• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 09:01

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпроси към схема за паралелно свързване на лампи

Започната от Shagrath, 05.09.2006 13:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Shagrath

Такаааа...... И тъй като и аз яко се зарибих с акваристиката, реших че няма да бъде зле да извадя от мазето и стария лепен лично от мен аквариум ( размери 56 х 30 х 22 ), който да използвам като развъден, а и да експериментирам  съсэ някои растения. Намерих си от тази дебелата алуминиева ламарина, от която смятам да направя рефлектор. До тук всичко е ясно, обаче като опрях до лампите, се етих, че имам един дросел български 1х40 вата, почти нов. Намерих и два стартера на филипс за 18 ватови лампи. Имам една останала 60 см. гро - лукс 18 вата  и една на осрам куул лай 18 вата, които идеално ще станат. Въпросите ми са:
1. Мога ли да ги вържа двете лампи на този дросел по показаната на линка ( http://sesai.tripod.com/lamp.htm )схема ( имам предвид точка 2.2. - видове схеми - "паралелно свързване на две лампи" )?;
2. Мога ли да използвам за схемата тези материали, с които разполагам?;
3.От схемата се вижда, че точно на входа от ел.мрежата ( преди дросела ) има свързан някакъв кондензатор. Кондензатор с какви характеристики да сложа, или мога да мина и без такъв?
4. Няма ли да стане проблем, защото дросела ми е 40 ватов, а лампите ми са общо 36 вата?
Извинявам се за сложните въпроси, но няма към кого да се обърна. Предварително ви благодаря за отговорите!

N.Nobs

По точки:

1.да

2.Да

3.Минавай без кондензатор.

4.Не

:D
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Shagrath

:bow Евалата! Ясно и изчерпателно. Благодарско.

NO CARRIER

ЦитатПрактически това свързване се прилага само в случаи, когато желаем да имаме така нареченото "сигурностно свързване", т.е. когато желаем стаите да не останат без светлина, ако едната от лампите се окаже дефектна. При повреда в лампата, която до тогава е била в експлоатация, настава моментно прекъсване на токовия кръг така, че през дросела престава да тече ток. Едновременно с това престава и нейното дроселно действие така, че на електродите на другата редовна лампа действа по-голямо напрежение, което дава възможност за нейното запалване.

В такова резервно свързване няма опасност по време на експлоатацията да светят едновременно двете паралелно съединени луминесцентни лампи, тъй като електрическото състояние на такова паралелно свързване е много неустойчиво – цялата система се стреми към уравновесяване , дори поради това едната лампа да остане без ток.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

dido

Именно именно. Схемата за Паралелно свързване на две луминесцентни лампи  е друго - резервирано осветление - свети винаги само едната лампа - докато не се скапят и двете.

Shagrath

Ами в такъв случай как да си вържа лампите? Някаква идея? upset

NO CARRIER

Последователно ги свържи. Паралелно на всяка сложи по един стартер, както е на втората илюстрация на 2.2 Тандем свързване на луминесцентните лампи, но не слагай втори дросел.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Shagrath

Аз се надявах по темата да се включи и Виолета. Не че поставям под съмнение знанията на другите. И още един въпрос: само с един дросел? А защо тогава на схемата има два? Няма ли да ми изгорят лампите, или просто нещо в схемата да изпуши?!

NO CARRIER

Преди време аз изразих съмнение, че един дросел може да захрани две последователно свързани лампи, но Виолета каза, че това е възможно. Впоследствие се наложи да слагам такива, фабрични, тела на тавана и видях, че там се ползва същата схема - един дросел, две лампи и два стартера.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

N.Nobs

Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

Shagrath


Lan

Цитат на: "N.Nobs"http://img91.imageshack.us/my.php?image=1073107710791080108410771bd8.png

