• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Стъпаловиден метод на осветление в аквариум с растения

Започната от evgeni200, 13.03.2014 15:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

evgeni200

Стъпаловиден метод на осветление в аквариум с растения

- ADA и стъпаловиден метод на осветление
-Разясняване на методиката от PJ Magnin (PJAN)
-Обобщение
-Реализация на метода

Стъпаловиден метод на осветление и особената пропорция PO4:NO3 е метод за контролиран растеж на растенията ограничавайки техния растеж, един от главните компоненти на системата ADA. 

Стъпаловиден метод на осветление (или peack method, noon burst method) - се явява нов за нас метод при осветяване на аквариум с растения. Точно така осветява своите аквариуми  Takashi Amano (ADA) от средата на 80 - те  години. Това е много ефективен метод въздействащ на биобаланса в аквариума, даващ значително по - голяма стабилност. Много добри отзиви за методиката дават акваскейпъри като   Roland Seah на greenchapter.com (Singapore) и Jeff Senske (USA). Аквариум с такъв режим на осветеност практически никога няма водорасли. Времето за осветяване при това е традиционно 10ч. непрекъснато, но в началото и края на световия ден интензивността се намаля на половина.  Стъпаловиден метод на осветление дава силна светлина само тогава, когато растенията са способни да я използват ефективно, имайки малък буфер PO4 и NO3 се избягва и появата на водорасли.

По време на презентация в САЩ през 2004 г. Амано казва: " ...трябва да се осветява със силна светлина само за три часа за да се даде на растенията възможност интензивно да фотосинтезират, през останалото време аквариума се осветява с флуорисцентни лампи с по - малка сила. Това дава възможност за отглеждането на светлолюбивите растения - здрави, подържайки минимален необходим период на високо интензивно осветление.......който довежда до здрав макар и бавен растеж за дългостеблените растения.

ADA казва:
Сутрин и вечер слънчевите лъчи се отразяват от повърхността на водата, без да проникват в нея. През този период преобладава червения спектър на светлината. Това означава, че водните растения в своите естествени местообитания под вода едва ли използват тази част от спектъра. Фотосинтезата обикновено е ограничена в часовете 10 и 14, когато слънцето стои минимум под ъгъл 45 спрямо водата. Светлината в тези часове е основно в зеления и син спектър.
Рязкото включване на осветлението на пълна мощност значително повлиява метаболизма на растенията, докато активирането на Rubisco (ензима отговорен за консумацията на СО2) е значително по - висока при плавно увеличаване интензитета на осветлението (см. General Lighting Requirements for Photosynthesis, D.R.Geiger).
Много свои аквариуми  T.Amano осветява чрез ADA Grand Solar 1 и две компактни флуорисцентни лампи.

Акваскейпъра PJAN (PJ Magnin) (първо място на конкурса AGA-2005) на форума APC много подробно обяснява защо "Стъпаловиден метод на осветление" помага за премахнането на водораслите и подържането на ниски концентрации PO4:NO3, както прави и Takashi Amano.
Самият PJ Magnin изучава физиология на растенията и живее в Холандия:
" Моята професия е физиология на растенията изучавал съм я 6 години...........Консумацията на хранителни вещества от растенията е много по - сложна от това, което се смяташе 10 години по - рано. Това е активен и избирателен процес и този процес се колебае в зависимост от различни фактори, като висока интензивност на осветяване и/или висока концентрация на СО2. СО2 също има оптимум около 30 мг/л.
Аквариум PJAN: 120см ~350л; Осветление 6 x T5-HO = 324W, 2 часа - четири лампи, 5 часа - 6 лампи, 3 часа - 4 лампи.
Дозиране на торове:
NO3 и PO4 / 1 и 1/8 ч.лъжичка - два пъти седмично
Микроелементи два пъти седмично - "profito"
Веднъж седмично дълнителна доза желязо
UV - стерилизатор се вклюва след смяна на 50%  вода веднъж седмично.
PO4:NO3 се добавят в пропорция 1 :25. Субстрат - първи слой глина и торф, върху тях обикновен пясък.
Параметри на водата : KH=4, GH=5, pH=6.6 (подържа се чрез  pH-метър).
Нива на PO4=0.1-0.5ppm, NO3=5-10ppm.

