• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 01:56

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

С какво да запаля 2 лампи по 15W - Т8

Започната от assenas, 27.02.2009 09:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

assenas

Питам, защото никъде не намерих електронен баласт за тях. Дали ще стане с такъв за 2х18W ? Ако някой е пробвал да сподели.

Благодаря предварително на отзовалите се *THUMBS UP*

barabata

Става - опитът е с баласти на Vito.
Всите ми ламБи на 15W ги пускам с 1x18W баласти и нито виждам да греят повече баластите, нито мога да кажа че имам проблеми.
За сега (година и половина) имам фира само 2 лампи -една Гролукс което се счупи когато моя 5 годишен "терминатор" решил че е много забавно да стъпи на капака и втората една китайска SunSun 14000К ако се не лъжа.
една подробност - винаги при покупка на китайгка техника без гаранция си я отварям и припоявам спойките още преди въвеждане в експлоатация. - от 5 баласта нямам фира до сега (от лампите само една след около 1 година употреба).
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Лора

ПОдкрепям! Готовите шини на Vito са идеални за целта. Лично аз ползвам такива за 18В, т.к за 15 няма. Само си отрязваш шината според лампата, свързваш ги и си готов.
Имат лек недостатък и затова не ги ръчкай много. Фасунгите бързо се опичат и после лесно се чупят. Така, че както казва barabata: прегледай ги, запои си връзките добре, ако трябва събери металните пластини, за по добър контакт с пурите, за да не се налага да ги отваряш после.
В началото на една връзка ти се струва, че всички мъже са смотани, само твоят - не! По късно разбираш, че всички мъже са смотани, но колкото твоя - никой!

assenas


barabata

Има и друго - на самите баласти клемите с вичетата са много кофти - много лесно се завърта при малко повече натиск и се отлепва спойката. Затова на 220 V кабелите направо си запоявам кабелчетата отдолу за пътеките и не си играя с клемите да не стане грешка. За лампите до сега ме мързеше ама вече си накупих кабели с разни цветове и смятам да си преработя капаците и да ги направя както трябва - запоени и подредени. Даже и ключета планирам за всеки баласт - да си включвам и изключвам според нуждите.

За евтината китайската техника е в сила правилото че частите се заменят с по-слаби ( и по-евтини съответно ) и затова предполагам че 18 ватов баласт повече би имал проблеми с 18 ватова пура отколкото с 15 ватова. Китайската инжинерна мисъл е велика откъм икономии.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

Similar topics (5)

2748

Публикации: 82
Прегледи: 39543

30264

Публикации: 6
Прегледи: 4150

18496

Публикации: 3
Прегледи: 4465

1062

Публикации: 1522
Прегледи: 509200

15980

Започната от daimler77


Публикации: 2
Прегледи: 2690