Ползвай тази схема :D

Тц! По-добре не я ползвай... освен ако не си достатъчно сладкодумен, за да убедиш рибоците, че наличието на две неработещи тръби над главите им е достатъчно основание да се чувстват като холивудски звезди при получаването на "Оскар"-ите си, т. е. - под светлината на прожекторите.
Хиляди извинения към N.Nobs, но явно не е огледал схемата, която препоръчва. Може пък и аз да съм забравил някои елементарни принципи на електротехниката, но така или иначе, не ми е ясно какво, в името на Светлината, ще накара тока да предпочете да мине през съпротивлението на лампата, след като има на разположение далеч по-удобния (от негова гледна точка) път през окъсяващия проводник? Съмнявам се, че и силата, която държи шапката, би успяла в това начинание... На фона на това фактът, че стартерите не са на мястото си, е изобщо без значение.
Така че изборът ти май се ограничава само до схемата на фиг. 3 от статията, чийто линк самият ти си дал. Само че с един дросел - вече се каза, че е възможно. Ако работните напрежения на двете лампи позволяват това. А ако не, то решението е електронен баласт. Колкото до кондензатора, преназначението му е да не позволява на напреженовите пикове, появяващи се при преходните процеси в схемата, да се разпространяват в мрежата. Явно е най-добре да го има. Ще се опитам да поясня защо с един пример: преди няколко години една колежка в работата ми донесе зарядно за мобилен телефон, "изгоряло" в момента на включване на балконската лампа, която - не е изненада - била луминисцентна. Когато го отворих, се оказа, че кавичките в предното изречение са почти излишни - захранващите пътечки и някои елементи от схемата бяха сублимирали.
Така че - както казват някои по света, - the choice is yours...
Първият, който е изпсувал вместо да хвърли камък, е баща на цивилизацията.
Зигмунд Фройд

Violeta

Съжалявам, че не можах да кажа нещо и аз до сега.
Схемата, която можеш да ползваш без притеснения в случая няистина е последователната - т.нар. тандем. Вместо двата дросела слагаш 40-ватовия и изпълняваш натам всичко по схемата. Недостатъкът е, че ако изгори едната лампа, няма да светят и двете, естествено, защото начинът на свързване е последователен. Кондензаторът е добро пожелание, но в нашите осветителни тела го слагаме сравнително рядко - по искане на клиента - и това е разбираемо, лампата става по-скъпа. Такива лампи светят на много места - в офиси, обществени сгради, къде ли не... Дроселното запалване има много недостатъци, но все още се използва широко, понеже електронното е значително по-скъпо.
Колкото повече, толкова повече.     Мечо Пух

Shagrath

Благодаря ви за компетентните отговори. Надявам се да нямам проблеми със схемата, но тъй като ще слагам аквариума в кабинета си, за по - сигурно ще взема да сложа и някакъв кондензатор за 220 волта, за да съм по - сигурен, че няма да има някакви пикове в напрежението, че да вземе да ми изгори захранването на компютъра. Че тогава ще стане една... :bash  :biggrin  :biggrin

Lan

Цитат на: "Shagrath"... сигурно ще взема да сложа и някакъв кондензатор за 220 волта...
Е, "някакъв" е доста размит критерий... Дължа ти извинение, че предния път пропуснах да спомена и другата функция на кондензатора - да компенсира дефазирането на тока спрямо напрежението, причинявано от индуктивността в схемата - дросела. Така че е добре стойността му да се подбере (по-точно - да се изчисли) в зависимост от стойността на тази индуктивност. Не знам точно колко е при дросел за 40 W (все пак главата ми не е справочник :)), но след като знаеш какво търсиш, то ако се поровиш в справочниците ще намериш какво ти трябва... Или можеш да вземеш кондензатор от някоя стара луминисцентна лампа, но гледай да не е 8 или повече микрофарада, а най-добре - някъде около 3 и нещо до 4.7 микрофарада. Най-доброто на този вариант е, че няма да сбъркаш и да вземеш електролитен или друг някой неподходящ за тази работа :).
C'est tout...

P.S. И още нещо - точно захранването на компютъра трудно ще гръмне. Особено - ако е качествено...
Първият, който е изпсувал вместо да хвърли камък, е баща на цивилизацията.
Зигмунд Фройд

Shagrath

както се казва "Страх лозе пази". До сега съм сменил две качествени захранвания от по 30 - 40 лева

Similar topics (5)

16745

Публикации: 4
Прегледи: 3595

248

Публикации: 159
Прегледи: 82490

15980

Започната от daimler77


Публикации: 2
Прегледи: 2703

8481

Публикации: 9
Прегледи: 4520

59827

Започната от gabaka


Публикации: 2
Прегледи: 1496