PJAN:
Има няколко ключеви моменти:
- 9 часа осветеност е достатъчно за отглеждане на растения
- 12 часа е ОК, но няма необходимост от това
- 6 часа е нормално, но не за всички видове
Необходимостта от количества хранителни вещества за растенията са в пряка зависимост от количеството светлина и концентрацията на СО2. Повече светлина означава висока потребност от торове и СО2.
Слаба светлина: бавен растеж
Силна светлина: бърз растеж
При силно осветление се получават високи изисквания: Вътрешния буфер на листа се изразходва за няколко часа. Времето за транспортиране на хранителни вещества от корените към листа и другите части на растението са недостатъчно бързи, единствения способ за получаване на хранителни вещества остава директно от водата на NO3, PO4, микро- и т.н.
При силно осветление с период над 5 часа запасът от хранителни вещества във водата трябва да е голям, иначе растенията престават да растат и се появяват водорасли. Добавят се NO3, PO4, микро-, повече желязо за да се подържат растенията в пикова форма............. но и самата система е много крехка изискваща ежедневно добавяне и контрол на хранителни вещества.
Обединяването на двата метода(слаба - силна светлина) довежда до избягване дефицит на хранителни вещества в определена част от деня, растенията запазват своя красив външен вид без значение, че темпа на растеж е забавен.
Периода, когато е слабо осветено нищо особено не произтича - растенията растат бавно.Периода на силна осветеност всички растения се покриват с балончета и отделят кислород. Системата се състои в коригиране на часовете за интензивно осветление.
Примерът е за 3 и 5 часа.
Когато времето на интезивно осветяване е 3 часа не се наблюдава максимален и бърз растеж, но то е достатъчно растенията да растат здрави и с добър вид.
Когато интензивната осветеност е с продължителност 5 часа растенията растат много бързо или пикът на осветлението е важен за:
1)регулиране скоростта на растежа
2)контрол на времето, за което растенията ще достигнат повърхостта на водата
3)голяма консумация на хранителни вещества за кратък период от време

Важно е да се отбележи защо методът позволява подържането на ниски дози хранителни вещества.
PO4 около 0.1мг/л. - буферът на растенията е пълен благодарение краткия период на интензивно осветяване и растението не се изтощава. Когато нивото стане много ниско или нулево растенията ще реагират много по - бавно без да показват признак на дефицит, а следващата доза добавяне на торове възтановява отново концентрацията във вода предпазвайки растенията от гладуване.

Водораслите никак не харесват точно тази система, те са принудени да се конкурират с растенията в конкретния случай [P] се явява лимитиращия елемент за водораслите. Водораслите не много добре буферизират (PO4 и NO3). Растенията буферизират тези елементи много добре и получават преимущество в периода на интензивна осветеност.

Примерна схема на осветление 2 - 5 - 3:
- 2 часа 4 лампи T5
- 5 часа 6 лампи T5
- 3 часа 4 лампи T5
- 2.5 нощно осветление (moon light) малки светодиоди
Висящо осветление с 6x54W T5 HO на 324 Watt (4x6500 Kelvin + 2xAti sun pro)

Голямото потребление на  PO4  ще бъде в краткия период на интензивна осветеност, а именно 3-5 часа, затова се подържа и ниска концентрация PO4~0.1мг/л! Системата е коренно различна от използваната от Tom Barr's "Estimative Index" , когато в аквариум се добавят PO4=0,5-2,0 . Методът на Том Бар (много PO4=2мг/л и NO3=10-20мг/л) е отличен за взискателни растения при осветеност от 12 часа и само в този случай PJAN би го използвал.
PO4=0.1мг/л е достатъчно като запас за краткия период на активна фотосинтеза (3-5ч). Дали дозата ще бъде PO4=0.1 или 0.5 мг/л не е от голямо значение,  но при 0.5 мг/л започва появяването на водорасли по стъклата - препоръчителна е PO4<0.5 мг/л.
При интензивна осветеност за 12 часа е необходимо подържането на доста по - високи дози макро и микроелементи.Растенията бързо консумират NO3 и PO4 в първата половина на този период на осветеност, растежа се преостановява и водораслите получават своя шанс.
PJAN - препоръчва следното съотношение  1:25 - PO4:NO3 = 0,1 мг/л : 2,5 мг/л.

