• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.02.2020 20:08

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Ексима
  • Професионална поддръжка на аквариуми

ASE 2011 конкурс, резултати и галерия

Започната от miTko, 13.05.2011 18:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

miTko

Тази година конкурса ми се струва по-слаб от миналата, но има и хубави неща:

http://www.aquaticscapers.com/en/contest-gallery/20
Разни мои АКВАРИУМИ 

iek

Има един много добър аквариум и той е №15. Оригинално решение е и №3- да напълниш 400л само с ричия, на мен ми действат успокояващо тези заоблени форми, може би да бяха по-надигнати ли?
Напълно заслужено е 1-то място при нано аквариумите- кошмарна за поддръжка е тази комбинация (утрикулария, НС и мъхове), иначе няма много финес, но и като цяло категорията не е на висота.
Явно, че повечето сериозни играчи се пазят за конкурса на Амано.

Raven

Първият заслужено печели ,въпреки че тази тема с арката от корен е поне на три години.
Вторият е прекалил с растенията, иначе камъните са добре но ги е замазал с прекалено много видове растения, станало е малко претрупано.
№15 трябваше да е на второ място- много добро изпълнение, много естествено.

Гледам че едни и същи теми и модели се експлоатират в нови варианти, сега на мода е коренът стърчащ от един остров и арката от корен, това не е лошо - тези модели са интересни и по този начин се усъвършенстват.

Има няколко добри аквариуми, има развитие и напоследък все повече се залага на естественият леко подивял стил, моделът "стара гора" също е на мода- все хубави натурални аквариуми.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Borko7

Но на журито явно не има харесва да е много подивяло. Изрично го пишат като забележка на 15. И на няколко други места казват, че камъните трябвало да се почистят (напр. 4). Аз умишлено искам камъните да позеленеят, какво не им харесва не ми е ясно.
I don't know half of you half as well as I should like,and I like less than half of you half as well as you deserve

Raven

И на мен много ми харесва когато камъните и коренът са леко зеленясали, понякога се получава един тънък филм от наситено зелени водорасли- седи много естествено.
Въпрос на виждане е, някой харесват по изчистените работи, според мен те са стерилни и се отдалечават от понятието нейчъръл аквариум, по скоро отиват към  икебана.

Без значение дали е акваскейп или обикновен домашен аквариум, идеята е да се създаде работеща балансирана среда, това е върхът на акваристиката и това е и най трудното.
Перфектният баланс си личи, при него и рибите и растенията са в оптимална форма а поддръжката е минимална, така се създава мини екосистема.
При съвсем изчистени аквариуми това не е възможно, така че дори и от тази гледна точка не е лошо да има малко водорасли, някой от тях са индикатор че системата е балансирана.
Пълното отсъствие на водорасли не е нормално.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

tetra

Raven -Заключението ви ,че ''При съвсем изчистени аквариуми това не е възможно, така че дори и от тази гледна точка не е лошо да има малко водорасли, някой от тях са индикатор че системата е балансирана.''
Ме накара доста да се замисля-може и да е така?
Ако се върнем във времето преди 4,5 милиарди години когато условията за живот са били неблагоприятни за сега съществуващите растения и животни .Без кислородната атмосфера е била съставена преди всичко от водород и хелии химически свързани като метан и амоняк ,азот водни пари и др.Активните вулканични дейност.
Охлаждането на земята и прекратяването на вулканичната активност ,довеждат до кондензиране на водните пари и създаване условие за фотосинтеза.Така на дъното на океаните,където не могли да преминават UV лъчите(тъй като рядката атмосфера не била в състояние да ги спре ) се създали условия за първите организми които били в състояние да извършват фото синтеза-и правде подобно това били днешните водорасли,който ни създават толкова проблеми.Предполага се ,че около 20%от кислорода в земната атмосфера е пройзведена от водораслите.Постепенно в кислородната  атмосферата се появяват и съвременните водни растения.Условията за развитие на водорасли е влошено.Но при първите отклонения и нарушаването на еко системата те се появяват.По точно бих казал като индикатор който ни предупреждава,че имаме някакви отклонения от оптималните условия,а не че еко системата ни е балансирана.
ползвана литература  http://www.klub.akva.sk/ брой 2.  *privet*

miTko

Цитат на: iek в 13.05.2011 20:08
Има един много добър аквариум и той е №15. Оригинално решение е и №3- да напълниш 400л само с ричия, на мен ми действат успокояващо тези заоблени форми, може би да бяха по-надигнати ли?
Напълно заслужено е 1-то място при нано аквариумите- кошмарна за поддръжка е тази комбинация (утрикулария, НС и мъхове), иначе няма много финес, но и като цяло категорията не е на висота.
Явно, че повечето сериозни играчи се пазят за конкурса на Амано.

