• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.02.2020 02:02

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Ексима
  • Професионална поддръжка на аквариуми

1,8л нано - място за коментари

Започната от miTko, 02.01.2009 17:05

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

miTko

Пускам за коментар и това нещо, което правих за конкурса.

Размери: 18x10x10cm
Обем: 1,8L
Други данни: Осветление - 9W PL,(7часа ден)
Отопление - 2,5W
CO2 - не
Филтрация - не
Смяна на водата - 1/4 през ден
t° = 23°C
pH = 7
KH = 8

Растения:
Aegagropila linnaei(Cladophora)
Leptodictyum riparium
Lomariopsis lineata

Животни:
Physa sp.
Planorbis sp.

Аквариума е стартиран в края на октомври. При осветление 9 вата и температура 23 градуса и без торене, мъха растеше

доста бавно в сравнение със същия в големия аквариум. Снимка за конкурса:По време на заснемането(не без моя помощ) изгоря баласта на PL-ката, с която осветявах аквариума. Наложи се да светя

с по-мощна енергоспестяваща. Мъха нарастна бързо и няколко дена след снимките изглеждаше така:Тогава реших да махна папрата в дясно и да пробвам само с мъх(Leptodictyum riparium) на заден план.Получи се добре,

но възникан нов проблем. Мъха достигна повърхноста, че и отгоре. При смяна на водата(спадане на нивото на водата)

деликатния мъх поляга на повърхноста и се усуква. Това вече не изхлежда добре:снимка с по-слаба и топла светлина:Това е за сега, но имам идея. ;-)
Разни мои АКВАРИУМИ 

Деян

А скалите изглеждат толкова големи.  :-)

Ilianidis

Десния камък нещо не ме кефи,няма форма.И може би е по-добре да ги посъбереш малко,така са като цопнали на поляна.Ясно е че поляната е добре, и то много добра,може би остава да си поиграеш с аранжировката.Обаче пък в малък съд има доста ограничения.Това е според мен.А мислил ли си за етажност лека?

Лора

Префектно!
Много радва това аквариумче. Когато прочетох литража му не повярвах на очите си.
Колкото до осветлението и мъха, забелязала съм при мен, че под специализираните луменисцентните лампи не ми върви така, както под светлината на една 20 или 40 ватова миньонка.
  Който си го може... и си има идея, какво прави, получава се. *DRINK*
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

Raven

Без папрата е много по добре,участвай непременно с него на конкурси за нано.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

miTko

Камъните са парчета от един камък, който намерих до съседния блок и натроших с чука. Според мен са си хубави във всяко едно отношение. Въртях ги всякак, така изглеждат най-добре. Зависи и от светлината обаче. Този в дясно, от другата страна е по-зле, защото е заоблен, освен това се сцепи.
Липсата на движение на водата, (освен термично) и силната светлина изглежда са причините за покриване на растенията с множество мехурчета газ, кислород предполагам. За снимките доста се мъча да ги махна. И при тия интересни условия, освен кладофората други водорасли вътре не забелязвам. Просто не остава хляб за тях. Овен охлювите, (които се и размножават вътре) има и от ония дребни ракообразни, които сте виждали и по вашите аквариуми.
С една дума, вътре си кипи живот! По някое време бях пуснал 2 женски скариди, но те бяха вече поотраснали и изглеждаха едри. Затова си ги върнах в големия аквариум.
Разни мои АКВАРИУМИ 

bay_milee

Поздрави за постигнатото хваща доста стабилно окото. :-) Ето още живо доказателство че не е важен литража а замисълът и аранжировката и най - вече вложените чувства в подредбата и всичко.Мен лично ето този тип аквариуми ме вълнува.Браво пак от мен. :-)

etg

И аз съм на мнението на Ilianidis, че има нещо смущаващо в десния камък. Двата камъка са почти еднакви на височина и така композицията стои почти центрирана, ако сложиш по-нисък камък ще спазиш правилото за третините. Иначе страхотен аквариум , един от любимите ми в конкураса.

miTko

Пренаредих го, условията са същите. Малко снимки от v2.0 :Растенията са следните:

Aegagropila linnaei(Cladophora)
Fissidens fontanus
Fontinalis var.
Pseudocrossidium sp.(?)(4 месеца под вода)
Taxiphyllum sp. "peacock"Разни мои АКВАРИУМИ 

Ilianidis

10 за наредбата и 10 за снимането,майстор си на вълшебства!

don_misho

Митко,така определено е още по-добре,изглежда и по-голям сега  *THUMBS UP*.Може да пробваш да сложиш и от високия елеохарис на заден план,от двете страни,по-широка туфа в ляво и по-малка в дясно или пък Leptodictyum riparium по същия начин.Но и така да го оставиш пак е супер!

miTko

Елеохариса не става, иска други условия.
Разни мои АКВАРИУМИ 

HaIr4o

1.8 литра ?! как така?всмисъл как си успял да ги побереш?Значи и в моя 7.5 литра мога да постигна такъв ефект?

miTko

Разни мои АКВАРИУМИ 

iek

Втората версия е много оригинална, чудно ми е как би изглеждало ако корените в дясно не са нагоре, а излизат отстрани, както левия корен. *THUMBS UP*