Ключът към всичко: Кратък период на интензивна фотосинтеза

При смесването на периоди слабо и силно осветление получаваме:
10.30-12.30 слаба светлина > низко потребление хранителни вещества > бавен растеж
12.30-18.30 силна светлина  > високо потребление на хранителни вещества > бърз растеж
18.30-20.30 слаба светлина > низко потребление хранителни вещества > бавен растеж

Чрез този пример  PJAN форсира растенията за период от 6 часа. Обикновено използва по кратък пик за период от 4-5 часа.

Съвети за стартиране на аквариум:
Започва се с режим 3-3-3 ( стойността по - средата е винаги периода на интензивна осветеност)
След 4 седмици  3-4-3. Този режим на светене би трябвало да се смята за нормален.
Аквариум с папрати  4-2-4.
Ако харесвате да стрижете често растения 3-5-2.
Продължителността на периода на интензивна осветеност определя и дозирането NO3 и PO4.

При проблеми с водорасли:
Първа седмица: 6 часа (2-2-2?)
Втора седмица: 7 часа
Трета седмица : 8 часа
Четвърта седмица : 9 часа
Пета седмица: 9 часа
Шеста седмица: ...възможно 9-10 часа
Добър контрол на концентрацията на СО2 и намаляване дозата на микроелемтите на половина. NO3  5-10мг/л, PO4 - много малко.

Обобщение и дозиране PO4:NO3.

Може да се каже, че период от 10 - 12 часа на интензивно осветление растенията бързо изчерпват запасите на азот и фосфор от водата и преустановяват растежа. Дори при високи запаси растенията ги изчерпват за период от около 5 часа на активна фотосинтеза. Избягването на това и препоръките на Tom Barr (EI) са да се добавят големи количества фосфат и нитрат  PO4=0,5-2,0. Неговите твърдения, че ниските концентрации N и P довеждат до прекратяване на растежа и поява на водорасли са напълно логични. Постоянно високите концентрации на хранителни вещества и продължително интензивно осветление правят стабилността много зависима от СО2  и правилното дозиране на торове. Малък спад на СО2 или макро - микроелементи растежа се прекратява, на фона на интензивно постоянно осветление, достатъчно хранителни вещества във водата, достатъчно СО2 (за водораслите винаги е достатъчно), водораслите започват да растат много ефективно.

Отличието от метода EI (Том Бар) е използването на кратък период на интензивно осветяване - повтаря се дневния цикъл в природните водоеми. Малкия период от 2 - 5 часа определя и малкия буфер PO4 0,1 - 0,5(максимум), който е напълно достатъчен и NO3 1-5ppm. Том Бар препоръчва PO4=0.5-3.0ppm и NO3 до 30ppm - разликата в двата метода е очевидна. Двете методики позволяват отглеждане на аквариум с растения без наличие на водорасли, но краткия период на интензивно осветяване " Стъпаловиден метод " при който вероятността от пълно изчерпване на хранителните вечества, рязкото спадане концентрация на СО2 вероятността от поява на водорасли е много малка. При осветяване 12 часа със силна светлина всички процеси протичат много бързо, седмичен недостиг на NO3 или друг хранителен елемент и веднага се появяват водорасли.Системата  EI (Том Бар) подържа този недостиг чрез постоянно високи концентрации на хранителни вещества.

Пропорция PO4:NO3.

Обикновено се препоръчва дозиране PO4  0.2-0.8ppm/ NO3 5-10ppm или пропорцията е 1:10 или 1:15. При " Стъпаловиден метод на осветление " препоръчителни са по - ниски дози изместени в полза на азота  PO4 0.1-0.2ppm, NO3 - 5ppm,  даващо съотношение 1:50 до 1:25.
Пропорцията PO4:NO3 в течните торове ADA е 1:1.6-1.9, което не означава, че горните изводи не са верни. Методиката ADA се основава на обогатен субстрат Aqua Soil, субстрата работи толко добре, че се налага добавянето почти само на фосфат. ADA  реално използва пропорция PO4:NO3=1:безкрайност. Интересното в тази концепция е повтарянето и създаването на среда за растенията, както в природата лимитирана само по фосфора. Неограничените запаси от азот в субстрата ADA е предпоставка за стабилността на тази методика.

