля в холандския стил. И в трите слоя на водата - долен, среден и горен - трябва да присъстват риби за да привличат окото на наблюдателя.  Всички видове риби трябва да са с различна форма и оцветяване, но трябва да се използва минимален брой родове и видове - тоест не се смесват рамирези с крибензиси или пък карнегиели от близки видове защото са близкородствени. Високо зе оценяват стада от скаларии или конго-тетри.  Стадата трябва да са от колкото се може повече индивиди.

Много важно е как аквариума се вписва в жилищното пространство тъй като обикновено той е основната декорация на стаята.  Обикновено аквариума се вгражда в стената чрез изработване на дървено покритие по поръчка поради малкия размер на стаите в Холандия. Изобщо не се приема метална стойка или пък дори част от екипировката да е на показ.

В заключение ето типичните данни на един холандски аквариум:
Обем: от 300 до 1000 литра
Осветление: 0.5 до 0.6 вата на литър.  Мното ниски Келвини (5 000 изглежда е стандарт)
Нитрати: Обикновено над 10 мг/литър
Фосфати: Нула или близо до нулата
Видове растения: 12 до 19
Видове риби: 5 до 7

Карлос Санчес
---------------------------------

--Николай

Similar topics (1)

13724

Публикации: 2
Прегледи: 14795