• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 19:09

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Растения и червена светлина

Започната от miTko, 01.04.2009 13:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

miTko

В един украински форум намерих интересно мнение за червената свтлина и изкуственото осветление и някои влияния върху растенията. Адаптирах го на български, може да е полезно и за акваристиката:

"Някои  особености на изкуственото осветление.

Изучавайки фитохромната теория, намерих някои отговори на вашите въпроси. Ще разкажа накратко и достъпно какво открих. Може да е полезно за някой.

Един от въпросите например е, защо  в една стая, без естествената светлина, а само с изкуствена, растенията линеят.
Оказва се, че обяснението е просто. Растенията са в състояние да уловят и разграничат  интензивността на червена светлина и дълговълновата червена светлина (граничеща с инфрачервена), и от това правят изводи за определени естествени закономерности.
Тайната е в червената светлина, по-точно в нейното "придвижване" към дълговълнова червена при залез слънце.Сутрин всичко се повтаря, но в  обратна посока. Растенията успяват да  разграничат  изгрев и залез, съответно отключват / деактивират определени свои химични и биологични механизми.
Увеличението в края на деня на дълговълновата червена светлина подсказва на растението, че денят е приключил и настъпва нощ. Ако това не стане, растенията  започват да линеят. Флуоресцентни лампи почти не излъчват дълговълнова  червена светлина. Дори фитолампите, излъчващи високоинтензивна червена светлина не излъчват дълговълнова такава. Такава светлина обаче излъчват  конвенционалните крушки с НЖ. Може би сте обръщали внимание, че с напредване на залеза, той става все по-червен, до кървавочервен - това се дължи на увеличаването  на дяла на дълговълновата червена светлина в спектъра.
Това е първата особеност - тази на изгрева и залеза.

Втората особеност е тази на сянката.
Колкото по-сенчесто е местоположението,  толкова расте съотношението на дълговълновата червена светлина към общата.
Това е, което дава сигнал на растенията да нарастват на височина. Именно по това съотношение  растението "разбира" за затъмняване. Може същия ефект да пртедизвикват и облаците.
Ако растението не получава достатъчно дълговълнова червена светлина, то ще се развива ниско, може би пълзящо. Това именно добавят фитолампите, ако не е достатъчна разсеяната естествена светлина.

И една хитрост - как да накараме да цъфти растение, което изисква дълъг ден само с 5 минути допълнителна светлина.
Ако през нощта включим фитолампа за няколко минути, без да включваме други светлинни източници, растението може да се излъже! Дори и след изключване на осветлението, растението ще си "помисли", че нощта не е започнала, ще се държи, сякаш нощите са кратки. То ще премине във фаза на цъфтеж. С цел да се неутрализира горния ефект, можете след изключване на общото флуоресцентно осветление да включите ЛНЖ.
"

Линк към оригинала: http://www.dimetris.com.ua/forum/viewtopic.php?t=208&postdays=0&postorder=asc&start=100&sid=2c0b84c7c7e2f1c410174c0ad5fb336c

========

Още една обширна статия, близка до темата, също на руски:

http://www.pereplet.ru/obrazovanie/stsoros/524.html

И още, фундаментално, за светлината, лампите и спектрите:

http://www.rastenievod.ru/?pageId=21.3
Разни мои АКВАРИУМИ 

WaTeR_bOy

Добре аз съм сложил към луминисцентните си лампи и една крушка. Лошо ли е ?

ata_nas

Какво разбираш под "крушка"?

yri

Може би обикновенна лампа с нажежаема жичка :)
Цитат на: NO CARRIER - 13.07.2007 23:05
А пубертетът не е лошо нещо, стига да зарежеш чекиите и да минеш на нещо истинско.  :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.bgphoto.net%2Fphotos%2F6639%2Fo632740807782187500.gif&hash=b11becf546903bddec1630803a595a1cf0b39496

miTko

Не е лошо, просто има ниска ефективност в сравнение с луминесцентните и затова предимно топли.
Разни мои АКВАРИУМИ 

ata_nas

Най-вече топли и "хаби тока"! :-D

barabata

До колкото разбирам при вътрешни помещения ( беа достъп на светлина отвън) идеалния вариант е 5-10 минути преди паленето на лампите да се включва лампа с нажежаема жичка ( като даже на последната с малка електроника може да се организира плавно изгасяне до 2-3 минути след паленето на луминисцентните пури, а при гасенето обратно - плавно светване започващо 2-3 минути преди гасенето на луминисцентните лампи, последните гаснат и при дотигане на максимума светене на ампите с нажежаема жичка, те се изгася изведнъж.
Плавното изгасване сутрин имитира  изгрева ( Появата на дълговълнова червена светлина каято постепено намалява с издигането на слънцето), а плавното светване е точно плавното увеличаване на дълговълновата червена светлина при залез слънце.

пс Сега като се замисля по-скоро обаче според мен растенията имат някакъв вид "памет". Забелязвам че като наближи време за изгасването на светлината както е било предния ден и част от растенията почват да си затварят листата , а това е доста по-късно от залеза и влиянието отвън. Най вече това си личи когато променям часа на гасене на лампите (примерно увеличавам времето от 21:00 на 22:00) и те се приготвят за тъмното по старото време и минават няколко дена докато "запомнят кога е новото време за заспиване.
В този ред на мисли ако расенията разпознават тези признаци за "събуждане" и "заспиване" то те лесно при промяна на условията ще се пригодят към новите условия.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

iek

Общо взето растенията се нагаждат към светлината, ето до какво състояние бях докарал един аквариум с 14 000К (пури за рифов аквариум):
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F2932%2F81225139391034971.JPG&hash=2c8d48390f3419e68cead2b0e60f8e055b78747f
Ако miTko прецени, че не е по темата, да ми изтрие постта. *dontknow*

miTko

Защо да не е по темата, тя е отворена за коментари. Аз само цитирах.
Иначе не знам дали растенията имат памет обаче аз имам, щото цяла седмица се влача като пребита змия. От смяната на времето... *dontknow*
Разни мои АКВАРИУМИ 

NO CARRIER

Това със свиването на листата на растенията най-ясно личеше при мен при хигрофилите - диформис и коримбоса. Свиваха се час преди гасенето на лампите. Навън отдавна беше тъмно, така че не се влияят от слънчевата светлина.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

tishovsx

Бачо ви Амано препоръчва 8000К до 10000К за водни растения, само да отбележа истински :-)
*DRINK*
IN A REEF AQUARIUM, ONLY BAD THINGS HAPPEN QUICKLY

Similar topics (5)

58765

Публикации: 14
Прегледи: 6888

14218

Публикации: 5
Прегледи: 4579

6975

Публикации: 5
Прегледи: 4435

50038

Публикации: 5
Прегледи: 2080

29726

Публикации: 4
Прегледи: 5089