Реализация

Методът може да бъде осъществен не само с осветителни тела ADA, но и с луминисцентни лампи 6 броя - T5 HO, рефлектори се поставят задължително и  два таймера свързани съответно с 4 и 2 лампи. Периода на интензивна осветеност - работят и шесте лампи, през останалото време 2 или 4 лампи. Аквариуми с изключително светлолюбиви растения може да се поставят и 8 лампи.
При стратирането на аквариум се препоръчва схема на светене 3-3-3 позволяваща избягването  на нежелани водорасли. След 4 седмици се преминава на стандартна схема на светене 3-4-3. Аквариум със светлолюбиви растения 3-5-2 или 2-5-3, като дозирането на азот и фосфор е малко по - високо.

Два аквариума създани от мен(evgeni200) по тази схема на осветяване:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs13.postimg.cc%2F8ir5c48br%2FSH1016001.jpg&hash=ea4616b4ea4942f92990ce027ae8f2eca936ab6d

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs30.postimg.cc%2Fmt38aeohd%2Fimage.jpg&hash=a7ede910fb2e4da8268d6db3ce08bbcac0914c10

Превод : evgeni200
Источник : amania.ru

miTko

Може би от година сайта amania.ru го няма. Ако някой знае дали е преместен някъде и преименуван, да напише.
Разни мои АКВАРИУМИ 


niky

Благодаря за положения огромен труд да преведеш тази статия.
Ще я сложа и на сайта.

koifish

Цитат на: niky - 13.03.2014 16:49
Благодаря за положения огромен труд да преведеш тази статия.
Ще я сложа и на сайта.

И от мене evgeni200  *privet* Ще трябва да я препрочета поне още 2,3 пъти, за да си избера метод който да приложа и при мене. Даже ще използвам темата, за да задам няколко въпроса след това, но първо ще я разуча по-внимателно, че с едно четене не става.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs24.postimg.org%2Fbgz881t9t%2Fwhat_the_symbolism_koi_fish_71938.jpg&hash=9b2aceedc367c13a162c001db33fe29dc72c588d

с.трифонов

благодаря за превода,мисля че секи който иска растенията да растът с малко водорасли трябва да я прочете.а да ли щесе възползва си е негово решение.аз обаче да попитам со2 се подава през целия периот на светене или само в силния ? макар при мен нитрати дал госпот *ROFL*

zariio

При този метод подаването на Со2 е хубаво за започне със запалването на лампите и когато то стигне своя пик водата вече да е наситена със СО2.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

с.трифонов

благодаря,това е за пускането а кога се спира щото през ноща со2то се дига?а се пак при някаква светлина пак има фотосинтеза макар и по малка?не трябва ли и со2 то да се овеличава и мамалява по някъкъв начин *dontknow*

petko

Спира се,като се изключи осветлението. :-)
Цитат на: с.трифонов - 22.03.2014 01:33
не трябва ли и со2 то да се овеличава и мамалява по някъкъв начин *dontknow*
Технически е изпълнимо,но не е нужно.

mrin80

Здравейте, този стъпаловиден метод става ли с 4 лампи Т5 39w

evgeni200

Цитат на: mrin80 - 23.03.2014 13:14
Здравейте, този стъпаловиден метод става ли с 4 лампи Т5 39w

Броя лампи зависи от ширината на аквариума.
Много е важно да се обърне внимание и на тази параметри:
Параметри на водата : KH=4, GH=5, pH=6.6 (подържа се чрез  pH-метър)
Нива на PO4=0.1-0.5ppm, NO3=5-10ppm.

Аз слагам на 10 см ширина лампа(рефлектор задължително)

mrin80

Аквариума е широк 40 см. и е със рефлектори


evgeni200

Цитат на: mrin80 - 23.03.2014 13:38
Аквариума е широк 40 см. и е със рефлектори

Височината и лампите също са важни
Отново да отметна, че и осталите параметри са важни - всичко е взаимосвързано


Владимир Павлов

И, все пак ако сме съобразили всички параметри и съотношения би ли се получило с четири лампи 2-4-2?
Някой пробвал ли го е?

Similar topics (5)

14715

Публикации: 3
Прегледи: 4176

53830

Публикации: 0
Прегледи: 1684

55981

Публикации: 7
Прегледи: 3406

29726

Публикации: 4
Прегледи: 5065

48993

Публикации: 1
Прегледи: 15907