Четеш ми мислите! Този с ричията също го харесах от пръв поглед, просто си харесвам такива неща.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Raven

Водораслите разбира се че са нежелани в аквариума и са индикатор за влошен баланс, всяко водорасло си има причина за своето появяване но обща причина за всички е влошен баланс и лош азотен цикъл.

Идеята е че водораслите присъстват във всеки аквариум както и във всяка водна екосистема,независимо колко чист на пръв поглед е аквариума, просто трябва да се държат в умерени количества и това е всичко.

От тази гледна точка те си имат своето място и в акваскейпа, камъните и корените обрасли с малко водорасли са ефектни и създават усещане за естествена природна екосистема.
Не е задължително, просто понякога в някой скейпи водораслите могат да са интересен детайл.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Aquadream

Малко зелени водорасли тук там наистина са добре според мен. Така си и направих аквариума от коледния конкурс миналата година. Пуснах го в АСЕ 2011 и ме изстреляха на 69 място заради лошо състояние на скейпа. 14.5 от 30 точки за състояние. Интерсно как на никой не направи впечатление че водораслите са само по камъните и никаде другаде. Такъв контрол върху водораслите се парви с много сериозна аквариумна химия, но явно че такива знания не се броят за чеп там.

Raven

Мда, риск си е  ....

Не всеки има "правилното" усещане за акваскейп. :-D

Въпрос на виждане и субективна оценка на журито и на конкурса, специално това жури се доминира от О.Нот а той има малко дървеняшко виждане за акваскейп.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Aquadream

Цитат на: Raven в 15.05.2011 08:08
Мда, риск си е  ....

Не всеки има "правилното" усещане за акваскейп. :-D

Въпрос на виждане и субективна оценка на журито и на конкурса, специално това жури се доминира от О.Нот а той има малко дървеняшко виждане за акваскейп.

Това дето го направих не беше акваскейп ами събрана зеленина от каквото имах под ръка по него време.
Оливър не знам дали е доминирал журито ама Лука Галарага се е изказал като квачка на главата на всяко пиле и е надрънкал куп глупости. На тоя Бразилски таковата всеки аквариум му се видя монотонен, скучен, несъвършен и прочее. А като му видях великите творби не видях акваскейп ами аквацветарство.

miTko

Aquadream, не го взимай навътре. Те очевидно няма да излезнат от стереотипа на стерилния аквариум. Те и жените стават все по-силиконови, а по конкурсите ги оценяват високо. *dontknow* Скъсваме с природата, което е лошо.
Разни мои АКВАРИУМИ 

anasarka

Номер 4 направо ми грабна погледа, нищо че на съдиите криптокорината им боде очите :-)
КОЛКОТО И ДА Е БЪРЗА СВЕТЛИНАТА ВИНАГИ ПРИСТИГА ВТОРА, МРАКЪТ ВЕЧЕ Я Е ИЗПРЕВАРИЛ.

77

при стандартните аквариуми първите 5 места са заети от жълтурковци....
ебати толкова ли са добри,или пък хобито в европа е на толкова ниско ниво.
то и нашият конкурс не върви както си го представях...
ще помоля тези които мислят да участват да попълнят формата за участие,снимката можете  и по късно да добавите.

Aquadream

Цитат на: miTko в 16.05.2011 11:11
Aquadream, не го взимай навътре. Те очевидно няма да излезнат от стереотипа на стерилния аквариум. Те и жените стават все по-силиконови, а по конкурсите ги оценяват високо. *dontknow* Скъсваме с природата, което е лошо.

Аз не съм и очаквал много от този конкурс. Моя скейп не е нещо особено.